Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Tušinti kopūstai – tradicinis patiekalas kiekvieno lietuvio virtuvėje. Paruoškite juos su mėsa ar gardžiomis dešrelėmis!

Tušinti kopūstai – tradicinis patiekalas kiekvieno lietuvio virtuvėje. Paruoškite juos su mėsa ar gardžiomis dešrelėmis!
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Tušinti kopūstai – tai patiekalas, kuris lietuviškoje virtuvėje gaminamas jau ne vienoje kartoje. Šis paprastas, bet sotus ir aromatingas troškinys puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Tušintus kopūstus galima gaminti įvairiai: su mėsa, dešrelėmis ar be jokių papildomų ingredientų. Nepriklausomai nuo pasirinkto varianto, šis patiekalas visada pasižymi sodrių skonių deriniu ir lengvu paruošimu.

Tušintų kopūstų tradicija ir populiarumas

Kopūstų tušinimas – tai senoji lietuviškos virtuvės tradicija. Anksčiau šis patiekalas dažniausiai buvo ruošiamas rudens ir žiemos metu, kai šviežių kopūstų derlius būdavo gausus, o troškinti kopūstai tapdavo sočių pietų pagrindu. Tušinti kopūstai buvo vertinami ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl praktiškumo – vieną dieną paruoštas puodas kopūstų galėjo pamaitinti visą šeimą kelias dienas.

Šiandien tušinti kopūstai išlieka populiarūs visoje Lietuvoje, o ypač mėgstami ir vertinami tų, kurie mėgsta tradicinius lietuviškus, greitai ir paprastai paruošiamus patiekalus.

Įdomūs faktai apie tai, kiek metų žmonės jau augina kopūstus Ar žinojote, kad kopūstai yra viena iš seniausių kultūrinių daržovių Europoje, auginama jau daugiau nei 4000 metų? Troškinant kopūstus, jų maistingosios medžiagos – vitaminai C ir K – iš dalies išlieka, o raugintų ar troškintų kopūstų sultys tradiciškai naudotos gydymui nuo skorbuto ir virškinimo problemų.
Ar nori sužinoti įdomų faktą apie tai, kiek metų žmonės jau augina kopūstus? * Šią įdomią informaciją galėsite pamatyti peržiūrėję trumpą reklamą

Tačiau tušinti kopūstai – tai ne unikalus lietuvių išradimas. Šis patiekalas taip pat paplitęs ir kitose šalyse – Lenkijoje, Vokietijoje, Čekijoje.

Tušintų kopūstų tradicija ir populiarumas

Tradiciškai tušinti kopūstai

Reikalingi produktai:

Paruošimas:

  1. Kopūstą kruopščiai nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Svogūnus supjaustykite kubeliais.
  2. Keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų arba sviestą, apkepkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir šiek tiek paruduos. Sudėkite supjaustytus kopūstus, gerai išmaišykite, uždenkite ir troškinkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kad kopūstai šiek tiek suminkštėtų.
  3. Pridėkite pomidorų pastą, druską, pipirus ir lauro lapą. Supilkite vandenį arba sultinį, viską išmaišykite ir tušinkite uždengę dangčiu dar maždaug 30–40 minučių, kol kopūstai taps minkšti. Retkarčiais pamaišykite, kad neprisviltų. Jei reikia, pridėkite dar šiek tiek skysčio.
Tradiciškai tušinti kopūstai

Tušinti kopūstai su mėsa

Tušinti kopūstai su mėsa – tai sočiausias ir maistingiausias šio patiekalo variantas, idealiai tinkantis tiems, kurie mėgsta sotesnius valgius. Šiam receptui puikiai tinka įvairių rūšių mėsa: kiauliena, jautiena, vištiena ar net kalakutiena. Populiariausias pasirinkimas – kiauliena su nedideliu kiekiu riebalų arba jautiena, nes tokia mėsa suteikia kopūstams sodresnį skonį ir nepakartojamą aromatą.

Rekomenduojamas video

Tušintiems kopūstams geriausia pasirinkti mėsą su nedideliu riebalų sluoksniu – tai gali būti kiaulienos mentė, sprandinė arba jautienos šoninė. Vištiena ar kalakutiena tinka tiems, kurie pageidauja lengvesnio patiekalo. Mėsą reikia supjaustyti nedideliais gabaliukais arba kubeliais, kad ji greitai ir tolygiai išsitroškintų kartu su kopūstais.

Mėsa į tušintus kopūstus pridedama pačioje pradžioje – dar prieš dedant kopūstus. Keptuvėje ar puode įkaitintame aliejuje pirmiausia apkepama susmulkinta mėsa, kad ji įgautų gražią šviesiai rudą spalvą ir išskleistų savo skonį. Kai mėsa apkepinta, prie jos dedami svogūnai, o vėliau – kopūstai. Tokiu būdu mėsos sultys ir skonis persisunkia į kopūstus, o patiekalas tampa ypač aromatingas.

Tušinti kopūstai su mėsa

Tušinti kopūstai su dešrelėmis

Tušinti kopūstai su dešrelėmis – tai greitas ir paprastas būdas paruošti skanų patiekalą, kuris ypač patinka vaikams ir tiems, kurie vertina greitą, tačiau sotų ir maistingą maistą.

Tušintiems kopūstams puikiai tinka įvairios dešrelės – rūkytos, pieniškos, naminės, keptos. Populiariausias pasirinkimas – rūkytos dešrelės, nes jos suteikia kopūstams sodresnį skonį ir malonų aromatą. Pieniškos dešrelės tinka tiems, kurie pageidauja švelnaus skonio, o naminės maltos mėsos dešrelės prideda papildomos tekstūros ir gardaus mėsos sultinio.

Dešreles į tušintus kopūstus galima pridėti jau beveik pačioje troškinimo pabaigoje, kai kopūstai beveik gatavi. Po to troškinama kartu su kopūstais dar apie 10–25 minutes (priklausomai nuo naudojamų dešrelių).

Tušinti kopūstai su dešrelėmis

Tušinti kopūstai – tai universalus patiekalas, kuris puikiai tinka bet kokiai progai. Nesvarbu, ar pasirinksite klasikinį variantą, ar nuspręsite įdėti mėsos ar dešrelių – rezultatas visada bus gardus ir sotus. Šis tradicinis lietuviškas valgis ir šiandien išlieka mėgstamas daugelio šeimų, o jo paruošimui nereikia daug laiko ir sudėtingų ingredientų.

Dar šis tas įdomaus apie kopūstus

Jums taip pat gali būti įdomūs šie straipsniai apie kopūstus:

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Naujienos iš interneto

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

2 thoughts on “Tušinti kopūstai – tradicinis patiekalas kiekvieno lietuvio virtuvėje. Paruoškite juos su mėsa ar gardžiomis dešrelėmis!”

  1. Ar nebūtų teisingiau i vietoj “tušinti kopustai rašyti “troškinti kopustai ” ? Ar tušinti ir troškinti skiriasi vieni nuo kitų ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *