Pomidorų sriuba – tai vienas iš tų patiekalų, kuris vienodai mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų. Paprasta, bet nepaprastai skani, ji gali būti lengvas pietų patiekalas arba sotus vakarienės pagrindas. O svarbiausia – namų gamybos pomidorų sriuba visada pranoksta bet kurią pirktą parduotuvėje.
Pomidorų sriubos istorija ir populiarumas
Pomidorų sriuba yra viena populiariausių sriubų visame pasaulyje, tačiau jos kelias į mūsų virtuvę buvo nelengvas. Ilgą laiką Europoje pomidorai buvo laikomi nuodingais, todėl juos augino tik kaip dekoratyvinius augalus. Tik XVIII amžiuje italai pirmieji išdrįso juos paragauti ir sukūrė pirmąsias pomidorų sriubas.
Pomidorų sriubos populiarumas pasaulyje smarkiai išaugo praėjusio amžiaus pradžioje, kai amerikiečiai išrado konservuotą pomidorų pastą. Garsioji „Campbell’s“ kompanija 1897 metais pradėjo gaminti savo ikoninę konservuotą pomidorų sriubą, kuri tapo vienu žinomiausių maisto prekės ženklų pasaulyje.
Klasikinė pomidorų sriuba (receptas)
Tikra naminė pomidorų sriuba ruošiama iš šviežių, prinokusių pomidorų. Būtent jie suteikia sriubai natūralų saldumą ir švelnią rūgštelę, kurios nepavyks pasiekti naudojant konservuotus pomidorus.
Ingredientai (4–6 porcijoms):
- 1,5 kg prinokusių pomidorų
- 1 vidutinis svogūnas
- 2 česnako skiltelės
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 500 ml daržovių ar vištienos sultinio
- 1 a. š. cukraus
- druskos ir pipirų pagal skonį
- keletas šviežių baziliko lapelių
- 2 v. š. grietinės (pagal norą)
Gaminimas:
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 2–3 minutėms. Tada perkelkite į šaltą vandenį ir nulupkite odeles. Susmulkinkite pomidorus arba pertrinkite per sietą, pašalindami sėklas.
- Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite aliejuje iki skaidrumo. Pridėkite česnakų ir kepkite dar minutę. Suberkite pomidorų masę ir virkite 10–15 minučių, kol jos kiekis sumažės maždaug trečdaliu.
- Įpilkite sultinio, pridėkite cukraus, druskos ir pipirų. Virkite dar 15–20 minučių ant vidutinės ugnies. Jei norite švelnesnės tekstūros, pertrinkite sriubą elektriniu blenderiu arba per sietą.
- Prieš patiekiant pridėkite šviežių baziliko lapelių ir šlakelį grietinės. Galite papuošti alyvuogių aliejaus lašeliais ar barstytais sūrio trupiniais.

Pomidorų sriubos variacijos
Klasikinis pomidorų sriubos receptas – tai puikus pagrindas eksperimentams. Pridėjus vieną ar kelis papildomus ingredientus, galite sukurti visiškai naują patiekalą, tinkantį skirtingoms progoms ir skoniams. Štai keletas išbandytų variacijų, kurios paįvairins jūsų virtuvės repertuarą.
Rekomenduojamas video
- Su ryžiais: į klasikinį receptą pridėkite 100 g ryžių ir virkite 20 minučių ilgiau. Ryžiai suteikia sotumo ir ji tampa tinkama pagrindiniam patiekalui.
- Su cukinijomis: pridėkite 1–2 smulkiai supjaustytas cukinijas kartu su svogūnais. Jos suteiks sriubai švelnesnio skonio ir kreminę tekstūrą.
- Aštri versija: į svogūnus pridėkite 1 smulkiai supjaustytą čili pipiriuką arba šaukštelį aštrių paprikų. Tobulai tinka šaltiems rudens vakarams.
- Su pupelėmis: pridėkite stiklinę virtų baltųjų pupelių – gausite baltymais turtingą, sotų patiekalą.
Pomidorų sriuba: kuo dar praturtinti?
Pomidorų sriuba gali būti ne tik skani, bet ir labai maistinga, jei ją papildysite tinkamais priedais.
- Daržovės: morkos suteiks natūralaus saldumo, salierai – aromato, paprikos – spalvos ir vitamino C. Špinatai ar kita žalia lapinė daržovė pridės geležies ir folio rūgšties.
- Grūdai ir ankštiniai: ryžiai, perlinės kruopos ar lęšiai suteiks sriubai sotumo ir tirštesnę tekstūrą. Čia čempionas – raudonieji lęšiai, kurie greitai išverda ir suteikia kreminio tirštumo.
- Baltymai: smulkiai pjaustyta vištiena, mėsos kukulaičiai ar net kiaušiniai (suplakti ir lėtai įpilti į verdančią sriubą) pavers sriubą pilnaverčiu patiekalu.
- Prieskoniai ir žolelės: raudonėlis ir čiobreliai suteiks Viduržemio jūros aromato, karis ir pipirų mišinys – rytietiško skonio. Švieži bazilikų, petražolių ar krapų lapeliai visada pagerina skonį.
- Pieno produktai: grietinė, graikiškas jogurtas ar sūris padaro sriubą kreminę. Ypač skanus mocarelos ar parmezano sūris, įbertas į karštą sriubą.

Patiekimo ir laikymo patarimai
Pomidorų sriuba skaniausia patiekta karšta, su šviežiai kepta duonos riekele arba skrebučiais. Klasikinis derinys – pomidorų sriuba su sumuštiniais iš sūrio ir kumpio.
Šviežiai paruošta sriuba šaldytuve išsilaiko 3–4 dienas. Ją galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių – tik nepridėkite pieno produktų prieš šaldant. Pašildant pridėkite šviežių žolelių ar šlakelį grietinės.
Jei ruošiate žiemai, sriubą galima užkonservuoti stiklainiuose. Tokiu atveju nenaudokite pieno produktų recepte ir kruopščiai sterilizuokite indus.
Pomidorų sriuba – tai universalus patiekalas, kuris tiks bet kokiai šeimai ir progai. Ji paprasta, bet galinti būti labai įvairi, maistinga ir visada skani. Svarbiausia – naudoti kokybiškus pomidorus ir nebijoti eksperimentuoti su priedais pagal savo skonį.
Šaltiniai:
- https://natashaskitchen.com/tomato-soup-recipe/
- https://www.inspiredtaste.net/27956/easy-tomato-soup-recipe/
- https://www.seriouseats.com/thick-creamy-tomato-soup-recipe
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Nors ir pripažįstu konservuotos sriubos patogumą, tikra naminė pomidorų sriuba vis dėlto yra nepalyginamai skanesnė.