Skip to content

Mangoldai – lapiniai burokėliai

Mangoldai – lapiniai burokėliai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Lapiniai burokėliai – mangoldai – tai burokėlių rūšis, kurių šaknys nevalgomos. Jie naudojami kaip įprasti prieskoniniai augalai. Tai – sparčiai populiarėjantys augalai Lietuvos daržuose.

Mangoldai – tai paprastųjų burokėlių porūšis, kilęs iš vidurio ir pietų Europos. Šveicariniai mangoldai yra viena seniausių daržovių kultūrų. Mokslininkai mano, kad jie buvo auginami jau 2000 m. prieš Kristaus gimimą. Mangoldai – tai liaudies selekcijos produktas. Greičiausiai šios daržovės buvo gautos dirbtinės selekcijos būdu iš paprastų burokėlių. Dėl klimato ir dirvožemio pokyčių burokėliai evoliucionavo – šakniavaisiai išsiplėtė į plotį, kieti audiniai įgavo sultingumo ir mėsingumo. Mangoldai iš tikrųjų yra valgomųjų burokėlių protėviai, todėl šių dviejų kultūrų auginimas yra labai panašus.

Mangoldų rūšys

Mangoldai priklauso amarantinių šeimos burokėlių genčiai ir vystosi dvejų metų ciklu. Pirmaisiais metais jis suformuoja lapų rozetę, o antraisiais metais žydi ir subrandina sėklas. Tačiau pas mus dažnai jie auginami tik kaip vienmetės daržovės.

Mangoldų lapai primena įprastus burokėlius, tačiau jų šaknys nevalgomos. Galima valgyti tik lapus ir lapkočius. Lapai blizgantys, pailgi, pūslėti. Priklausomai nuo veislės, lapai skiriasi savo garbanotumu. Mangoldo stiebai mėsingi ir ištvermingi. Stiebų spalva priklauso nuo mangoldo veislės ir gali būti ryškiai geltona, sidabrinė, kaštoninė arba žalia. Šaknys pailgos, cilindro formos.

Visas lapinių burokėlių veisles galima būtų suskirstyti į dvi dideles grupes:

  1. Stiebiniams mangoldams būdingos iššokusios gyslos. Lapai, palyginti, labai maži, o lapkočiai stori ir sultingi. Juos galima naudoti ir vietoj šparagų. Kad stiebai augtų didesni ir storesni, daržininkai kartais imasi lapų genėjimo.
  2. Lapiniai mangoldai turi vešlius ir mėsingus lapus. Šie lapiniai burokėliai įvairiuose patiekaluose gali pakeisti salotas, kopūstus, špinatus ir kitas lapines daržoves. Augalas gali peržiemoti dirvoje ir anksti pavasarį jau duoti šviežių lapų derlių.
Mangoldų rūšys: lapiniai ir stiebiniai

Mangoldų privalumai ir trūkumai:

  • labai anksti subręsta;
  • palyginti nereiklūs;
  • dera iki pat šalnų;
  • turi labai daug vitaminų ir mineralinių medžiagų;
  • gali augti šalia su visomis daržovėms;
  • atsparūs;
  • derlingi;
  • nekaloringi.

Vienintelis mangoldų trūkumas yra tas, kad juos gana sunku paruošti žiemai. Užšaldyti ar marinuoti lapai bei lapkočiai savo skoniu ir kvapu mažai primena šviežią produkciją.

Mangoldų auginimas lauke

Paprastai lapiniai burokėliai yra auginami lauke – būtent augdami dirvoje jie duoda geriausią derlių. Lapiniai burokėliai nereikalauja sudėtingos priežiūros. Tai gana ištvermingas ir nereiklus augalas. Daržininko užduotis – sudaryti jam tokias sąlygas, kad derlius būtų ne tik gausus, bet ir skanus.

Mangoldų auginimas lauke

Auginimo vietos mangoldams parinkimas

Gerą mangoldų derlių galima gauti tik labai derlingose dirvose. Skurdžiose ir molingose dirvose jų lapai užauga šiurkštūs ir neskanūs.

Reikalavimai mangoldų auginimo vietai:

  • Dirvožemio rūgštingumas nuo pH 6.
  • Geriau saulėta vieta, bet gali augti ir pavėsyje.
  • Nesodinkite mangoldų į įdubas, kuriose yra užsistovinčio vandens – šie augalai nepakenčia perteklinės drėgmės.
  • Rinkdamiesi vietą, būtinai laikykitės sėjomainos taisyklių. Mangoldus rekomenduojama sėti ten kur praeitais metais augo: morkos, ridikėliai, ankštinės daržovės, pomidorai, agurkai, bulvės, ridikėliai.
  • Lapinius burokėlius toje pačioje vietoje galima auginti tik kas 3-4 metus.

Dirvos mangoldams paruošimas

Dirva mangoldams ruošiama taip pat, kaip ir valgomiesiems burokėliams. Šiems augalams reikia purios, vandeniui laidžios ir derlingos dirvos. Prastose dirvose lapiniai burokėliai praranda sultingumą.

Rudenį dirva perkasama iki 30 cm gylio, įterpiant šiuos komponentus: komposto, durpių, humuso ar kitų organinių trąšų – 4-5 kg į 1 kv. m. Taip pat superfosfato – 20-25 g ir kalio chlorido – 15-20 g. Sunkiose ir molingose dirvose drenažo pagerinimui ir lengvesniam išpurenimui įberiama smėlio.

Temperatūros ir apšvietimo reikalavimai manglodams

Kad mangoldai išaugintų gerą ir skanų derlių, jiems reikia tam tikrų temperatūros sąlygų:

  • Optimali temperatūra mangoldų augimui yra nuo +16 iki +25 °C.
  • Žydėjimo metu geriausia temperatūra – nuo +20 iki +25 °C.
  • Jei augalai pakankamai laistomi, jie normaliai auga net +35 °C temperatūroje.
  • Mangoldų sėklos dygsta esant +6 – +7 °C temperatūrai.
  • Dar jauni augalai, turintys 3-4 tikruosius lapelius, gali ištverti žemą temperatūrą iki -3 °C.

Paprastiesiems mangoldams nereikalingas joks specialus apšvietimas. Šis augalas gerai auga ir silpnai apšviestoje vietoje, ir net nedideliame pavėsyje. Tačiau, sodinant augalą pusšešėlyje, reikėtų atsižvelgti į šiuos dalykus:

  • Dėl saulės šviesos trūkumo mangoldų lapuose kaupiasi nitratai.
  • Nuolatinis pavėsis lemia lėtesnį augimą ir mažesnius lapus.
Mangoldų auginimas ir priežiūra

Mangoldų sėja

Kad lapinių burokėlių derlius būtų nenutrūkstantis, jie sėjami tris kartus per metus: gegužės pradžioje, liepos mėnesį ir spalio pabaigoje. Tikslios sėjos datos priklauso nuo veislės ir regiono klimato sąlygų. Pagrindinė sąlyga sėjant – dirvožemis turi būti įšilęs iki +5 °C.

Vidutiniškai 1 kvadratiniam metrui pasėti reikia 1-1,5 g sėklų. Sėklų galima lengvai rasti visose sodo ir daržo prekių parduotuvėse. Prieš sėją mangoldų sėklas rekomenduojama pamirkyti šiltame vandenyje (+40 °C) dvi dienas. Vietoj vandens galima naudoti biostimuliatorių, bet jame pamirkyti sėklas reikia tik 2 valandas.

Mangoldai turėtų būti sėjamos eilutėmis. Lysvėse padaromos nedidelės vagutės ir sėklos suberiamos į jas. Atstumai tarp sėklų turėtų būti 2-5 cm. Pasėtas sėklas reikia užberti žemėmis apie  3-4 cm sluoksniu.

Mangoldų priežiūra

  • Mangoldus būtinai reikia retinti ir net kelis kartus. Tankiai suaugę augalai blogai vystosi ir didina grybinių ligų riziką. Retinant pašalinami visi silpni daigai. Taip pat pašalinami visi daigai, kurie savo augimu atsilieka nuo kitų.
  • Lapiniai burokėliai yra drėgmę mėgstantys augalai, todėl, esant drėgmės trūkumui, jų augimas ir vystymasis sulėtėja. Tačiau užmirkimo jie taip pat nepakenčia.
  • Laistyti reikėtų maždaug kartą per 2 dienas. Esant sausrai laistoma dažniau, nes dėl vandens trūkumo mangoldų lapai vysta. Drėgmei šie augalai ypač reiklūs nuo sėjos iki sudygimo.
  • Siekiant išlaikyti pakankamą drėgmę, dirvą galima mulčiuoti.
  • Po laistymo rekomenduojama aplink augalą išpurenti dirvą ir išrauti piktžoles. Dirvą galima purenti grėbliu, judant skersai eilutės. Tai pagerina dirvožemio aeraciją ir apsaugo nuo daugelio ligų.
  • Lapiniai burokėliai gana jautriai reaguoja į trąšas. Didžioji dalis trąšų įterpiama tik prieš sėją.
Mangoldų auginimas namuose

Mangoldų auginimas namuose

Lapinius burokėlius galima auginti ne tik daržuose ar šiltnamiuose, bet taip pat ir balkone ar kambaryje ant palangės.

  • Mangoldai sėjami gegužės pradžioje į 15 cm aukščio vazonėlius ar dėžutes.
  • Sodinimui naudojamas specialus substratas – jame jau yra pakankamai maisto medžiagų. Tokio substrato galima įsigyti sodo ir daržo prekių parduotuvėse.
  • Sėklas, kaip ir sėjimui lauke, rekomenduojama užmerkti +40 °C temperatūros vandenyje ir pamirkyti 2 dienas;
  • Dirvą vazonuose palaistykite karštu vandeniu, kad dirva sušiltų. Po to padarykite 2 cm gylio vagutes ir į jas suberkite sėklas. Tarpai tarp sėklų turėtų būti apie 12-15 cm. Sėklas užberkite žemėmis ir lengvai prispauskite.

Mangoldų priežiūra juos auginant namuose

Pagrindinės mangoldų priežiūros taisyklės juos auginant namuose: apšvietimas, laistymas ir purenimas. Optimali oro temperatūra – nuo +16 iki +22 °C.

  • Augalus reikia gausiai laistyti ir po kiekvieno laistymo purenti. Laistymui tinka tik nusistovėjęs ir šiltas vanduo. Kol sėklos sudygs laistyti reikėtų kartą per 2 dienas.
  • Kas dvi savaites dirvą vazonuose rekomenduojama patręšti kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis.
  • Pirmuosius lapus dažniausiai galima nupjauti maždaug po mėnesio. Nors vazonėliuose auginamų mangoldų derlius yra daug mažesnis nei lauke auginamų, bet vis tiek labai smagu turėti savo užsiaugintų daržovių.

Dažniausiai pasitaikančios mangoldų ligos ir kenkėjai

Lapinius burokėlius dažniausiai užklumpa šios ligos, bei kenkėjai:

  • Cerkosporozė – tai grybelinė liga pažeidžianti lapus. Atsiranda pilkų dėmių su violetiniu apvadu. Gydoma purškiant 1 % Bordo mišiniu arba 70 % “Topsin”.
  • Miltligė pažeidžia apatinę lapų pusę. Atsiranda balta danga. Jai gydyti naudojami fungicidai.
  • Juodoji kojelė. Lapai nudžiūsta, stiebai pajuoduoja ir išdžiūsta šaknys. Ši liga dažnai lemia augalų žūtį. Padeda profilaktika – valyti ir dezinfekuoti lysves, laikytis laistymo režimo.
  • Pagrindiniai kenkėjai: amarai, šliužai, erkės ir vikšrai. Su šiais kenkėjais daugiausia kovojama prevencijos priemonėmis, pavyzdžiui, taikant sėjomainą.

Žalumynų nerekomenduojama apdoroti insekticidais. Jei augalus užpuola kenkėjai, geriau naudoti biocidus.

Mangoldų derliaus nuėmimas ir laikymas

Mangoldų derliaus nuėmimas ir laikymas

  • Sultingus lapus skinkite, kai jie subręsta.
  • Pirmieji lapai jau gali būti pjaunami praėjus 8-10 savaičių po sudygimo. Jaunų lapų skonis žymiai geresnis nei senų.
  • Derlius pradedamas imti, kai ant augalo pasirodo 8 lapai.
  • Geriausia kai lapai pjaunami reguliariais intervalais, pasirenkant didžiausius ir gražiausius.
  • Geriausia kiekvieną lapą imti atskirai, jį susukant ir ištraukiant į viršų.
  • Lapų geriau nepjauti peiliu, nes išbėga daug sulčių.

Lapinių burokėlių lapai ir lapkočiai ilgai neišsilaiko. Esant optimaliai temperatūrai (0 °C) ir drėgmei (iki 90 %), jie gali išsilaikyti tik kelias dienas. Geriausia šias daržoves laikyti šaldytuve, supakuotas į maišelius. Mangoldus taip pat galima užšaldyti. Tam nuplauti lapai supjaustomi ir supakuojami į šaldymo maišelius ar indelius.

Mangoldų nauda

  • Mangoldai dažniausiai vartojami švieži. Bet taip pat juos galima rauginti ar dėti į sriubas. Jauni šių burokėlių lapai kepami ir troškinami, o lapkočiai verdami garuose. Iš lapų gaminami skanūs įdaryti kopūstų suktinukai – balandėliai.
  • Mangoldai taip pat naudojami liaudies medicinoje ir kosmetikoje. Ruošiami įvairūs nuovirai.
  • Susmulkinti lapai gali būti dedami ant akių, nes šiuose lapuose yra medžiagų, apsaugančių nuo kataraktos.
  • Lapinių burokėlių sultys padeda nuo dantų skausmo, strazdanų ir karpų.
  • Taip pat iš mangoldų gaminamos drėkinamosios ir maitinamosios veido kaukės. 

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
0 0 balsai
Straipsnio įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus
0
Norėtųsi Jūsų minčių, pakomentuokitex