Ugninis sidras – tai natūrali, intensyvaus skonio ir poveikio priemonė, kurią vis dažniau renkasi sveikata besirūpinantys žmonės. Šis sidras, gaminamas iš stiprių imunitetą palaikančių ingredientų, tokių kaip česnakai, imbieras, svogūnai, aitriosios paprikos ir medus, tampa veiksmingu ginklu prieš sezonines ligas. Ugninis sidras ne tik padeda organizmui kovoti su virusais bei bakterijomis, bet ir skatina virškinimą bei suteikia energijos. Reguliarus jo vartojimas gali tapti natūralia ir veiksminga priemone stiprinti imuninę sistemą bei palaikyti gerą savijautą.
Iš kur kilęs ugninis sidras?
Ugninį sidrą septinto dešimtmečio pabaigoje sukūrė Rosemary Gladstar ir keli jos fitoterapijos studentai.
Ugninis sidras – tai aštrus, paprastai naminis gėrimas, kuriame naudojami įvairūs natūralūs ingredientai, turintys imunitetą stiprinančių savybių. Ugninio sidro šalininkai tvirtina, kad visi šie sveiki ingredientai kartu sukuria savotišką supergėrimą.
Ugninis sidras: tradicinis receptas ir šiandieninės interpretacijos
Pagal tradicinį R. Gladstar receptą, į ugninio sidro gaminimą įeina šie ingredientai:
- nepasterizuotas obuolių sidro actas
- česnakas
- imbieras
- krienų šaknis
- svogūnas
- kajeno pipirai
- medus
Nuo tada internete pasirodė dešimtys „pasidaryk pats“ gėrimų receptų, į kuriuos kartais pridedama tokių ingredientų kaip:
- šeivamedžio uogos
- citrinos arba apelsino žievelė
- jelapeno arba habanero pipirų
- rozmarino
- ciberžolės
Norėdami pasigaminti ugninį sidrą, visus ingredientus, išskyrus medų, sudėkite į stiklinį indą ir palikite vėsioje, tamsioje vietoje. Praėjus mėnesiui, gautą esenciją nukoškite per sietelį ar sūrmaišį, pagardinkite medumi pagal skonį ir mėgaukitės. Jei nerimaujate dėl skonio, tuomet bereikalingai. Ugninis sidras išsiskiria skonių derme, kuriame susijungia saldumas, aštrumas ir aitrumas. O visą šią dermę vainikuoja šildantis pojūtis.
Ar ugninis sidras tikrai veikia?
Pagrindinė priežastis, dėl kurios žmonės vartoja ugninį sidrą, yra sveikos imuninės sistemos palaikymas. Tačiau nors ugninio sidro šalininkai teigia, kad jis gali sustiprinti imuninę sistemą, tai nėra įmanoma ir net pageidautina. Kaip teigia mokslininkai, pernelyg didelis imuninės sistemos aktyvumas yra ligos, o ne optimalios sveikatos požymis (Marshall, Warrington, Watson, Kim, 2018).
Šiuo metu tiesioginių tyrimų apie ugninį sidrą ir jo reikšmę imuninei sveikatai nėra, nors kai kurių tyrimų apie konkrečius gėrimui gaminti naudojamus ingredientus yra.
- Obuolių sidro actas: iš esmės tai du kartus fermentuotos obuolių sultys. Nors daugelis žmonių prisiekinėja, kad jis padeda virškinimui, ramina rūgšties refliuksą ir skatina svorio kritimą, nėra pakankamai duomenų, patvirtinančių šią naudą.
- Česnakai yra supermaistas, turintis priešuždegiminių savybių ir galintis padėti pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
- Imbiere gausu vitamino C, magnio ir kalio. Ši aromatinė šaknis siejama su skausmo malšinimu, pykinimo mažinimu ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimu.
- Krienai yra kryžmažiedė daržovė, kurioje gausu vitamino C, žinomo kaip imunitetą stiprinančio veiksnio.
- Svogūnuose yra daug vitamino C ir flavonoidų – tam tikros rūšies antioksidantų, kurie palaiko imuninę sveikatą. Jie taip pat gali turėti antibakterinių savybių.
- Jalapeno pipirai yra aštrūs dėl kapsaicinu vadinamo ekstrakto, kuris siejamas su mažesniu uždegimu ir geresne širdies sveikata.
- Ciberžolė yra ryškiai geltonos spalvos pagrindinis sandėliuko produktas, kuris gali padėti sumažinti uždegimą, malšinti skausmą ir kovoti su organizme esančiomis nestabiliomis molekulėmis, vadinamomis laisvaisiais radikalais.
- Šeivamedžio uogos preliminariais duomenimis, gali padėti palengvinti viršutinių kvėpavimo takų infekcijų simptomus.
- Įrodyta, kad medus malšina gerklės skausmą ir mažina kosulį.
Koks šalutinis ugninio sidro poveikis?
Nors su ugninio sidro vartojimu nėra susijusios jokios rizikos, verta žinoti apie galimą šalutinį poveikį.
Ugninio sidro sudėtyje yra daug obuolių sidro acto, kuris laikui bėgant gali ardyti dantų emalį. Be to, jei anksčiau sirgote rūgšties refliuksu, virškinimo sutrikimais arba gastropareze – liga, dėl kurios sulėtėja skrandžio išsituštinimas, – galbūt norėsite vengti ugninio sidro arba prieš gerdami jį atskiesti vandeniu (Newberry, Lynch, 2019).
Galiausiai, kadangi trūksta mokslinių tyrimų, asmenys, turintys virškinimo ar medžiagų apykaitos sutrikimų, vartojantys vaistus, nėščiosios ar krūtimi maitinančios moterys, prieš bandydami ugninį sidrą turėtų pasitarti su savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėju.
Ugninis sidras pagal orginalų R. Gladstar receptą
Norėdami pasigaminti šį gėrimą, jums prireiks šių ingredientų:
- ½ puodelio tarkuotų krienų šaknų
- ½ puodelio smulkintų svogūnų
- ¼ puodelio smulkinto česnako
- ¼ puodelio smulkinto imbiero
- 1 smulkiai supjaustyta aštrioji paprika; jei toleruojate aštrų maistą, galite įdėti kartu su sėklomis.
- Priklausomai nuo to, kokie aštrūs yra jūsų pipirai, mūvėkite pirštines ir būkite atsargūs, rankomis nelieskite akių.
Gaminimo eiga:
- Sudėkite visus šiuos ingredientus į stiklainį ir supilkite tiek obuolių acto, kad viskas būtų uždengta ir dar 7-10 cm viršaus. Uždenkite dangteliu ir gerai suplakite.
- Tarp dangtelio ir stiklainio galite įdėti nedidelį pergamentinio popieriaus kvadratėlį, kad apsaugotumėte dangtelį nuo acto rūgšties.
- Šiek tiek atlaisvinkite dangtelį ir padėkite stiklainį į vėsią, tamsią vietą. Kas antrą dieną ar panašiai turėsite vėl užsukti dangtelį ir viską gerai pakratyti.
- Laikykite stiklainį vėsioje, tamsioje vietoje 4-6 savaites. Tada perkoškite per smulkų sietelį arba sūrmaišį į kitą stiklainį. Įmaišykite tiek medaus, kiek norite, kad pasiektumėte norimą saldumą. Tačiau atminkite, kad ugninis sidras turi būti aštrus, saldus ir šiek tiek aitrus.
- Pagamintas ugninis sidras turi būti laikomas šaldytuve. Nors galiojimo laikas nėra tiksliai nustatytas, rekomenduojama jį išgerti per 2-3 savaites.
Kaip tinkamai vartoti ugninį sidrą?
Dauguma ugninio sidro šalininkų rekomenduoja profilaktiškai kasdien išgerti po vieną nedidelį šlakelį (45 ml) ryte arba vakare. Taip pat galite įsipilti jo į arbatas, padažus ar marinatus ar naudoti kaip salotų padažą.
Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/fire-cider-benefits
https://health.clevelandclinic.org/fire-cider-benefits
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6702398
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6156898
Nuotraukos asociatyvinės © Canva