Gira, itin vertinama lietuvių, pelnytai laikoma vienu iš seniausių ir gilias tradicijas turinčių nacionalinių gėrimų. Šio gaivinančio gėrimo populiarumas nesumenko ir iki šiol – lietuviai mielai renkasi tiek pirktinę, tiek namuose gamintą girą. Daugelis mėgsta girą ne tik dėl to, kad ji skani, maloniai kvepia, bet ir puikiai numalšina troškulį, suteikia energijos ir naudingų medžiagų. Šiame straipsnyje aptarsime kokią naudą organizmui teikia gira, kam derėtų jos vengti bei kaip girą pasigaminti namuose.
Ar gira yra alkoholinis gėrimas?
Nors gira yra laikoma nealkoholiniu gėrimu, dėl rūgimo proceso ji gali turėti apie 0,5-2,2 proc. alkoholio. Kuo ilgiau gira fermentuojama, tuo labiau ji gali tapti alkoholiniu gėrimu. Paprastai joje nėra tiek alkoholio, kad jis sutrikdytų žmogaus mąstymą ar sukeltų kitą šalutinį poveikį, tačiau ilgiau rauginta gira, ypač jei dar ji yra šilta, gali sukelti jausmą, lyg būtumėte išgėrę nedidelį kiekį alkoholio.
Naminės ir parduodamos giros skirtumai
Parduotuvėse parduodama gira gaminama praskiedus koncentratą, pridėjus cukraus ir rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, o vėliau dirbtinai prisotinus mišinį anglies dioksidu. Keista, bet fermentacija šiame procese dažnai nevyksta. Kai kurie gamintojai fermentacijai gali naudoti kepimo mieles, tačiau be probiotinių bakterijų. Šios mielės filtruojamos arba pašalinamos pasterizavimo metu. Kadangi mielės negamina organinių rūgščių, gamintojai prideda rūgštingumą reguliuojančių medžiagų ir konservantų, norint išgauti skonį ir tinkamumo vartoti terminą.
Deja, parduodama gira neturi sveikatai naudingų savybių, kurių turi naminė gira. Dėl didelio cukraus kiekio, prilygstančio standartinei kolos skardinei, tai nėra sveika alternatyva. Priešingai, naminėje giroje paprastai yra maždaug iki 4 g cukraus 100 ml. Dėl to tai sveikesnis ir naudingesnis pasirinkimas ieškantiems natūralaus ir mažai cukraus turinčio gaivaus gėrimo.
Giros nauda organizmui
Pasigaminę namuose geros sudėties girą, ne tik pasimėgausite gaivinančiu gėrimu, bet ir praturtinsite savo organizmą B vitaminais ir gerosiomis bakterijomis ir kitomis naudingomis medžiagomis. Be to, naminė gira puikiai numalšina troškulį, gerina žarnyno veiklą ir padeda paįvairinti mitybą.
- Gira yra probiotikų šaltinis. Kadangi gira laikoma vienu iš puikių probiotinių maisto produktų, ji turi daug naudos, pavyzdžiui, gerina žarnyno trakto veiklą ir stiprina imuninę sistemą, todėl organizmas geriau įsisavina maistines medžiagas. Probiotikai taip pat didina žarnyno mikrofloros įvairovę ir palaiko medžiagų apykaitą, gali turėti apetitą mažinantį poveikį. Be to, gali padėti sumažinti laktozės netoleravimo simptomus, įskaitant viduriavimą.
- Padeda pašalinti toksinus iš organizmo. Jei ieškote natūralaus organizmo detoksikacijos būdo, gira yra puikus pasirinkimas. Kadangi tai fermentuotas gėrimas, jis padeda palaikyti kepenų funkciją ir iš organizmo pašalinti toksinus. Be to, giroje esančios gerosios bakterijos, slopina žalingų mikroorganizmų augimą virškinimo trakte ir gamina B grupės vitaminus (B2, B9, B12) bei vitaminą K. Fermentuotuose produktuose taip pat yra labai daug vitamino C, tad šios medžiagos mažina uždegimus organizme.
- Didina energijos lygį. Giroje gausu B grupės vitaminų ir geležies, tad padeda palaikyti tinkamą raudonųjų kraujo kūnelių gamybą ir natūraliai padidinti energijos lygį. Kadangi joje mažai kalorijų ir daug skaidulų, gira suteikia ilgalaikę energiją be jos nuosmukio, kuris dažnai pasireiškia vartojant kofeiną.
- Antioksidantų šaltinis. Giroje gausu antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Vartojant girą galima geriau apsaugoti organizmą ir pagerinti bendrą sveikatą bei energijos lygį.
Galimas šalutinis giros poveikis: kam derėtų jos vengti
Nors gira yra sveikas ir naudingas gėrimas, jos galima išgerti per daug. Išgėrus per daug giros, gali atsirasti pilvo pūtimas, virškinimo problemos ir skrandžio sutrikimai. Taip pat per dideli jos kiekiai gali sukelti galvos skausmą, ar pykinimą. Be to, kadangi tai fermentuotas gėrimas, giroje yra nedidelis kiekis alkoholio, todėl ją būtina gerti saikingai.
Giros reikėtų vengti tiems, kurie turi skrandžio opų ar virškinimo sutrikimų, padidėjusį rūgštingumą, sergantiems diabetu, nėščioms ir žindančioms moterims bei alkoholio netoleruojantiems žmonėms
Girą gaminkite namuose
Gera gira parduotuvėje – reta prekė. Todėl verta pasigaminti ją patiems. Deja, net ir namų gamybos girą galima sugadinti, dažniausiai dėl cukraus pertekliaus. Nors į naminę girą įprasta dėti cukraus, itin svarbu žinoti tinkamą jo kiekį, užtikrinantį gerą rūgimo procesą. Tikras giros žinovas moka pagaminti raugą net ir vien iš natūralaus cukraus, esančio vaisiuose ar uogose. Giros receptų gausu, o gamybos būdai patys įvairiausi: nuo duonos iki vaisių ar uogų. Gira pagaminta iš natūralių produktų ir be perteklinio cukraus, ji gali turėti teigiamą poveikį sveikatai.
Tradicinė naminė duonos gira
Nors tradicinė lietuviška duonos gira raugiama be mielių ir cukraus, galima šiek tiek paįvairinti receptą. Įdėjus truputį cukraus ir razinų, gira ne tik tikrai įrūgs, bet ir įgis malonų, šiek tiek rūgštoką skonį, kuris daugeliui itin patinka.
Girai pagaminti reikės:
- 300 g padžiūvusios ruginės duonos
- 2,5 l vandens
- 100 g cukraus
- 25 g razinų
Giros gaminimas:
- Džiovintą duoną sudėkite į stiklainį, užpilkite karštu vandeniu, įmaišykite pusę arba du trečdalius cukraus.
- Stiklainiui atvėsus iki kambario temperatūros, įmaišykite neplautas razinas. Stiklainį pridenkite švariu rankšluosčiu ar uždenkite keliais marlės sluoksniais.
- Girą rauginkite šiltoje vietoje 2-3 dienas (iki kol gira bus norimo rūgštumo/saldumo – kuo ilgiau rauginsite, tuo bus giroje mažiau cukraus ir daugiau rūgštelės).
- Įrūgusią girą perkoškite, supilstykite į butelius, paliekant 3-5 cm laisvos vietos nuo viršaus.
- Jeigu reikia, girą papildomai pasaldinkite cukrumi (galima pasaldinti medumi).
- Jeigu norite, kad giroje būtų daugiau burbuliukų, butelius sandariai užsukite ir palaikykite kambario temperatūroje dar 4-8 valandas.
- Paruoštą girą atšaldykite šaldytuve bent 4-5 valandas ir ragaukite.
Naminė duonos gira su salyklu
Salyklinė gira išsiskiria tamsesne spalva ir intensyvesniu skoniu, kuris gali būti vertinamas skirtingai. Kai kuriems žmonėms jis itin patinka, tuo tarpu kiti renkasi švelnesnį gėrimą. Salyklą, kuris yra šios giros pagrindas, galima įsigyti specializuotose parduotuvėse, skirtose aludariams ir vyndariams arba internetu.
Ingredientai:
- 300 g padžiūvusios ruginės duonos
- 150 g rugių salyklo
- 3 vandens
- 150 g cukraus
- 30 g razinų
- 10 g šviežių mielių
- 0,5 cinamono lazdelės.
Gaminimas:
- Rupiai maltus salyklo miltus užpilkite 1 litru virinto vandens, išmaišykite ir šiltai rauginkite 2-3 dienas.
- Į parūgusį salyklą sudėkite džiovintą duoną, pusę razinų, cinamono lazdelę, cukrų ir išmaišykite. Įtrupinkite mieles. Supilkite dar 1 litrą vandens. Rauginkite dar parą.
- Po paros girą perkoškite, perkoštą girą palikite šiltoje vietoje.
- Likusius tirščius užpilkite nepilnu 1 litru vandens. Palaukite 10 valandų, nukoškite ir skystį sumaišykite su anksčiau iškošta gira.
- Galutinį produktą užvirinkite, nugraibykite putas, supilstykite girą į butelius.
- Užkimštuose buteliuose girą brandinkite 3-4 dienas, o tuomet atšaldykite ir mėgaukitės.
Šaltiniai:
https://casadesante.com/en-eu/blogs/fermented-food/benefits-of-kvass
https://quasdrinks.co.uk/blogs/posts/genuine-kvass-benefits-varieties
https://www.drthomasvolck.com/post/kvass-a-fermented-beverage-with-probiotic
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.