Skip to content

Himalajų druska – ne tik maistui gardinti, bet ir sveikatingumui

Himalajų druska - ne tik maistui gardinti, bet ir sveikatingumui
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Vis labiau populiarėja sveika gyvensena ir daugelis ieško sveikatai palankesnių ir naudingesnių maisto produktų alternatyvų. Himalajų druska yra vienas iš labiausiai žinomų įprastos druskos alternatyvų. Ji naudojama ne tik maisto gaminimui ir gardinimui, bet ir grožio bei sveikatingumo procedūrose. Šiame straipsnyje aptarsime kas yra Himalajų druska, kokia jos istoriją, kokių rūšių gali būti bei kur ją panaudoti.

Kas yra Himalajų druska?

Himalajų druska – tai rausvos spalvos druska, išgaunama Khewra druskos kasykloje, esančioje netoli Himalajų, Pakistane. Khewra druskos kasykla yra viena seniausių ir didžiausių druskos kasyklų pasaulyje. Manoma, kad šioje kasykloje išgaunama rožinė Himalajų druska susidarė prieš milijonus metų garuojant senoviniams vandens telkiniams. Druska išgaunama rankomis ir labai mažai apdorojama, norint išgauti nerafinuotą produktą be priedų, kuris, manoma, yra daug natūralesnis už valgomąją druską.

Kaip ir valgomąją druską, rožinę Himalajų druską daugiausia sudaro natrio chloridas. Tačiau dėl natūralaus rinkimo proceso rausvoji Himalajų druska turi daug kitų mineralų ir mikroelementų, kurių nėra įprastoje valgomojoje druskoje. Kai kuriais duomenimis, joje gali būti iki 84 skirtingų mineralų ir mikroelementų. Tiesą sakant, būtent šie mineralai, ypač geležis, suteikia druskai būdingą rausvą spalvą.

Himalajų druska

Himalajų druskos istorija

Himalajų druskos gamyba siekia milijonus metų. Druskos telkiniai susiformavo prieš 600-800 mln. metų. Tai didžiausi ir galbūt seniausi druskos telkiniai pasaulyje. Teritoriją, kurioje dabar yra Druskos kalnagūbris, kadaise dengė sekli sūri jūra. Dėl aukštos temperatūros ir mažo kritulių kiekio jūra palaipsniui išgaravo, palikdama druskos ir kitų nuosėdų sluoksnius, kurie buvo padengti kitų nuosėdinių uolienų, pavyzdžiui, kalkakmenio ir smiltainio, sluoksniais, kol tektoninė veikla nustūmė plokštę giliai po žeme. Druska, veikiama didelio slėgio, veikia panašiai kaip skystis, todėl, suspausta aukščiau esančių uolienų, ji suformavo dideles dešimčių ar net šimtų metrų storio sankaupas, vadinamas druskos kupolais.

Vėliau tektoninė veikla pakėlė druskos telkinius, kuriuose yra tai, ką dabar vadiname Himalajų rausvąja druska ir druskos telkiniai iškilo į paviršių, kur maždaug prieš 2000 metų juos atrado Aleksandras Didysis. Tačiau iš to nieko neišėjo, kol (kaip byloja legenda) Mogolų imperatorius Akbaras Didysis medžioklės metu vėl atrado telkinį ir atidarė Khewra druskos kasyklą, kuri tapo dideliu imperijos pajamų šaltiniu ir dabar yra didžiausia ir seniausia druskos kasykla Pakistane.

Himalajų rausvoji druska išgaunama taikant „kambario ir stulpų“ metodą, kai gręžiamos šachtos į žemę ir kasamos didelės ertmės aplink druskos telkinį, paliekant pakankamai druskos stulpų, kad telkinys nesugriūtų. Po to didelės druskos uolienos gabenamos į dirbtuves, kur jos susmulkinamos, mechaniškai sumalamos ir sijojamos iki norimo kristalo grūdelių dydžio arba apdirbamos įvairiomis formomis, pavyzdžiui, iš jų gaminami šviestuvai, blokai, lėkštės ir net taurės.

Himalajų druskos istorija

Himalajų druskos rūšys pagal spalvą

Druskos kristalų spalvos varijuoja nuo grynos baltos, rausvos, oranžinės iki tamsiai raudonos, o kartais iki visų spalvų mišinio. Himalajų kristalinės mineralinės druskos spalvos skiriasi dėl to, kad į druskos kristalą kartu su daugiau kaip 80 kitų mineralų įmaišyta geležies. Kuo daugiau geležies, tuo sodresnės rausvos, oranžinės ir raudonos spalvos atsiranda kristale.

  • Rožinė Himalajų druska – joje gausu antioksidantų ir ji pasižymi nuostabiu skonio ypatumu, pasižymi rausva spalva ir itin smulkiais grūdeliais. Dėl kristalų formos juos lengva pabarstyti ant patiekalų gaminant maistą arba patiekimo pabaigoje, o tai suteikia papildomo pikantiškumo.
  • Violetinė Himalajų druska – yra smulkiai malta Himalajų druska, išgaunama iš žemės ir dažnai naudojama maisto ruošimui. Ji labiau grūdėta, todėl maistui suteikia ryškesnį skonį nei kitos druskos.
  • Balta Himalajų druska – paprastai randama išorinėse druskos kasyklos dalyse ir šios druskos kristaluose yra mažai geležies. Baltoji Himalajų druska nėra tokia populiari, todėl paprastai jos kaina gali būti didesnė.
  • Raudona Himalajų druska – šioje druskoje ypatingai didelis geležies kiekis, dėl kurio ji įgauna sodrią raudoną spalvą. Šie raudonos arba šviesiai raudonos spalvos Himalajų druskos kristalai dažniausiai naudojami margaritos gėrimui pagražinti.
  • Juodos arba pilkšvai rudos spalvos Himalajų druska – pasižymi stipriu sieros skoniu. Juodoji Himalajų druska dažnai naudojama tradicinėje indiškoje virtuvėje.
Himalajų druskos rūšys

Himalajų druskos rūšys pagal kristalų dydį

Himalajų druska gali būti įvairių dydžių, nuo smulkių miltelių iki labai stambių gabalų.

  • Labai smulkiai malta druska – miltelių pavidalo, tinka gardinti įvairius patiekalus gaminant.
  • Smulkiai malta druska – iš visų Himalajų druskos grūdelių tipų dažniausiai naudojama smulkių grūdelių forma. Skirtingai nuo vidutinio ir stambaus dydžio Himalajų druskos, kuriai sumalti reikia malūnėlio, smulki druska yra paruošta naudoti prieskoniams. Ji geriausiai tinka įprastiems patiekalams gardinti.
  • Vidutinio dydžio kristalų druska – puikiai tinka kaip kitų žolelių ir prieskonių dalis malūnėliuose, kuriais gardinami įvairūs skanėstai. Vidutinio grūdėtumo druska išlaiko natūralų Himalajų druskos grožį, kartu išsaugodama kiekvieno grūdelio tekstūrą.
  • Stambių kristalų druska – šios druskos grūdelių dydis yra didesnis nei kitų rūšių druskos. Dėl didelių kristalų ir šiurkščios tekstūros ji puikiai tinka mėsai įtrinti, nes dideli grūdeliai nesunkiai prasiskverbia pro maistą.
  • Himalajų druskos gabalėliai – dideli gabalai naudojami druskos lempoms gaminti, į skylutę įstatant lemputę. Mažesni druskos gabalėliai tinka laikyti vandenyje ir gerti praskiestą druskos vandenį arba trinti odą sudrėkintu druskos gabalėlių, norint sumažinti prakaitavimą.
Himalajų druskos rūšys

Kur naudojama Himalajų druska?

Himalajų druską galima naudoti ne tik maistui, bet sveikatinimosi procedūroms. Nors tai brangesnė druskos alternatyva, Himalajų druską galite naudoti įvairiais būdais. Jei naudojate Himalajų druską maisto gaminimui, ją naudokite taip pat, kaip ir valgomąją, jūros ar košerinę druską, jei jos grūdeliai yra panašaus dydžio.

Dideli druskos grūdeliai sunkiai ištirpsta gaminant maistą, tačiau puikiai tinka kaip papuošimo būdas, ypač šokoladu aplietiems desertams ar įvairiems kepiniams. Jei druska yra smulkiai sumalta, joje paprastai būna daugiau natrio, todėl reikėtų patikrinti maistingumo etiketes dėl natrio kiekio.

Kur naudojama Himalajų druska

Himalajų druska lengvina odos ligas

Maudymasis vonioje su Himalajų druskos tirpalu, gali padėti sumažinti odos problemas. Pavyzdžiui, jei sergate atopiniu dermatitu, Himalajų druskos tirpalas, gali sumažinti odos niežėjimą, sausumą ir kitus uždegiminius procesus. Paprastai, į vonią reikėtų įberi apie 200-500 g Himalajų druskos ir pagulėti vonioje 15-30 min., po to nepersilieti švariu vandeniu, o tik apsišluostyti švariu rankšluosčiu.

Himalajų druska nuo gerklės skausmo

Himalajų druska gali padėti sumažinti gerklės skausmą. Sergant peršalimu ir esant gerklės skausmui ištirpinkite apie pusę arbatinio šaukštelio smulkiai maltos Himalajų druskos su 150 ml šilto vandens ir skalaukite gerklę, norėdami greičiau sumažinti gerklės skausmą.

Himalajų druska švytinčiai odai

Himalajų druska tinka ir odos šveitimui. Veidą ar kūną tinka įmasažuoti Himalajų druska, sumaišyta su pasirinktu eteriniu aliejumi. Veidą reikėtų masažuoti apie 3 minutes, o kūnui skirkite apie 5 minutes. Vėliau nuplaukite odą drungnu vandeniu ir nesausinkite. Taip džiaugsitės daug lygesne ir švelnesne oda.

imalajų druska švytinčiai odai

Himalajų druska galvos odai

Jei turite pleiskanų ir nežinote kaip jų lengvai atsikratyti, jums gali padėti Himalajų druska. Tam reikėtų pasigaminti mišinį iš 5 valgomųjų šauktų vandens ir 100 g smulkios Himalajų druskos. Šiuo mišiniu ištrinkite galvos odą, palaikykite keletą minučių, iššukuokite ir gerai išplaukite šampūnu. Procedūrą reikėtų kartoti 1-2 kartus per savaitę, tokiu būdu greičiau atsikratysite pleiskanų ir džiaugsitės žvilgančiais plaukais.

Šaltiniai:
https://www.himalayansaltfactory.com.au/about-himalayan-salt/different-colours-of-himalayan-salt/https://www.ittefaqsalt.com/himalayan-salt-grain-size/
https://saltsworldwide.com/find-the-best-himalayan-salt-your-guide-to-buying-himalayan-salt/
https://www.webmd.com/diet/himalayan-salt-good-for-you
https://themeadow.com/pages/minerals-in-himalayan-pink-salt-spectral-analysis
https://www.healthline.com/nutrition/pink-himalayan-salt

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *