Skip to content

Užkandžiai Kūčioms: nustebinkite jais svečius. 6 receptai, tinkantys Kūčių stalui

Užkandžiai Kūčioms
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Nors įprasta, kad ant Kūčių stalo puikuojasi silkė, žuvies patiekalai, kūčiukai, kisielius, tačiau vis dažniau tarp tradicinių patiekalų atsiranda ir šiuolaikiškų, Kūčioms tinkamų skanėstų. Kai valgytojų daug, galite patiekti vieno kąsnio užkandžius. Šie užkandžiai Kūčioms gali būti gaminami nedideliais kiekiais, o paragauti bus ir patogu, ir užteks visiems. Kviečiame išmėginti mūsų siūlomus receptus.

Užkandžiai Kūčioms
Nuotrauka: https://cookingmydreams.com

Sluoksniuotos tešlos eglutės

Šie užkandžiai Kūčioms paprastai ir greitai pagaminami, puikiai tinka vakarėliams. Juos gaminti galite tiek Kūčioms, tiek kitoms šventėms, nes galutinis rezultatas priklauso nuo jūsų norimų ingredientų. Pabandykite gaminti su skirtingų rūšių pesto padažais, pavyzdžiui, džiovintų pomidorų. Taip pat galite užberti ir sūrio. Galite išbandyti ir picos skonio užkandį – negailėkite ir sūrio, ir mėgstamos dešros.

Ingredientai:

  • sluoksniuota bemielė tešla
  • pesto padažas

Tešlą atitirpinkite, jos lakštą ištepkite pesto padažu. Jei per Kūčias vartojate pieno produktus – paberkite kietojo sūrio. Tešlos lakštą su įdaru supjaustykite išilgai, maždaug 1–1,5 cm storio juostelėmis. Tešlą perverkite mediniu iešmeliu ir formuokite eglutę.

Brokolių ir morkų suktinukai su sūriu
Nuotrauka httpsthiswifecookscom

Brokolių ir morkų suktinukai su sūriu

Jei jūsų šeimoje ant Kūčių stalo nugula ne tik žuvies patiekalai, bet ir sūris ar majonezas, tuomet šie suktinukai puikiai papildys jūsų stalą. Jei pieno produktų ir majonezo nevartojate, galite juos pakeisti veganiškais. Išbandykite abi šio patiekalo versijas, atraskite jums labiausiai patinkančius skonius.

Ingredientai:

  • kreminis sūris (gali būti veganiškas)
  • majonezas (gali būti veganiškas)
  • čederio sūris (gali būti veganiškas)
  • tortilijos
  • petražolės
  • džiovinti krapai
  • česnako milteliai
  • svogūnų milteliai
  • druska, pipirai
  • šviežių brokolių žiedynai
  • morkos
  1. Ingredientų kiekis priklauso pagal jūsų gaminamą kiekį ir norimą skonį. Morkas sutarkuokite, brokolių žiedynus smulkiai supjaustykite (galite naudoti virtuvinį kombainą ar smulkintuvą).
  2. Dubenyje gerai išmaišykite kreminį sūrį, žoleles, prieskonius. Sudėkite susmulkintas daržoves ir tarkuotą sūrį, dar kartą gerai išmaišykite.
  3. Gauta mase gana gausiai ištepkite tortilijas. Kiekvieną jų lėtai, bet tvirtai susukite. Gautus suktinukus suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent valandai ar dviem leiskite pastovėti šaldytuve.
  4. Išėmę iš šaldytuvo išvyniokite iš plėvelės, supjaustykite maždaug 2,5 cm storio suktinukus. Ant stalo patiekite atvėsintus šaldytuve arba kambario temperatūros.
Veganiški bulvių ir žiedinių kopūstų kroketai

Veganiški bulvių ir žiedinių kopūstų kroketai

Šie bulvių kroketai nuostabūs – traškūs išorėje, bet minkšti, tačiau kramtomi, viduje. Nors dažniausiai kroketų vidus būna košės tekstūros, tačiau šie yra kiek kitokie. Turėkite omeny, kad žalios bulvės išskiria daug vandens – tai labai svarbu. Palikite jas sietelyje nuvarvėti, kol ruošite kitus ingredientus. Beje, geriausia šiuos kroketus patiekti su pomidorų padažu.

Ingredientai:

  • 4 vidutinio dydžio bulvės
  • 1 žiedinis kopūstas
  • 2 šaukštai šviežių smulkintų baziliko lapelių
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai maltų ispaninio šalaijo (chia) sėklų arba linų sėmenų miltų
  • 6 šaukštai kambario temperatūros vandens
  • 120 g miltų
  • 1/2 šaukštelio + 1 šaukštelis druskos
  • juodieji pipirai
  • 1–1,5 puodelio maltų džiūvėsėlių
  • aliejaus kepimui
  1. Žiedinį kopūstą stambiai supjaustykite. išvirkite įprastai arba ant garų. Jis turėtų būti minkštas, bet neištižęs. Jį smulkiai supjaustykite.
  2. Bulves nulupkite ir susmulkinkite, pavyzdžiui, burokine tarka. Sudėkite jas į sietelį, kad nuvarvėtų skysčio perteklius.
  3. Mažame dubenyje sumaišykite chia (arba linų sėmenų) miltus su vandeniu, palikite 5 min., kol sutirštės.
  4. Dideliame dubenyje sumaišykite žiedinį kopūstą, chia (ar linų sėmenų) miltų mišinį, bulves, česnaką, baziliką, miltus, prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Gauta masė bus šiek tiek šlapia. Formuokite norimos formos kroketus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose.
  5. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi iki auksinės rudos spavos. Kai iškeps, sudėkite į sietelį ar ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius. Patiekite su pomidorų ar kitu mėgstamu padažu.
Minkšti „Pretzel“ kąsneliai

Minkšti „Pretzel“ kąsneliai

„Pretzel“ kąsneliai – puikus maistas, tinkantis gausiam valgytojų būriui. Galite gaminti ne tik sūrių kąsnelių variantą, bet ir saldų – pabarstytą cukrumi ar cinamonu. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad juos pasigaminti sunku, tačiau sekant instrukcijas, tai iš tikrųjų lengvai pagaminamas užkandis. Saldžius kąsnelius galėsite valgyti kaip desertą prie arbatos, na o sūrius – patiekite su mėgstamu padažu. Tokiems kąsneliams puikiai tinka sūrio padažas ar humusas.

Ingredientai:

Kąsneliai:

  • 3,5–4 puodeliai miltų
  • 1,5 stiklinės šilto vandens
  • 1 šaukšto cukraus (galite naudoti kokosų cukrų)
  • 2 šaukštelių sausų mielių
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • 3 šaukštų kokosų aliejaus

Virimui:

  • 5 puodeliai vandens
  • 3 šaukštų geriamosios sodos
  1. Gaminame: mieles supilkite į dubenį su cukrumi ir šiltu vandeniu, išmaišykite ir palikite, kol suputos – apie 10–15 minučių. Tuomet sudėkite likusius tešlai skirtus ingredientus, gerai išmaišykite. Gausite šiek tiek lipnią tešlą. Uždenkite ir palikite šiltoje vietoje 15–20 minučių, kol tešla pakils.
  2. Pakilusią tešlą perminkykite, dėkite ant lygaus sauso paviršiaus ir supjaustykite į 8 trikampius gabalus. Kiekvieną tešlos trikampį susukite į ilgą virvę ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Pasiruoškite orkaitę – įkaitinkite ją iki 230 °C temperatūros orkaitę.
  3. Kol orkaitė kaista, puode užvirkite vandenį, sudėkite į jį geriamąją sodą. Į puodą įdėkite apie 10 kąsnelių, pavirkite apie 30 sekundžių (kol išsipūs) ir ištraukite. Atlikite šį veiksmą su visais tešlos kąsneliais. Jau apvirtus ir išsipūtusius kąsnelius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10–12 minučių.
  4. Jei kąsnelius gaminsite sūrius, iškepusius patepkite aliejumi (tinka ir kokosų) ir apiberkite juos druska. Jei saldžius – barstykite cinamonu ir cukrumi.
Krabų lazdelės tešloje

Krabų lazdelės tešloje

Šis užkandis – mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų. Lengvai pagaminamas, o svarbiausia – tinka ir Kūčių stalui. Užkandį skanu valgyti tiek šiltą, tiek šaltą. Galima valgyti be nieko, bet labai tinka ir česnakinis padažas (tiesiog sumaišykite pomidorų padažą su majonezu ir trintu česnaku). Siūlau nesismulkinti ir didinti ingredientų kiekį du ar tris kartus. Pamatysite – šis užkandis dings nuo stalo net nemirktelėjus.

Ingredientai:

  • 200 g krabų lazdelių
  • 1 kiaušinis
  • 4 šaukštai miltų
  • 150 ml pieno
  • druska, juodieji pipirai, mėgstami prieskoniai
  • aliejus kepimui
  1. Krabų lazdeles supjaustykite į dvi ar tris dalis. Dubenyje išplakite kiaušinį su prieskoniais, įpilkite pieno. Į plakinį suberkite miltus ir maišykite iki gausite vientisą tešlą, panašią į blynų.
  2. Mirkykite krabų lazdeles tešloje ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi po 1–2 minutes iš abiejų pusių. Iškepusius dėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad šis sugertų riebalų perteklių.
Avinžirnių užtepėlė (humusas)

Avinžirnių užtepėlė (humusas)

Avinžirnių užtepėlė (dar vadinama humusu) – puikus baltymų šaltinis. Tai gana sotus patiekalas. Įprastai humusas valgomas tepant jį ant skrebučio ar duonos, taip pat kabinant daržovių ar trapios tešlos lazdelėmis. Šalia humuso dubenėlio stiklinėje patiekite skirtingų daržovių (morkų, agurkų, paprikų) ar duonos lazdelių.

Ingredientai:

  • 300 g konservuotų avinžirnių
  • 3 šaukštų vandens arba skysčio nuo avinžirnių
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto sezamų pastos (tahini)
  • skiltelė česnako
  • druska, juodieji pipirai
  1. Į indą sudėkite avinžirnius, dalį sezamų pastos, dalį citrinos sulčių, česnaką, aliejų. Viską sutrinkite blenderiu ar maisto smulkintuvu, vis įpilant vandens ar avinžirnių skysčio tol, kol gausite norimos konsistencijos masę.
  2. Paragaukite ir spręskite, ar norisi daugiau citrinos sulčių ir sezamų pastos. Pagardinkite druska ir pipirais. Patiekiant galite pašlakstyti šaukštu alyvuogių aliejaus, pabarstyti paprikos milteliais ar šviežiais žalumynais.

Pabaigai

Nuo mūsų Kūčio stalo greičiausiai „išgaruoja“ krabų lazdelės tešloje. Tai jau tradiciniu tapęs Kūčių patiekalas. Tačiau labai smalsu išmėginti ir Pretzel kąsnelius – šiais metais ir jie puikuosis ant šventinio stalo bei mėgins konkuruoti su jau įprastais patiekalais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Austėja
Esu Austėja - svetainės Derlingas.lt straipsnių rašytoja. Nuo mažens teko prisiliesti prie gamtos ir sodininkystės. Močiutė mokė sėti ir persodinti pomidorus, sode prižiūrėti augančias daržoves, o rudeniop - skinti derlių. Sukūrusi savo šeimą ir įsigijus šunį pradėjau daugiau laiko leisti parkuose, miškuose, atradau gamtos grožį, o galiausiai - įsigijome ir savus namus šalia ežero ir miškų. Tad dabar kasdien stebiu, kaip keičiasi medžių lapų spalvos, gamta prisipildo naujų atspalvių, o vakarais ežero pakrašty leidžiasi saulė. Augindama savo mažylį suprantu, kad noriu jį mokyti, supažindinti su pasauliu ir mus supančia gamta, parodyti jam mūsų gamtos grožį. Derlingas.lt straipsnių rašymas man - ne tik naujas iššūkis, bet ir puiki proga susipažinti su dar nepažintais augalais, atrasti naujų gamtos gėrybių panaudojimo būdų, praplėsti akiratį. Tikiu, kad rašomuose straipsniuose skaitytojai atras įdomios ir naudingos informacijos, kurią pritaikys savo sode, kieme ar namuose augindami augalus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *