Čederio sūris neabejotinai yra vienas populiariausių sūrių pasaulyje. Dėl ryškios oranžinės spalvos, aštraus, bet ypatingo skonio ir universalumo gaminant maistą jis turi daugybę jo mėgėjų. Tačiau ar žinote, kad čederio sūrio yra ne viena rūšis? Šiame straipsnyje aptarsime kas yra čederio sūris, jo maistinę vertę ir naudingumą, kokios jo rūšys bei su kuo tinka derinti.
Kas yra čederio sūris?
Čederio sūris atsirado XII a. Anglijos Čederio kaime. Nuo to laiko jis tapo viena iš labiausiai paplitusių ir žinomų sūrių rūšių pasaulyje. Čederio sūris pasižymi sodria ir kremine tekstūra bei aštriu ir pikantišku skoniu. Priklausomai nuo pridėtų maistinių dažiklių, sūrio spalva gali būti nuo baltos iki šviesiai geltonos ar oranžinės.
Čederio sūris paprastai gaminamas iš karvės pieno, tačiau yra ir ožkos ar avies pieno sūrio rūšių. Vieni sūriai brandinami kelis mėnesius, kiti – kelerius metus. Čederio sūris gali būti parduodamas blokais, griežinėliais, smulkintas ar net miltelių pavidalo (miltelių pavidalo sūris, dažniausiai naudojamas makaronams su sūriu gaminti). Tai universalus sūris, naudojamas sumuštiniams, mėsainiams, sriuboms, salotoms ir troškiniams gaminti. Juo taip pat galima mėgautis su vaisiais, krekeriais ir vynu.
Čederio sūrio maistinė vertė
Nors čederio sūris yra gana kaloringas, tačiau jis yra puikus baltymų šaltinis, turintis vitaminų ir kitų naudingųjų maistinių medžiagų. Šimte gramų čederio sūrio yra:
- 416 kcal
- 25,4 g baltymų
- 33 g riebalų
- 0,1 g angliavandenių
- 337 mcg vitamino A
- 0,428 mg vitamino B2
- 1,1 mcg vitamino B12
- 0,71 mg vitamino E
- 0,6 mcg vitamino D
- 710 mg kalcio
- 455 mg fosforo
- 28,5 mcg seleno
- 3,64 mg cinko
Čederio sūrio nauda
Nors daugeliui žmonių čederio sūris asocijuojasi su įvairiais komfortiškais patiekalais, iš tikrųjų jis turi nemažai vertingų savybių, kurios naudingos organizmui.
- Padeda išlaikyti gerą kaulų būklę. Jis turi didelį kalcio kiekį, tad yra naudingas norint išvengti osteoporozės – žalingo kaulų tankio mažėjimo.
- Padeda stiprinti raumenis. Baltymai organizme atlieka įvairias funkcijas, o čederio sūris yra puikus šio makroelemento šaltinis. Baltymai ne tik padeda auginti raumenis, bet ir yra būtini fermentų gamybai, suteikia ląstelėms struktūrą, palaiko skysčių pusiausvyrą ir kt.
- Tinka besilaikantiems keto ir mažai angliavandenių turinčiomis dietomis. Kadangi čederio sudėtyje yra daug riebalų, jis suderinamas su šiuo daug riebalų turinčiu mitybos būdu. Kadangi čederio sudėtyje nėra angliavandenių, jis taip pat tinka bet kuriai mažai angliavandenių turinčiai dietai.
- Turi mažai laktozės. Čederis yra vienas iš kietesnių brandintų sūrių, kuriame iš tiesų yra gana mažai laktozės, todėl laktozės netoleruojantys žmonės dažnai gali jį valgyti be nemalonių simptomų, tokių kaip pilvo pūtimas, virškinimo sutrikimai.
Čederio sūrio rūšys pagal brandinimo lygį
Vienas iš dažniausiai pasitaikančių būdų atskirti skirtingus tam tikro sūrio potipius yra jo brandinimo trukmė. Paprastai čederio sūriai skirstomi į keturis skirtingus tipus:
Jaunas čederio sūris
Šis sūris yra palyginti minkštos, švelnios, kreminės tekstūros. Jis yra tarp minkšto ir pusiau kieto sūrio, nors daugelis jį priskiria prie minkšto ir pusiau kieto sūrio, o ne prie kieto sūrio. Jaunas čederio sūris paprastai brandinamas 1-3 mėnesius, jame yra daug drėgmės, todėl jis puikiai lydosi. Jo skonis labai švelnus, kreminis, nepasižymi ypatingu skonio intensyvumu.
Pusiau kietas čederio sūris
Jis brandinamas nuo 3 iki 6 mėnesių, išlieka minkštesnis, tačiau proceso pabaigoje jo tekstūrą jau galima drąsiai apibūdinti kaip pusiau kietą. Būtent šiuo etapu čederio sūris pradeda atsiskleisti ir įgauna jam būdingą aitrumą, tačiau jo tekstūra išlieka šiek tiek sviestinė ir drėgna. Skonis šiek tiek aitresnis ir sodresnis nei jauno čederio, tačiau yra gana švelnus ir šiek tiek saldokas.
Brandintas čederio sūris
Tai populiariausia šio sūrio rūšis. Sūris paprastai brandinamas nuo 6 iki 12 mėnesių. Šiame etape sūris įgauna klasikinę, palyginti kietą ir šiek tiek trapią tekstūrą, taip pat pasižymi stipriu skoniu. Praėjus pirmiesiems šešiems brandinimo mėnesiams, sūrio paviršiuje pradeda formuotis kalcio laktato kristalai. Šie kristalai atrodo kaip balti taškeliai ir taškeliai, kuriuos vartotojai dažnai painioja su pelėsiu. Iš tikrųjų jie visiškai saugūs vartoti. Skonis gana aitrus, riešutinis ir šiek tiek žemiškas su saldumo natomis.
Senovinis arba ilgai brandintas čederio sūris
Tai bet koks čederio sūris, brandintas ilgiau nei 12 mėnesių. Nors 12-24 mėnesių laikotarpis yra labiausiai būdingas, neretai galima sutikti sūrių, brandintų ilgiau nei 36 ir iki 60 mėnesių. Kuo ilgiau brandinamas čederis, tuo kietesnė tampa jo tekstūra, jis išlaiko vis mažiau drėgmės ir praranda sviestinį švelnumą. Senovinis čederio sūris yra visiškai kietas, sausas ir trapus. Visame sūryje yra kalcio laktato kristalų, kurie suteikia sūriui nepakartojamo traškumo, tad kuo ilgiau čederio sūris brandinamas, tuo daugiau kristalų jame atsiranda. Skonis gana stiprus ir pikantiškas, su ryškesniu riešutų poskoniu.
Čederio sūrio rūšys, pagal žievelę
Dar vienas būdas atskirti čederio rūšis – pagal žievę. Sūris brandinamas trimis būdais, kurių kiekvienas lemia skirtingą žievę.
- Čederio sūris be žievės. Sūris neturi žievės, nes brandinamas anaerobiniu būdu, kai brandinimo metu jo neveikia deguonis. Dėl deguonies poveikio trūkumo sūris yra tankesnės ir minkštesnės tekstūros, taip pat aštresnio ir pikantiškesnio skonio.
- Čederio sūris su stora žieve. Šis sūris brandinamas suvyniotas į medvilninį audinį. Medvilninis įvyniojimas leidžia lėtai brandinti sūrį aerobinėmis sąlygomis, apsaugodamas jį nuo drėgmės, bet praleisdamas deguonį. Šis sūris turi storą kietą žievę ir sausą, trapią tekstūrą. Tačiau jo skonis yra sodresnis su ryškiu riešutų, žolės ir saldžiu poskoniu.
- Čederio sūris su vaško žievele. Vaškuotas čederio sūris brandinamas anaerobiniu metodu, apvyniotas elastinga vaško danga. Ši danga neleidžia prarasti drėgmės, todėl sūris yra sviestinės ir švelnesnės tekstūros. Skonis paprastai švelnesnis ir ne toks aštrus kaip be žievės ar su audiniu brandinto čederio, tačiau turintis riešutų, žemės, saldumo ir dūmo poskonius.
Su kuo dera čederio sūris?
Puikiu čederio skoniu galima mėgautis valgant jį vieną, tačiau jis puikiai dera su įvairiais gėrimais ar kitais priedais.
- Duonos gaminiai – derinti tinka su prancūzišku batonu, čiabata, tamsia duona krekeriais, duonos lazdelėmis.
- Vaisiai ir uogos – puikiai tinka obuoliai, kriaušės, figos, mangai, vynuogės, datulės, braškės, avietės, ananasai, džiovinti vaisiai ir uogos.
- Daržovės ir pagardai – agurkai, pomidorai, džiovinti pomidorai ir pomidorų pagardai, alyvuogės, marinuoti agurkai, morkos, salierai, daržovių užtepėlės, Pesto padažas.
- Saldūs pagardai – figų, persikų, abrikosų, spanguolių džemai, medus, karamelė, šokoladas.
- Riešutai – makadamijos riešutai, migdolai, kokosas, pistacijos, graikiniai, anakardžių riešutai.
- Mėsos gaminiai – saliamis, pepperoni dešra, vytintas kumpis.
- Vynas – šis sūris puikiai tinka tiek su baltuoju, tiek su raudonuoju vynu ar putojančiu vynu bei šampanu.
- Alus ir sidras – prie čederio derės šviesus lengvas, tamsus alus ar obuolių sidras.
- Stiprieji gėrimai – dera viskis, brendis, burbonas, tekila ar kokteiliai.
Šaltiniai:
https://henningscheese.com/cheese-pairings/
https://yummybazaar.com/blogs/blog/the-many-faces-of-cheddar-cheese
https://www.wisconsincheese.com/the-cheese-life/article/104/cheddar-cheese
https://www.verywellfit.com/cheddar-cheese-nutrition-facts-and-health-benefits-4797454
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.