Smidrai – šios ryškiai žalios daržovės, dar vadinamos šparagais, ne tik vilioja akį savo spalva ir traškumu, bet ir gausiu maistinių medžiagų kiekiu. Juose gausu antioksidantų, vitaminų A, C, E bei įvairių flavonoidų ir polifenolių ir labai mažai kalorijų, vos 20 kcal šimte gramų. Be to, smidrus pagaminti itin paprasta, o valgyti galima net ir žalius. Smidrų sezonas trumpas, tad nepraleiskite progos jais pasimėgauti. Nors daugelis žino, kad smidrai žali, tačiau jų yra baltųjų ir sodraus skonio violetinių. Nesvarbu ar mėgstate juos keptus, virtus, troškintus ar tiesiog žalius salotose, smidrai puikiai tiks įvairiems patiekalams ruošti. Jūsų dėmesiui – ypatingi smidrų receptai bei patarimai kaip juos skaniai paruošti.
Kaip paruošti smidrus?
Jei smidrai jauni ir jų stiebeliai ploni, prieš ruošiant patiekalus juos tereikia gerai nuplauti ir nupjauti pačius galus – sumedėjusias vietas. Storesnių ir senesnių smidrų kotelių galai gali būti kietesni. Juos galite nulaužti (sulenkus stiebus, jie natūraliai lūžta) ir naudoti sriubai, troškiniams arba mažiau nuostolingas būdas – tiesiog nuskusti kelis apatinius centimetrus skustuku, kad liktų švelnus smidrų vidus.
Smidrų receptai: kaip ir kur galima panaudoti smidrus?
Smidrai – itin universali daržovė, kuria galima mėgautis tiek žalia, tiek įvairiais būdais termiškai apdorojus. Svarbiausia nepervirti ar neperkepti, kad išsaugotumėte visas vertingas maistines medžiagas. Tad smidrus galima naudoti:
- Keptus keptuvėje su šiek tiek lydyto sviesto ir prieskonių.
- Garinti ar apvirti ir naudoti garnyrui.
- Naudoti šviežius salotoms ar užkandžiui su įvairiomis užtepėlėmis.
- Kepti ant grilio ar grotelių bei orkaitėje ir naudoti garnyrui.
- Gardžiam užkandžiui apkepti smidrus ir užberti kietojo sūrio.
- Apkeptais ar apvirtais smidrais gardinti pusryčių košę, sumuštinius.
- Gaminti įvairius patiekalus su smidrais – įmaišyti į troškinius, kepti su vištiena, mėsa, žuvimi ar jūros gėrybėmis, įmaišyti į omletą ar įvairius apkepus, gardinti makaronų ar ryžių patiekalus ir kt.
- Smidrai puikiai tinka ir sriuboms gaminti.
- Kepti smidrai puikiai tinka su olandišku padažu.
- Galite pasigaminti gardžias karštas smidrų salotas su pomidorais ir fetos sūriu.
- Dar vienas puikus užkandis ar garnyras gali būti smidrais apvynioti šonine ir kepti orkaitėje ar grilyje.
Bolivinė balanda su avinžirniais ir smidrais
Jei prireikė greitos ir maistingos pietų idėjos – štai jums receptas. Šis patiekalas puikiai tinka, jei liko bolivinės balandos likučių gaminant pusryčius ar kitus patiekalus. Taip galite naudoti ir bet kokias kitas kruopas, pavyzdžiui, labai tinka rudieji ryžiai ar grikiai. Tad eksperimentams ribų nėra. Be to, bolivinė balanda yra puikus baltymų ir skaidulinių medžiagų šaltinis – jų žymiai daugiau nei kituose grūduose.
Ingredientai:
- 60 g smidrų
- 0,5 avokado, patiekiant
- 40 g bolivinės balandos
- 40 g avinžirnių, virtų
- 3 g lydyto sviesto (ghee)
- druskos, pagal skonį
- citrininių pipirų, pagal skonį
Salotoms:
- 50 g pomidoro
- 50 g trumpavaisio agurko
- 50 g mėgstamų salotų
- 30 g paprikos
- 1 a.š. alyvuogių aliejaus
- šviežių krapų, pagal skonį
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Bolivinę balandą gerai perplaukite ir bent kelioms valandoms ar iš vakaro užmerkite.
- Po to dar keletą kartų perplaukite, užpilkite nauju vandeniu, pasūdykite, užvirkite ir pavirkite ~3min., vėliau palikite šiek tiek brinkti.
- Virtus avinžirnius ir pjaustytus smidrus lengvai apkepkite keptuvėje ant lydyto sviesto.
- Paruoštas daržoves sumaišykite su bolivine balanda ir prieskoniais.
- Patiekiant supjaustykite avokadą ir pagardinkite citrinpipiriais.
- Salotoms skirtas daržoves supjaustykite, sumaišykite su aliejumi, krapais ir prieskoniais.
Sumuštiniai su mocarela, smidrais ir pomidorais
Gaivūs, sotūs, maistingi ir be galo sotūs sumuštiniai – puikus pasirinkimas skaniai dienos pradžiai. Jei nebandėte sumuštinių su smidrais, tikrai rekomenduojame išbandyti.
Ingredientai:
- 2 riekių duonos skrudinimui su sėklomis
- 60 g pomidorų, vyšninių
- 50 g smidrų
- 30 g mocarelos sūrio
- 3 lydyto sviesto
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Pomidorus ir smidrus supjaustykite, pagardinkite prieskoniais ir lengvai apkepkite keptuvėje.
- Ant duonos riekelių dėkite sūrį ir keptas daržoves. Skanu pagardinti balzaminiu kremu.
Makaronai su smidrais, vištiena ir pomidorais
Jei norisi greito, skanaus ir komfortiško pietų patiekalo, šis receptas kaip tik jums. Svarbu neperkepkite smidrų, kad jie išliktų traškūs, reikia tik keleto minučių, taip ne tik išsaugosite maistines medžiagas, bet jausite malonų jų traškumą.
Ingredientai:
- 200 g vištienos krūtinėlės
- 120 g smidrų
- 120 g makaronų
- 100 g pomidorų
- 70 g kreminio sūrio
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
- kario miltelių, pagal skonį
Gaminimas:
- Makaronus išvirkite ir pasilikite šiek tiek vandens nuo jų.
- Kol verda makaronai, vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir iškepkite.
- Kepimo pabaigoje sudėkite pjaustytus smidrus ir pakepkite dar keletą minučių.
- Į keptuvę sudėkite virtus makaronus, pjaustytus pomidorus, suberkite prieskonius.
- Tuomet įpilkite vandens, likusio nuo makaronų, sudėkite kreminį sūrį, viską gerai išmaišykite ir pašildykite keletą minučių. Vandens kiekį koreguokite pagal norimą padažo tirštumą.
Keptuvėje keptas šamas su smidrais
Labai greita ir nuostabiai skani idėja pietums ar vakarienei. Užtruksite vos keliolika minučių, tačiau mėgausitės nuostabiu ir maistingu patiekalu.
Ingredientai:
- 1 kg šamo, galite rinktis ir kitą mėgstamą žuvį
- 250 g smidrų
- 2 a.š. česnako granulių
- 5 g lydyto sviesto, kepimui
- druskos, pagal skonį
- citrininių pipirų, pagal skonį
Salotoms:
- 120 g pomidorų
- 120 g agurkų
- 100 g mėgstamų salotų
- 70 g paprikos
- 2 a.š. alyvuogių aliejaus
- 2 a.š. citrinos sulčių
- 1 a.š. garstyčių
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Šamą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite ~3 cm storio kepsneliais.
- Pagardinkite prieskoniais ir palikite bent valandai šaldytuve pasimarinuoti.
- Keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį lydyto sviesto ir iškepkite žuvį iš abiejų pusių.
- Nuo smidrų nupjaukite kietąsias kotelių dalis, atskiroje keptuvėje įkaitinkite 0,5 a.š. lydyto sviesto, sudėkite smidrus, užberkite druskos, citrininių pipirų ir lengvai apkepkite, pakanka keleto minučių.
- Salotoms skirtas daržoves supjaustykite, sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, garstyčiomis ir prieskoniais.
- Paruoštą šamą tiekite su smidrais ir salotomis.
Sorų košė su smidrais, cukinija ir džiovintais pomidorais
Spalvinga, maistinga ir labai skani košė – puikus pasirinkimas dienos pradžiai. Lengvai apkepti smidrai, cukinija ir džiovinti pomidorai sukuria nuostabų skonių derinį sorų košei.
Ingredientai:
- 60 g sorų kruopų
- 60 g cukinijos
- 50 g smidrų
- 15 g saulėje džiovintų pomidorų
- 3 g lydyto sviesto
- citrininių pipirų, pagal skonį
- druskos, pagal skonį
Gaminimas:
- Kruopas gerai perplaukite ir vakare užmerkite kambario temperatūros vandenyje.
- Ryte dar keletą kartų perplaukite, užpilkite nauju vandeniu, pasūdykite, užvirkite ir pavirkite ~3min., vėliau palikite šiek tiek brinkti.
- Smidrus ir cukiniją supjaustykite, pagardinkite prieskoniais ir lengvai apkepkite keptuvėje.
- Paruoštą košę tiekite su keptomis daržovėmis ir smulkintais džiovintais pomidorais (nuo pomidorų popieriniu rankšluosčiu nuspauskite aliejaus perteklių).
Nuotraukos autorės, jei nenurodyta kitaip.