Kankorėžių uogienė – tai ne tik neįprastas, bet ir itin vertingas gamtos skanėstas, kupinas sveikatai naudingų savybių. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti keista, kad iš kankorėžių galima pagaminti uogienę, juk atrodo, kad kankorėžius naudojame tik dekoracijoms.
Šis miško delikatesas vis labiau populiarėja dėl savo ypatingo skonio, kvapo ir gydomųjų savybių. Kankorėžių uogienė pasižymi švelniu miško aromatu ir lengvu saldumu, o jos paragavę net neįtartumėte iš ko ji pagaminta. Šiame straipsnyje sužinosite, kuo naudinga kankorėžių uogienė, kada ir kaip rinkti kankorėžius, bei kaip iš jų pasigaminti uogienę.

Kankorėžių uogienės nauda sveikatai
Pušų kankorėžiai nuo seno buvo vertinami dėl savo gydomųjų savybių. Net ir paprasčiausias pasivaikščiojimas pušyne gali suteikti daug energijos, pagerinti nuotaiką ir sumažinti įtampą.
Tačiau kankorėžių nauda tikrai tuo neapsiriboja. Juose gausu fitoncidų – natūralių antiseptikų, naikinančių ligas sukeliančias bakterijas, taninų, įvairių vitaminų, eterinių aliejų bei mineralų, tokių kaip selenas, magnis ir geležis, kurie stiprina imunitetą ir gerina bendrą savijautą.
Net ir nedidelis šaukštelis šios uogienės suteikia žvalumo visai dienai. Kankorėžių uogienė puikiai tinka peršalus, esant kosuliui, bronchitui ar kitoms kvėpavimo takų infekcijoms. Taip pat kankorėžių uogienė naudinga gydant ne tik tuberkuliozę, bet ir bronchitą bei plaučių uždegimą. Uogienėje esantys B grupės vitaminai teigiamai veikia širdies veiklą, o taninai padeda stiprinti kraujagyslių sieneles. Taip pat ji normalizuoja kasos darbą ir padeda įveikti opas.
Kankorėžių rinkimas ir paruošimas
Kankorėžių uogienė gaminama iš jaunų, dar minkštų pušų kankorėžių. Kankorėžiai, tinkami uogienei, turėtų būti renkami pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje, kai jie dar yra jauni, minkšti ir ne visiškai subrendę. Jie turėtų būti apie 2-3 cm dydžio, dar žali ir lengvai suspaudžiami. Tokiu metu surinkti kankorėžiai turi didžiausią eterinių aliejų koncentraciją, kurie ne tik suteikia unikalų skonį, bet ir naudingas sveikatai savybes.

Surinktus kankorėžius iš pradžių reikia kruopščiai perrinkti, nupjauti jų galiukus, mirkyti vandenyje porą valandų, jog nebeliktų purvo. Vėliau juos nuplikyti verdančiu vandeniu ir tuomet virti sirupe. Svarbu paminėti, kad kankorėžiai ne uogos, jų nesudėsime tiesiog į puodą ir neišvirsime uogienės per pusvalandį. Tai ilgas ir kruopštus procesas, tačiau rezultatas vertas pastangų.
Kaip kankorėžių uogienė vartojama
Šią uogienę galima naudoti tik nedideliais kiekiais. Priešingu atveju kankorėžių uogienė gali sukelti galvos skausmą ir pykinimą. Ši uogienė nerekomenduojama nėščioms moterims ir vyresniems nei 60 metų žmonėms. Profilaktiniais tikslais uogienė valgoma po 1 valgomąjį šaukštą, 1 kartą per dieną (vaikams po 1 arbatinį šaukštelį) 20 minučių prieš pusryčius. Ligos metu – 1 valgomasis šaukštas tris kartus per dieną.
Receptas: kankorėžių uogienė
Ši kankorėžių uogienė ne tik skani, bet ir gerina imunitetą bei padeda organizmui kovoti su kvėpavimo takų infekcijomis bei kitais negalavimais.

Ingredientai:
- 2 l vandens
- 1,5 kg cukraus
- 1 kg kankorėžių
Gaminimas:
- Kankorėžius perrinkite, nupjaukite galiukus, užmerkite vandenyje keletui valandų.
- Kankorėžius sudėkite į indą ir nuplikykite verdančiu vandeniu.
- Tuomet sumaišykite cukrų su vandeniu, virkite ant silpnos ugnies, kol sirupas taps tirštas.
- Į kitą puodą sudėkite paruoštus kankorėžius, užpilkite paruoštu sirupu. Užvirinkite. Nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 4 valandas pastovėti.
- Mišinį dar tris kartus užvirinkite ir leiskite atvėsti.
- Paskutinio kaitinimo metu pavirkite maždaug valandą.
- Dar karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainius ir užsukite karštu vandeniu nuplikytais, švariais dangteliais. Palikite atvėsti.
- Laikykite tamsioje vėsioje vietoje.
Nuotraukos asociatyvinės ©canva.