Grįžote iš miško ar turgaus su pilnu krepšiu voveraičių, trinate rankomis ir bandote prisiminti visus jums žinomus jų gaminimo būdus? Ar žinote, kur voveraičių receptai yra skaniausi? Juk norint pilnai atskleisti šių grybų skonį bei aromatą, tinkamas voveraičių paruošimas itin svarbus.
Šiame straipsnyje rasite šiuo metu populiarius receptus iš voveraičių. Vienus tikriausiai esate išbandę, o apie kitus dar nesate girdėję. Tikimės, kad išsirinksite jums patinkantį receptą, o jei voveraičių prisirinkote daug, siūlome išbandyti juos visus!
Voveraitės padeda išlaikyti sveikatą bei gerą savijautą
Voveraitės yra vieni iš labiausiai vertinamų grybų kulinarijoje. Tai grybai, pasižymintys puikiomis skonio ir aromato savybėmis, jų paruošimas paprastas, jie retai kirmija ar pūva. Štai žymus XIX amžiaus švedų mikologas Eliasas Friesas skelbė, kad voveraitė apskritai yra „vienas iš svarbiausių ir geriausių valgomųjų grybų“.
Šie grybai yra labai maistingi ir be galo naudingi mūsų sveikatai bei gerai savijautai. Juose yra daugybė vitaminų ir mikroelementų, kurie itin svarbūs sprendžiant įvairias sveikatos problemas ir norint palaikyti gerą organizmo būklę. Voveraitėse yra 23,38 % rekomenduojamos suvartoti geležies paros normos. Geležis tiesiogiai susijusi su smegenų sveikata ir jų funkcijomis. Tinkamas geležies kiekis organizme pristabdo tokių ligų kaip demencija ir Alzheimerio liga vystymąsi.
Voveraitėse esantis varis svarbus kaulams, nervų bei kraujotakoms sistemoms. Jų vartojimas mažina abiejų tipų cukrinio diabeto atsiradimo riziką. Šiuose grybuose esantis vitaminas B3 palaiko gerą odos būklę, o vitaminas B5 padeda mažinti stresą, depresyvią būseną, blogą emocinę savijautą.
Riboflavinas (vitaminas B2), įeinantis į voveraičių sudėtį, lengvina migrenos simptomus, o manganas mažina priešmenstruacinio sindromo sukeltus negalavimus. Moterims, kurios kenčia nuo stipriai išreikšto PMS, rekomenduojama valgyti manganu turtingus maisto produktus. Vienas tokių produktų – voveraitės, jose yra 6.70 % mūsų organizmui reikalingos mangano dienos normos. Be visų šių vertingiausių savybių, voveraitės dar ir mažai kaloringos: 100 g voveraičių yra tik 23 kilokalorijos.
Sužinoję apie tokį stiprų teigiamą voveraičių poveikį mūsų sveikatai bei savijautai, pasiraitokime rankoves ir imkimės darbo. Metas išsirinkti jums patinkantį receptą ir paruošti skanius ir naudingus pietus iš voveraičių.
Kreminė voveraičių sriuba
Iš voveraičių gaminamos gardžios ir maistingos sriubos. Viena tokių – kreminė voveraičių sriuba. Jei dar nebandėte toliau siūlomo recepto – nedelskite, nes ši sriuba jums tikrai patiks. Ją geriausia gaminti iš šviežiai surinktų voveraičių, tuomet visiškai atsiskleidžia šių grybų skonis. Tačiau receptas tinka ir šaldytoms voveraitėms.
Šiam patiekalui pagaminti reikės:
- 500 g voveraičių,
- 150 ml 20 % riebumo grietinėlės,
- 2 bulvių,
- 1 svogūno,
- 2 česnako skiltelių,
- 400 ml vištienos arba daržovių sultinio,
- 30 g sviesto,
- pipirų, druskos – pagal skonį,
- saulėgrąžų aliejaus.
Gaminimas:
- Grybus 15 min. pamirkykite vandenyje, po to perplaukite. Supjaustykite. Bulves nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Į gilią keptuvę įpilkite šaukštą augalinio aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Sudėkite supjaustytas bulves ir kepkite ant intensyvios ugnies.
- Po 2-4 minučių į keptuvę suberkite kubeliais pjaustytą svogūną. Kartu pakepinkite dar 3 minutes. Tada sudėkite į keptuvę voveraites ir spaustuku išspaustą česnaką. Kepkite viską ant vidutinės ugnies 5 minutes. Supilkite į keptuvę sultinį. Kai keptuvės turinys užvirs, įberkite druskos. Virkite 8-10 minučių.
- Kai bulvės ir grybai bus visiškai paruošti, sutrinkite keptuvės turinį trintuvu iki vientisos kreminės masės. Šią masę supilkite į puodą, kartu sudėkite grietinėlę. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sriuba užvirs. Kreminė voveraičių sriuba paruošta, skanaus!
Taip pat siūlome pasigaminti šią voveraičių sriubą su kiaulienos šonine.
Keptos voveraitės grietinėlės padaže
Keptuvėje keptos voveraitės grietinėlės padaže puikiai dera su virtomis bulvėmis, makaronais ar ryžiais.
Šiam patiekalui pagaminti reikės:
- 150 g voveraičių,
- 150 ml 15% grietinėlės,
- 1 šaukšto miltų,
- žiupsnelio šviežių arba džiovintų krapų,
- druskos – pagal skonį,
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį,
- 70 ml saulėgrąžų aliejaus,
- 1 svogūno.
Gaminimas:
- Voveraites reikia gerai nuplauti ir nusausinti paskleidus ant popierinio rankšluosčio. Jei grybai dideli, juos galima supjaustyti, mažus palikti sveikus. Į keptuvę supilkite aliejų, įkaitinkite, suberkite grybus ir maišydami kepkite 10 minučių ant vidutinės ugnies.
- Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Jei turite šviežių krapų, susmulkinkite juos. Sudėkite svogūnus į grybus ir išmaišykite. Kepkite 5 minutes maišydami, kol svogūnai įgaus auksinį atspalvį.
- Į 3 šaukštus grietinėlės suberiame miltus ir gerai išmaišome. Sudedame likusią grietinėlę, vėl viską išmaišome ir šį mišinį supilame į keptuvę. Grybus, svogūnus ir grietinėlę išmaišome, uždengiame dangčiu ir paliekame kepti ant silpnos ugnies 7 min. Padažas būtinai turi sutirštėti. Tada įberiame druskos, pipirų, krapų, išmaišome. Voveraitės grietinėlės padaže paruoštos!
Voveraitės su grietine ir sūriu
Šviežios voveraitės su grietine ir sūriu – dar vienas populiarus keptų voveraičių receptas. Voveraites su grietine ir sūriu galima valgyti vienas arba patiekti kartu su jums patinkančiu garnyru.
Šiam patiekalui pagaminti reikės:
4 porcijos
- 300 g šviežių voveraičių,
- 300 g svogūnų,
- 300 g grietinės,
- aliejaus kepimui,
- druskos – pagal skonį,
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį,
- 1 šaukšto maltos paprikos,
- 100 g parmezano sūrio,
- 3 skiltelių česnako,
- 1 šaukšto kvietinių miltų,
- kelių šviežių petražolių šakelių.
Gaminimas:
- Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais arba mažais kubeliais. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Susmulkintus svogūnus suberkite į įkaitintą keptuvę ir pakepinkite, kol jie įgaus auksinį atspalvį.
- Tada suberkite papriką. Nuvalytas, nuplautas bei nusausintas voveraites sudėkite į keptuvę. Kiek laiko kepti voveraites? Kartas nuo karto pamaišant, kepkite maždaug 30-35 min. Susmulkinkite česnaką ir sudėkite į kepamus grybus. Pagal skonį pasūdykite ir įberkite pipirų.
- Nedideliame dubenyje iki vientisos masės sumaišykite grietinę su kvietiniais miltais. Iškeptas voveraites sudėkite į kepimo skardą ir tolygiai padenkite jas paruoštu grietinės padažu. Skardą su voveraitėmis pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir palikite 10 min.
- Tuo tarpu parmezaną sutarkuokite stambia tarka. Praėjus 10 min. kepimo formą atsargiai išimkite iš orkaitės ir tolygiai paskirstykite ant grybų tarkuotą sūrį. Vėl pašaukite skardą į orkaitę maždaug 5 min. Tada išimkite paruoštą patiekalą iš orkaitės ir apibarstykite jį susmulkintomis petražolėmis.
Lengvos voveraičių ir pievagrybių salotos
Lengvos salotos su voveraitėmis ir pievagrybiais yra greitai pagaminamos, skanios, sveikos ir, svarbiausia, sočios! Šios salotos gaminamos labai greitai, svarbu neperkepti grybų. Kiek grybų dėsite į salotas – spręsti jums. Mūsų nuomone, kuo jų daugiau, tuo skaniau.
Šiam patiekalui pagaminti reikės:
- voveraičių ir pievagrybių – pagal skonį,
- 4 pomidorų,
- 200 g Pekino kopūstų,
- 1 svogūno,
- 1 saldžiosios paprikos,
- 4 šaukštų grietinės,
- „Iceberg“ salotų – pagal skonį,
- 2-3 arbatinių šaukštelių pomidorų pastos.
Gaminimas:
- Šioms salotoms geriausia rinktis smulkius grybukus. Jie atrodys patraukliausiai. Grybus kruopščiai išvalykite, išplaukite. Jei grybai dideli, supjaustykite juos. Į keptuvę supilkite alyvuogių aliejų ir ant nedidelės ugnies pirmiausia sudėkite kepimui voveraites. Po 1-2 minučių suberkite ir pievagrybius.
- Pekino kopūstą supjaustykite kuo smulkiau. Pekino kopūstą galima dėti iškart į atskiras lėkštes. Ant jo sudėkite supjaustytus (gana stambiai) pomidorus, apkeptus grybus, susmulkintus svogūnus ir paprikas.
- Ant viršaus užpilkite šiek tiek aštrios pomidorų pastos. Jei aštrios pastos neturite, įpilkite įprastos ir įberkite pipirų. Pasūdykite salotas ir į kiekvieną lėkštę įdėkite po šaukštą grietinės.
Keptos voveraitės su bulvėmis ir kiauliena
Keptos voveraitės su bulvėmis ir kiauliena – išties sotus patiekalas, kuriuo galite palepinti šeimyną po įnirtingų grybų paieškų apniukusią rudens dieną. Norintiems itin sočiai ir skaniai pasistiprinti – tai vienas tinkamiausių voveraičių paruošimo receptų.
Šiam patiekalui pagaminti reikės:
- 300 g voveraičių,
- 300 g kiaulienos,
- 400 g bulvių,
- 60 g svogūnų,
- 60 g morkų,
- 1 česnako skiltelės,
- druskos ir pipirų – pagal skonį,
- šviežių ar džiovintų krapų,
- aliejaus.
Gaminimas:
- Paruoškite visus produktus: nuplaukite ir nulupkite bulves, svogūnus, morkas ir česnakus. Užpildykite voveraites švariu šaltu vandeniu ir palikite jas kuriam laikui pastovėti, kol į vandens paviršių išplauks grybuose užsilikę lapų likučiai ir smulkios šiukšlelės.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite juostelėmis ar kubeliais supjaustytą kiaulieną, apkepkite iš visų pusių iki tol, kol ji gražiai apskrus. Bulves supjaustykite išilgai į ketvirčius, sudėkite į keptuvę ir sumažinkite ugnį. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite bulves bei mėsą 10 minučių.
- Tada į keptuvę sudėkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir morkas, supjaustytas griežinėliais. Kepkite ant nedidelės ugnies dar porą minučių.
- Sudėkite voveraites į kiaurasamtį ir leiskite vandeniui visiškai nuvarvėti. Jei grybai dideli, geriau juos perpjauti per pusę išilgai. Grybus sudėkite į keptuvę, toliau kepkite viską ant silpnos ugnies apie 10 min., suberkite į keptuvę susmulkintą česnaką.
- Peiliu pradurkite bulvės skiltelę – jei ji minkšta, vadinasi, patiekalas paruoštas. Pasūdykite patiekalą, įberkite smulkiai supjaustytų krapų, pipirų pagal skonį. Atsargiai išmaišykite, stengdamiesi nesulaužyti bulvių skiltelių. Išjunkite viryklę. Aromatingosios voveraitės su bulvėmis ir kiauliena paruoštos – kvieskite šeimą prie stalo.
Voveraitės žiemai su sviestu
Prisirinkus ir prisiragavus šviežių voveraičių, metas pasiruošti šių grybų atsargų. Paruoštos voveraitės žiemai paįvairins jūsų stalą tuomet, kai už lango siautės dargana ir žiemos šalčiai. Siūlome pasigaminti skanią užkandėlę žiemai – voveraičių su sviestu. Reikės tik atsukti stiklainį su šiuo ruošiniu, ir kvapnūs grybukai jau puikuosis ant jūsų stalo. Tokią užkandėlę galėsite patiekti kartu su garnyru, įdėti jos į mišrainę ar panaudoti kaip pyrago ar pyragėlių įdarą.
Šiam patiekalui pagaminti reikės:
- 300 g voveraičių,
- 150 g sviesto,
- druskos – pagal skonį,
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį,
- 1 lauro lapelio.
Gaminimas:
- Voveraites gerai išvalykite ir nuplaukite. Didelius grybus susmulkinkite, mažus palikite sveikus. Sudėkite voveraites į keptuvę su 50 g sviesto. Kepkite ant nedidelės ugnies, kol iš grybų neišgaruos drėgmė. Tada įberkite druskos, juodųjų pipirų, įdėkite lauro lapelį. Uždenkite keptuvę ir troškinkite viską 10-12 min. Ištirpinkite likusį sviestą orkaitėje, ant viryklės arba mikrobangų krosnelėje.
- Sterilizuokite nedidelės talpos stiklainius. Į stiklainį supilkite porą šaukštų lydyto sviesto, tada įdėkite sluoksnį keptų voveraičių. Kaitaliokite grybų ir sviesto sluoksnius, kol stiklainis užsipildys. Tada pridenkite stiklainį sterilizuotu dangteliu ir pastatykite į puodą ant servetėlės.
- Pripilkite į puodą vandens, kad stiklainis beveik iki viršaus būtų apsemtas. Vandenį puode užvirinkite ir taip sterilizuokite stiklainius su grybais 30-40 minučių. Jei sterilizavimo metu dalis vandens išgaruoja, įpilkite dar karšto vandens. Taip pat galite sterilizuoti iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-60 minučių. Sterilizuotus stiklainius išimkite, sandariai užsukite. Laikykite paruoštas voveraites vėsioje vietoje.
Pomidorų padaže marinuotos voveraitės
Dar vienas puikus žiemos atsargų receptas – voveraitės, marinuotos pomidorų padaže.
Šiam patiekalui pagaminti reikės:
- 300 g voveraičių,
- 2-3 šaukštų pomidorų pastos,
- 1 svogūno,
- 2-3 česnako skiltelių,
- 1 šaukšto druskos,
- 2 šaukštų cukraus,
- 1 šaukšto 9 % acto,
- 1 lauro lapelio,
- aliejaus kepimui,
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį,
- 300-350 ml vandens.
Gaminimas:
- Kruopščiai nuplaukite voveraites po tekančiu vandeniu ir išdžiovinkite. Didesnius grybus supjaustykite. Sudėkite į puodą. Pripilkite į puodą tiek vandens, kad voveraitės būtų apsemtos. Užvirus vandeniui virkite grybus 15 minučių ant vidutinės ugnies. Tada nusausinkite juos kiaurasamtyje ir grąžinkite į puodą.
- Kol voveraitės verda, supjaustykite svogūną ir apkepkite jį keptuvėje, kol pasidarys skaidrus. Suberkite apkeptus svogūnus į puodą su voveraitėmis.
- Pomidorų pastą atskieskite vandenyje ir supilkite į puodą prie voveraičių ir svogūnų. Virkite ant nedidelės ugnies 15 min. Tada suberkite druską, cukrų, maltus juoduosius pipirus, lauro lapą ir smulkintą česnaką. Viską virkite dar 15 min. Tuomet įpilkite acto ir išmaišykite. Būtinai paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite skonį. Patiekalo tirštumą taip pat pareguliuokite savo nuožiūra. Iš viso voveraitės turi virti 40 min.
- Išvirtas voveraites sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite sterilizuotais dangteliais. Geriau imti mažus stiklainius, tada marinuotas voveraites bus patogiau naudoti. Apverskite stiklainius aukštyn kojomis ir apsukite juos šilta antklode ar pūkine striuke. Palaikykite, kol stiklainiai visiškai atvės. Marinuotas voveraites laikykite tamsioje vėsioje vietoje (rūsyje ar šaldytuve) iki 6 mėnesių.
Naudoti šaltiniai:
https://www.healthbenefitstimes.com/chanterelle-mushroom/
https://www.dartagnan.com/chanterelle-mushrooms-recipes-and-uses.html
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.