Skip to content

Pupelės žiemai: keli gardūs receptai. Ko dar tikrai nežinojote apie pupelių naudą?

Pupelės žiemai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Ar žinojote, kad pupelės yra seniausia ankštinė kultūra, kurią žmonija atrado daugiau nei prieš 8000 metų? Nuo to laiko šis produktas smarkiai išpopuliarėjo. Pasaulyje yra net apie 200 pupelių rūšių. Pasaulyje yra ne viena tauta, kuri neįsivaizduoja savo kasdieninio maisto be pupelių. Pavyzdžiui, Japonijoje yra labai populiarūs pupelių pastos pyragėliai, o anglai pusryčiams valgo pupeles pomidorų padaže su skrebučiais ir keptomis dešrelėmis. Na, o Lietuvoje nuo seno yra mėgstamos pupelės žiemai, pupelių sriubos, troškiniai. Tad šiame straipsnyje pasidalinsime keliais konservuotų pupelių receptais ir papasakosime apie pupelių naudą.

Kaip virti pupeles?

Patarimai šeimininkėms, kaip virti pupeles

Pagrindinis iššūkis, su kuriuo susiduria šeimininkės, ruošdamos patiekalus iš pupelių – kaip jas tinkamai išvirti. Štai keletas patarimų, kaip viską teisingai padaryti:

  1. Pupeles atidžiai perrinkite, kad neliktų smulkių šakelių ir sausų ankščių gabaliukų. Jeigu pupelės buvo laikomos ne sandariame inde, viduje galėjo atsirasti smulkių vabaliukų. Būtinai atidžiai viską peržiūrėkite.
  2. Labai svarbu pupeles, prieš virimą, pamirkyti šaltame vandenyje 10–12 valandų. Dėl to jos taps minkštesnės ir gerokai greičiau išvirs.
  3. Vandenį, kuriame mirko pupelės būtinai nupilkite. Pupeles suberkite į gerokai didesnį puodą ir užpilkite švariu vandeniu. Santykis turėtų būti ne mažesnis kaip 1:5.  Puodą sandariai uždenkite dangčiu ir virkite bent valandą.
  4. Vandens kiekio greičiausiai turėtų pakakti, tačiau jeigu jo pritrūktų – pripilkite. Tik tokiu atveju geriau įpilti verdančio vandens. Jeigu įpilsite šalto vandens, nuo temperatūrų skirtumo pupelių paviršius sutrūkinės ir jų išvaizda gerokai suprastės.
  5. Rekomenduojama pupeles virti ant silpnos ugnies. Žinoma, taip užtruks ilgiau, bet pupelės išvirs tolygiai.
Pupelės žiemai

Pupelių mišrainė žiemai

Jums reikės:

  • 400 g pupelių
  • 1 kg morkų
  • 0,5–1 kg saldžiųjų paprikų
  • 2 kg gerai prinokusių pomidorų
  • 0,5 kg svogūnų
  • 1 stiklinės augalinio aliejaus
  • 1 stiklinės cukraus
  • 2 šaukštų druskos
  • 60 ml 9% acto
  • 8–12 vnt. įvairių pipirų žirnelių

Paruošimas:

  1. Pupeles per naktį pamirkykite vandenyje ir kitą dieną virkite, kol suminkštės.
  2. Morkas nuplaukite, išvirkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  3. Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas, išpjaukite kotelius, supjaustykite juostelėmis arba kubeliais.
  4. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
  5. Pomidorus nuplaukite ir sumalkite. Galite ir sutarkuoti, tačiau prieš tai reikės nulupti odelę.
  6. Dideliame puode sumaišykite visas daržoves, supilkite aliejų, suberkite druską ir cukrų. Viską gerai išmaišykite ir troškinkite apie 40 minučių, kol visos daržovės bus minkštos.
  7. Baigiant troškinti supilkite actą ir suberkite pipirų žirnelius. Mišrainę dar patroškinkite 10 minučių, supilkite į sterilizuotus stiklainius, užsukite, apverskite, šiltai užklokite ir palikite atvėsti.
Pupelių sriuba žiemai

Pupelių sriuba žiemai

Jums reikės:

  • 500 g bulvių
  • 500 g virtų baltųjų pupelių
  • 250 g svogūnų
  • 250 g morkų
  • 5 šakelių krapų
  • 500 ml verdančio vandens
  • 2 šaukštų 9% acto
  • 2 šaukštų pomidorų pastos
  • 5 skiltelių česnako
  • 5 šaukštelių druskos
  • 10 šaukštelių cukraus

Paruošimas:

  1. Iš anksto išvirkite pupeles ir bulves su lupenomis.
  2. Bulves nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Morkas sutarkuokite, krapus, česnakus ir svogūnus – smulkiai supjaustykite.
  3. Į puodą supilkite vandenį, suberkite žalias daržoves ir pavirkite, kol svogūnai ir morkos suminkštės.
  4. Į sriubą sudėkite virtas bulves, pupeles, pomidorų pastą, cukrų, druską ir actą. Pavirkite dar 5 minutes.
  5. Sriubą išpilstykite į sterilius stiklainius, apverskite ir palikite atvėsti.
Šparaginių pupelių sriuba žiemai

Šparaginių pupelių sriuba žiemai

Jums reikės:

  • 5 kg šparaginių pupelių
  • 5 kg svogūnų
  • 5 kg morkų
  • 5 šaukštų cukraus
  • 120 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 120 ml 9% acto
  • pipirų, druskos, prieskoninių žolelių (pagal skonį)

Paruošimas:

  1. Šparagines pupeles nuplaukite, supjaustykite nedideliais gabaliukais, suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite apie 20 minučių.
  2. Svogūnus ir morkas nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepkite keptuvėje.
  3. Kai pupelės išvirs, į puodą sukrėskite svogūnus ir morkas. Pagal skonį pagardinkite norimais prieskoniais.
  4. Į sriubą supilkite actą ir cukrų. Viską gerai išmaišykite. Leiskite sriubai pavirti ir dar 5 minutes.
  5. Paruoštą sriubą išpilstykite į 0,5–1 l stiklainius, sandariai užsukite dangtelius, apverskite ir palikite atvėsti.
Pupelių nauda

Pupelių nauda

Pupelių nauda žmogaus sveikatai tikrai nenuginčijama, nes jose yra įspūdingai daug vitaminų ir mikroelementų. Jos turi visą rinkinį B grupės vitaminų, vitamino C, vitamino E, taip pat geležies, kalio, kalcio, magnio sieros, jodo, chromo, fosforo ir kitų mineralų, būtinų normaliam mūsų organizmo funkcionavimui.

Štai kokios naudingos gali būti pupelės:

  • Pupelės turi daug baltymų, todėl jas rekomenduojama įtraukti į sportuojančių ar sunkų fizinį darbą dirbančių žmonių valgiaraštį. Jos taip pat turi daug skaidulų, kurios padeda organizmui atsikratyti toksinų.
  • Valgant pupeles neskatinamas staigus cukraus kiekio kraujyje padidėjimas, o tai reiškia, kad jas rekomenduojama įtraukti į valgiaraštį žmonėms, sergantiems diabetu.
  • Dėl augalinių skaidulų, polifenolių ir saponinų reguliariai vartojant pupeles galima sumažinti cholesterolio kiekį ir taip sumažinti aterosklerozės riziką.
  • Yra pagrįstų mokslinių tyrimų, kad pupelės gali būti vartojamos storosios žarnos vėžio prevencijai.
  • Pupelėse yra cholino, kuris padeda normalizuoti kepenų, inkstų ir smegenų veiklą, taip pat aktyviai dalyvauja medžiagų apykaitos procese.
  • Pupelių sudėtyje esanti siera padeda pašalinti reumato skausmą, padeda organizmui greičiau susidoroti su žarnyno infekcijomis ir net viršutinių kvėpavimo takų ligomis.
  • Pupelėse yra askorbo rūgšties, kuri, kaip žinia, didina organizmo atsparumą įvairioms infekcijoms. Vitamino C kiekiu pupelės lenkia net persikus, slyvas ir abrikosus.
  • Pupelėse gausu antioksidantų, kurie užkerta kelią organizmo senėjimui.
  • Pupelėse yra tokių aminorūgščių, kaip tirozinas ir metioninas, kurios būtinos normaliai nervų sistemos veiklai ir padeda atsikratyti depresijos.
  • Pupelės dėl diuretinio poveikio padeda mažinti edemą, nes jose yra daug kalio. Diuretinis pupelių poveikis taip pat gali padėti išvengti akmenų susidarymo inkstuose.
  • Pupelėse yra sieros ir cinko, kurie padeda išlaikyti gražius nagus, odą ir plaukus.
Pupelių konservavimas žiemai

Galimas šalutinis pupelių poveikis

Pupelių nereikėtų valgyti arba valgyti saikingai, jeigu:

  • Turite gastritą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, kolitą ar cholecistitą.
  • Sergate podagra.
  • Jei esate vyresnio amžiaus, jūsų medžiagų apykaita, tikėtina, bus lėtesnė, todėl pupeles reikėtų valgyti saikingai.
  • Atsargiai pupeles turėtų valgyti maitinančios moterys, nes pupelės gali sukelti pilvo pūtimą ne tik mamai, bet ir vaikeliui.
  • Nors alergija pupelėms pasireiškia itin retai, bet jei atsirastų bėrimų, būtinai kreipkitės į alergologą.

Autoriaus trigrašis

Tiesą sakant, rašydama šį straipsnį ir pati sužinojau daug naujo apie pupeles. Atrodo, kad pupelės yra toks paprastas produktas, mūsų babyčių daržuose auginamas nuo seno. O kiek naudingų savybių jos turi! Ir svarbiausia, kad išvirtos pupelės išlaiko visas savo maistingąsias medžiagas!

Beje, svarbu paminėti, kad pupelių terminis apdorojimas yra būtinas, nes šviežiose pupelėse yra toksinų, kurie verdant sunaikinami.

Šaltiniai:
„Konservavimo enciklopedija“ Olga Šinkarenko, 2003 m.
https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-beans-legumes
Tyrimai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8545914/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4730744/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32488233/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Ramunė Vilėniškienė
Nemažą gyvenimo dalį dirbau pagal įgytą, verslo vadybos specialybę. Tačiau giliai širdyje visada buvau gamtos vaikas, besidomintis augmenija ir rankdarbiais. Visai neseniai įgijau dar vieną, siuvėjos sprecialybę ir su drauge sukūrėme prekinį ženklą "Metro de lino". Čia mes siuvame ir rankomis siuvinėjame lininius drabužius, namų tekstilę ir aksesuarus. Šalia to pradėjau labiau gilintis į augalų pasaulį, sodininkystę ir daržininkystę. Ėmiau rinkti vaistažoles, auginti daržoves ir apie visa tai rašyti. Šiai dienai šios dvi veiklos yra mano pragyvenimo šaltinis. Esu be galo laiminga, kad galiu daryti tai ką myliu. Manau, kad kiekvieno iš mūsų gyvenimo esmė yra surasti savo tikrąjį kelią ir su džiaugsmu eiti juo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *