Skip to content

Kokios bulvės yra maistingesnės: ankstyvosios ar rudeninės? Ar žinote kurios kaloringesnės?

Kokios bulvės yra maistingiausios: ankstyvosios ar rudeninės? Ar žinote kurios kaloringesnės?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Galvojant apie pavasarinę bulvių sėją jau iš anksto verta apsvarstyti ir įvertinti įvairias bulvių rūšis, juolab jų maistingumas bei kaloringumas skiriasi. Pagal tai, kokių tikslų turite: lieknėti ar užsiauginti daržovę sotesniems pietums, perskaitę šį straipsnį jau žinosite, kokios bulvės jums bus tinkamiausios. Taip pat sužinosite koks yra bulvių maistingumas ir bulvių kaloringumas.

Bulvės: kokią rūšį geriau pasirinkti?

Bulvės būna įvairių spalvų, formų, dydžių ir veislių, o bulvių maistingumas bei kaloringumas skiriasi. Daugelyje maisto prekių parduotuvių galima rasti šių rūšių bulvių:

  • Mažosios bulvės – nedidelės, pailgos formos bulvės, puikiai tinkančios ruošti vienas ar kaip garnyrą.
  • Russet veislės bulvės – šios bulvės turi tamsią rudą odelę ir baltą vidų. Tai krakmolingos bulvės, kurios labai tinka bulvių košei gaminti ar kitiems bulviniams patiekalams.
  • Saldžiosios bulvės (batatai) – tai didelės bulvės su ryškiai oranžiniu vidumi ir saldžiu skoniu. Jose daugiau karotino nei įprastose bulvėse. Tinka ruošti vienas bei įvairius patiekalus su jomis.
  • Geltonosios bulvės – šios bulvės gali būti nuo mažų iki vidutinio dydžio, apvalios ar pailgos formos. Pasižymi auksine odelės spalva, o jų vidus nuo ryškiai geltonos iki auksinės spalvos. Puikiai tinka kepti ant grotelių, virtos, gaminant salotas.
  • Baltosios bulvės – jos būna tiek mažos, tiek vidutinio dydžio, nuo apvalios ir pailgos formos, su plona balta ar rusva odele ir šviesiu, baltu vidumi. Šios bulvės vidutinio krakmolingumo ir šiek tiek kreminės konsistencijos. Tinka ruošti vienas, keptas, virtas, garintas, salotoms ar bulvių košei.
  • Raudonosios bulvės – jos būna tiek mažos, tiek vidutinio dydžio, šiek tiek pailgos formos, su plona raudona odele ir šviesiu, baltu vidumi, pasižymi švelniai saldžiu skoniu. Tinka ruošti vienas, keptas, virtas, garintas ar salotoms.
  • Violetinės bulvės – ovalo formos, pailgos bulvės, su tamsiai violetine odele ir violetiniu vidumi. Violetines bulves tinka kepti ar gaminti salotas. Tačiau jos taip pat skanios naudojant troškiniuose bei sriubose. Be to, šios bulvės pasižymi lengvu riešutų poskoniu.
Bulvių maistingumas

Skirtingų rūšių bulvių maistingumas

Priklausomai nuo bulvių veislės ar rūšies skiriasi ir jų maistinė vertė. Tad pateikiame keleto bulvių rūšių maistingumą šimte gramų.

  • Baltosios bulvės – 69 kcal, 16 g angliavandenių, 2,4 g skaidulinių medžiagų, 1,2 g cukrų, 1,7 g baltymų, 0,1 g riebalų.
  • Raudonosios bulvės – 70 kcal, 16 g angliavandenių, 1,7 g skaidulinių medžiagų, 1,3 g cukrų, 1,9 g baltymų, 0,1 g riebalų.
  • Saldžiosios bulvės – 86 kcal, 20 g angliavandenių, 3 g skaidulinių medžiagų, 4,2 g cukrų, 1,6 g baltymų, 0,1 g riebalų.
  • Violetinės bulvės – 71 kcal, 16 g angliavandenių, 1,7 g skaidulinių medžiagų,  0,9 g cukrų, 1,9 g baltymų, 0,1 g riebalų.
  • Russtet veislės bulvės – 79 kcal, 18 g angliavandenių, 1,3 g skaidulinių medžiagų, 0,6 g cukrų, 2,1 g baltymų, 0,1 g riebalų.
  • Mažosios bulvės – 47 kcal, 12 g angliavandenių, 2,4 g skaidulinių medžiagų, 4,7 g cukrų, 1,2 g baltymų, 0 g riebalų.
  • Geltonosios bulvės – 74 kcal, 18 g angliavandenių, 1,4 g skaidulinių medžiagų, 0,7 g cukrų, 2 g baltymų, 0 g riebalų.

Bulvių nauda: kokios spalvos bulvės turi daugiausia antioksidantų ir ar tikrai jų reikėtų vengi lieknėjantiems?

Kuo skiriasi ankstyvosios ir rudeninės bulvės

Maistinių medžiagų kiekis bulvėse gali skirtis dėl daugelio veiksnių, pavyzdžiui, veislės, auginimo vietos, tręšimo, laikymo ir oro sąlygų.

  • Ankstyvosiose bulvėse yra didesnė visų riebaluose tirpių vitaminų koncentracija, palyginti su rudeninėmis bulvėmis.
  • Ankstyvosios bulvės turi daugiau vandens ir mažiau krakmolo, palyginti su rudeninėmis bulvėmis.
  • Karotinoidų koncentracija ankstyvosiose bulvėse yra iki penkių kartų didesnė nei rudeninėse bulvėse. 
  • Ankstyvosiose bulvėse yra didesnis kiekis vitamino C ir folio rūgšties nei rudeninėse bulvėse. 
  • Vitamino B6 koncentracija rudeninėse bulvėse yra didesnė nei ankstyvosiose. 
  • Kalio ir magnio kiekis daug didesnis ankstyvosiose bulvėse nei rudeninėse.
Bulvių kaloringumas

Rudeninių ir ankstyvųjų bulvių kaloringumas

Rudeninių bei ankstyvųjų bulvių maistingumas skiriasi gan ženkliai. Bulvių kaloringumas – taip pat skirtingas. Tad panagrinėkime atidžiau – šimte gramų šios bulvės turi:

  • Kalorijos – rudeninės 81 kcal, ankstyvosios 59 kcal.
  • Angliavandeniai – rudeninės 16,8 g, ankstyvosios 12,5 g.
  • Skaidulinės medžiagos – rudeninės 2,2 g, ankstyvosios 1,6 g.
  • Baltymai – rudeninės 1,8 g, ankstyvosios 1,1 g.
  • Riebalai – rudeninės 0 g, ankstyvosios 0 g.
  • Azotas – rudeninės 0,29 g, ankstyvosios 0,17 g.
  • Vanduo – rudeninės 78,2 g, ankstyvosios 83,9 g.

Bulvių patiekalai

Šaltiniai:
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2010/
https://www.healthline.com/nutrition/foods/potatoes
https://www.eatingwell.com/article/8044322/are-potatoes-good-for-you/
https://potatogoodness.com/wp-content/uploads/2016/08/Potato-Nutrition-Handbook-2015.pdf

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
0 0 balsai
Straipsnio įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus
0
Norėtųsi Jūsų minčių, pakomentuokitex