Nenustebkite, bet kalbėsime, kaip raktažolės tinka ne gėlynui, o…. maistui! Šią pavasarinę gėlę tikrai naudinga patiekti lėkštėje ir tuojau įsitikinsite kodėl. Vitamino C, eterinio aliejaus, polifenolinių junginių, karotino gausa leidžia į šį vaistinį augalą pažiūrėti iš kitos perspektyvos – tai tikras lobis maisto prasme. Tad nieko nelaukiant aptarkime, kurias raktažolės dalis galima sučiaumoti, kuo jos naudingos ir ką skanaus iš jų galima pasigaminti.
Kodėl raktažolės? Jų nauda sveikatai
Raktažolės lapuose esti neapsakomai daug vitamino C. Didžiausias jo kiekis aptinkamas laikotarpiu nuo gegužės vidurio iki birželio vidurio, kuris siekia 2,35 %, be to, jis išlieka netgi lapus užšaldžius metams laiko. Teigiama, kad polifenolinių junginių koncentracija yra didesnė džiovintoje raktažolės medžiagoje, todėl tai yra tinkamas konservavimo būdas.
Žiedai turi dvigubai didesnę koncentraciją polifenolinių junginių, lyginant su lapais ar kitomis dalimis. Aptiktos tokios medžiagos kaip rutinas, narcizinas ir dar 16 polifenolinių medžiagų.
Šakniastiebiai pasižymi eterinio aliejaus, glikozidų, gleivinių, karčiųjų ir terpeninių medžiagų, tanidų, organinių rūgščių turtingumu.
Taip pat raktažolėse gausu karotino, vitamino E, saponino, flavanoidų, mineralų.
Apie raktažolių naudą jau daug žinoma. Arbatomis bei nuovirais gydomos kvėpavimo takų (kosulys, sloga, laringitas, bronchitas, pneumonija), nervinės (nemiga, nervingumas, galvos skausmas, migrena, sutrikusi atmintis), sąnarių ligos (artritas, reumatas, kaulų skausmai), avitaminozė, anemija, regėjimo sutrikimai ir kita.
Raktažolės maistui: skonis ir kitos savybės
Ką šį kartą patieksime meniu? Tai patiekalai su pavasarinės raktažolės (Primula veris) antžeminėmis dalimis. Valgomi yra tiek raktažolės žiedai, tiek lapai, tik jie skiriasi skoniu, ypatybėmis, naudingųjų medžiagų turtingumu ir sudėtimi.
Žiedai turi šiek tiek citrusinio skonio ir puikiai atrodo salotose. Juk tikrai pavasarinės raktažolės gelsvi žiedeliai įneša pavasariškos gaivos. Lapai yra šiek tiek kartūs, bet su padažu salotose ar panaudoti kituose patiekaluose yra geras ingredientas. Žmonės raktažolės šaknų paprastai nevalgo, tačiau iškastas rudenį ruošia įvairiems vaistiniams preparatams gaminti.
Ką žmonės gamina iš raktažolės?
Vynas. Seniau vien iš žiedų buvo gaminamas vynas, tačiau mažėjant augalo populiacijoms, reikia tenkintis tik keliais žiedeliais. Juos įdėjus į bet kokį ruošiamą naminį vyną, išgausite ypatingo, unikalaus prieskonio. Tyrimai atskleidė, kad gamybos procese papildžius baltąjį ar raudonąjį vyną 10 % raktažolės žiedais, vyne smarkiai padidėja kempferolio (197,75 mg/l) ir kvercetino (31,35 mg/l) kiekiai.
Raktažolių arbata. Švieži arba džiovinti lapai, žiedai bei šaknys vartojami kaip sveikatingos, aromatingos arbatos pakaitalas.
Salotos. Tai vienas efektyvesnių raktažolės medžiagų pasisavinimo būdų, nes salotose naudojami žali, neapdoroti lapai. Dar geriau, jeigu tas pačias lapų salotas papuošite ir keliais raktažolių žiedeliais.
Sriubos. Kaip ir bet kokius prieskonius, taip ir jaunus raktažolių lapus galima panaudoti sriuboms paskaninti.
Prieskoniai. Džiovintais ar šviežiais lapais gardinami omletai, salotos, sriubos. Netgi galima pasigaminti raktažolėmis aromatizuoto acto, kuomet į įprastą actą įdedama gėlės lapų ar žiedų ir paliekama pritraukti.
Užkandis. Visgi, jeigu žali lapai jums ne prie širdies, galite juos panaudoti ir kitaip. Yra galimybė lapus kepti ir skrudinti.
Papuošimas. Ką jau ką, bet raktažolės žiedai gražiai atrodo valgiuose ir skleidžia malonų aromatą, todėl jais puošiamos salotos, desertai. Tinka žali, virti žiedai, juos dar galima panaudoti konservams, sirupams.
Receptas: kepti raktažolių pumpurai ir lapai
Šiam paprastam užkandžiui pasigaminti jums reikės:
- 200 g raktažolių pumpurų, galite naudoti ir lapus
- 100 g miltų
- 1 kiaušinio
- 20 ml pieno ar vandens
- aliejaus kepti
- žiupsnis druskos
Gaminimas:
- Raktažolės pumpurus ir lapus gerai nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite.
- Pasigaminkite tešlą: išplakite kiaušinį, įpilkite pieno ar vandens, įberkite miltų. Pieno ar vandens gali tekti pilti daugiau ar mažiau, priklausomai nuo kiaušinio dydžio. Svarbu, kad gautumėte gana tirštą tešlą.
- Ant vidutinės ugnies įkaitinkite nemažą kiekį aliejaus (tiek, kad kepant apsemtų lapus).
- Raktažolių pumpurus ir lapus apvoliokite tešlos mišinyje ir iš karto dėkite į keptuvę. Pakepkite ir paskrudinkite lapus iš abiejų pusių, kad susidarytų rusva plutelė.
- Išimkite iškeptus pumpurus ir lapus iš aliejaus, nusausinkite riebalų perteklių popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite druska ir užkandžiaukite.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.