Skip to content

Žembraškės – Lietuvoje dar neprigijusios, bet dėmesio vertos uogos: trumpa auginimo apžvalga ir privalumai

  • by
Žembraškės
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Žembraškės – kai kuriems žmonėms tai ausiai dar negirdėtas auginamų uogų pavadinimas, bet jau galima numanyti, apie ką pasisuks kalba. Šis žemuogės ir braškės hibridas pasižymi daugybe privalumų, kurie palengvina jo auginimą soduose. Geriausias tėvinių individų savybes susirinkęs palikuonis puikiai vertinamas selekcininkų ir po truputėlį žengia į plačiąją visuomenę bei sodininkų gretas. Nors šis kultūrinis augalas dar nėra populiarus, bet tikrai yra vertas apsvarstyti galimybę auginti žembraškes ir savo lysvėje – tikrai nepasigailėsite. 

Kas tos žembraškės? 

Žembraškės (Fragaria x anaschata) yra tarprūšinis stambiavaisių sodo braškių (Fragaria x ananassa) ir muskusinių braškių (Fragaria moschata), kurias žmonės neretai vadina aukštosiomis ar miškinėmis žemuogėmis, hibridas. Kitaip sakant – ir braškė, ir žemuogė viename. Paveldėjusios vaisiaus dydį ir krūmelio išvaizdą iš braškės, o atsparumą šalčiui, ligoms ir dalį skonio bei kvapo iš žemuogės, gauname puikias uogas. Priklausomai nuo veislės, uogos gali būti šiek tiek pailgos, netgi kiek netaisyklingos formos, bet yra ir apvalių, blizgančių variacijų. 

Lietuvoje žembraškės dar tik palengva skinasi kelią į sodininkų ūkius. Nors šių augalų perspektyva nusimato nebloga, visgi žembraškių daigai dar gana brangūs, o ir veislių pasirinkimas ar šių daigų platinimo vietų skaičius itin skurdus. 

Žembraškės
Muskusinė braškė (Fragaria moschata)

Žembraškių veislės 

Kaip jau minėta, Lietuvoje nelabai yra iš ko pasirinkti, bet šiai dienai siūloma įsigyti bent dvi veilsės žembraškių, o tai yra: 

Kupchikha – ši veislė muša derlingumo rekordus, nes nuo vieno krūmo galima nuimti iki 1 kg (kai kur nurodoma net 3 kg) uogų. Šios žembraškės yra rubino raudonio spalvos, saldžiarūgščio skonio, 10–25 g svorio ir apie 3–4 cm ilgio. Augalas vaisius veda birželio viduryje ir vėliau ant 25–30 cm aukščio krūmelio. 

Penelopa – šios veislės uogos jau labiau primena stambias žemuoges, kurios esti apvalios formos ir tamsiai raudonos spalvos ir užauga iki 20 g. Priešingai nei „Kupchikha“, uogos jau turi išraiškingesnį muskatinį aromatą ir saldesnį skonį. Beje, vaisiai ne tokie gražūs kaip pastarosios veislės. Uogos auga virš vidutiniškai išsikerojusio (bet žemesnio nei „Kupchikha“) krūmo, todėl jas patogu nuskinti, jos nesusitepa ir nepasislepia tarp lapų. Veislė derliaus duoda iki 250 g ir yra vidutiniškai ankstyva. 

Žembraškės - žemuogės ir braškės hibridas

Žembraškės privalumai ir skirtumai nuo braškių 

Žinoma, pirmoje vietoje turėtų būti paminėtas uogų skonis ir derlingumas, kuris turi tiek braškės, tiek žemuogės poskonio. Šias uogas taip pat galima atskirti iš specifinio lengvo muskuso aromato, nors palyginti su braškėmis, šios uogos yra kone bekvapės. Braškės turi išraiškingesnį skonį (persipynusio rūgštumo ir saldumo) ir būdingą kvapą, o žembraškės skonis švelnus, saldus su lengvu harmoningu rūgštumu, kurio neturi nė viena braškių veislė.

Žembraškių uogos kiek mažesnės už stambiavaises braškes, dažniausiai siekia 8–15 gramų. Dar viena savybė – perpjovus žembraškę matyti daugiau „mėsos“ ir tankesnė konsitencija, o braškėse esti ir ertmė. Žembraškių uogų išvaizda gal ir nėra aukščiausios kokybės ir tokios gražios formos, kaip braškių, bet uogos patvarios, transportabilios.  

Dar gana įdomi savybė – žembraškės pasižymi dekoratyvumu. Pavasarį jos išaugina gausybę baltų žiedų, kurios dekoratyvumu lenkia ne tik sodo braškes, bet ir kitas pamėgtas pavasarines gėles

Visgi labiausiai kvapą gniaužia hibrido derlingumas, kuris įprasto braškės krūmelio derlingumo pajėgumus gali viršyti 6 kartus ar daugiau. Taip pat, augalas derlių duoda apie 6 metus – ilgiau negu įprastos braškės veislės. 

Išveistos žembraškės prisitaikiusios atlaikyti itin atšiaurias sąlygas, kurios vyrauja 3–4 augalų atsparumo zonoje. Tai reiškia, kad Lietuvoje šiems augalams klimatas yra tinkamas, ir nekeliantis problemų klestėti. Hibridas lengvai įveikia ir sausras, ir žiemas, be to , šis augalas giriamas ir dėl atsparumo įprastoms braškių ligoms. Dėl šių savybių sumažėja žembraškės auginimo ir priežiūros darbų sąrašas. 

Geriausios braškių veislės

Ar sunku auginti bei prižiūrėti žemuogės ir braškės hibridą?

Nors informacijos, kaip auginti žembraškes nepakanka, ekspertai teigia, jog šis augalas praktiškai nereikalaus papildomos priežiūros, kaip kad įprastų braškių atveju. Šiuo augalus drąsiai gali auginti ir mažai patirties turintys sodininkai, nes žembraškė atspari sausrai, šalčiams, ligoms. Tik nepamirškite sezono metu nuskinti uogas ir jomis mėgautis – tiek ir beliks padaryti. Net ir pamiršus nuskinti uogą, ši nesupūva ir nenukrenta, o paprasčiausiai sudžiūsta – gi tokias natūraliai džiovintas uogas taip pat tinka vartoti.

Sodinimas. Žembraškių daigus patartina sodinti tuo pat laiku, kaip ir braškes, t .y. ankstyvą rudenį arba anksti pavasarį saulėtoje ar pusiau pavėsingoje vietoje. Tarp daigų geriau palikti didesnius atstumus, maždaug kas 50 cm, nes krūmeliai išauga gana vešlūs ir aukšti. Augalo mulčiuoti nuo šalčio praktiškai nereikia. 

Dirva. Augalai geriausiai auga lengvose ir vidutinio mechaninio sunkumo dirvose, kurių rūgštingumas pH 5,0–6,5. Kaip ir braškėms, ruošiant dirvą žembraškėms atvirame grunte, patartina ją gerai įtręšti organinėmis medžiagomis ir giliai perkasti bei leisti susigulėti. Skiriama maždaug 5–6 kg/m² organinių ir iki 40 g/m² mineralinių trąšų.  

Žembraškės auginimas

Žembraškių dauginimas 

Sėklomis dauginti žembraškių galite net nebandyti, nes ne vieną dešimtį metų šį darbą nesėkmingai bandė atlikti selekcininkai. Kadangi žembraškė yra hibridas, logiška, kad jos dauginimas sėklomis nėra augalo „stiprioji vieta“. Geriau išbandykite ūsų pagausinimą. 

Teigiama, kad žembraškės formuoja itin daug ūsų, todėl naujų augaliukų prisiveisti neužtruks. Jeigu žinote ir mokate pagrindinius braškių dauginimo ūsais niuansus, tai žembraškę pagausinti jums bus vieni juokai. Kiekvienam nuo ūso išaugusiam daigeliui skirkite vazonėlį su žeme, o čia jau įsišaknijusį augaliuką atskirkite nuo motininio augalo nukirpdami ūsą. Tokį vaikutį rudenį iš karto lengva sodinti į naują vietą. 

Žembraškių derliaus panaudojimas 

Jeigu nespėjote suvartoti šviežių žembraškės uogų – nieko tokio, jas galima ir apdoroti. Išvirkite uogienę, uogas užšaldykite, džiovinkite ar virkite arbatą – visi paminėtieji panaudojimo būdai yra galimi. Kai kurie teigia, kad po šaldymo uogos išlaiko savo formą ir nesukrinta kaip kad braškės, o uogienė nenusileidžia braškių uogienei. 

Žembraškės panaudojimas

Šaltiniai 

  1. https://vashnil.com/katalog/plodovye-sazency/klubnika/klubnika-zemklunika-kupciha/928
  2. https://www.youtube.com/watch?v=kDp3ALCC9Dw
  3. https://truskawekguru.pl/strona-glowna/e-sklep/zembraskiu-daigai/penelope-zembraske-20-vnt/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Edita
Esu Edita, derlingas.lt straipsnių rašytoja. Visą vaikystę ir paauglystę augau miško apsuptyje, gamtos gėrybių ir savito jos žavesio sūkuryje. Neapsakoma meilė gamtai paskatino mane „krimsti“ biologijos bakalauro ir magistro mokslus, o laisvalaikio metu rinkti augalų egzempliorius asmeninio herbaro kolekcijai. Kai suaugau, minimalią gamtos imitaciją pradėjau kurti ir savo aplinkoje: nedidelis šiltnamis ir kelios lysvės su sodinukais darže, keli vaismedžiai sode ir daugybė vazonų su augalais kambaryje. Vaiko priežiūros atostogos atvėrė galimybę save realizuoti rašytojos vaidmenyje ir taip meilę gamtai perteikti plačiajai visuomenei. Tai nauja patirtis man pačiai, bet nuolatinis domėjimasis augalais, gyvūnais šį iššūkį padeda įveikti sklandžiai. Papildomai praeitos studentų mokslinės praktikos, apželdinimo kursai ir narystė „Herbologų draugijoje“ padėjo praplėsti požiūrį į gamtą ir pagilinti žinias. Suvokus, kad kiekvienas vabalėlis, kiekvienas augalo lapo centimetras ar išbarstytas grūdelis yra be galo svarbus visiems gamtos sutvėrimams, įskaitant ir žmogų, norisi šia mintimi dalintis su visais gamtos mylėtojais. Mano kaip rašytojos tikslas – bendradarbiaujant kartu su derlingas.lt komanda įdomiai pateikti patikrintą, išsamią informaciją besidomintiems sodininkams, gėlininkams, daržininkams ir kitiems gamtai prijaučiantiems skaitytojams. Siekiu suteikti informatyvius, poreikius patenkinančius straipsnius, tad kviečiu skirti laiko edukacijos valandėlei apie gamtos suteikiamus turtus.
Tags:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *