Tikriausiai kiekvienas, laukiantis svečių, nori juos nustebinti ir pavaišinti kuo nors skaniu. Vieni griebiasi rimtų patiekalų, kiti – svečius lepina desertais. Desertai vazonėliuose – gana lengvai pagaminami, tačiau ir skanūs, ir atrodo įspūdingai. Svečiai aikčios iš nuostabos bei ims fotografuoti prieš pradėdami valgyti. Nors gaminimo procesas nėra sudėtingas, tačiau kantrybės čia reikės, norint desertus patiekti sveikus. Nagi, pasiraitokite rankoves, kibkite prie darbo ir nustebinkite svečius!
Desertams reikės:
- 3 plytelių juodojo šokolado
- 300 ml grietinėlės (30-36 proc. riebumo)
- 1 skardinės saldinto sutirštinto pieno
- 300 g kreminės tekstūros varškės (tinka ir maskarponės sūris)
- 3 šaukštų želatinos
- 250 g šilauogių
- kelių šokoladinių sausainių
- mėtos lapelių papuošimui
- 8-9 200 ml talpos vienkartinių popierinių stiklinaičių.
Gaminimas:
1. Pasiruoškite popierines stiklinaites – jų viršų, arčiau sudūrimo siūlės, įkirpkite vienoje vietoje apie 0,5-1 cm. Šis triukas jums padės išimti desertą iš stiklinaitės su mažesne rizika sulaužyti šokoladą.
2. Juodąjį šokoladą ištirpinkite. Rekomenduoju tai daryti virš garų vonelės arba indą su šokoladu tiesiog įmerkus į kitą indą su karštu vandeniu. Taip šokoladas neperkais, nepradės svilti ir bus skystas tiek laiko, kiek jums reikės.
3. Į popierinę stiklinaitę įpilkite tirpinto šokolado ir jį išliekite, kad pasidengtų tiek stiklinaitės dugnas, tiek šonai. Man tai lengviau padaryti naudojant silikoninį konditerinį teptuką. Kai šokoladu padengsite šonus ir dugną, stiklinaitę dėkite į šaldiklį. Pakartokite šį žingsnį su visomis stiklinaitėmis.
4. Tikriausiai dar liko tirpinto šokolado. Jei taip – pakartokite liejimą šokoladu dar kartą, kad šokolado sienelės būtų tvirtesnės ir stiklinaites vėl dėkite į šaldiklį.
5. Į plakimui skirtą indą supilkite atvėsintą grietinėlę bei saldintą sutirštintą pieną. Šiuos kartu plakite iki kreminės konsistencijos.
6. Į grietinėlės kremą sudėkite kreminės tekstūros varškę (arba maskarponę, jei pasirinkote naudoti ją). Dar kartą viską gerai išplakite. Tikėtina, kad kremas pradės skystėti, nes kreminės tekstūros varškė ir sūriai turi polinkį skystėti plakant.
7. Atskiroje stiklinėje ištirpinkite želatiną. Nedideliu kiekiu verdančio vandens užpilkite želatinos miltelius ir maišykite, kol jie ištirps.
8. Plakant kremą plona srovele pilkite želatiną ir gerai išmaišykite, kad ši tolygiai pasiskirstytų.
9. Kai jau supylėte želatiną, nežiopsokite – daug laiko neturite. Supilkite į kremą šilauoges, išmaišykite (šaukštu ar silikonine mentele, svarbu ne elektriniu plaktuvu). Kremą dėkite į stiklinaites su šokoladu. Stenkitės nedėti su kaupu – palikite apie 0,5-1 cm nuo viršaus.
10. Stiklinaites su kremu dėkite į šaldytuvą stingti bent kelioms valandoms.
11. Kol desertai stingsta, iki miltelių sutrupinkite šokoladinius sausainius. Aš renkuosi juos smulkinti trintuve, skirta morkoms smulkinti. Šokoladinius trupinius tolygiai paskirstykite ant desertų viršaus, kad šie paslėptų visą baltą kremą.
12. Desertus papuoškite mėtos lapeliais, kad atrodytų, lyg išdygę daigeliai.
13. Labai atsargiai sustingusius desertus išimkite iš popierinių stiklinaičių: stiklinaitę ties įkirpta vieta pamažu plėškite link siūlės ir tuomet per pačią siūlę iki dugno. Tuomet atsargiai išimkite desertą. Dirbkite švelniai, tačiau greitai, nes nuo rankų šilumos šokoladas ims tirpti.
Iš tiesų šie desertai atrodo neįprastai, įspūdingai, tačiau didžiausias jų gaminimo iššūkis – nesulaužyti šokolado, kuris imituoja vazonėlius. Iš nurodyto ingredientų kiekio turėtų gautis 8-10 vnt desertų, aš gaminau dvigubą kiekį. Popierines stiklinaites galite keisti ir, pavyzdžiui, silikoninėmis keksiukų formelėmis – gausite didesnį kiekį, tąčiau mažesnių desertų. Tik iš keksiukų formelių desertus išimti dar sunkiau, nei iš popierinių stiklinaičių.
Beje, uogas galite keisti kokiomis pageidaujate, čia tiks ir braškės, ir avietės, ir kitos uogos ar net tiesiog citrininis ar apelsininis kremas. Atraskite savo mėgstamiausią ir skanaukite!