Skip to content

Koldūnai su grybais Kūčioms – tradicinis patiekalas, valgomas tik kartą metuose

Koldūnai su grybais Kūčioms – tradicinis patiekalas, valgomas tik kartą metuose
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Koldūnai su grybais arba ausytės, auselės, kaip vadinamos kai kuriuose Lietuvos regionuose, yra neatskiriama šv. Kūčių vakarienės tradicija. Net tie, kurie nemėgsta džiovintų grybų, kartą metuose gamina ir / arba ragauja šių tradicinių koldūnų. Koldūnai su grybais kvepia vaikyste, tradicijomis ir yra neatsiejama lietuviško Kūčių stalo dalis.

Priklausomai nuo regiono skiriasi ir koldūnų su grybais receptai: Aukštaitijoje – jie dažniausiai virti, o štai Dzūkijoje – kepti. Dzūkas pasakytų, kad tikrosios auselės tik keptos, o štai virtos bus tik koldūnai (virtinukai) su grybų įdaru.

Tradiciškai koldūnams su grybais yra naudojami džiovinti grybai. Be abejo, tam tinkamiausi baravykai arba raudonikiai. Tačiau, jeigu šiemet nespėjote prisigrybauti bei grybų prisidžiovinti arba tikrai labai nemėgstate džiovintų grybų, galite įdarui naudoti pievagrybius.

Virti koldūnai su grybais

Pagaminimo laikas: 40 min

Porcijų skaičius: 4 porcijos

Ingredientai:

Tešlai:

  • 3 stiklinės miltų (750 ml)
  • 3 v.š. aliejaus
  • 250 ml karšto vandens
  • žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 3 saujos džiovintų miško grybų (arba toks pats kiekis pievagrybių)
  • 1 svogūnas
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • 1 v.š. aliejaus kepimui

Užpilui:

  • 1 svogūnas
  • 3 v.š. aliejaus kepimui
Koldūnai su grybais

Gaminimo eiga:

  1. Jeigu naudosite savo džiovintus grybus, rekomenduojama per naktį juos pamirkyti šaltame vandenyje, o prieš gaminimą gerai nuskalauti. Jeigu naudojate pievagrybius, juos nuplaukite prieš gaminimą.
  2. Iš pradžių pasiruošiame tešlą: į dubenį suberiame miltus, druską, aliejų ir išmaišome.
  3. Tuomet mišinį užpilame / užplikome labai karštu vandeniu ir viską išmaišome šaukštu. Palaukiame, kol tešla kiek pravės.
  4. Kai jau tešla maloniai šilta, toliau minkome rankomis. Tešla turi gautis minkšta, elastinga, nelimpanti prie rankų. Nepridėkite papildomai miltų!
  5. Kol tešla ilsisi, svogūną nulupame, nuplauname ir smulkiai supjaustome. Pakepiname aliejuje kol gražiai apkepa, įgauna gelsvą spalvą.
  6. Džiovintus plautus grybus sumalame mėsmale arba labai smulkiai supjaustome. Jeigu naudojate pievagrybius, juos labai smulkiai supjaustykite.
  7. Grybus beriame į kepintus svogūnus, beriame druskos ir pipirų ir viską labai gerai išmaišome. Įdaras paruoštas.
  8. Koldūnų gaminimas: tešlą plonai iškočiojame ir išspaudžiame apskritimus (tam puikiai tinka stiklinė). Į apskritimus dedame įdaro ir užspaudžiame kraštus šakute arba užraitome (panašiai kaip kibinukus).
  9. Puode užverdame vandenį, įberiame žiupsnį druskos.
  10.  Į užvirusį vandenį po vieną dedame paruoštus koldūnus. Kai iškyla į paviršių, paverdame dar 7-8 min.
  11. Užpilui nulupame, nuplauname ir žiedeliais supjaustome svogūną. Pakepiname aliejuje.
  12.  Išvirusius koldūnus dedame į didesnį dubenį (ar po porciją atskirai) ir pagardiname keptų svogūnų užpilu.
  13.  Jeigu norisi, koldūnus galima gardinti ir grietine.

Patarimas: jeigu niekuomet nesate gaminę šio patiekalo ir nesate tikri, ar pavyks, arba jeigu žinote, jog per šv. Kūčias turėsite nedaug laiko patiekalams ruošti, pagamintus koldūnus su grybais galima užšaldyti ir šventinę dieną gaminimą pradėti nuo devinto punkto.

Skanaus!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *