Šis vyniotinis su maskarpone – tai ypatingas desertas, kuriame susipina lengvumas, švelnumas ir elegancija. Jo purus biskvitas, tobulai apgaubia aksominį maskarponės kremą ir sultingas braškes. Tai desertas, kuris atrodo taip įspūdingai, kad akimirksniu tampa bet kokio stalo puošmena. Tačiau jo žavesys slypi ne tik išvaizdoje – kiekvienas kąsnis suteikia nepaprastą malonumą, o skonių dermė sukuria lengvumo ir prabangos pojūtį.
Tai desertas, kuris tiks tiek jaukiam savaitgalio popiečiui prie arbatos puodelio, tiek šventėms, kai norisi kažko ypatingo, bet ne pernelyg sudėtingo. Nors atrodo tarsi iš profesionalios kepyklos, jį paruošti nesudėtinga ir namuose – šiek tiek kruopštumo, šiek tiek kantrybės ir rezultatas tikrai pranoks lūkesčius. Vos patiektas ant stalo, šis vyniotinis nelieka nepastebėtas.
Vyniotinis su maskarpone ir braškėmis
Biskvitui reikės:
- 5 kiaušinių (didelių)
- 60 g miltų
- 80 g cukraus
Įdarui reikės:
- 300 g maskarponės sūrio
- 120 g graikiško jogurto
- 100 g braškių
Kepimo popieriui patepti ir pabarstyti:
- šiek tiek sviesto arba aliejaus
- šiek tiek cukraus arba cukraus pudros

Gaminimas:
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius išplakite su cukrumi, kol masė pabals, jos tūris ženkliai padidės, o cukraus kristalų beveik nebesijaus.
- Į masę po truputį įmaišykite persijotus miltus.
- Atskirai išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų.
- Baltymus atsargiai įmaišykite į tešlą. Ji suskystės ir taps panaši į skystesnę grietinę.
- Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Popieriaus paviršių ištepkite sviestu arba aliejumi – jis lengviau nusiims nuo iškepusio biskvito.
- Tešlą sudėkite į kepimo formą. Išlyginkite paviršių mentele ar tiesiog sudrėkintais delnais. Tolygus tešlos paskirstymas labai svarbus – taip biskvitas iškeps vienodo storio ir neskilinės sukant.
- Pašaukite į iki 200 °C laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimo režimas iš viršaus bei apačios). Kepkite 12-15 minučių, kol biskvito paviršius įgaus lengvą auksinį atspalvį. Biskvito svarbu neperkepti, nes trūkinės sukant. O jeigu biskvito krašteliai kepdami truputį apskrudo, rekomenduojame prieš sukant vyniotinį juos apipjaustyti.
- Ant stalo patieskite virtuvinį rankšluostį (jis padeda sukant karštą biskvitą). Ant jo dėkite švarų kepimo popieriaus lapą (šiek tiek didesnį už biskvitą) ir apiberkite cukrumi visą jo paviršių (galima naudoti ir cukraus pudrą). Jeigu šį žingsnį praleisite, susuktas biskvitas gali prilipti prie popieriaus.
- Dar karštą biskvitą išverskite ant kepimo popieriaus ir po truputį, atsargiai nuimkite kepimo popierių nuo biskvito viršaus.
- Peiliu išilgai įpjaukite 1-2 cm nuo biskvito krašto (neperpjaukite, tik įpjaukite). Tai padeda vyniojant viduriukui „užsisukti“, kas ypač aktualu jeigu jūsų biskvitas storesnis.
- Biskvitą susukite į ruloną. Rankšluostis padeda sukti, kadangi biskvitas būna karštas (jeigu suktumėte atvėsusį, ji skilinėtų). Palikite biskvitą visiškai atvėsti.
- Kol biskvitas vėsta, pasiruoškite įdarą: braškes susipjaustykite nedideliais gabalėliais, o maskarponės sūrį išsukite su jogurtu iki vientisos masės. Jeigu mėgstate saldžiau, papildomai įdėkite pagal skonį cukraus, medaus ar norimo sirupo.
- Kai biskvitas atvės, atsargiai jį išvyniokite.
- Biskvito viršų aptepkite kremu. Ant kremo išdėliokite uogas (ties išorėje liekančiu krašteliu tepkite šiek tiek plonesnį sluoksnį kremo ir dėkite mažiau braškių).
- Atsargiai bet tvirtai suvyniokite biskvitą į vyniotinį (sukti pradėkite nuo įpjauto kraštelio). Susuktą dėkite siūle žemyn.
- Palikite vyniotinį kelioms valandoms (arba nakčiai) šaldytuve. Per tą laiką kremas įsigers į biskvitą ir vyniotinis bus minkštesnis bei skanesnis. Sutvirtėjęs jis taip pat lengviau pjaustytis.
- Papildomai vyniotinio viršų galite papuošti uogomis ar riešutais.
Nuotraukos ©canva.