Skip to content

Šeivamedžio uogos: sužinokite kaip šių uogų užsiauginti ir iš jų pasigaminti tinktūrą nuo peršalimo

Šeivamedžio uogos
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Šeivamedis (Sambucus) – didelis krūmas, kilęs iš JAV ir Europos. Krūmas kekėmis subrandina melsvai juodus vaisius, kurie naudojami vynų, sulčių, želė ir uogienių gamyboje. Pačios šeivamedžio uogos yra gana karčios, todėl jos retai valgomos vienos ar neapdorotos. O iš šių uogų lengvai galite pasigaminti tinktūrą nuo peršalimo.

Kaip pasisodinti ir prižiūrėti šeivamedį?

Lietuvoje augančios rūšys yra juoduogis šeivamedis (Sambucus nigra), raudonuogis šeivamedis (Sambucus racemosa) ir žolinis šeivamedis (Sambucus ebulus).

Jei sodinsite vieną iš šių šeivamedžių krūmų, maždaug vienerių metų amžiaus iš medelyno, sodinkite juos į žemę pavasarį, praėjus paskutinei šalnų grėsmei. Šeivamedžiai nėra išrankūs augalai, tačiau geriausiems žiedams ir uogoms auginti rinkitės atvirą vietą, kurioje per dieną būtų daug saulės. Atviroje vietoje augalams taip pat bus geresnė oro cirkuliacija.

Šeivamedžio krūmai turi negilias šaknis, kurių augimo pobūdis beveik panašus į kilimėlį. Būtina nuolat ravėti piktžoles, nes šeivamedžiai negali konkuruoti su agresyviomis piktžolėmis. Jei sodinate šeivamedžių krūmus eilėmis, palikite tarp jų maždaug 2-2,5 m atstumus. Jei sodinate kelias krūmų eiles, planuokite, kad tarp kiekvienos eilės būtų 3 m atstumas.

Vasarą naują krūmą reikės daugiau palaistyti, nes jo šaknys labai negilios, todėl negali gauti vandens iš dirvožemio gilumos. Aplink augalus patiestas 5-7 cm mulčias padės dirvožemiui išlaikyti drėgmę ir bus organinė, lėtai išsiskirianti trąša.

Pasodinus šeivamedį tręšti nebūtina. Tačiau jauniems augalams nepakenks azoto turinčios trąšos, kurios paskatins augimą.  Senesniems šeivamedžiams, jei jie užaugina daug vaisių, azoto reikia daug mažiau. Prieš tręšdami visada ištirkite dirvožemį, kad įsitikintumėte, jog iš tikrųjų trūksta maistinių medžiagų.

Pirmuosius dvejus metus po šeivamedžio krūmų pasodinimo leiskite jiems laisvai augti. Nereikėtų genėti ir rinkti uogų. Vėliau ankstyvą pavasarį šeivamedžių krūmus galite genėti, nupjaudami visas negyvas šakas. Tokiu būdu krūmai augs ir užaugins jums daug uogų. Rugpjūčio viduryje ir rugsėjo viduryje uogos sunoksta per 5-15 dienų.

Šeivamedžio sodinimas ir auginimas

Šeivamedžio kenkėjai ir ligos

Šeivamedžio krūmą sunaikinti nėra paprasta.  Nesusidursite su daug kenkėjų ar ligų, išskyrus amarus, miltliges, šeivamedžio ūglių lervas (kandis) ir žvynabudes. Šeivamedžio krūmai taip pat gali susirgti vėžiu ar lapų dėmėtlige.

Šeivamedžio derliaus nuėmimas

Šeivamedžio uogų derlių nuimkite, kai uogos bus tamsiai violetinės ar net juodos spalvos. Jos turi būti labai minkštos ir sultingos. Jei jos atrodo sudžiūvusios, kaip razina, vadinasi, laukėte per ilgai. Jeigu laiku nenurinksite uogų, tai už jus greičiau gali padaryti paukščiai.

Šeivamedžio uogų neįmanoma skinti po vieną, todėl turėsite į pagalbą pasitelkti sodo žirkles ir kirpti jas kekėmis. Kirpti reikia iškart po apačia, kur prasideda vaisiai.

Šeivamedžio uogų paruošimas

Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad šeivamedžio uogos yra nuodingos. Lapuose, stiebuose, šaknyse ir neprinokusiose uogose yra ciano gliukozidų, kuriuos suvalgę žmonės ir gyvuliai gali labai susirgti. Net prinokę vaisiai yra silpnai nuodingi ir gali sukelti ligą, jei valgomi žali ir dideliais kiekiais. Tačiau vaisiai gali būti valgomi juos išvirus arba išdžiovinus, o tai, beje, pagerina jų skonį. Iš šeivamedžio uogų vaisių galima gaminti įvairius skanėstus, įskaitant drebučius, pyragų įdarus, sultis, vyną, tinktūras ir sirupus nuo peršalimo.

Šeivamedžio uogos

Šeivamedžio uogų gydomosios savybės ir nauda

Šeivamedžio uogos gali padėti kovoti su peršalimo ligomis ir gripu. Viename JAV nacionalinės medicinos bibliotekos paskelbtame tyrime nustatyta, kad dalyviai, kurie vartojo šeivamedžio uogų sirupą, gripo simptomų nebejuto vidutiniškai keturiomis dienomis anksčiau nei tie, kurie vartojo paprastus vaistus.

Šeivamedžio uogų tinktūra nuo peršalimo

Šeivamedžio uogų tinktūros gaminimas yra veiksmingas būdas panaudoti imunitetą stiprinančias šeivamedžio uogų savybes ir palengvinti peršalimo simptomus. Tinktūra yra koncentruotas skystas vaistažolių ekstraktas, kurį galima lengvai pridėti į gėrimus arba vartoti tiesiogiai. Štai paprastas receptas, kaip pasigaminti šeivamedžio uogų tinktūrą nuo peršalimo.

Ingredientai:

  • 1 puodelis džiovintų šeivamedžių uogų.
  • 2 puodeliai stipriojo alkoholio (pvz., degtinės arba brendžio).
  • Stiklinis indelis su sandariu dangteliu.
  • Sūrmaišis arba smulkus sietelis.
  • Tamsaus gintaro stiklo buteliukai su lašintuvu.

Tinktūros ruošimo eiga:

  1. Džiovintos šeivamedžio uogos turi būti švarios ir be šiukšlių. Jei reikia, švelniai nuplaukite jas vandeniu ir leiskite visiškai išdžiūti.
  2. Džiovintas šeivamedžio uogas sudėkite į stiklinį indą, užpilkite alkoholiu ir įsitikinkite, kad jos yra visiškai panardintos. Sandariai uždarykite stiklainį dangteliu.
  3. Laikykite stiklainį vėsioje, tamsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Leiskite šeivamedžio uogoms brinkti alkoholyje mažiausiai 4-6 savaites. Per tą laiką kas kelias dienas stiklainį švelniai pakratykite, kad palengvintumėte ekstrahavimo procesą.
  4. Pasibaigus infuzijos laikotarpiui, šeivamedžio uogų tinktūrą perkoškite, kad pašalintumėte kietus gabalėlius. Ant švaraus dubens ar kito stiklinio indo uždėkite smulkų sietelį arba sūrmaišį. Per sietelį supilkite tinktūrą, kad skystis prasisunktų. Šaukštu išspauskite iš šeivamedžio uogų likusį skystį.
  5. Išpilstykite šeivamedžio uogų tinktūrą į tamsaus gintaro stiklo buteliukus su lašintuvu. Tamsus stiklas padeda apsaugoti tinktūrą nuo šviesos poveikio ir išsaugoti jos stiprumą. Ant buteliukų užklijuokite etiketes, nurodydami jų turinį ir paruošimo datą.
Šeivamedžio uogų tinktūra nuo peršalimo

Kaip vartoti šeivamedžio uogų tinktūrą

  • Kai pajuntate peršalimo simptomus arba per patį peršalimo piką, šeivamedžio uogų tinktūrą vartokite po 1-2 lašus (apie 30-60 lašų) iki keturių kartų per dieną.
  • Šeivamedžio uogų tinktūrą galite pilti į vandenį, sultis ar arbatą, kad ją atskiestumėte, nes alkoholio kiekis gali būti stiprus. Tinktūrą taip pat galite lašinti tiesiai po liežuviu ir po minutės ar dviejų nuryti.

Atkreipkite dėmesį, kad nors šeivamedžio uogų tinktūros gali palaikyti imunitetą ir padėti palengvinti peršalimo simptomus, jos nepakeičia profesionalaus gydymo. Jei simptomai nepraeina arba sustiprėja, kreipkitės į sveikatos priežiūros specialistą.

Šeivamedžio uogos gali pagerinti širdies veiklą ir sumažinti diabeto riziką

Kadangi šeivamedžio uogose gausu trijų rūšių flavanolių – natūraliai augaluose randamų junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis, – jos gali padėti pagerinti širdies veiklą. Kai kurių tyrimų duomenimis, flavanolis susijęs su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tyrimai taip pat parodė, kad šeivamedžio uogos gali sumažinti riebalų kiekį kraujyje, sumažinti cholesterolio kiekį ir atstatyti cukraus lygį kraujyje.

Šeivamedžio uogų gydomosios savybės

Ar šeivamedžio uogos turi kitų privalumų?

Šeivamedžio uogos turi palyginti daug privalumų, tačiau bene reikšmingiausi yra šie:

  • Mažesnė vėžio rizika.
  • Mažesnis nuovargis.
  • Sumažėjęs vidurių užkietėjimas.
  • Pagalba gydant ŽIV ir AIDS.
  • Mažesnis dantų skausmas.
  • Sumažėjęs skausmas.
  • Pagalba metant svorį.
  • Palengvina šienligės simptomus.
  • Palengvina dantenų uždegimą.

Kaip įtraukti šeivamedžio uogas į savo mitybą?

Šeivamedžio uogos nebūtinai yra įprastos, natūralios uogos, jų galite rasti sultyse, uogienėse, drebučiuose, želė, vyne ir net pyraguose. Šeivamedžio uogos taip pat būna arbatos, sirupo, pastilių, miltelių, tablečių ir guminukų pavidalu, kurie puikiai padeda gydyti peršalimą ar gripą. Šeivamedžio uogos gali būti saldaus skonio su rūgštumu, todėl puikiai dera su saldžių skonių patiekalais. Tačiau jos taip pat gali papildyti liesą mėsą, pavyzdžiui, žvėrieną. Šios uogos gali būti salotų padažo, deserto ar net pusryčių sirupo ant blynų, vaflių akcentas.

Šeivamedžio uogos – puikus sodininko repertuaro papildymas. Dėl patrauklios išvaizdos, paprasto auginimo ir daugybės sveikatai naudingų savybių jos puikiai tinka tiek dekoratyviniams, tiek praktiniams tikslams. Tinkamai prižiūrint ir skiriant dėmesio, šeivamedžių uogų grožiu ir derliumi galėsite džiaugtis daugelį metų. Sėkmingos sodininkystės!

Šaltiniai:
https://www.uvm.edu/sites/default/files/media/ElderberryGuideComplete.pdf
https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/elderberry/planting-elderberry.htm
https://extension.unh.edu/blog/2020/08/what-best-way-grow-elderberries
https://gardenerspath.com/plants/fruit/grow-elderberries/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Justina
Nuo pat mažens augdama kaime, kasdien buvau gamtoje vykstančių stebuklų liudininkė, todėl meilė augalams ir gamtai tapo mano gyvenimo dalimi. Kiekviena diena sodininkystėje man atveria žinių duris, o kiekvienas mano straipsnis yra kelionė, kurioje atrandu, mokausi ir dalinuosi su skaitytojais. Tai ne tik mano pomėgis, bet ir beveik magiškas atradimų ir džiaugsmo kelias.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *