Skip to content

Meduoliai – daugiau nei tūkstantį metų skaičiuojantis skanėstas: tradicijos ir istoriniai receptai

Meduoliai – daugiau nei tūkstantį metų skaičiuojantis skanėstas: tradicijos ir istoriniai receptai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Artėjant šv. Kalėdų metui, daugelio namai pakvimpa meduoliais: meduoliniai sausainiai, meduoliniai nameliai, senoviniai meduoliai, tradiciniai meduoliai – įvairiomis formomis, įvairios receptūros – bet visada patys skaniausi, patys gražiausi. Meduolių kepimas – tai ne šiaip paprastas pyrago ar sausainių kepimas, tai stebuklingas, magiškas laikas, dažniausiai į kepimo procesą įtraukiantis visą šeimą. Šventiniu laikotarpiu namai pakvimpa ne tik meduoliais, bet ir laukimu, meile, artumu – tai valandai ar dviem laikas namuose sustoja ir lieka tik svarbiausias dalykas – šeima.

Meduoliai ir įdomioji istorija

Meduoliai Europoje žinomi jau daugiau nei tūkstantį metų, o gyvuoja turbūt dar daugiau. Pirmą kartą į Europą meduolius atvežė armėnų vienuolis Grigalius Nikopolietis. Jis mokė prancūzų vienuolius meduolių kepimo meno. Senieji meduoliai buvo gaminami iš maltų migdolų, senos duonos džiūvėsėlių, rožių vandens, medaus ir imbiero. Gauta masė buvo dedama į medines formas ir džiovinama.

Nuo XIII a. meduoliai plačiai paplito Europoje, vokiečių imigrantų buvo atvežti į Švediją, tad galime tik spėti, jog iš ten pamažu pasiekė ir Lietuvą. Tikslių istorinių šaltinių, kada Lietuvoje buvo pradėti kepti meduoliai tikrai nerasime, tačiau jie tikrai buvo žinomi nuo senų laikų. Lietuvos rašytiniuose šaltiniuose meduoliai minimi tik nuo XIX a. Būtent iš tų laikų jau galime rasti ir meduolių receptų. Tuo metu meduoliai buvo kepami iš ruginių miltų, riebalų (taukų arba sviesto), medaus ir prieskonių.

Tradiciškai meduoliai buvo naudojami kelionėse, kadangi švieži gali išsilaikyti net metus laiko ar ilgiau. Taip pat juos nešdavo lankydami ligonį, kaip maistą suteikiantį energijos. Ilgą laiką meduoliai Lietuvoje buvo visų metų laikų valgis: juos kepdavo ir kelionėms, ir sekmadieniams, ir šventėms. Ir tik ne taip seniai meduoliai pradėti sieti su šv. Kalėdomis: jais puošiamos eglutės, šventiniai stalai, meduoliai gražinami įvairiais glajaus raštais, įteikiami kaip kalėdinė dovana, statomi meduoliniai nameliai.

Laikui bėgant ištobulėjo ir meduolių receptai. Tradiciškai juose naudotas medus dažnai pakeičiamas cukrumi, pilamas specialus spalvą suteikiantis tamsusis arba karamelinis sirupas, naudojami prieskonių mišiniai meduoliams. Atsirado minkšti meduoliai, kieti meduoliai, kalėdiniai meduoliai. Meduoliai daugumai jau siejasi su šv. Kalėdomis, nebe su maistu ilgai kelionei ar sveikatai atgauti.

Meduoliai - tradicinis receptas

Meduoliai – tradicinis receptas kantriausiems

Tai tradicinis meduolių receptas, skirtas kepti dideliam, stačiakampio formos meduoliui. Šiems meduoliams pagaminti tikrai prireiks laiko ir kantrybės, tačiau rezultatas to vertas.

Ingredientai:

  • 1 kg miltų
  • 250 g medaus
  • 250 g sviesto
  • 5 kiaušiniai
  • 1 stiklinė (250 ml) cukraus
  • 3 stiklinės (750 ml) vandens
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 2 a.š. prieskonių (cinamono, malto gvazdikėlio, malto muskato riešuto, malto imbiero ir malto kardamono)
  • 100 g razinų
  • 100 g apelsinų žievelės
  • 100 g smulkintų riešutų

Gaminimo eiga:

  1. Cukrų, sviestą ir medų sudedame į puodą, įpilame vandens ir maišant kaitiname, kol visi ingredientai ištirpsta. Paliekame atvėsti.
  2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir prieskoniais.
  3. Į atvėsusią masę po truputį beriame miltus nuolat maišant mediniu šaukštu.
  4. Trynius atskiriame nuo baltymų.
  5. Į tešlą po vieną sudedame kiaušinių trynius, po kiekvieno vis išmaišant.
  6. Gerai išplakame kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišome į tešlą.
  7. Suberiame riešutus, razinas, apelsino žievelę ir išmaišome.
  8. Tešlą padalijame į tris lygias dalis. Kiekvieną dalį iškočiojame tradicine stačiakampio forma, dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šauname į orkaitę.
  9.  Orkaitę įkaitiname iki 180 °C laipsnių. Kepama apie 20-30 min., priklausomai nuo meduolio storio.
  10.  Atvėsusius meduolius galima apipilti glajumi.
Meduolinis namelis

Patarimas: iš šios tešlos kepami kieti meduoliai, tad jie puikiai tiks tradiciniams kalėdiniams meduoliams, eglutei puošti, kalėdiniam nameliui statyti. Jeigu tešlos nesunaudosite vienam kepimui, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite šaldytuve. Tešla ilgai išlieka šviežia ir kitiems kepimams tereikės ją iškočioti.

Minkšti Kalėdiniai meduoliai

Skoniu artimi medaus tortui, minkšti ir purūs – tiems, kas mėgsta storesnius, minkštučius meduolius. Puikiai tiks gaminti kalėdiniams meduoliniams sausainiams bei nepatyrusiam kalėdinio namelio statytojui.

Minkšti kalėdiniai meduoliai

Ingredientai:

  • 600 g miltų
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 100 g cukraus (geriau rudojo)
  • 130 g medaus
  • 3 a.š. prieskonių (imbiero, kardamono, gvazdikėlių, muskato riešuto arba specialaus prieskonių mišinio meduoliams)
  • 130 g sviesto
  • 1 a.š. sodos
  • acto sodai nugesinti

Gaminimo eiga:

  1. Medų, cukrų ir sviestą dedame į puodą ir maišant kaitiname ant silpnos ugnies, kol cukraus pilnai ištirps. Atvėsiname.
  2. Įmušame kiaušinius, beriame prieskonius ir actu nugesintą sodą. Viską labai gerai išmaišome mediniu šaukštu.
  3. Suberiame miltus ir minkome rankomis. Tešla bus minkšta, gali būti kiek lipni. Miltų dėkite tik tuomet, kai esate tikri, kad tešla per skysta.
  4. Tešlą suspaudžiame į kamuoliuką, įvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą maždaug vienai valandai.
  5. Orkaitę įkaitiname iki 200 °C.
  6. Atvėsusią ir sutvirtėjusią tešlą iškočiojame maždaug iki 3-4 mm storio ir išspaudžiame norimas formeles.
  7. Meduolius dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame orkaitėje maždaug 7-10 min., kol meduoliai pakyla ir gražiai paruduoja. Stebėkite, nes jie kepa labai greitai.
  8. Iškepusiems meduoliams leidžiame atvėsti skardoje, kad sutvirtėtų.
  9. Atvėsusius galime papuošti glajumi.
Meduoliai

Patarimas: meduoliai kepa labai greitai, todėl nurodytas orientacinis laikas, nuolat stebėkite. Be to, į kepimą galite įtraukti visą šeimą, nes meduoliams greitai kepant vieni gali spausti formeles, kiti dėti į skardą, dar kiti prižiūrėti kepimo procesą. Tai gali tapti smagia kalėdine pramoga ir prasmingu laiku drauge.

Senoviniai meduoliai – receptas, siekiantis XX a. pradžios Lietuvą

Senojoje Lietuvoje meduolių receptai skyrėsi ir pagal regioną: štai žemaičiai bei suvalkiečiai kepdavo meduolius su grietine, o aukštaičiai – be, todėl pirmųjų meduoliai būdavo minkštesni, riebesni, trapesni ir skanesni, o aukštaičių priešingai – kietesni, tačiau iš šių lengviau įspausti įvairias formas, iškepti meduolinį namelį ar sukurti kalėdinę eglutę.

Ingredientai:

  • 500 g miltų
  • 150 g medaus
  • 6 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 250 g sviesto
  • 400 ml grietinės
  • 600 g cukraus
  • 3 a.š. sodos
  • 2 v.š. meduolių prieskonių (specialaus mišinio arba malto gvazdikėlio, muskato riešuto, cinamono, kardamono)
Senoviniai meduoliai

Gaminimo eiga:

  1. Medų sudedame į puodą ir maišydami paverdame ant silpnos ugnies iki paruduos.
  2. Į medų sudedame 300 g cukraus ir 85 g sviesto. Išmaišome.
  3. Kiaušinių trynius mediniu šaukštu išsukame su likusiu cukrumi bei likusiu sviestu.
  4. Supilame grietinę ir gerai išsukame.
  5. Gautą masę pamažu pilame į karštą medaus masę. Nuolat maišome.
  6. Atvėsiname.
  7. Miltus sumaišome su nugesinta soda bei prieskoniais ir suberiame į medaus masę. Išminkome rankomis.
  8. Leidžiame tešlai pailsėti pusę valandos ar valandą, kad miltai gerai išbrinktų. Tuomet kočiojame tešlą iki norimo storio (nepamirškite, kad tešla kepdama kils ir pūsis) ir spaudžiame formeles.
  9. Paruoštus kepti meduolius dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
  10. Stebėkite, kaip kepa meduoliai, nes kepimo laikas priklauso nuo tešlos storio ir meduolių dydžio. Meduoliai iškepę, kai gražiai paruduoja ir iškyla.
  11. Iškepusius meduolius atvėsiname skardoje. Tuomet galime puošti glajumi.

Meduoliai be medaus – alergiškiems ir medaus nemėgstantiems

Tiems, kurie nemėgsta medaus skonio net kepiniuose, taip pat alergiškiems žmonėms, kaip alternatyvą siūlome išbandyti meduolio be medaus receptą. Žinoma, tai nebus meduolis tikrąja šio žodžio reikšme, tačiau skoniu ir išvaizda labai artimas tikrajam.

Meduoliai be medaus

Ingredientai:

  • 500 g miltų
  • 400 g cukraus
  • 2 v.š. tamsiojo sirupo (originaliame recepte tamsaus alaus)
  • 4 kiaušiniai
  • 50 g sviesto
  • 2 a.š. prieskonių (cinamono, malto gvazdikėlio, malto muskato riešuto, malto imbiero ir malto kardamono arba specialaus prieskonių meduoliams mišinio)
  • 1 a.š. kepimo miltelių

Gaminimo eiga:

  1. Miltus sumaišome su prieskoniais ir kepimo milteliais.
  2. Kiaušinių trynius išsukame su cukrumi ir sukrečiame į miltus. Išmaišome.
  3. Supilame ištirpintą ir kiek atvėsusį sviestą. Gerai išmaišome.
  4. Gerai išplakame kiaušinių baltymus, sudedame į tešlą ir atsargiai išmaišome.
  5. Paruoštą tešlą sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min.
  6. Skanaujame atvėsusį.
Meduolių glajaus receptas

Meduolių glajaus receptas

Įprasta meduolius puošti glajumi. Į paruoštą glajų įpylus valgomųjų dažų gausime įvairių spalvų glajaus ir mūsų meduoliai bus ne tik skanūs, bet ir spalvingi.

Ingredientai:

  • 200-300 g cukraus pudros
  • 1 nedidelio kiaušinio baltymo
  • 0,5 citrinos sulčių

Gaminimo eiga:

  1. Citriną gerai nuplauti, perpjauti pusiau ir iš vienos pusės išspausti sultis.
  2. Supilti į kiaušinio baltymą, lengvai paplakti.
  3. Palengva suberti cukraus pudrą ir gerai išmaišyti. Berkite tiek cukraus pudros, kokio tirštumo glajaus norite. Skystas glajus nutekės nuo puošiamo kepinio, o per tirštu bus labai sunku puošti.

Kad ir kurį receptą bandysite šiais metais, svarbiausia taisyklė – meduoliai kepami su meile.

Gražaus švenčių laukimo ir gražių meduolių!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *