Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Chia pudingas – populiariausias desertas. Duona, salotos, blynai ir kiti gardūs skanėstai su chia sėklomis

Chia pudingas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Nors chia arba ispaninio šalavijo sėklos labai mažos, tačiau maistingos ir naudingos organizmui. Be to, chia sėklos neturi ryškaus specifinio skonio, todėl jos puikiai tinka gaminti įvairiems patiekalams. Su šiomis sėklomis gaminamas populiarusis chia pudingas bei kiti sveiki desertai. Taip pat su jomis galima gardinti vaisių ar daržovių salotas, paskaninti troškinius ar pusryčių košes, taip pat naudoti kaip alternatyvą kiaušiniui. Tad šiame straipsnyje pasidalinsime skaniais ir maistingais receptais su chia sėklomis.

Chia pudingas

Chia pudingas su braškėmis ir avietėmis

Chia pudingas – tai sveikas, maistingas ir lengvai paruošiamas desertas, gaminamas iš chia sėklų ir skysčio (pieno, augalinio pieno, jogurto ar net vaisių sulčių). Dėl savo universalumo ir maistinės vertės chia pudingas tapo itin populiariu pasirinkimu pusryčiams, užkandžiams ar net desertui.

Jums reikės:

  • 200 ml augalinio pieno, tinka ir įprastas
  • 100 g braškių
  • 100 g aviečių
  • 4 šaukštų chia sėklų
  • mėtų lapelių papuošimui

Gaminimas:

  1. Sėklas užpilkite augaliniu (arba paprastu) pienu ir palikite apie 15 min. išbrinkti.
  2. Braškes ir avietes sutrinkite smulkintuvu, jei reikia, galima įpilti šiek tiek vandens.
  3. Gautą uogų masę supilkite į desertams skirtus indelius ar stiklines.
  4. Mirkytas chia sėklas labai gerai išmaišykite ir sudėkite ant trintų uogų indeliuose.
  5. Chia pudingas gali būti valgomas vienas arba galite papuošti šviežiomis uogomis ir mėtų lapeliais.
Žaliųjų grikių duona su chia sėklomis

Žaliųjų grikių duona su chia sėklomis

Nieko nėra geriau už šiltą naminės duonos riekelę. Šią grikių ir ispaninio šalavijo sėklų duoną tinka derinti su maistinga sriuba pietums arba su gardžiomis salotomis vakarienei. Ji puikiai tinka ir pusryčiams, paskaninta griežinėliais pjaustytais avokadais ir feta arba sviestu ir trupučiu medaus.

Jums reikės:

  • 300 g žaliųjų (nekepintų) grikių kruopų
  • 60 g chia sėklų
  • 250 ml vandens (pusę vandens naudokite chia sėkloms mirkyti, o kitą pusę – tešlai)
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio druskos

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C (su ventiliatoriumi).
  2. 2 val. mirkykite grikius dideliame kiekyje šalto vandens, kol jie suminkštės.
  3. Užmerkite chia sėklas su 0,5 puodelio šalto vandens, kol jos taps panašios į želė – tai užtruks apie 30 minučių.
  4. Grikius gerai perplaukite per smulkų sietelį ir nusausinkite juos.
  5. Sudėkite grikius į virtuvinį kombainą.
  6. Sudėkite mirkytas sėklas, įpilkite 0,5 puodelio vandens, supilkite alyvuogių aliejų, kepimo miltelius ir druską.
  7. Maišykite virtuviniame kombaine apie 3 minutes. Duonos mišinys turi būti panašus į tešlos konsistenciją, o mišinyje dar turi likti šiek tiek nesmulkintų grikių.
  8. Gautą masę šaukštu dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą.
  9. Kepkite apie 1 valandą, kol duona taps kieta, o paspaudus pirštais atšoks.
  10. Išimkite duoną iš orkaitės ir apie 30 minučių palikite pastovėti. Vėliau išimkite iš skardos ir visiškai atvėsinkite ant grotelių arba lentelės. Duona turi būti šiek tiek drėgna viduryje ir traški išorėje.
Salotos su raudonuoju kopūstu

Salotos su raudonuoju kopūstu, morkomis ir agurku

Šias salotas pasigaminti lengva, o skonis nuostabus. Jei paliksite salotas pastovėti bent pusvalandį, jos bus dar skanesnės, nes daržovės nuo obuolių acto šiek tiek pasifermentuos, o kopūstas taps minkštesnis. Jos puikiai tinka tiekti kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo ar net kaip užkandžiui.

Jums reikės:

  • 300 g raudonojo kopūsto
  • 100 g morkos
  • 100 g agurko
  • 4 šaukštų vandens (arba pagal poreikį)
  • 2 šaukštelių chia sėklų
  • 2 šaukštelių ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelių obuolių acto
  • druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Sėklas užpilkite vandeniu, išmaišykite ir palikite brinkti apie 15 minučių.
  2. Kopūstą smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
  3. Agurką ir morką supjaustykite arba sutarkuokite šiaudeliais.
  4. Daržoves sumaišykite kartu, sudėkite brinkintas chia sėklas, pagardinkite alyvuogių aliejumi, obuolių actu, prieskoniais ir viską gerai permaišykite.
Cukinijų blynai su bananais

Cukinijų blynai su bananais ir ispaninio šalavijo sėklomis

Jei pabodo paprasti miltiniai blynai, tuomet rekomenduojame išbandyti šiuos cukinijų blynelius su chia sėklomis. Tai puikus ir maistingas pasirinkimas pusryčiams, kuris suteiks ilgesnį sotumo jausmą nei valgant įprastus miltinius blynus.

Jums reikės:

  • 400 g cukinijos
  • 2 kiaušinių
  • 1 banano, labai gerai sunokusio
  • 4 šaukštų viso grūdo speltų miltų, galima keisti įprastais kvietiniais
  • 2 šaukštų avižų sėlenų
  • 1 šaukšto chia sėklų
  • 0,5 šaukštelio rudojo cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • alyvuogių aliejaus, kepimui

Gaminimas:

  1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, užberkite šiek tiek druskos ir palikite keletą minučių pastovėti.
  2. Gerai nuspauskite nuo cukinijų susidariusį skystį. Tai galite padaryti tiesiog rankomis arba perspausti per sietelį.
  3. Šakute sutrinkite bananą.
  4. Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite trintą bananą ir dar kartą išplakite.
  5. Suberkite chia sėklas, avižų sėlenas, įberkite žiupsnelį druskos, cukrų (jis nėra būtinas, nes saldumo pakaks iš banano, tačiau blynams suteiks šiek tiek traškumo), miltus, tarkuotas cukinijas ir viską gerai išmaišykite. Palikite tešlą bent 5–10 min. pastovėti, kad visi ingredientai išbrinktų ir susijungtų.
  6. Kepkite blynelius keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  7. Patiekite su norimais priedais, puikiai tinka graikiškas ar natūralus jogurtas, šviežios uogos ar mėgstama uogienė.

Patarimas: jei tešlą užmaišysite tirštesnę, iškepę blynai bus kietesni. Jei skystesnę, dėsite mažiau miltų, – blyneliai bus gležnesni, minkštesni, kiek sunkiau apverčiami keptuvėje kepant. Tad ingredientų kiekį galite koreguoti pagal poreikį.

Aviečių uogienė

Aviečių uogienė su persikais ir chia sėklomis

Šią uogienę pagaminsite labai greitai, o gardžiu skoniu mėgausitės ilgai. Ispaninio šalavijo sėklos suteiks tirštą konsistenciją, tad uogienę galėsite naudoti kaip džemą. Jei norite tirštesnės uogienės, tuomet galite įdėti ir daugiau chia sėklų. Ji puikia tiks tiek prie pusryčių blynų, tiek tepti ant skrebučiu ir tiekti su mėgstamais sūriais užkandžiui.

Ingredientai:

  • 600 g aviečių
  • 350 g persikų
  • 200 g cukraus (kiekį galite koreguoti pagal skonį)
  • 50 ml citrinos sulčių
  • 2 šaukštų chia sėklų
  • 10 g šviežių čiobrelių

Gaminimas:

  1. Į puodą sudėkite gabalėliais supjaustytus persikus, suberkite cukrų ir supilkite citrinos sultis.
  2. Užvirkite ir vis pamaišydami virkite apie 10 min.
  3. Į puodą suberkite avietes ir nuskabytus čiobrelio lapelius. Viską užvirkite ir dar pavirkite apie 15 min.
  4. Nukelkite puodą nuo viryklės, įmaišykite ispaninio šalavijo sėklas ir išpilstykite į švarius stiklainius.
  5. Atvėsinkite, užsukite ir laikykite šaltai.
Avižų kruopų košė su chia sėklomis

Avižų kruopų košė su ispaninio šalavijo sėklomis ir cinamonu

Labai gardi ir gausi naudingų medžiagų košė, kuri paįvairins pusryčių racioną. Ispaninio šalavijo sėklos suteiks puikią tekstūrą šiai košei.

Jums reikės:

  • 60 g avižų kruopų
  • 2 šaukštelių chia sėklų
  • 1 šaukšelio žemės riešutų sviesto
  • 1 šaukštelio cinamono
  • žiupsnelio druskos, virimui

Gaminimas:

  1. Kruopas iš vakaro perplaukite, užpilkite vandeniu ir palikite nakčiai brinkti.
  2. Ryte kruopas dar kartą perplaukite, užpilkite švariu vandeniu, įberkite žiupsnelį druskos ir užvirkite.
  3. Kai košė užvirs, išjunkite kaitrą, suberkite sėklas, išmaišykite ir palikite apie 10 min. brinkti.
  4. Paruoštą košę dėkite į lėkštę, pagardinkite cinamonu ir riešutų sviestu.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *