Žaliuokė nepraranda populiarumo ir įgauna pagreitį antroje rudens pusėje, kuomet ji auga gausiausiai. Šis grybas apdorojant nepraranda savo formos, be to, jo skonis ir kvapas malonus. Tokios savybės leidžia grybą panaudoti ne tik kaip įprastus, dažnai vartojamus grybus, nes jo nereikia nuvirti, bet ir išbandyti naujas valgių variacijas. Štai kokie žaliuokių receptai turėtų sulaukti jūsų dėmesio, kurie apims tiek seniai įsigalėjusias tendencijas, tiek įpūs naujų vėjų į kasdienį meniu.
Žaliuokių receptai su grietinėlės padažu
Ar gali kas nors prilygti baravykų, voveraičių ar rudmėsių troškinimui ant sviesto? Pasirodo, kad gali, nes žaliuokė nenusileidžia šiems karališkiems grybams, tad patiekiame klasika tapusį receptą – žaliuokės su grietinėlės padažu.
Ingredientai:
- 300 g šviežių žaliuokių
- 1 svogūnas, smulkiai pjaustytas
- 2 skiltelės česnako, smulkiai pjaustytos
- 200 ml grietinėlės (30 % riebumo)
- 2 šaukštai sviesto arba alyvuogių aliejaus
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
- Švieži krapai arba petražolės, smulkintos (papuošimui)
Paruošimas:
- Žaliuokes gerai nuplaukite ir nuvalykite. Jei reikia, nuimkite kepurėlės odą ir pašalinkite smėlį. Grybus supjaustykite į vidutinio dydžio gabaliukus.
- Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą arba aliejų. Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps minkšti ir šiek tiek auksinės spalvos (apie 3–4 minutes). Tada pridėkite česnako ir kepkite dar apie 1 minutę, kol pajusite jo aromatą.
- Į keptuvę sudėkite žaliuokes ir kepkite, kol jos suminkštės ir pradės šiek tiek ruduoti (apie 5–7 minutes). Kepimo metu grybai išleis skysčio – leiskite jam išgaruoti.
- Supilkite grietinėlę į keptuvę ir išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Troškinkite ant mažos ugnies 5–7 minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės.
- Grybų padažą perkelkite į lėkštę, pabarstykite šviežiais krapais arba petražolėmis. Patiekite su šviežia duona ar virtomis bulvėmis.
Žaliuokių rauginimas ir madingas jų receptas
Gana madinga tapo įvairius grybus ne tik džiovinti, marinuoti ar kepti šviežius, bet ir juos rauginti. Tad žaliuokių receptai tikrai pritaikomi šiam konservavimo būdui, o pastarasis rauginimo būdas padės išlaikyti grybus traškius ir suteiks jiems švelniai sūrų ir pikantišką skonį.
Ingredientai:
- 2 kg žaliuokių (grybų)
- 2 litrai vandens
- 3 šaukštai druskos
- 5–6 skiltelės česnako
- 4 lauro lapai
- Krapų žiedai arba krapų sėklos
- Juodieji pipirai (pagal skonį)
- Gvazdikėliai (nebūtina)
- Krienų lapai (galima pridėti pagal skonį)
Gaminimo eiga:
- Žaliuokes nuvalykite ir gerai išplaukite. Kai kurios žaliuokės gali turėti smėlio, tad svarbu kelis kartus nuplauti vandenyje, kol jis taps švarus.
- Užvirkite didelį puodą vandens ir sudėkite žaliuokes. Pavirkite grybus 5–7 minutes, tada juos išgriebkite ir perplaukite šaltu vandeniu. Taip atliksite grybų blanširavimą.
- Į puodą supilkite 2 litrus vandens ir įdėkite druską, česnako skilteles, lauro lapus, krapų žiedus, pipirus ir gvazdikėlius. Užvirinkite marinatą ir leiskite jam šiek tiek atvėsti.
- Sterilizuokite stiklainius. Į dugną galima dėti krienų lapų, kurie padės išlaikyti žaliuokėms traškumą. Po to sluoksniuokite žaliuokes į stiklainius, kartu dėdami česnako skilteles ir prieskonius. Užpilkite atvėsusiu marinatu, kad grybai būtų visiškai apsemti.
- Uždenkite stiklainius švariu audiniu arba marle, kad oras patektų, bet dulkės nepatektų į vidų. Laikykite stiklainius kambario temperatūroje 3–5 dienas, kol prasidės fermentacija.
- Kai žaliuokės pradeda rūgti, stiklainius sandariai uždarykite ir perkelkite į vėsią vietą (rūsys arba šaldytuvas). Raugintos žaliuokės bus paruoštos vartoti maždaug po 1–2 savaičių.
Keptos žaliuokės duonos dubenėlyje
Šis valgis labiau primins senovišką patiekalą, tačiau jo kilmė siekia didikų laikus. Žaliuokių receptai, užkepti duonos dubenėlyje, atrodys įdomiai, be to, bus labai sotu ir puikiai tiks rudeniškiems vakarams!
Ingredientai:
- 300 g žaliuokių
- 100 g tarkuoto sūrio (geriausiai tinka „Džiugas“ arba „Mozzarella“)
- 1 didelis apvalus duonos kepalas (pavyzdžiui, ruginė arba kaimiška duona)
- 2 šaukštai sviesto
- 2 skiltelės česnako
- Šviežios žolelės (čiobreliai, petražolės)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Šiek tiek alyvuogių aliejaus
Paruošimas:
- Išpjaukite viršutinę duonos dalį, išimkite minkštimą, palikdami plutą kaip dubenį.
- Svieste pakepinkite smulkintas žaliuokes su česnaku ir žolelėmis. Pagardinkite druska, pipirais ir pakepkite, kol grybai suminkštės.
- Į duonos dubenėlį įdėkite keptų žaliuokių, pabarstykite tarkuotu sūriu. Uždėkite viršutinę duonos dalį ir uždarykite.
- Kepkite 180°C temperatūroje apie 15 minučių, kol sūris ištirps ir duona taps traški.
- Patiekite duonos ir grybų dubenėlį su keptomis bulvėmis.
Šaltiniai
- https://www.grybai.net/m/grybu_patiekalu_receptai.php
- https://www.first-nature.com/fungi/tricholoma-equestre.php
- https://www.researchgate.net/figure/The-status-of-edibility-of-Tricholoma-equestre
.