Fermentuoti česnakai su medumi – tai ne tik egzotiškai skambantis derinys, bet ir natūrali sveikatos bomba, kuri šimtmečius buvo naudojama liaudies medicinoje. Šis paprastas, tačiau itin veiksmingas mišinys garsėja savo imunostimuliuojančiomis, antibakterinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Be to, fermentuoti česnakai ne tik stiprina organizmą, bet ir tampa unikaliu skonių akcentu, kuris gali paįvairinti kasdienius patiekalus. Kodėl šis tandemas sulaukia tiek dėmesio ir kaip jį paruošti namuose? Apie tai – šiame straipsnyje.
Fermentuoti česnakai su medumi – kas tai?
Fermentuoti česnakai su medumi, dar vadinami fermentuotu česnakiniu medumi – tai tradicinė priemonė, šimtmečius naudojama sveikatai gerinti ir imuninei sistemai palaikyti.
- Česnakai, kurių vartojamas žinomas jau nuo 1550 m. p. m. e., buvo naudojamas kaip antibiotikas epidemijų metu, o šiandien gerai žinomas dėl savo antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, kurios labai svarbios gerinant imuninės sistemos veiklą bei kovojant su infekcijomis.
- O medus, kuris ramina gerklės skausmą, pasižymi antioksidaciniu, prieuždegiminiu ir net antibakteriniu poveikiu.
Sudėjus kartu šiuos du ingredientus, gauname stiprų mišinį, kuris pasižymi antimikrobinėmis savybėmis ir kuriame gausu antioksidantų. Neverta pamiršti ir to, kad fermentuojant česnaką meduje, padidėja jo maistinė vertė, todėl jis dar veiksmingiau padeda imuninei sistemai, virškinimui ir sveikam kraujospūdžiui palaikyti.
Kuo sveikatai naudingi fermentuoti česnakai su medumi?
Kiekvienas iš mūsų žino, kad tiek medus, tiek česnakas, jau savaime teikia neįtikėtiną naudą mūsų sveikatai ir mitybai, tačiau kartu šis duetas prilygsta gydomajai sveikatos jėgainei ir, panašiai, kaip naminis ugninis sidras, padeda išvengti kai kurių ligų arba palengvina jų simptomus.
- Česnakuose yra alicino – stipriai imunitetą stimuliuojančio sieros junginio, kuris suaktyvėja, kai česnakas yra sutrinamas arba fermentuojamas. Tyrimai rodo, kad alicinas padeda pagerinti kraujotaką ir baltųjų kraujo kūnelių kiekį; taip pat pasižymi antibakterinėmis, antigrybelinėmis, antiprotozoinėmis ir antivirusinėmis savybėmis. Tai reiškia, kad fermentuoti česnakai su medumi gali padėti mūsų organizmui geriau išvengti įvairių infekcijų, peršalimo ligų ar gripo arba su jais kovoti.
- Tiek česnakuose, tiek meduje yra įspūdingas kiekis antioksidantų, kurie padeda mažinti uždegimą, oksidacinį stresą, vėžį ir cholesterolio kiekį kraujyje, kartu sumažindami širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Ne paslaptis, kad tirštas ir saldus medus puikiai ramina gerklės skausmą ir natūraliai slopina kosulį. Kaip ir česnakas, medus taip pat yra antimikrobinis. Suvalgytas medus gali padėti apsisaugoti nuo vidinių ligų sukelėjų, o vietiniu būdu gali būti naudojamas ir žaizdoms gydyti.
- Daug prebiotikų ir probiotikų turintys fermentuoti česnakai su medumi gali padėti nuraminti skrandžio sutrikimus, pagerinti virškinimą ir bendrą virškinamojo trakto sveikatą. Tiek česnakuose, tiek meduje yra natūralių prebiotikų, kurie padeda subalansuoti žarnyno mikrobiomą. O fermentuoti kartu, šie prebiotikai sąveikauja su laukinėmis mielėmis ir naudingomis bakterijomis, esančiomis česnakuose, kad susidarytų žarnynui palankūs probiotikai.
Fermentuoti česnakai su medumi (receptas)
Norint pasigaminti šio gėrio, jums prireiks maždaug 4 didelių česnakų galvučių ir maždaug 300-350 ml medaus. Tai priklausys nuo to, kokio dydžio stiklainį pasirinksite. Taigi, pradėkime gaminti.
Jums prireiks:
- Stiklainio su dangteliu
- Šviežių česnako skiltelių (tiek, kad užpildytų jūsų pasirinktą stiklainį iki pusės)
- Natūralaus, neperdirbto medaus (tiek, kad užpildytų jūsų pasirinktą stiklainį)
- Pasirinktinai: kad fermentuoti česnakai su medumi įgautų ypatingą prieskonį, į stiklainį taip pat galite įdėti nedidelę saują šviežių čiobrelių, šalavijų lapelių ir (arba) šviežio imbiero ar jalapeno griežinėlių.
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia, sterealizuokite stiklainį ir jo dangtelį. Leiskite jiems gerai išdžiūti.
- Nulupkite česnako skilteles, sudėkite jas į stiklainį. Stiklainis turi būti jomis užpildytas bent iki pusės ar dviejų trečdalių.
- Medų pilkite ant česnakų, kol stiklainis bus visiškai užpildytas. Paprastai prireikia kelių minučių, kol medus susigeria ir nusėda tarp visų česnako skiltelių, kurios tada pradeda plaukioti. Kai medus nusėda, stiklainį papildykite dar medumi, jei reikia.
- Laisvai uždėkite dangtelį ant stiklainio, bet visiškai neužsukite. Svarbu, kad iš stiklainio galėtų pasišalinti fermentacijos metu susidariusios dujos.
- Pastatykite stiklainį su česnakais ir medumi fermentuotis vėsioje, tamsioje vietoje, pavyzdžiui, virtuvės spintelėje ar sandėliuke.
- Pirmąją fermentacijos savaitę kasdien maišykite arba švelniai apverskite/ pakratykite stiklainį (bet būtinai pirmiausia užsukite dangtelį, o po to vėl atlaisvinkite!). Tai padeda išvengti pelėsio, nes pasukamos ir padengiamos viršuje plūduriuojančios česnako skiltelės.
- Po kelių dienų stiklainyje greičiausiai pamatysite susidariusius burbuliukus, tačiau nieko baisaus, jei to nepastebėsite. Be to, laikui bėgant medus pradės vis labiau tirštėti, nenusigąskite, nes tai normalu. Kadangi medus iš česnakų ištraukia drėgmę, skiltelės laikui bėgant tampa mažesnės ir šiek tiek traškios.
- Visiškai fermentuotis česnakų medui prireiks maždaug mėnesio, tačiau stiklainį galite išpilstyti ir anksčiau.
Kiek laiko fermentuoti česnakai su medumi išsilaiko ir yra tinkami vartoti?
Fermentuotas česnakų medus yra tinkamas laikyti lentynose ir išsilaiko daugelį metų. Laikomas vėsioje ir tamsioje vietoje (pvz., sandėliuke ar virtuvės spintelėje), jis išlieka beveik neribotą laiką arba, kol jį visą sunaudosite. Atkreipkite dėmesį, kad medus ir česnakas laikui bėgant patamsėja. Česnako skiltelės po kelerių metų gali tapti šiek tiek žalios, mėlynos ar net beveik juodos.
Ar turėtumėte nerimauti dėl botulizmo fermentuotose česnakuose su medumi?
Fermentuojant česnakus su medumi, neretai kyla klausimas dėl botulizmo – retos, tačiau pavojingos bakterinės infekcijos. Clostridium botulinum bakterija gali daugintis anaerobinėje aplinkoje, tokioje kaip medus ar česnakų mišinys, jei sąlygos tam tinkamos. Visgi tinkamai atliekama fermentacija šią riziką beveik eliminuoja. Rūgštingumo padidėjimas (kai pH nukrenta žemiau 4,6) yra esminis saugumo faktorius, nes rūgštinė terpė stabdo bakterijų dauginimąsi. Šį rūgštingumą galite stebėti pH matuokliu, o jei reikia, papildomai įlašinti citrinos sulčių.
Svarbu naudoti šviežius, sveikus česnakus ir natūralų, neapdorotą medų, kuris pasižymi antimikrobinėmis savybėmis. Fermentacijos metu mišinį laikykite kambario temperatūroje, tačiau, pasibaigus aktyviam fermentacijos etapui, geriausia jį perkelti į šaldytuvą. Atkreipkite dėmesį į kvapą, išvaizdą ar pelėsį – jei pastebite kažką neįprasto, produkto vartoti nerekomenduojama.
Kur ir kaip naudoti fermentuotus česnakus su medumi?
Kad įsitikintumėte, jog fermentuoti česnakai su medumi – ne tik sveikatos puoselėjimui, bet ir maistui gardinti, siūlome išbandyti keletą jų panaudojimo būdų.
- Galite juos valgyti tiesiai iš stiklainio, po šaukštelį per dieną, kad palaikytumėte imuninę sistemą, virškinimą ar bendrą gerą savijautą.
- Naudokite fermentuotus česnakus su medumi gamindami naminius salotų padažus ar marinatus.
- Gardinkite jais pikantiškus užkandžius, pavyzdžiui, krekerius, įdarytus mėgstamu sūriu, sūrio pyragėlius ar picą.
- Frementuoti česnakai su medumi puikiai tiks, kaip pagardas ant skrebučių, raugintos duonos fokačijos, raugintos kukurūzų duonos ar kitos, jūsų pamėgtos duonos riekės.
- Užlašinkite medaus ar pridėkite česnako skiltelę į sriubas, makaronus, ryžius, bulvių salotas ar kiaušinių patiekalus.
- Fermentuoti česnakai su medumi taip pat derės tokiuose padažuose ir užtepuose, kuriuose dominuoja česnakas. Pavyzdžiui, humuse, tzatziki padaže.
- Gardinkite šiuo gėriu keptas ar troškintas daržoves.
Šaltiniai:
https://www.outdoorapothecary.com/fermented-garlic-honey
https://homesteadandchill.com/fermented-garlic-honey-recipe/
https://www.delish.com/food/a45755246/fermented-garlic-honey-health-benefits
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.