Skip to content

Kada sėti lubinus – priklauso nuo to, ar auginsite gėles, ar žaliąją trąšą

  • by
Kada sėti lubinus – priklauso nuo to, ar auginsite gėles, ar žaliąją trąšą
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Dažnai ieškodami informacijos apie tai, kada sėti lubinus, susiduriame su daugybe nesusipratimų, pradedant neaiškiais terminais, baigiant supainiota auginimo vieta. Tad čia mes paaiškinsime kodėl ir kada iš tikrųjų turi būti atliekama šių augalų sėja. Reikia įvertinti, pagal kokią paskirtį norite auginti lubinus (kaip daugiametes gėles ar kaip vieno sezono žaliąją trąšą), nuo to priklausys sėjos laikas ir metodas. Tad pasiraitokite rankoves ir viską išsiaiškinę netrukus kibkite į lubinų sėją.

Kada sėti lubinus?

  • Lubinai yra augūs augalai, tad Lietuvoje juos kaip gėles galime pradėti sėti tiesiai į dirvą balandžio mėnesį (likus 4–6 savaitėms iki paskutinių šalnų). Tai pats geriausias lubinų daiginimo laikas ir būdas, bet jie neblogai toleruoja ir kitokį sėjos variantą tiek laiko, tiek vietos atžvilgiu.
  • Jeigu norite aplenkti kaimynus ir lubinų žydėjimo sulaukti dar šiemet, tada tai geriausia daryti anksti pavasarį. Tokiu atveju kovo pradžioje (ar netgi vasario pabaigoje) tęsiant iki balandžio vidurio sėklos sėjamos patalpoje į dėžutes.
  • Lubinų, auginamų kaip gėles, sėklas taip pat galite sėti tiesiai į žemę rudenį arba žiemos pradžioje, nes jie yra labai ištvermingi ir gali natūraliai peržiemoti. Tačiau lieka neaišku, ar tokia sėja iš tiesų praktikuojama ir Lietuvoje. Šis klausimas neduoda ramybės ir mokslininkų gretose, todėl vis atliekami lauko tyrimai. Šiai dienai žinoma, kad iki pavasario išgyvena tie lubinai, kurie buvo pasėti rugsėjo pirmoje pusėje (Jungtinės Karalystės duomenimis). Taip pat pastebėta, kad rudeninės sėjos lubinai duoda didesnį derlių.
  • Jeigu lubinus auginate žaliajai trąšai, juos sėti laukuose ar nualintose dirvose taip pat reikėtų pradėti pavasarį nuo kovo mėnesio. Kadangi šiuos lubinus auginsite tik vieną sezoną, tai jų sėją galima tęsti iki liepos.

Sėjos kalendorius 2024

Kada sėti lubinus

Kaip sėti lubinus patalpoje?

Kadangi lubinų sėklos turi storą luobelę, prieš sėją sėklas reikia šiek tiek apdoroti. Tai galima padaryti dviem būdais: lubinų sėklas bent 24 valandoms pamirkykite šiltame vandenyje arba jų paviršių šiek tiek patrinkite su švitriniu popieriumi, kad pagerėtų vandens sugeriamumas.

Kadangi lubinų sėklos didelės, joms pasėti naudokite atskirus vazonėlius arba gilesnes dėžutes su perskyrimais. Indus pripildykite kokybišku kompostu, išmirkytas arba apgludintas  lubinų sėklas sėkite maždaug 0,5 gylyje ir užberkite plonu sluoksneliu žemių. Paviršių šiek tiek paspauskite pirštais ir palaistykite, o indus uždenkite plėvele, stiklu ar permatomu dangčiu. Indus laikykite maždaug 15–20 °C temperatūroje šviesioje vietoje, kur jos sudygsta maždaug per 14–28 dienas.

Kai daigai pradeda lįsti iš dirvos, uždangą nuimkite. Jeigu sėjote dėžutėje, pakankamai didelius daigus 5 cm atstumais išpikuokite. Prieš persodinant į lauką, augalus kelias dienas adaptuokite prie aplinkos sąlygų.

Kada sėti lubinus

Lubinų sėja į dirvą

Auginti lubinus iš sėklų nėra labai sudėtinga, o įsitvirtinę jūsų gėlyne, jie vešės ne vienerius metus ir netgi gali savaime užsisėti. Išmirkytas sėklas sėkite 2–3 cm gylyje į duobutes eilėse kas 20 cm. Plonai užžerkite žeme, nesmarkiai patankinkite ir sudrėkinkite paviršių. Kol sėklos dygsta, palaikykite drėgmę. Iš lauke pasėtų augalų žydėjimo sulauksite kitais metais.

Žaliajai trąšai lubinus sėkite 2 cm gylyje ir 8 cm atstumu vieną nuo kito eilėse kas 15 cm.

Kada sėti lubinus

Lubinų sodinimas

Skirtingos lubinų rūšys pasižymi skirtingu pakantumu šalčiams, tad nuo konkrečios rūšies gali priklausyti ir sodinimo į lauką laikas. Visgi įprasta lubinus į lauką pernešti ir sodinti gegužės mėnesį, kai praeina šalnos, o daigai turi 4 lapus. Ilgiau laukti nereikia, nes jauni augalai įsitvirtina geriau nei didesni, labiau subrendę egzemplioriai.

Sodinimo metu venkite lubinų šaknų judinimo ir pažeidimo, nes šie augalai labai nemėgsta persodinimų. Dirvoje iškaskite duobutę, įsodinkite sodinukus, sutvirtinkite ir palaistykite. Jeigu reikia pagerinti drenažą, galite į duobutę įberti organinių medžiagų. Lubinus sodinkite maždaug 30–40 cm atstumu ar net žymiai didesniais (60–90 cm, jeigu auginate aukštaūges veisles) vienas nuo kito, kad jie galėtų augti.

Lubinų sodinimas

Kur lubinai auga geriausiai?

Lubinai mėgsta saulę, bet dalį dienos gali tverti ir į nedidelį pavėsį. Idealiausia, kai lubinai saulės gauna ryte, o po pietų jie patenka į pavėsį, nes kaitrūs saulės spinduliai jiems kenksmingi. Jeigu auginsite aukštaūges veisles ir rūšis, užtikrinkite jiems užuovėją, nes stiprūs vėjai gali juos išvartyti ar nulaužti. Lubinai taip pat mėgsta gerai drenuotą, neįmirkusį dirvožemį. Jis gali būti gana varganas maisto medžiagomis ir sudarytas iš priesmėlio ar priemolio. Dirvos pH 6,0–6,8 – silpnai rūgštus ar neutralus. O jeigu norėtumėte lubinus auginti vazonuose – mintis prasta, nes jie konteineriuose auga prastai ir augalus dažniau apninka amarai.

Lubinai. Kuo jie mums naudingi ir žalingi?

Šaltiniai:
https://www.primrose.co.uk/blog/gardening/when-to-plant-lupin-seeds/
https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-lupins/
https://www.gardendesign.com/flowers/lupine.html
https://horticulture.co.uk/lupins/
https://www.greenmanure.co.uk/products/lupins-green-manure-seeds?variant=1182263452

Tyrimai:
https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-agricultural-science/article/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Edita
Esu Edita, derlingas.lt straipsnių rašytoja. Visą vaikystę ir paauglystę augau miško apsuptyje, gamtos gėrybių ir savito jos žavesio sūkuryje. Neapsakoma meilė gamtai paskatino mane „krimsti“ biologijos bakalauro ir magistro mokslus, o laisvalaikio metu rinkti augalų egzempliorius asmeninio herbaro kolekcijai. Kai suaugau, minimalią gamtos imitaciją pradėjau kurti ir savo aplinkoje: nedidelis šiltnamis ir kelios lysvės su sodinukais darže, keli vaismedžiai sode ir daugybė vazonų su augalais kambaryje. Vaiko priežiūros atostogos atvėrė galimybę save realizuoti rašytojos vaidmenyje ir taip meilę gamtai perteikti plačiajai visuomenei. Tai nauja patirtis man pačiai, bet nuolatinis domėjimasis augalais, gyvūnais šį iššūkį padeda įveikti sklandžiai. Papildomai praeitos studentų mokslinės praktikos, apželdinimo kursai ir narystė „Herbologų draugijoje“ padėjo praplėsti požiūrį į gamtą ir pagilinti žinias. Suvokus, kad kiekvienas vabalėlis, kiekvienas augalo lapo centimetras ar išbarstytas grūdelis yra be galo svarbus visiems gamtos sutvėrimams, įskaitant ir žmogų, norisi šia mintimi dalintis su visais gamtos mylėtojais. Mano kaip rašytojos tikslas – bendradarbiaujant kartu su derlingas.lt komanda įdomiai pateikti patikrintą, išsamią informaciją besidomintiems sodininkams, gėlininkams, daržininkams ir kitiems gamtai prijaučiantiems skaitytojams. Siekiu suteikti informatyvius, poreikius patenkinančius straipsnius, tad kviečiu skirti laiko edukacijos valandėlei apie gamtos suteikiamus turtus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *