Agurkų kimchi – tai vienas iš populiariausių korėjietiškų fermentuotų patiekalų, kuris savo aštrumu, rūgštumu ir nepakartojamu skoniu užkariauja vis daugiau lietuvių širdžių. Šis tradicinis patiekalas ne tik pralinksmins jūsų skonio receptorius, bet ir aprūpins organizmą gyvybiškai svarbiais probiotikais bei vitaminais. Sužinokite, kaip pasigaminti šį sveikatos šaltinį namuose ir kodėl kimchi agurkai turėtų rasti vietą jūsų kasdienėje mityboje.
Kas yra kimchi agurkai
Agurkų kimchi arba „oi sobagi“ korėjietiškai – tai fermentuotų agurkų patiekalas, pagardintas korėjietiškų prieskonių mišiniu. Nors tradicinis kimchi dažniausiai gaminamas iš Pekino kopūstų, agurkų variantas vis labiau populiarėja dėl greitesnio paruošimo ir šviežesnio skonio. Pagrindinis skirtumas nuo įprastų marinuotų agurkų – fermentacijos procesas, kurio metu susidaro probiotikai ir išskirtinis rūgštelėjantis skonis.
Korėjoje kimchi agurkai dažniausiai gaminami vasaros metu, kai agurkai sultingiausi ir traškūs. Šis patiekalas puikiai tinka kaip gaivus užkandis karštomis dienomis arba kaip garnyras prie sunkesnių mėsos patiekalų. UNESCO 2013 metais pripažino kimchi kultūros reikšmę ir įtraukė jį į nematerialaus pasaulio paveldo sąrašą.
Agurkų kimchi nauda sveikatai
Kimchi agurkai – tai tikras probiotikų lobynas. Fermentacijos proceso metu susidaro naudingos bakterijos, kurios daro stebuklus mūsų virškinimo sistemai. Šie mikroorganizmai padeda gerinti žarnyno mikroflorą, stiprina imuninę sistemą ir pagerina maistinių medžiagų įsisavinimą.
Agurkuose gausu vitamino K, kuris svarbus kaulų sveikatai ir kraujo krešėjimo procesams. Vitaminas C stiprina imuninę sistemą ir dalyvauja kolageno gamyboje, padėdamas išlaikyti odos jaunystę. Kalis reguliuoja kraujospūdį ir palaiko normalią širdies veiklą.
Fermentacijos metu agurkuose padaugėja B grupės vitaminų, ypač folio rūgšties ir vitamino B12. Šie vitaminai svarbūs nervų sistemos veiklai ir energijos gamybai ląstelėse. Reguliarus kimchi vartojimas gali padėti sumažinti uždegimus organizme dėl jame esančių antioksidantų ir probiotikų.
Tyrimai rodo, kad probiotikai gali padėti kontroliuoti apetitą ir palaikyti sveiką kūno svorį. Agurkų kimchi žemas kalorijų kiekis ir didelis skaidulų procentas suteikia sotumo jausmą, todėl jis puikiai tinka norintiems maitintis sveikiau.
Rekomenduojamas video

Klasikinis agurkų kimchi receptas
Ingredientai:
Agurkams paruošti:
- 1 kg mažų agurkų (geriausiai pasirinkti 10–15 cm ilgio)
- 60 g stambios jūros druskos
- 1 litras šalto vandens
Kimchi padažui:
- 4 didelės česnako skiltelės
- 2 cm šviežio imbiero šaknies
- 3 v. š. korėjietiškų čili pipirų dribsnių (gochugaru)
- 2 v. š. žuvų padažo
- 1 v. š. ryžių acto
- 1 v. š. cukraus
- 4 svogūnų laiškai
- 2 vidutiniai raudonieji svogūnai
Paruošimas:
- Agurkų paruošimas yra labai svarbus žingsnis. Nuplaukite agurkus ir įpjaukite juos išilgai, palikdami apie 2 cm neįpjautą dalį prie kotelių. Taip agurkai išliks vientisi, bet galės gerai įsigerti padažo skoniai.
- Ištirpinkite druską šaltame vandenyje ir sumerkite pjaustytus agurkus. Palikite druskos tirpale 2–3 valandas, retkarčiais apversdami. Šis procesas padės agurkams išleisti perteklinį vandenį ir tapti traškesniais.
- Kol agurkai druskos tirpale, paruoškite padažą. Sutrinkite česnaką ir imbierą. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus ir raudonuosius svogūnus. Sumaišykite visus padažo ingredientus stikliniame dubenyje, kol masė taps vienalytė.
- Gerai nuplaukite agurkus šaltame vandenyje, kad pašalintumėte druskos perteklių. Švelniai nuspauskite vandenį, bet nepersistenkite – agurkai turi išlikti traškūs.
Fermentacijos procesas:
- Atsargiai praverkite agurkų įpjovas ir įdėkite šiek tiek padažo į kiekvieną. Likusį padažą paskirstykite ant agurkų paviršiaus. Viską sudėkite į sterilų stiklainį, paliekant apie 2 cm vietos viršuje.
- Uždarykite stiklainį ir palikite kambario temperatūroje 1–2 dienoms. Fermentacija vyks greičiau, kai aplinkos temperatūra aukštesnė. Žiemą procesas bus kiek ilgesnis.
- Po pirmosios paros atidarykite stiklainį ir paragaukite – agurkai turėtų įgyti lengvai rūgštelėjantį skonį. Jei skonis dar per švelnus, palikite dar vienai parai. Kai pasieksite pageidaujamą intensyvumą, perkelkite į šaldytuvą.

Kimchi agurkai: svarbūs patarimai sėkmingam rezultatui
Agurkų parinkimas lemia galutinio produkto kokybę. Geriausias agurkų kimchi gaunamas iš mažų, tvirtų agurkų be pažeidimų. Peraugę arba minkšti agurkai netiks – fermentacijos metu jie išteš.
Druskos kokybė taip pat svarbi. Naudokite jūros druską be priedų – jodas gali stabdyti fermentacijos procesą. Druskos kiekis turi būti tikslus – per mažai druskos gali lemti užkrėtimą bakterijomis, per daug – sulėtins fermentaciją.
Korėjietiški čili pipirų dribsniai (gochugaru) suteiks autentišką skonį, tačiau juos galima pakeisti kitais aitriaisiais pipirais. Tik atminkite, kad skirtingi pipirai turi skirtingą aštrumą, todėl reguliuokite kiekį pagal savo skonį.
Sterilių indų naudojimas būtinas sėkmingai fermentacijai. Stiklainius ir įrankius apipilkite verdančiu vandeniu arba išplauskite stipraus alkoholio tirpalu. Taip išvengsite nepageidaujamų bakterijų patekimo.
Agurkų kimchi saugojimas ir vartojimas
Tinkamai paruoštas agurkų kimchi šaldytuve išsilaikys iki 1 mėnesio. Laikui bėgant skonis tik stiprės ir taps sudėtingesnis. Visuomet naudokite švarų šaukštą kimchi išėmimui iš stiklainio.
Agurkų kimchi puikiai tinka kaip garnyras prie grilio mėsos, ryžių patiekalų ar paprastai su duona. Jį galima naudoti salotose, sumuštiniuose arba kaip užkandį. Korėjoje dažnai valgomas su šiltais ryžiais ir kitų daržovių kimchi.
Šis patiekalas taip pat puikus ingredientas kimči sriuboms, troškiniams ar net picai. Kimchi sultis galima naudoti mėsai marinuoti arba kaip priedą prie padažų.

Kimchi agurkai: galimos variacijos
Tradicinį receptą galima keisti pagal savo skonį. Vegetarams galima žuvų padažą pakeisti sojų padažu ar kitu fermentuotu sojų produktu. Norint švelnesnio skonio, sumažinkite čili pipirų kiekį arba pridėkite šiek tiek medaus.
Į agurkų kimči taip pat galima pridėti kitų daržovių – morkų juostelių, ridikėlių ar net obuolių gabaliukų. Šie priedai suteiks papildomo skonio ir tekstūros įvairovės.
Eksperimentavimas su fermentacijos laiku taip pat duos skirtingus rezultatus. Trumpesnė fermentacija išlaikys daugiau šviežumo, ilgesnė – suteiks stipresnio, sudėtingesnio skonio.
Agurkų kimchi – tai puikus būdas įtraukti probiotikus ir korėjietišką kultūrą į lietuvišką virtuvę. Šis paprastas, bet skanus patiekalas ne tik praturtins jūsų mitybos įvairovę, bet ir teiks naudos sveikatai. Pasiruoškite namie ir atraskite, kodėl kimči tapo vienu populiariausių fermentuotų patiekalų pasaulyje.
Šaltiniai:
- https://www.maangchi.com/recipe/oisobagi-kimchi
- https://www.thekitchn.com/cucumber-kimchi-recipe-23665081
- https://www.culturedfoodlife.com/12-reasons-to-eat-cucumber-kimchi
- https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/what-are-kimchi-cucumbers-and-are-they-good-for-you/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva