Naminis skruzdėlynas – tai desertas, kuris spinduliuoja jaukumą ir nostalgiškus vaikystės prisiminimus. Aukštais sukrauti, traškūs medaus sirupu aplieti gabalėliai sukuria dailų, nuostabų desertą, kuris vilioja tiek savo išvaizda, tiek nepakartojamu aromatu. Tai vienas tų skanėstų, kuris suburia šeimą ir draugus – ar tai būtų šventinis stalas, ar tiesiog jaukus vakaras su puodeliu arbatos. Žinoma, pagaminti skruzdėlynui prireiks nemažai laiko ir kantrybės, bet rezultatas tikrai visuomet bus to vertas.
Naminis skruzdėlynas – receptas
Tešlai reikės:
- 360 g miltų (tinkamiausi paprasti aukščiausios rūšies, 550C arba 550D miltai)
- 3 kiaušinių (didelių)
- 60 g grietinės (30 % riebumo)
- 35 g brendžio ar kito stipresnio alkoholio
- 1 v. š. cukraus
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 0,25 a. š. druskos
Tešlos lakštų virimui reikės:
- 1 l aliejaus (neutralaus skonio)
Medaus sirupui reikės:
- 140 g medaus
- 35 g cukraus
- 90 g vandens
- 15 g sviesto
Papuošimui – aguonų, pagal poreikį

Gaminimas:
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Lengvai išplakite šluotele.
- Į gautą plakinį sudėkite grietinę, supilkite brendį ir dar kartą išplakite šluotele. Masė turi tapti gelsva, o jos tūris šiek tiek padidėti.
- Miltus persijokite ir visus suberkite į paruoštą masę. Tešlą pradėkite maišyti šaukštu, maišykite, kol nebeliks sausų miltų.
- Kai nebelieka sausų miltų, tešlą perkelkite ant stalo ir pradėkite minkyti. Tešlos minkymas užtruks ilgokai – 10-15 minučių, tačiau šis procesas būtinas tam, kad tešla taptų elastinga. Tešla neturi lipti prie rankų. Jei ji vis dar lieka šlapia, įdėkite kelis šaukštus miltų ir minkykite toliau. Tačiau labai svarbu miltų nepadauginti, nes tešlos lakštai bus kieti ir neskanūs.
- Išminkytą tešlą perkelkite į švarų dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent tris valandas. Tešlą šaldytuve galite laikyti ir pernakt.
- Atvėsusią tešlą perkelkite ant lengvai miltais apibarstyto stalviršio. Tešlą kelis kartus paminkykite. Suformuokite plokščią apvalų skritulį ir padalinkite jį į aštuonias dalis.
- Paimkite vieną tešlos dalį ir dar kartą paminkykite. Suformuokite kamuoliuką ir pradėkite kočioti. Iškočiokite labai ploną lakštą – nuo lakšto plonumo priklausys lakštų plonumas. Geriausia, jei tešla yra popieriaus plonumo. Nuo tešlos nubraukite visus likusius sausus miltus.
- Tešlą supjaustykite norimo dydžio stačiakampiais. Paimkite vieną stačiakampį ir dar šiek tiek pakočiokite, kad būtų plonesnis. Tą patį pakartokite su visomis tešlos dalimis. Geriausia iškočioti visą tešlą ir tik tuomet pradėti kepti, nes lakštai kepa labai greitai.
- Į švarų, sausą puodą supilkite aliejų. Iš pat pradžių pilkite 500 mililitrų, o jam parudavus, išpilsite ir supilsite likusį aliejų. Aliejų įkaitinkite iki 170 °C.
- Į įkaitintą aliejų sudėkite tešlos stačiakampius. Kepkite apie minutę ir tuomet apverskite. Kepkite dar minutę. Kadangi lakštai labai ploni – jų ilgai kepti nereikia, tik iki gražiai pagels. Svarbu visą laiką stebėti, kad nesudegtų.
- Lakštus išimkite iš aliejaus ir iš karto perkelkite ant lėkštės išklotos popieriniais rankšluosčiais – taip nusausinsite perteklinį aliejų. Tuos pačius kepimo ir sausinimo žingsnius pakartokite su visais lakštais.
- Paruoškite sirupą. Į nedidelį puodą sudėkite visus sirupo ingredientus (medų, cukrų, sviestą, vandenį) ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Tuomet kaitrą sumažinkite iki mažiausios ir leiskite lėtai virti apie 9-10 minučių. Sirupas taps tamsiai auksinės spalvos ir šiek tiek sutirštės. Sirupo svarbu nepervirti, nes vėsdamas jis taps kietas bei netąsus. Ar sirupas geras, galite patikrinti įmerkę į jį skruzdėlyno lakštą. Jei sirupas tempiasi ir yra tąsus – jis jau geras.
- Formuokite skruzdėlyną. Pasiruoškite didelę lėkštę ar tortinę, ant kurios ne tik formuosite bet ir patieksite skruzdėlyną. Ją apšlakstykite sirupu. Tuomet imkite po vieną skruzdėlyno lakštą ir, aptepus sirupu, dėkite ant lėkštės šia puse į viršų. Taip išdėliokite pirmąjį sluoksnį lakštų.
- Lakštus apibarstykite aguonomis. Tokiu pačiu būtų dėliokite antrąjį skruzdėlyno sluoksnį.
- Lipinant lakštus, juos lengvai spustelėkite, kad priliptų. Išdėliojus antrąjį sluoksnį – vėl apibarstykite aguonomis. Taip sluoksniuokite visą skruzdėlyną. Skruzdėlynui kylant į viršų, jis turi siaurėti, tad dėkite mažiau lakštų.
- Skruzdėlyną idealu patiekti tą pačią dieną – tada jis skaniausias. Patiekti galima ir antrąją dieną, tačiau trečiąją skruzdėlynas praranda savo trapumą ir nebėra toks skanus.
