Sultingas mangas yra tiek gardus valgyti vieną, tiek ir nepamainomas vaisių glotnučių ir įvairiausių desertų sudedamoji dalis. Be to, šis vaisius puikiai dera ne tik saldžiuose patiekaluose – mangai dažnai naudojami salotose, kariuose, iš jų gaminami įvairūs pagardai puikiai tinkantys prie sūrių, paukštienos ir žuvies. Vien egzotiškas mangų aromatas nukelia valgytoją į saulėtus kraštus ir suteikia ypatingos nuotaikos. Ar norėtumėte ja pasimėgauti dažniau? Tuomet mango auginimas kambaryje jus džiugins ir įdomiu procesu, ir saldžiais šio darbo vaisiais.
Mango kilmė ir paplitimas
Nors šiandien mango medžiai auga beveik visoje tropinio klimato zonoje, tačiau jų kilmės šalis neabejotinai yra Indija. Ne veltui populiariausias mangų medis, vedantis geltono minkštimo vaisius, kuriuos esame įpratę matyti prekybos centruose, vadinamas indiškuoju (lot. Mangifera indica). Įdomu tai, kad indiškasis mangas priklauso anakardinių (lot. Anacardiaceae) augalų šeimai, drauge su pistacijų ir anakardžių riešutmedžiais.
Natūraliai augantis mangamedis gali pasiekti 35–40 metrų aukštį, o lajos skersmuo – 10 metrų ilgį. Medis pasižymi gana stambiais, iki 35 cm ilgio ir iki 16 cm pločio lapais. Jauni lapeliai yra oranžiniai su rausvais atspalviais, vėliau patamsėja iki vyšninės spalvos ir galų gale įgauna sodriai žalią spalvą. Balti žiedai yra gana smulkūs, bet pasižymi puikiu aromatu. Subrendusio vaisiaus minkštimas naudojamas maistui, o iš jo kaulo spaudžiamas vertingas mangų aliejus, neretai naudojamas kosmetiniams tikslams.
Mangas – vaisius, naudingas jūsų sveikatai
Mangai yra ne tik be galo gardūs, bet ir sveikatai naudingi vaisiai. Visgi reikia turėti omenyje, kad juose gausu fruktozės – vaisių cukraus, kurio nevalia padauginti, ypatingai, jei siekiate sureguliuoti kūno formas ir cukraus kiekį kraujyje. Tačiau, saikingai mėgaudamiesi mangais, galite pagerinti daugelį organizmo funkcijų:
- Pakelsite miego ir darbo kokybę. Manguose randama nemažai vitamino B6, kuris atlieka svarbų vaidmenį energijos apykaitos procesuose, padeda stabilizuoti nervų sistemos veiklą ir psichologinę būklę.
- Sustiprinsite savo imunitetą. Šiuose vaisiuose slypi puikus derinys organizmo atsparumui didinti: tai vitaminas A, vitaminas C ir cinkas. Šie vitaminai palaiko natūralų kūno apsauginį barjerą ir yra pripažįstami kaip vertingi antioksidantai, malšinantys uždegiminius procesus.
- Sumažinsite cholesterolio kiekį. Pektinai ir skaidulinės medžiagos, dideliais kiekiais randamos manguose, nepamainomi kovoje su padidėjusiu cholesteroliu.
- Sureguliuosite kraujospūdį. Vidutiniškai, viename mango vaisiuje aptinkama apie 564 mg kalio – elemento būtino širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai.
- Pagražinsite odą. Jau minėti vitaminai A ir C, kartu su vitaminu E, yra vieni pagrindinių odos stangrumą ir grožį palaikančių medžiagų. Manguose randami vario, cinko, kalcio ir kiti mikroelementai prisidės ir prie sveikesnės nagų bei plaukų būklės. Organizmą detoksikuojančios medžiagos palaiko odos skaistumą.
Ar mango auginimas kambaryje yra ilgas procesas?
Mangai yra tropiniai vaisiai, todėl Lietuvos klimatas jiems nėra palankus. Tačiau kambaryje jie ne tik sėkmingai užauga, bet ir užmezga vaisių – tiesa, tam prireiks šiek tiek kantrybės. Viskas priklauso nuo to, kokiu būdu nuspręsite auginti mangą: įsigysite sodinuką medelyne ar pradėsite procesą nuo nulio ir daiginsite sėklą patys.
Jei pasirinksite mango auginimą kambaryje iš sėklos, turėkite omenyje, kad nuo jos pasodinimo iki vaisiaus atsiradimo užtruksite apie 8 metus. Jei sodinsite augalą iš medelyno – apie 5 metus. Tačiau tuo metu galėsite pasidžiaugti puikiomis lapų spalvomis ir džiaugtis neįprastu augalu savo aplinkoje.
Kaip vyksta mango sodinimas?
Pirmiausia pasirūpinkite sėkla, kurią reikės išpjauti iš kaulo. Turimą kauliuką švariai nuvalykite nuo minkštimo likučių ir švariai nuplaukite. Tada įpjaukite kaulo šoną ir ištraukite pupelę primenančią sėklą. Įdėkite ją į sudrėkintą servetėlę ir suvyniokite viską į maišelį. Po kelių dienų ji jau turėtų būti sudygusi ir paruošta sodinimui.
Pasiruoškite gilesnį vazoną su drenažu dugne. Pripildykite jį universaliu dirvožemiu, įterpkite sėklą ir palaistykite. Vazoną apdenkite plėvele ir palikite šiltoje, šviesioje vietoje. Periodiškai jį palaistykite ir įleiskite oro. Maždaug dviejų savaičių bėgyje pasirodys pirmieji ūgliai, kuriems sustiprėjus galėsite nuimti apsauginę plėvelę. Persodinti medelį į didesnį vazoną reikėtų po 6 mėnesių.
Ką dar reikėtų žinoti apie mango auginimą kambaryje?
Nepersistenkite laistydami mango medelį. Jaunam augalui reikės 2,5 cm vandens per savaitę, kurį geriausia paskirstyti per 2–3 kartus. Vyresnį nei 2 metų medį laistykite tuo pačiu kiekiu vandens vieną kartą per savaitę. Taip pat augalą patartina mulčiuoti, kad jis išlaikytų drėgmę. Žiemą patraukite jį kiek toliau nuo palangės, nes nuo jos traukiantis šaltukas gali pakenkti augalui.
Pražydęs mangas jus džiugins kvapu ir užaugins vaisius per 4–6 mėnesius. Daugelis išbandžiusiųjų teigia, kad mango auginimas kambaryje yra visai nesudėtingas ir itin džiuginantis savo rezultatais, tad siūlome jį išbandyti ir jums.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.