Skip to content

Morkos žiemai: skanūs receptai su jomis. Ar žinote, kuo mums naudingos morkos?

Morkos žiemai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Morka yra tokia daržovė, kurią visi esame valgę. Ar žalią, ar virtą, ar keptą, o galiausiai galbūt net marinuotą tikrai esate ragavę. Didžiausią morkų mišrainių asortimentą, žinoma, mums gali pasiūlyti mūsų mamos ir močiutės. Bet tik pagalvokite, kaip smagu savo užsiaugintą morkų derlių patiems užsikonservuoti. Juk konservuotos morkos žiemai džiugins tiek jus, tiek jūsų artimuosius! O kur dar morkų nauda, pagrįsta netgi moksliniais tyrimais! Apie visa tai pakalbėsime šiame straipsnyje.

Morkų mišrainė žiemai

Morkų mišrainė žiemai

Ši morkų mišrainė patiks tiems, kurie mėgsta truputį aštriau. Aitrioji paprika šiai morkų mišrainei suteikia netikėto pikantiškumo ir lengvo aštrumo. Tad jeigu jums patinka maistas su lengva ugnele – turite išbandyti šią mišrainę. Nenusivilsite.

Jums reikės:

  • 400 g morkų
  • 4 lauro lapų
  • 8 kvapiųjų pipirų žirnelių
  • 1 šaukšto druskos
  • 1 šaukšto cukraus
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 aitriosios paprikos
  • 0,5 l vandens
  • 100 g šaukštų 9% acto
  • 150 g šaukštų saulėgrąžų aliejaus

Paruošimas:

  1. Vandenį užkaiskite.
  2. Morkas nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
  3. Į užvirusį vandenį suberkite druską, cukrų, lauro lapus ir pipirus.
  4. Maždaug po 2–3 minučių marinatas morkoms bus paruoštas.
  5. Į paruoštą marinatą sudėkite morkas, dar kartą viską užvirkite ir pavirkite 5 minutes.
  6. Po to supilkite actą, aliejų ir dar porą minučių pavirkite.
  7. Nukelkite marinatą su morkomis nuo viryklės, sudėkite į jį per pusę perpjautas česnako skilteles ir aitriąją papriką.
  8. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į stiklainius ir uždenkite metaliniais dangteliais, bet neužsukite.
  9. 0,5 l stiklainius su mišraine sterilizuokite 15 minučių.
  10. Baigę sterilizuoti, stiklainius sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti.
Morkos žiemai su česnaku

Morkos žiemai su česnaku

Daugeliui morkos su česnaku asocijuojasi su visų žinomomis morkų salotomis su česnaku ir majonezu. Čia – visai kas kita. Šios salotos gaminamos žiemai ir labai primena korėjietiškas morkas. Galima būtų netgi pasakyti, kad tai žieminis korėjietiškų morkų receptas. Kalendra, česnakas ir juodieji pipirai nepaliks abejingo nei vieno pikantiško maisto mėgėjo.

Jums reikės:

  • 3 kg morkų
  • 2 šaukštų druskos
  • 200 g cukraus
  • 100 g saulėgrąžų aliejaus
  • 100 g  9% acto
  • 2 šaukštų maltos kalendros
  • 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  •  2 galvučių česnako
  • 1 šaukšto maltos aitriosios paprikos

Paruošimas:

  1. Morkas nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite arba supjaustykite plonais šiaudeliais.
  2. Paruoštas morkas sudėkite į gilų dubenį ir suberkite cukrų, druską, pipirus, susmulkintą česnaką, actą, kalendrą, maltą papriką ir augalinį aliejų.
  3. Viską gerai išmaišykite ir palikite maždaug 8–10 valandų vėsiai.
  4. Vėliau morkas kartu su susidariusiomis sultimis sudėkite į 0,5 l stiklainius.
  5. Stiklainius sterilizuokite 10 minučių.
  6. Stiklainius sandariai užsukite dangteliais, apverskite ir palikite atvėsti.
Moliūgų mišrainė žiemai su morkomis

Moliūgų mišrainė žiemai su morkomis

Žieminis daržovių asorti, kuris puikiai tiks kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. Taip pat ši mišrainė tiks su bulvėmis, kurias galite išvirti garuose arba, jei mėgstate, išsikepti orkaitėje. O jeigu užsimanysite sriubos, ši mišrainė tam irgi puikiai tiks.

Jums reikės:

  • 0,5 kg moliūgo
  • 3 saldžiųjų paprikų
  • 2 svogūnų
  • 3 morkų
  • 50 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 5 skiltelių česnako
  • 30 g cukraus
  • 20 g druskos
  • 1,5 šaukšto 9% acto

Paruošimas:

  1. Nuvalytas ir nuplautas daržoves supjaustykite: moliūgą – kubeliais, morkas – šiaudeliais, svogūnus – pusžiedžiais, o paprikas – juostelėmis.
  2. Puode užvirkite aliejų, sudėkite svogūnus, morkas ir paprikas.
  3. Daržoves troškinkite, kol suminkštės.
  4. Po to sudėkite moliūgus, druską ir cukrų. Viska išmaišykite. Jeigu reikia, galite įpilti 100 ml virinto vandens.
  5. Daržoves dar patroškinkite 15 minučių.
  6. Česnakus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir virimo pabaigoje sudėkite į mišrainę.
  7. Kai visos daržovės bus išsitroškinusios, supilkite actą ir išpilstykite mišrainę į stiklainius. Juos sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti.
Morkų mišrainė žiemai su svogūnais

Morkų mišrainė žiemai su svogūnais

Nežinau kaip jums, bet man morkos su svogūnais iš karto veda prie minties apie silkę. Netikėta? Galbūt, bet ši mišrainė puikiai tinka su silke. Ir tai gali būti tikrai puikus patiekalas jūsų Kūčių stalui. Žinoma, su šia žiemine mišraine galimi ir kiti variantai – garnyras prie bulvių, mėsos arba žuvies.

0,5 l stiklainiui jums reikės:

  • 3–4 vidutinio dydžio morkų
  • 2 svogūnų
  • 50 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 1,5 šaukšto 6% obuolių acto
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 2 žiupsnelių maltų juodųjų pipirų
  • 1 šaukšto grūdėtųjų garstyčių

Paruošimas:

  1. Morkas ir svogūnus nulupkite, nuplaukite, stambiai supjaustykite ir suberkite į gilų dubenį.
  2. Ant daržovių suberkite druską, maltus juoduosius pipirus ir sudėkite garstyčias. Supilkite aliejų ir actą.
  3. Kruopščiai viską išmaišykite ir palikite maždaug 8–10 minučių.
  4. Gerai įkaitinkite keptuvę ir sudėkite ant jos daržoves.
  5. Kepkite ant vidutinės kaitros apie 15 minučių, kol daržovės gražiai paruduos.
  6. Iš anksto pasiruoškite stiklainius ir metalinius dangtelius. Nuplikykite juos verdančiu vandeniu.
  7. Sudėkite karštą mišrainę į stiklainius, sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti.
Morkų šalutinis poveikis

Morkų nauda sveikatai

Morkos yra beta karotino, skaidulų, vitamino K1, kalio ir antioksidantų šaltinis. Dėl savo sudėties jos turi daug sveikatai naudingų savybių. Morkos siejamos su mažesniu cholesterolio kiekiu ir geresne akių sveikata, o taip pat ir sėkmingu svorio metimu. Tad apie viską iš eilės:

Mažesnė vėžio rizika. Morkose gausu karotinoidų, o jie gali padėti apsaugoti net nuo kelių rūšių vėžio. Pavyzdžiui, prostatos, storosios žarnos ir skrandžio vėžio. Atlikti tyrimai taip pat rodo, kad moterims, kurių kraujyje cirkuliuoja daug karotinoidų, taip pat gali sumažėti krūties vėžio rizika.

Mažesnis cholesterolio kiekis kraujyje. Daugeliui žinoma, kad didelis cholesterolio kiekis kraujyje yra širdies ligų rizikos veiksnys. Pasak mokslininkų atliktų tyrimų – morkų vartojimas siejamas su mažesniu cholesterolio kiekiu.

Svorio mažinimas. Morkos yra mažai kaloringos, bet tikrai labai sočios. Todėl ši daržovė puikiai tiks ir tiems, kurie meta svorį.

Gerina akių sveikatą. Žmonės, kuriems trūksta vitamino A, dažniau patiria naktinį aklumą, kuris gali sumažėti valgant morkas ar kitus maisto produktus, kuriuose gausu vitamino A arba karotinoidų.

Mažesnė geltonosios dėmės rizika. Moksliniai tyrimai taip pat įrodė, kad karotinoidai gali sumažinti ir šios, su senėjimu susijusios, ligos riziką.

Morkų nauda

Galimas morkų šalutinis poveikis

Morkos paprastai laikomos saugiomis vartoti, tačiau kai kuriems žmonėms jos visgi gali turėti neigiamą poveikį, pavyzdžiui gali sukelti alergiją. Jeigu esate jautrūs beržo arba pelyno žiedadulkėms, taip pat galite reaguoti į morkas. Vieno tyrimo duomenys parodė, kad morkos gali sukelti su žiedadulkėmis susijusių alerginių reakcijų.

Tokia alergija gali sukelti dilgčiojimą ar niežulį burnoje. Kai kuriems žmonėms gali atsirasti gerklės patinimas arba netgi ištikti sunkus alerginis šokas.

Virtų morkų nauda

Virtų morkų nauda

Virtos morkos savo nauda tik šiek tiek nusileidžia žalioms morkoms, nes termiškai apdorojant šią daržovę visgi dalis vitaminų žūsta. Pagrindinė virtų morkų nauda – jų antioksidacinės savybės sustiprėja lyginant su neapdorotomis. Taip pat valgant virtas morkas lengviau pasisavinami naudingieji karotinoidai. Būtent ši virtų morkų savybė padeda kompensuoti vitamino A trūkumą. Virtose morkose yra ir liuteino – pagrindinio tinklainės pigmento komponento. Todėl šis produktas yra puiki prevencijos priemonė nuo regėjimo pablogėjimo.

Galimas virtų morkų šalutinis poveikis

Virtų morkų nereikėtų valgyti žmonėms, sergantiems pepsine opalige ir turintiems plonosios ir dvylikapirštės žarnos uždegimą.

Be to, niekam nepatartina vartoti daugiau kaip 3–4 šių šakniavaisių per dieną. Valgant virtas morkas dideliais kiekiais, oranžine spalva gali nusidažyti delnų ir pėdų oda.

Ekologiškos morkos

Kurias morkas rinktis: ekologiškas ar įprastai užaugintas?

Atlikus tyrimus, kuriuose buvo lyginamos ekologiškai ir įprastiniu būdu užaugintos morkos, nenustatyta jokių karotinoidų kiekio ar antioksidantų kiekio ir kokybės skirtumų. Tačiau įprastiniu būdu užaugintose morkose buo likusių pesticidų.

Taigi, nors nėra įrodymų, kad ekologiškos morkos yra maistingesnės už įprastai užaugintas morkas, bet ekologiškose morkose nebus pesticidų. Todėl morkas geriausia užsiauginti patiems arba pirkti iš ekologinių ūkių.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *