Chalva – tai vienas iš tų desertų, kuris daugeliui sukelia nostalgiškus prisiminimus. Saulėgrąžų ar žemės riešutų chalva, kadaise buvusi tikras skanumynas vaikystėje, arba sezamų chalva, alsuojanti Rytų šalių aromatais – tikriausiai esate ragavę bent vieną iš šių saldėsių. Naminė chalva – tai tikras gardumynas, kuris išsiskiria ne tik savo ypatingu skoniu, bet ir aromatu bei tekstūra – tanki, šiek tiek biri, tačiau burnoje tirpstanti masė dažnam primena senų laikų saldumynus.
Tačiau ar kada susimąstėte, kad chalvą galima pasigaminti ir namuose? Ir tai tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Naminė chalva gali būti gaminama iš įvairiausių ingredientų – saulėgrąžų, sezamo sėklų, kitų riešutų, manų kruopų ar net daržovių, tokių kaip morkos. Tai puikus būdas pritaikyti receptą pagal savo skonį ir pasigaminti sveikesnę, mažiau perdirbtą versiją be nereikalingų priedų.
Iš ko gaminamos populiariausios chalvos
Sezamų sėklos, saulėgrąžos, riešutai – tai pagrindiniai ingredientai, iš kurių gaminama populiariausios chalvos rūšys visame pasaulyje. Seniausia ir tradiciškiausia – sezamų chalva, gaminama iš sezamų pastos tahini. Šiai saldžiai tradicijai išplitus į šiauresnius kraštus, sezamus pakeitė trintos saulėgrąžos.
Nors kiek rečiau sutinkamos, kitų chalvos taip pat vertos dėmesio – jos skanios, aromatingos ir mėgstamos. Arachisinė chalva gaminama iš maltų žemės riešutų, kartais derinamų su sezamų pasta. Chalvai galima naudoti ir kitus riešutus – migdolus, anakardžius, graikinius ar pistacijas, juos sumalus ir maišant tarpusavyje arba su tahini. Tiesa, saulėgrąžų sėklos su riešutais dažniausiai nemaišomos, nes jų skonis gana ryškus ir ne visuomet dera su riešutais.

Kuo saldinama naminė chalva?
Sutrinti ar sumalti pagrindiniai chalvos ingredientai sumaišomi su cukraus sirupu, kuris ne tik pasaldina, bet ir sutvirtina masę bei veikia kaip konservantas. Dažniausiai naudojamas baltasis cukrus, tačiau galima rinktis ir rudąjį ar kokosų žiedų cukrų – jie suteiks chalvai tamsesnę spalvą ir karamelės skonį.
Taip pat galima naudoti klevų sirupą – chalva bus tamsesnė ir švelniai karamelinė. Kitas variantas – ingredientus galima sumaišyti su skystu medumi, suformuoti kamuoliukus ir palaikyti šaldytuve – nors tekstūra bus kitokia, skonis išliks puikus. Medų kai kas naudoja ir kaip kaitinamą sirupą, tačiau to nerekomenduojama daryti – kaitinant medus praranda naudingas savybes, todėl tokiu atveju geriau rinktis cukrų.
Chalvos priedai ir pagardai
Chalva dažnai gardinama stambiai kapotais riešutais, džiovintais vaisiais, uogomis, cukatais ar kvapniais prieskoniais – cinamonu, kardamonu, anyžiumi, ciberžole, o ypatingomis progomis – net šafranu ar rožių vandeniu. Tokie priedai ne tik pagyvina skonį, bet ir suteikia įdomią tekstūrą bei išvaizdą.
Rekomenduojamas video
Priedus verta rinktis pagal savo skonį, tačiau saulėgrąžų chalvai geriau tinka džiovinti vaisiai – pavyzdžiui, razinos ar spanguolės. Norint įdomesnės tekstūros, galima įmaišyti šiek tiek nesmulkintų saulėgrąžų sėklų.
Receptas: tradicinė saulėgrąžų chalva
Tai daugelio mėgstama ir gerai žinoma saulėgrąžų chalva, kurią nesudėtingai pasigaminsite namuose.

Ingredientai:
- 300 g saulėgrąžų
- 150 g cukraus
- 60 ml vandens
- 1 v. š. aliejaus ir dar šiek tiek indeliui patepti
- Priedai (nebūtina): kelių šaukštų saulėgrąžų, razinų, džiovintų spanguolių, šaukštelio vanilinio cukraus
Gaminimas:
- Saulėgrąžas maišydami pakepinkite sausoje keptuvėje, kol truputį apskrus. Jas suberkite ant skardos ar stalo, kad greičiau atvėstų.
- Visiškai atvėsusias saulėgrąžas sutrinkite maisto smulkintuvu iki pastos, riešutų sviestą primenančios konsistencijos. Saulėgrąžas galite 2-3 kartus permalti mėsmale, tačiau tuomet chalva bus biresnė.
- Išvirkite cukraus sirupą. Cukrų užpilkite vandeniu ir truputį pamaišydami virkite iki kol cukrus ištirps.
- Nemaišydami kaitinkite iki 140-150 °C temperatūros. Sirupo temperatūrą patikrinkite, šaukštą sirupo įpylę į stiklinę labai šalto vandens. Jeigu cukraus sirupo temperatūra yra tinkama, patekęs į vandenį jis traškės ir susiformuos tvirti, neelastingi, lūžtantys siūleliai.
- Sirupą kelias minutes palikite atvėsti, į sirupą įmaišykite aliejų ir nedelsiant sumaišykite su saulėgrąžų mase.
- Maišymo metu, jeigu norite, įmaišykite priedus.
- Paruoštą chalvą sudėkite į aliejumi pateptą indelį ir gerai paspauskite.
- Visiškai atvėsinkite šaldytuve ir skanaukite.
Receptas: žemės riešutų chalva
Tai be galo skani, trapi ir kvapą užburiančiais žemės riešutų aromatais pripildyta arachisinė chalva. Jei esate žemės riešutų mėgėjas, ši chalva – tikras atradimas! Jos subtiliai saldus skonis ir traški tekstūra užburs jus nuo pirmo kąsnio.

Ingredientai:
- 200 g žemės riešutų (be luobelių)
- 100 g sezamų sėklų
- 120 g cukraus
- 100 ml vandens
- 1 v. š. aliejaus
Gaminimas:
- Žemės riešutus maišydami paskrudinkite sausoje keptuvėje iki auksinės spalvos. Išimkite iš keptuvės ir palikite atvėsti.
- Sezamų sėklas taip pat paskrudinkite keptuvėje iki auksinės spalvos, atvėsinkite. Išimkite iš keptuvės ir palikite atvėsti.
- Riešutus ir sezamų sėklas sutinkite maisto smulkintuvu iki vientisos, pastą primenančios, riešutų sviesto masės.
- Cukrų užpilkite vandeniu ir truputį pamaišydami virkite iki kol cukrus ištirps.
- Tada nebemaišydami kaitinkite iki 110-120°C temperatūros. Jeigu neturite termometro, sirupo temperatūrą, patikrinkite, šaukštą sirupo įpylę į stiklinę labai šalto vandens. Iš sirupo turi susiformuoti elastinga masė iš kurios pirštais lengvai sumaigysite minkštą kamuoliuką.
- Sirupą plona srovele, nuolat maišydami supilkite į riešutų ir sėklų masę. Viską labai gerai permaišykite, kad masė sukibtų, būtų vientisa.
- Paruoštą chalvą sudėkite į aliejumi pateptą indelį ir gerai paspauskite.
- Visiškai atvėsinkite šaldytuve ir skanaukite.
Chalvos laikymas
Chalvos sudėtyje esantis cukrus ne tik suteikia saldumą, bet ir veikia kaip natūralus konservantas, padedantis apsaugoti nuo gedimo. Jei naudojamas pakankamas cukraus sirupo kiekis, chalva gali išlikti šviežia iki 2 mėnesių. Rekomenduojama ją laikyti sandarioje dėžutėje ar maišelyje, nes chalva greitai sugeria pašalinius kvapus ir skonius. Idealu laikyti nuo 12 iki 15°C, tačiau ją galima laikyti ir šaldytuve.
Per šiltai laikoma arba ilgiau pastovėjusi chalva gali pasidengti riebalų lašeliais, tapti minkšta ir apkarsti. Sugedusio produkto spalva tampa netolygi, atsiranda tamsių dėmių, o skonis ir tekstūra pastebimai pablogėja – chalva tampa lipnesnė, tąsesnė ir karti. Tokią chalvą teks išmesti.
Užšaldyti galima tik sezamų chalvą – kitos rūšys po atitirpinimo gali tapti karčios ir prarasti malonią tekstūrą. Sezamų chalvą galima laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių, tačiau ją reikia atšildyti lėtai, per naktį perkėlus į šaldytuvą.
Kiti produktai, iš kurių gaminama naminė chalva
- Manų kruopos arba miltai chalvai gaminti kaitinami su riebalais (dažniausiai su ghi), saldinami cukraus sirupu ar medumi. Kadangi jų skonis gana neutralus, dažnai pagardinama riešutais, džiovintais vaisiais ar prieskoniais.
- Daržovinės chalvos ypač populiarios Indijoje ir Pakistane, gaminamos iš šakninių ar ankštinių daržovių. Dažniausiai jos būna minkštos, pudingo konsistencijos ir valgomos šaukšteliu, bet kartais formuojamos ir kietesnės. Populiariausia – morkų chalva, tačiau naudojami ir burokėliai, bulvės, jamsai, ilgmoliūgiai, pupelės. Chalva gaminama iš virtų ar troškintų tarkuotų daržovių, sumaišytų su sviestu, kondensuotu pienu, cukrumi ar medumi. Valgoma šilta arba atvėsinta ir sustingusi.
Šaltiniai:
https://foodstruct.com/articles/what-is-halva
https://www.masterclass.com/articles/how-to-make-homemade-halva
https://www.greekflavours.com/blogs/news/halva
Nuotraukos ©canva.
Nostalgija chalvos skoniu tikrai jaudinanti! Puiku, kad galim pasigamint namuose.