Šį kartą norime pasiūlyti išsivirti labai skanios ir naudingos erškėtrožių uogienės. Erškėtrožių uogienė ne tik labai skani, bet ir naudinga. Erškėtrožėse yra labai daug vitamino C, kuris būtinas imuninei sistemai stiprinti. Nusilpus sveikatai ar prieš šaltą ir drėgną žiemos sezoną riekelė duonos su šia uogiene bus dar ir naudinga. Dabar pats metas prisirinkti šių puikių uogų, jų rasite tiek soduose, tiek miškuose (tik nerinkite pakelėse ar miesto centre) ir žiemai pasigaminti puikios erškėtuogių uogienės.
Klasikinė erškėtrožių uogienė
Tai tikra lietuviška ir labai skani erškėtrožių uogienė. Šiai uogienei geriau rinkti nepilnai prinokusias erškėtuoges, kadangi pilnai prisirpusios yra labai minkštos ir ištęžta rankose. Verdant uogienę patariama erškėtuoges sutrinti, kad virimo laikas būtų trumpesnis ir išliktų daugiau vitaminų.
Ingredientai:
- 1 l erškėtrožių uogų
- 200 g cukraus
- 200 ml vandens
Gaminimas:
- Erškėtrožių uogas nuplaukite, perpjaukite ir išvalykite sėklas. Labai patogu valyti su pirštais, prieš tai užsimovus gumines pirštines.
- Uogų puseles perplaukite šalto vandens srove, kad neliktų pūkelių (geriau naudoti gumines pirštines, nes plaukeliai kutena).
- Paruoštas uogas sudėkite į puodą, kuriame virsite uogienę, suberkite cukrų ir supilkite vandenį. Vandens galima pilti ir šiek tiek daugiau, jei norite, kad uogienė būtų skysta.
- Puodą su uogomis statykite ant viryklės, užkaiskite ir užvirus virkite apie 10 min., vis pamaišant.
- Nukelkite puodą nuo kaitros ir uogas sutrinkite trintuvu.
- Tuomet dar kartą trumpam uždėkite ant viryklės ir palaukite, kol užvirs.
- Paruoštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais.
- Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti.
- Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Erškėtuogių džemas su apelsinais ir obuoliais
Kai erškėtrožių krūmai pasipuošia uogomis, verta jų prisirinkti ir pasigaminti puikios uogienės. O šiame recepte naudojami obuoliai ir apelsinai, uogienei suteikia nuostabaus skonio ir aromato.
Ingredientai:
- 1,5 kg erškėtrožių uogų
- 1,3 l vandens
- 1 kg cukraus
- 2 vnt. citrinų
- 1 vnt. apelsino, didelio
- 1 vnt. obuolio, didelio
Gaminimas:
- Erškėtrožių uogas nuplaukite, perpjaukite pusiau ir išvalykite sėklas.
- Uogas perplaukite šaltu vandeniu, kad neliktų sėklų.
- Apelsiną ir obuolį nulupkite, pašalinkite obuolio sėklas. Vaisius smulkiai supjaustykite.
- Uogas ir vaisius sudėkite į puodą, sudėkite tarkuotą citrinos žievelę ir išspauskite citrinos sultis bei viską užpilkite vandeniu.
- Puodą užkaiskite ir viską virkite apie 15 min., vis pamaišydami.
- Tuomet suberkite cukrų ir viską kaitinkite, kol cukrus ištirps.
- Ar uogienė išvirė, patikrinkite ant atšaldytos lėkštės. Lėkštę atšaldykite šaldiklyje, praėjus nurodytam uogienės virimo laikui užpilkite šiek tiek uogienės ant šaltos lėkštės, palikite 30 sekundžių. Jei uogienė per skysta, galite dar šiek tiek pavirti.
- Paruoštą dar karštą erškėtuogių uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais.
- Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti.
- Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Ką dar naudinga žinoti apie erškėtrožes
Be uogienės, iš erkėtrožių uogų galite pasigaminti:
Taip pat naudinga žinoti:
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.