Skip to content

Perlinių kruopų sriuba žiemai: gardūs receptai su jomis. Kuo naudingos šios kruopos?

Perlinių kruopų sriuba žiemai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Dauguma pažįstame perlines kruopas, bet tik nedaugelis žinome, kokia jų kilmė ar galima nauda mūsų organizmui. Iš šių kruopų dažniausiai gaminami troškiniai, mišrainės, o geriausiai žinoma yra perlinių kruopų sriuba žiemai. Jos receptų tikrai yra daug, bet jie vienas nuo kito dažniausiai skiriasi tik daržovių sudėtimi. Tad jums belieka pasirinkti kokias daržoves labiausiai mėgstate ir jas kartu su perlinėmis kruopomis susidėti į stiklainius.

Kaip gaminamos perlinės kruopos?

Perlinės kruopos – vienos mėgstamiausių kruopų visame pasaulyje. Jos gaminamos iš viso grūdo, nelukštentų miežių juos nupoliruojant. Miežiai – viena pirmųjų grūdinių kultūrų pasaulyje, kurią augino senovės civilizacijos. Tyrimais patvirtinti archeologiniai duomenys rodo, kad miežiai buvo auginami Egipte daugiau nei prieš 10 000 metų. Ir tikrai ne veltui. Miežiai yra tikrai labai sveiki ir naudingi grūdai. Juose gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų. Todėl sveiki miežiai arba perlinės kruopos, tapę nuolatiniu jūsų mitybos raciono ingredientu, gali apsaugoti jus nuo lėtinių ligų, tokių kaip diabetas, vėžys ar širdies ligos.

Perlinių kruopų sriuba žiemai

Perlinių kruopų sriuba žiemai

Šios sriubos receptas tiks mėgstantiems daržovių ir spalvų įvairovę savo lėkštėje. O kur dar tokios sriubos nauda, jei tos daržovės užaugo jūsų darže!

Jums reikės:

  • 2 stiklinių (po 200 ml) perlinių kruopų
  • 250 g svogūnų
  • 1 kg morkų
  • 200 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 3 kg pomidorų
  • 1,5 kg agurkų
  • 500 g saldžiosios paprikos
  • 3 šaukštų druskos
  • 3 šaukštų cukraus
  • 1 šaukšto acto esencijos (70%)

Paruošimas:

  1. Perlines kruopas nuplaukite ir išvirkite.
  2. Svogūnus ir morkas smulkiai supjaustykite ir pakepinkite aliejuje.
  3. Baigiant jiems iškepti, sudėkite smulkiai supjaustytus pomidorus, agurkus ir saldžiąją papriką.
  4. Suberkite prieskonius.
  5. Viską troškinkite 30 minučių.
  6. Sudėkite pasiruoštas perlines kruopas, supilkite acto esenciją ir patroškinkite dar 15 minučių.
  7. Paruoštą sriubą sukrėskite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite, apverskite ir palikite ataušti.
Perlinių kruopų mišrainė žiemai

Perlinių kruopų mišrainė žiemai

Šaltą žiemą ši soti perlinių kruopų mišrainė jus ne tik pamaitins, bet ir sušildys. Tokią mišrainę galite valgyti kaip garnyrą arba pasigaminti iš jos sriubą. Tam jums prireiks tik karščiui atsparaus indo ir šiek tiek vandens.

Jums reikės:

  • 1 stiklinės (200 ml) perlinių kruopų
  • 1 kg svogūnų
  • 0,5 l saulėgrąžų aliejaus
  • 1 kg saldžiųjų paprikų
  • 1 kg morkų
  • 2 šaukštų druskos
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1 šaukšto acto esencijos (70%)
  • 0,5 l vandens

Paruošimas:

  1. Iš anksto išvirkite perlines kruopas, bet taip, kad jos būtų dar šiek tiek kietos.
  2. Pomidorus, paprikas, morkas ir svogūnus supjaustykite, sutarkuokite arba kitaip susmulkinkite norimo dydžio gabaliukais.
  3. Svarbu! Supjaustytų daržovių nesumaišykite.
  4. Į puodą supilkite vandenį ir jam užvirus, sudėkite morkas ir virkite 10 minučių.
  5. Sudėkite paprikas ir virkite 10 minučių.
  6. Sudėkite svogūnus ir taip pat pavirkite 10 minučių.
  7. Sudėkite perlines kruopas ir viską pamaišydami virkite dar 10 minučių.
  8. Sudėkite likusius ingredientus: cukrų, actą, aliejų ir druską.
  9. Pamaišydami mišrainę virkite dar 10 min.
  10. Paruoštą mišrainę sukrėskite į sterilius stiklainius, sandariai užsukite metaliniais dangteliais, apverskite, šiltai užklokite ir palikite kol atvės.
Perlinių kruopų mišrainė su skumbre žiemai

Perlinių kruopų mišrainė su skumbre žiemai

Jeigu ieškote kažko naujo ir netikėto – ši mišrainė kaip tik jums. Įdomus, nematytas ir negirdėtas receptas tikrai pradžiugins žuvies mėgėjus. Nebijokite eksperimentuoti, juk taip atrandami netikėčiausi dalykai.

Jums reikės:

  • 1 kg skumbrės filė (žalios, ne rūkytos)
  • 200 g svogūnų
  • 700 g pomidorų
  • 150 g perlinių kruopų
  • 200 g morkų
  • 100 g saulėgrąžų aliejaus
  • 50 g  cukraus
  • 50 g 9 % acto
  • 20 g druskos
  • žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

  1. Perlines kruopas iš anksto išvirkite.
  2. Žuvies filė supjaustykite ir šiek tiek pasūdykite žiupsneliu druskos.
  3. Svogūnus smulkiai supjaustykite, morkas – sutarkuokite, pomidorus – sutrinkite trintuvu.
  4. Visas daržoves sudėkite į puodą, supilkite aliejų, įdėkite druskos, pipirų ir ant nedidelės kaitros troškinkite apie 50 minučių.
  5. Į troškintas daržoves sudėkite išvirtas perlines kruopas ir žuvį.
  6. Viską kartu, pamaišydami, troškinkite dar 20 minučių.
  7. Baigiant troškinti, supilkite actą.
  8. Po 3–5 minučių jau galite sukrėsti mišrainę į sterilizuotus stiklainius, sandariai juos užsukti metaliniais dangteliais, apversti ir palikti atvėsti.
Perlinių kruopų nauda

Perlinių kruopų nauda

Miežiuose, o tuo pačiu ir perlinėse kruopose, gausu vitaminų, mineralų ir kitų naudingų junginių. Tiesa, perlinės kruopos turi visko mažiau, nes jas šlifuojant kartu su luobele pašalinama dalis arba visas išorinis sėlenų sluoksnis.

Nepaisant to, perlinės kruopos turi nemažai vario, vitamino B1, chromo, fosforo, magnio ir niacino. Be to, miežių proktuktuose yra lignanų. Tai antioksidantų grupės, siejamos su mažesne vėžio ir širdies ligų rizika.

Tačiau, kaip ir visi neskaldyti grūdai, miežiai turi ir antinutrientų, kurie blogina virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą. Todėl prieš gaminant, kad sumažinti antinutrientų kiekį, geriausia būtų grūdus mirkyti arba daiginti. Dėl tokio paruošimo, miežiuose esančios maistinės medžiagos tampa geriau įsisavinamos, o taip pat dėl to gali padidėti vitaminų, mineralų, baltymų ir antioksidantų kiekis.

Taigi, jeigu trumpai, įvertinant tai, kad perlinės kruopos yra šiek tiek apdorotas miežių produktas, dalį gerųjų miežių savybių jos visgi turi. Todėl jos, kaip ir miežiai gali:

  • Sumažinti alkio jausmą ir todėl ilgainiui gali padėti numesti svorio.
  • Pagerinti jūsų žarnyno sveikatą. Maitinti žarnyno ląsteles, mažinti uždegimą ir žarnyno sutrikimus, tokius kaip dirgliosios žarnos sindromas (DŽS), Krono liga ir opinis kolitas.
  • Užkirsti kelią tulžies pūslės akmenligei ir sumažinti tulžies operacijų riziką.
  • Sumažinti cholesterolio kiekį.
  • Sumažinti širdies ligų riziką.
  • Sumažinti antrojo tipo diabeto riziką.
  • Padėti išvengti storosios žarnos vėžio.
Perlinės kruopos

Galimas šalutinis perlinių kruopų poveikis

Patys miežiai ir jų produktai, paprastai, yra saugūs vartoti. Jie tinka visiems, įskaitant vaikus, nėščiąsias ir maitinančias moteris. Kalbant apie galimą šalutinį miežių produktų poveikį svarbu žinoti:

  • Nėščios ir maitinančios moterys, vaikai, pagyvenę žmonės ir turintys silpną imuninę sistemą, turėtų vengti valgyti žalius arba lengvai virtus miežių daigus.
  • Miežiai gali per daug sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Todėl jų nereikėtų vartoti kartu su tą patį poveikį turinčiais vaistais.
  • Jei sergate celiakija, venkite valgyti miežių, nes jie gali sukelti autoimuninę reakciją. Tai taikoma visiems miežių produktams, įskaitant ir perlines kruopas.

Pabaigai

Tikriausiai jau daugelis žinome, kad kruopos itin maistingas ir tikrai vertingas maisto produktas. Ne išimtis ir perlinės kruopos, kurios gaunamos nušlifavus miežių branduolius. Dėl turimo skaidulų kiekio šios kruopos tinka linkusiems į vidurių užkietėjimą. Kas ypatingai aktualu, jeigu dirbate sėdimą darbą. Žinoma, prieš įtraukdami šias kruopas į savo racioną, nepamirškite, kad perlinės kruopos netinka žmonėms, netoleruojantiems gliuteno.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *