Esate smaližius ir norite nustebinti šeimą (o gal – save?) puikiu sūrio tortu? Šis šokoladinis sūrio tortas ypatingas tuo, kad jį galima gaminti dviem būdais: su namuose keptu biskvitu, arba tiesiog su sausainių pagrindu. Jei norite susisukti greičiau – rinkitės antrąjį variantą. Jei turite laiko ir netingite kepti, pabandykite namuose išsikepti ir biskvitą. Esu bandžiusi abu torto variantus ir abu tikrai patiko. Manau, šio torto skonį puikiai papildytų vyšnios (galite jomis puošti, ar dėti ant pagrindo prieš užpilant sūrio kremą). Kviečiu gaminti ir skanauti kartu su manimi.
Šokoladinis sūrio tortas: ingredientai
Jei kepsite biskvitą:
- 4 kiaušiniai
- 120 g kvietinių miltų
- 100 g cukraus
- 80 g bulvių krakmolo
- Jei biskvito nekepsite:
- 360 g arbatinių sausainių
- 200 g sviesto
- 80 g juodo šokolado (nebūtina)
Sūrio kremui:
- 20 g želatinos
- 100 ml vandens
- 200 g juodo šokolado
- 1 indelis (385 g) saldinto sutirštinto pieno
- 500 g maskarponės sūrio
- 200 ml 35% riebumo grietinėlės
Šokolado ganašui:
- 200 ml 35 % riebumo grietinėlės
- 220 g juodo šokolado
Kepame biskvitą
1. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Jei šį žingsnį atliksite atsakingai, biskvitą pavyks iškepti purų. Stenkitės, kad indas, kuriame plaksite baltymus, būtų neriebaluotas ir švarus.
2. Iki standžių putų išplakite kiaušinio baltymą. Gerai išplaktas baltymas yra toks, kuris, apvertus indą, iš jo nebėga.
3. Į išplaktą baltymą supilkite cukrų. Elektriniu plakikliu plakite kol ištirps visi cukraus grūdeliai. Gauta išplakta masė turėtų būti kreminės konsistencijos, tačiau taip pat standi.
4. Į cukraus ir baltymų plakinį supilkite kiaušinių trynius ir taip pat gerai išplakite. Tešla įgaus gelsvą atspalvį.
5. Į gautą tešlą supilkite miltus, krakmolą bei kepimo miltelius. Galite persijoti juos per sietelį – miltai bus puresni, neturės gumulėlių. Viską dar kartą gerai išplakite, kad tešla taptų vienalytė.
6. Tešlą supilkite į kepimo formą (naudoju 26 cm skersmens formą). Paviršių išlyginkite silikonine mentele ar šaukštu.
7. Kepimo formą dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Orkaitės kaitinimo režimas – viršus-apačia. Kepkite apie 23-25 min. Ar biskvitas jau iškepė, galite lengvai patikrinti mediniu pagaliuku (dantų krapštuku ar iešmeliu). Jei įsmeigus į tešlą ir ištraukus pagaliukas yra sausas – biskvitas iškepė, jei aplipęs tešla – dar kepkite ir vėl patikrinkite.
8. Iškeptą biskvitą ištraukite iš orkaitės, išimkite iš formos ir palikite, kol pilnai atvės.
9. Atvėsusį biskvitą perpjaukite į dvi lygias dalis ir atidėkite į šoną, kol ruošite sūrio kremą.
Ruošiame sūrio kremą
1. Sulaužykite gabaliukais ir į puodą sudėkite kremui skirtą šokoladą. Lėtai ištirpinkite jį ant mažos kaitros arba garų vonelėje (ant puodo su verdančiu vandeniu dėkite indą su šokoladu, kad indo dugnas neliestų vandens paviršiaus). Kol šokoladas tirpsta, jį būtina maišyti, kad neprisviltų. Ištirpinus atidėkite jį, kol lengvai pravės.
2. Į nedidelį dubenėlį ar puodelį supilkite želatiną, užpilkite ją 100 ml verdančio vandens ir maišykite, kol ši ištirps. Ištirpusią želatiną taip atidėkite, kad kiek pravėstų.
3. Į plakimo indą supilkite kremui skirtą grietinėlę. Plakite, kol ši bus standi. Tačiau neperplakite, kad nesigautų sviestas. Jei matote, kad grietinėlė sustandėjo, sustabdykite plaktuvą ir pereikite prie kito žingsnio.
4. Į išplaktą grietinėlę supilkite saldintą sutirštintą pieną, sudėkite maskarponės sūrį ir dar kartą viską gerai išplakite. Neišsigąskite – maskarponės sūris turi savybę skystėti plakimo metu, tad gauta masė nebus labai standi.
5. Supilkite tirpintą šokoladą, želatiną, dar kartą gerai išplakite, kad gautumėte vienalytį sūrio kremą.
6. Po to, kai į kremą įmaišysite želatiną, teks dirbti greitai, nes sūrio masė greitai ims stingti.
Torto surinkimas
Pasiruoškite tortinę formą. Aš tortų surinkimui mėgstu naudoti acetato juostą, tačiau ši – nebūtina. Į surinkimo žiedą dėkite vieną biskvito lakštą, tuomet jį užliekite puse sūrio masės.
Pakartokite veiksmą dar kartą – vėl dėkite biskvitą ir užpilkite likusia sūrio mase. Paviršių gerai išlyginkite ir tortą statykite į šaldytuvą.
Ruošiame šokolado ganašą
Kol tortas stingsta, puikus laikas pasiruošti šokolado ganašą. Ganašas – tai grietinėlės ir šokolado kremas.
1. Į puodą supilkite likusią grietinėlę ir ją kaitinkite. Kai grietinėlė užvirs, nukelkite puodą nuo kaitros. Grietinėlei kaistant ją nuolat maišykite, kad neprisviltų.
2. Į užvirusią grietinėlę sudėkite gabalėliais laužtą juodąjį šokoladą ir maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps.
3. Kai jau turėsite vienalytį kremą, kiek luktelkite, kol šis šiek tiek atvės.
4. Iš šaldytuvo išsiimkite stingstantį tortą ir šokolado ganašą supilkite ant viršaus. Išlyginkite paviršių ir tortą vėl dėkite į šaldytuvą. Geriausia palikti sustingti per naktį.
Šokoladinis sūrio tortas, kai naudojamas sausainių pagrindas
Sausainių pagrindą sūrio tortams pasigaminti labai paprasta. Sausainius, skirtus pagrindui, sutrupinkite iki miltų (galite sumalti mėsmale ar sutrinti virtuviniu kombainu, sutarkuoti). Tuomet puode išlydykite sviestą bei šokoladą, o gautą masę supilkite į sausainių miltus ir gerai išmaišykite. Tuomet sausainių ir sviesto masę sukrėskite į surinkimo žiedo dugną, šaukštu išlyginkite ir sutrombuokite, kad pagrindas gautųsi tvirtas. Na, o toliau – ant sausainių pilkite sūrio kremą bei ganašą. Ši versija turės mažiau sluoksnių, nei versija su biskvitu, tačiau abu šie tortai – nuostabiai skanūs.
Sustingus tortui, nuimkite surinkimo žiedo kraštus. Jei tortą ruošiate šventei, galite puošti jį dekoracijomis, pabarstukais ar plakta grietinėle.
Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunama apie 16 porcijų torto. Jei gaminsite mažesniam valgytojų kiekiui, atitinkamai mažinkite ir ingredientų kiekį. Nors sudėtyje yra ir šokolado, ir saldinto sutirštinto pieno, tačiau tortas gana purus ir tikrai nėra be proto saldus. Saldumą atsveria juodojo šokolado kartumas. Šis tortas puikiai tinka prie puodelio espreso kavos ar nesaldintos arbatos. Gaminkite, skanaukite ir mėgaukitės!
Nuotraukos autorės.