Skip to content

Džiugo sūris – lietuviškos kilmės, bet pripažintas pasaulyje. Kilmė, rūšys ir gardus receptas su juo

Džiugo sūris – lietuviškos kilmės, bet pripažintas pasaulyje. Kilmė, rūšys ir gardus receptas su juo
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Džiugo sūris – tai ne tik sūris, bet ir Lietuvos pasididžiavimas, atspindintis ilgametes sūrininkystės tradicijas ir aukštą gamybos kokybę. Šis sūris, vertas ypatingos pagarbos – tai ilgametis brandinimas, prabangus skonis ir aukščiausia kokybė viename. Ilgą laiką brandintas Džiugas nustebins net pačius išrankiausius gurmanus ir sūrio žinovus. Šiame straipsnyje aptarsime kuo vertingas sūris Džiugas, kaip jis gaminamas, kokios yra rūšys bei kur jį panaudoti.

Sūrio Džiugas kilmė

Džiugas – tai kietasis fermentinis sūris, kilęs iš Telšių regiono, turintis gilias tradicijas ir išskirtinį skonį. Šio sūrio gamyba prasidėjo 1924 m. Telšių pieninėje, o sūris pavadintas legendinio žemaičių kunigaikščio Džiugo vardu. Nuo pat pradžių jis išsiskyrė aukšta kokybe ir pelnė valgytojų simpatijas.

Kaip gaminamas Džiugo sūris

Džiugo sūris gaminamas iš pasterizuoto karvių pieno, naudojant natūralias raugo kultūras ir fermentus. Sūrio masė specialiai apdorojama ir brandinama nuo 12 iki 60 mėnesių, priklausomai nuo rūšies. Brandinimo metu sūris įgauna sodrų skonį, riešutų aromatą ir būdingą tekstūrą.

  • Pieno paruošimas. Šviežias pienas normalizuojamas iki reikiamo riebalų kiekio ir pasterizuojamas 74±2 °C temperatūroje, užtikrinant aukštą kokybę ir saugumą.
  • Rauginimas. Pasterizuotas pienas pašildomas iki 32–34°C temperatūros. Įpilami specialiai paruošti raugai, kurie suteikia sūriui būdingą skonį ir tekstūrą. Į pieno mišinį įmaišomas fermentas, kuris padeda suformuoti sūrio varškę. Mišinys paliekamas 25–35 minutėms, kad įvyktų raugimo procesas.
  • Varškės apdorojimas. Susiformavusi varškė supjaustoma 0,7–1,0 cm dydžio grūdeliais, pjaustymas trunka apie 10 min. Grūdeliai kaitinami, siekiant išgauti norimą sūrio tekstūrą.
  • Formavimas. Sūrio grūdeliai supilami į specialias uždengiamas formas. Formos su sūriu keliauja į presavimo tunelius, ir ten laikomos apie 1,5 val.
  • Sūdymas. Sūriai 6 paroms dedami į sūdymo baseinus. Sūrymo koncentracija ir temperatūra kontroliuojama, siekiant tolygiai pasūdyti sūrį.
  • Brandinimas. Sūriai brandinami specialiose patalpose ant nuolat pasukamų lazdų. Brandinimo metu sūris įgauna būdingą skonį, aromatą ir tekstūrą. Brandinimo laikas gali trukti nuo 12 iki 60 mėnesių, priklausomai nuo sūrio rūšies.
Džiugo sūris

Sūrio Džiugas rūšys ir skonis

Sūris Džiugas yra skirstomas į 6 rūšis pagal brandinimo laikotarpį, kurios pasižymi ir skirtingu skoniu, išvaizda ir tekstūra.

  • Mild: brandinamas 12 mėnesių, pasižymi švelniu, kreminiu skoniu ir lengvu riešutų aromatu. Sūrio spalva kreminė, prie žievės šiek tiek intensyvesnė. Tvirtos, pakankamai gerai lūžtančios konsistencijos. Dera su šviežiais vaisiais, vynuogėmis, braškėmis, šilauogėmis.
  • Piquant: brandinamas 18 mėnesių, turi ryškesnį, pikantiškesnį, džiovintų vaisių skonį ir ryškesnį riešutų aromatą. Sūrio spalva gelsva, prie žievės šiek tiek intensyvesnė su žaliu atspalviu. Dera su vynuogėmis, alyvuogėmis, riešutais.
  • Delicate: brandinamas 24 mėnesius, pasižymi subtiliu, šiek tiek aštriu ir pikantišku skoniu. Tvirtos, sausokos, gerai lūžtančios konsistencijos. Sūrio spalva nuo kreminės iki geltonos, prie žievės šiek tiek intensyvesnė su žalsvai matiniu atspalviu. Šį sūrį tinka pagardinti svogūnų ar figų čatniais, mėlynių, našlaičių žiedlapių, persikų, apelsinų ar abrikosų džemais.
  • Gourmet: brandinamas 36 mėnesius, pasižymi sodriu pikantišku skoniu su riešutų, karamelės ir džiovintų vaisių natomis. Sūrio spalva geltona, su gelsvai rausvu atspalviu, pakraščiuose prie žievės spalva intensyvesnė. Kietos, sausos, gerai lūžtančios konsistencijos. Puikiai dera su kriaušėmis, melionais, figomis ar riešutais. Be to, šis sūris gardus su kvapnia kapučino kava.
  • Luxurious: brandinamas 48 mėnesius, pikantiško, lengvai aitraus, būdingo sūrio skonio ir kvapo. Sūrio spalva geltona, su oranžiniu atspalviu, pakraščiuose prie žievės spalva intensyvesnė. Kietos, sausos, lengvai lūžtančios konsistencijos. Sūris dera su kriaušėmis.
  • Exclusive: brandinamas 60 mėnesių, pasižymi pikantišku, gurmanišku skoniu ir kvapu. Sūrio spalva geltona, pereinanti į tamsiai geltoną, su rausvai gelsvu atspalviu, pakraščiuose prie žievės spalva tamsesnė. Kietos, sausos, trapios, lengvai lūžtančios konsistencijos.
Džiugo sūris

Kuo vertingas Džiugo sūris?

Šis sūris ne tik skanus ir gali būti naudojamas gaminant įvairius patiekalus, bet ir pasižymi ypatingomis vertėmis.

  • Šis sūris neturi laktozės. Sūrį Džiugas gali vartoti net ir laktozės netoleruojantys žmonės. Kadangi jis yra ilgai brandinamas, todėl netenka laktozės.
  • Tinka vegetarams. Šio sūrio gamybos metu yra naudojami negyvūninės kilmės fermentai, todėl jį gali rinktis ir vegetarišką mitybą propaguojantys žmonės.
  • Nėra konservantų. Sūrio Džiugas gamyboje nenaudojami jokie papildomi priedai ar dažikliai. Tad sūrio skonis, kaip ir spalva yra natūrali.
  • Gausu kalcio ir fosforo. Šimte gramų šio sūrio yra 1077 mg kalcio ir 700 mg fosforo, o šios medžiagos būtinos gerai kaulų ir dantų būklei palaikyti.
  • Gausų baltymų. Šimte gramų šio sūrio yra 33 g baltymų, kurie yra auštos kokybės, kadangi dalis jų suskaidyti iki laisvųjų aminorūgščių ir net 50% jų yra nepakeičiamos. Baltymai yra būtini daugeliui funkcijų – tai statybinė raumenų medžiaga, kuri dalyvauja imuninės sistemos palaikyme.
  • Gerina miegą. Tyrimais įrodyta, kad sūrio valgymas prieš miegą gali teigiamai veikti miego kokybę, nes sūryje gausu brandinimo metu susidarančios aminorūgšties triptofano.

Džiugo sūris: su kuo jį vartoti?

Kaip ir daugelį sūrių, taip ir Džiugo, galima mėgautis vienu arba patiekti su įvairiais priedais bei juo gardinti patiekalus. Džiugo sūris tinka:

  • Užkandžiams – puikiai dera su vynu, vaisiais, uogomis, riešutais, džemais ar kitais saldžiais pagardais.
  • Salotoms – ant salotų tinka užberti tarkuoto ar trupinti gabalėliais sūrio, kuris joms suteikia sodraus skonio ir malonios tekstūros.
  • Karštiesiems patiekalams – tinka pagardinti makaronų, kiaušinių, ryžių, bulvių patiekalus, karštas salotas, įvairius troškinius, apkepus, sriubas, naudoti karštiems sumuštiniams bei padažams.
  • Desertams – šis sūris suteikia pikantiškumo saldiems patiekalams, tinka įvairiems pyragams, keksams ar sausainiams gardinti.

Pasta Carbonara

Šį patiekalą galite sutikti visuose itališkuose restoranuose. Tačiau jį galite lengvai pasigaminti ir namuose – jis bus ne ką prastesnis nei restorane.

Pasta Carbonara: makaronai su Džiugo sūriu

Ingredientai:

  • 200  spagečių makaronų
  • 3 kiaušinio trynių
  • 100 g sūdytos šoninės
  • 50 g tarkuoto Džiugo sūrio
  • Druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Sūrį sumaišyti su tryniais ir šviežiai grūstais pipirais.
  2. Šoninę supjaustyti mažais kubeliais, sudėti į sausą keptuvę ir kepti maišant, kol krašteliai ims daryti traškesni. Iškepus, patraukti keptuvę nuo kaitros, kad šiek tiek atvėstų.
  3. Kol kepa šoninė, išvirti spagečius sūdytame vandenyje.
  4. Į sūrio ir trinių mišinį įdėti šiek tiek šoninės ir išmaišyti.
  5. Išvirus spagečiams juos iškart nukošti (pasilikti šiek tiek virimo skysčio).
  6. Dar karštus spagečius sudėti į keptuvę su šonine. Sudėti kiaušinių ir sūrio mišinį, įpilti spagečių virimo vandens ir greitais judesiais išmaišyti. Jei atrodo per sausa, įpilti dar šiek tiek spagečių virimo vandens.
  7. Tiekti iškart. Tiekiant galima pabarstyti tarkuotu sūriu ir žiupsneliu šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Sūrio Džiugas apdovanojimai ir pripažinimas

Džiugo sūris yra vienintelis sūris Lietuvoje, laimėjęs net 58 tarptautinius įvertinimus bei pelnęs daugybę apdovanojimų tarptautiniuose konkursuose, įskaitant aukso medalius World Cheese Awards ir International Cheese Awards. 2015 m. Sūriui „Džiugas Mild“ suteiktas saugomos geografinės nuorodos (SGN) ženklas, kuris patvirtina jo ypatingą kokybę ir ryšį su Telšių regionu.

Džiugo sūris
  • ITQI suteiktas „Crystal Taste Award“ apdovanojimas Belgijoje. Ši nominacija skiriama tik tiems produktams, kurie 3 metus iš eilės šiame konkurse laimi 3 aukso žvaigždes už skonį ir kokybę. Džiugas sūris vienintelis kietų sūrių kategorijoje pelnęs šį apdovanojimą Europoje.
  • Taip pat pelnė aukso medalį Italijoje Premio Roma konkurse už sūrių inovaciją.
  • SIAL China Kinijoje gautas apdovanojimas už inovatyvias pakuotes ir skonį.
  • International cheese Awards Nantwich Anglijoje gautas apdovanojimas už skonį ir kokybę.

Be to, 7 metus iš eilės sūris Džiugas yra populiariausia prekė Lietuvoje.

Šaltiniai:
https://www.dziugashouse.lt/produktai/suriai/
https://dziugoakademija.lt/vertes/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *