Skip to content

Zinijos (gvaizdūnės) auginimas ir priežiūra: kaip gėlėmis sukurti vasaros šventę savo sode?

Zinijos (gvaizdūnės) auginimas ir priežiūra: kaip gėlėmis sukurti vasaros šventę savo sode?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Zinijos, kitaip gvaizdūnės, yra itin plačiai pamėgtos gėlės. Šios linksmos vienmetės gėlės pasirodo vasaros viduryje ir dovanoja ryškias spalvas, kurios išlieka iki pat pirmųjų šalnų. Zinijos auginimas yra itin paprastas, todėl puikiai tinka ir pradedantiesiems, ir patyrusiems sodininkams. Šiame straipsnyje sužinosite viską šias saulės spindulius mėgstančias gėles.

Zinijos istorija: ir laukinės gėlės, ir sodo pažiba

Zinija, dar žinoma gvaizdūnės vardu, tai astrinių šeimai priklausanti gentis. Šioje gentyje yra dar apie 20 skirtingų rūšių gėlių! Zinijos yra laukinių gėlių, augusių krūmynuose ir sausose pievose nuo Jungtinių Amerikos Valstijų pietvakarių iki Pietų Amerikos (jų įvairovės centras yra Meksikoje), giminės.

Šios linksmos gėlės jau šimtmečius žavi žmones. Jų kelias nuo laukinių gėlių iki mėgstamų sodo grožybių prasidėjo XVIII a., kai vokiečių botanikas ir gydytojas, tyrinęs vaistinius augalus, Johann Gottfried Zinn pirmą kartą jas užfiksavo ir aprašė. Nors zinijos pavadintos jo vardu, pačios gėlės neturi jokių gydomųjų savybių. Tačiau vardo giminaitis neabejotinai įnešė didelį indėlį į botanikos sritį!

Įvairiaspalvės zinijos rūšys

Jei jau nusprendėte pradėti auginti ziniją, pats laikas nuspręsti, kokios rūšies norite. Atkreipkite dėmesį, kad aukštaūgės šios gėlės yra kilusios iš Zinnia elegans rūšies, o štai žemaūgės – iš Zinnia angustifolia rūšies. Panagrinėkime šias dvi rūšis plačiau.

Zinnia elegans (puikioji gvaizdūnė)

Tai populiari vienmetė žydinti gėlė, kilusi iš Meksikos. Užauga iki 30 cm aukščio. Šios zinijos pasižymi dideliais įvairių spalvų žiedais, kurie gali būti raudoni, oranžiniai, rausvi, rožiniai, geltoni ar balti. Lapai šiurkštokos tekstūros, pailgi. Puikiosios gvaizdūnės gausiai žydi visą vasarą ir ankstyvą rudenį. Mėgsta gerai drenuotą priemolio dirvožemį. Šios gėlės gana atsparios sausrai ir puikiai auga saulėtose vietose.

Puikioji gvaizdūnė
Nuotrauka Rameshng

Zinnia angustifolia (siauralapė gvaizdūnė)

Ši zinijos rūšis kilusi iš šiaurės Meksikos ir pietvakarių JAV dalies. Tai nuostabiai žydinti žolinė vienmetė gėlė, paprastai siekianti 20 cm aukštį. Jos šiurkštūs, plaukuoti stiebeliai šakojasi, išskleisdami įvairios formos lapus – nuo siaurių linijinių iki elipsės formos lapų. Žiedai gali būti įvairūs – visiškai balti arba skleistis ryškiai oranžine, geltona ar kitomis spalvomis.

Siauralapė gvaizdūnė
Nuotrauka <em>K<em>enpel

Zinijos auginimas: kaip parinkti tinkamą vietą?

Zinijos auginimas gali būti be galo malonus procesas. Zinijos mėgsta saulę, todėl parinkite vietą, kurioje kasdien bent 6-8 valandas šviečia tiesioginiai saulės spinduliai. Gera oro cirkuliacija taip pat labai svarbi, kad išvengtumėte grybinių ligų, pavyzdžiui, miltligės. Venkite jas sodinti vietose, kur yra nuolatinis pavėsis arba prastas oro judėjimas.

Zinijoms taip pat labai svarbus tinkamas dirvožemis. Nors jos gali prisitaikyti prie įvairių dirvos sąlygų, geriausiai jie auga derlingoje, gerai drenuojamoje dirvoje, kurioje gausu organinių medžiagų. Idealus dirvožemio pH yra nuo 5,5 iki 7,5. Prieš sodinant dirvą papildykite kompostu, kad gėlės gautų svarbių maistinių medžiagų ir paskatintumėte sveiką jų šaknų vystymąsi.

Zinijos dauginimas sėklomis

Zinijos auginimas bus paprasčiausias, jei pradėsite nuo sėklų, pasėtų daržo lysvėje. Palaukite, kol praeis šalnų pavojus ir dirva įšils bent iki 15 °C. Jei vegetacijos sezonas trumpas arba norite pradėti auginti anksčiau, galite pradėti daiginti zinijas iš sėklų patalpoje likus maždaug 4-6 savaitėms iki paskutinių šalnų. Tačiau vėliau jas persodindami būkite atsargūs, nes jos gali būti jautrios.

Toliau vadovaukitės konkrečiomis sėklų pakuotėje pateiktomis rekomendacijomis dėl atstumų, nes jie gali skirtis priklausomai nuo veislės. Paprastai tarpai tarp sėklų svyruoja nuo 10 iki 60 cm. Pasirūpinkite, kad augalams užtektų vietos subręsti ir kad vėliau jie netrukdytų vienas kitam sėkmingai augti. Sėklas sėkite tik apie 0,5 cm gylyje ir lengvai užberkite žemėmis.

Zinijos

Zinijos priežiūra: laistymas ir tręšimas

Visą vegetacijos sezoną palaikykite vidutinę dirvos drėgmę. Zinijos yra šiek tiek atsparios sausrai, tačiau nepakankamai laistomos jos nesukurs tiek daug žiedų. Svarbiausia – neperlaistyti, nes tai gali sukelti šaknų puvimą. Laistykite giliai prie augalo pagrindo, o tarp laistymų leiskite dirvožemiui šiek tiek išdžiūti.

Nors tręšimas nėra būtinas, kartą ar du kartus per vegetacijos sezoną patręškite gvaizdūnes subalansuotomis trąšomis. Tai gali paskatinti vešlesnį augimą ir dar daugiau žiedų. Pasirinkite žydintiems augalams skirtas trąšas ir laikykitės ant pakuotės pateiktų tręšimo nurodymų. Aktyvaus augimo laikotarpiu pakanka tręšti kas 4-6 savaites.

Zinijos auginimas

Ką daryti, kad zinijos auginimas atneštų nuostabius žiedus?

Reguliariai šalinkite zinijų žiedus, pašalindami peržydėjusius žiedus. Tai ne tik pagerina bendrą augalo išvaizdą, bet ir skatina nuolatinį žydėjimą visą sezoną. Nukirpdami galvutes, augalui duosite ženklą, kad jis išaugintų daugiau žiedų, todėl galėsite ilgiau džiaugtis šiais ryškiais žiedais.

Kenkėjai ir ligos

Nors zinijos yra gana atsparios kenkėjams ir ligoms, visgi jas dažniausiai pažeidžia miltligė, puviniai. Taip pat jas gali apgraužti šliužai ar užpulti daržinės spragės. Jei pastebite įtartiną kenkėjo ar ligos požymį, iškart imkitės atitinkamų veiksmų.

Zinija

Kaip tinkamai skinti zinijas?

Zinijos gali ne tik džiuginti sodo aplinką, bet ir puikiai tinka puošti namus kaip skintos gėlės. Skinant šias gėlės, labai svarbu laikas. Skinkite žiedus tada, kai jie yra visiškai išsiskleidę, bet dar nepradėję vyniotis žiedlapiai. Taip žiedai ilgiau išsilaikys vazoje. Naudokite aštrias žirkles ar specialų peilį, kad švariai nupjautumėte stiebą 45 laipsnių kampu. Švarus pjūvis padeda išvengti stiebo užsikimšimo, todėl pamerkta gėlė efektyviau geria vandenį.

Netikėta zinijų nauda – kur kas daugiau nei tik grožis akims

Nors zinijos negali pasigirti tiesiogine nauda sveikatai, jų ryškios spalvos ir linksmumas neabejotinai teigiamai veikia mūsų savijautą. Tyrimais įrodyta, kad leidžiant laiką gamtoje ir gėlių apsupty galima pagerinti nuotaiką, sumažinti stresą ir net paskatinti kūrybiškumą. Linksmų spalvų ryškiaspalvės zinijos yra puikus būdas įtraukti šiuos nuotaiką gerinančius elementus į savo sodą. Tik paskui nepamirškite vis jomis pasimėgauti!

Gvaizdūnė

Šaltiniai:
https://www.gardendesign.com/flowers/zinnia.html
https://www.almanac.com/plant/zinnias
https://www.rhs.org.uk/plants/zinnia

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Silvija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *