Skip to content

Burokėliai žiemai: kaip skaniai užkonservuoti burokėlius greitam vartojimui

Burokėliai žiemai: kaip skaniai užkonservuoti burokėlius greitam vartojimui
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Burokėliai – viena iš tų daržovių, kurios šiuo metu išgyvena renesanso laikotarpį. Jeigu ankščiau žinojome tik du pagrindinius burokėlių panaudojimo būdus – barščių sriubą ir mišrainę su majonezu, tai dabar receptų apstu. Iš burokėlių galite spausti sultis, juos kepti, virti garuose arba net valgyti žalius. Bet, ko gero, dažniausiai šeimininkių ruošiami yra – burokėliai žiemai. Čia galimos įvairios improvizacijos su kitomis daržovėmis, kurių dėka atrandami netikėčiausi skoniai.

Beje, be to, kad burokėliai yra ne tik labai skanūs, jie turi ir labai daug naudingų savybių, kurių dėka galite būti sveikesni.

Burokėliai žiemai - mišrainė

Burokėlių mišrainė žiemai

Tai viena iš įdomesnių žieminių burokėlių mišrainių, kurioje, prie visų kitų daržovių, įkomponuotas ir kopūstas. Šią mišrainę galėsite valgyti šaltą arba naudoti kaip puikų padažą troškiniams. Jums reikės tik pasiruošti norimos mėsos, o visos troškiniui reikalingos daržovės jau yra šioje, iš anksto paruoštoje mišrainėje.

Jums reikės:

  • 500 g baltagūžių kopūstų
  • 5 pomidorų
  • 2 burokėlių
  • 2 morkų
  • 2 svogūnų
  • 2 saldžiųjų paprikų
  • 3 šaukštų cukraus
  • 1,5 valgomojo šaukšto druskos
  • 70 ml augalinio aliejaus
  • 100 ml vandens
  • 2 valgomųjų šaukštų acto

Paruošimas:

  1. Nuvalykite ir nuplaukite visas daržoves.
  2. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais.
  3. Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis.
  4. Pomidorus sutrinkite iki vientisos masės.
  5. Iš saldžiųjų paprikų išimkite sėklas, pašalinkite kotelius ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais.
  6. Burokėlius ir morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  7. Sudėkite visas daržoves į puodą arba keptuvę ir, vis pamaišydami, troškinkite ant silpnos ugnies 20 minučių.
  8. Po to įberkite druskos, cukraus ir įpilkite augalinio aliejaus. Troškinkite dar 20 minučių.
  9. Supilkite actą, išmaišykite ir po 2 minučių nuimkite daržoves nuo viryklės.
  10. Sukrėskite mišrainę į sterilius stiklainius, užsukite metaliniais dangteliais, apverskite ir palikite atvėsti.
Burokėliai žiemai

Burokėliai žiemai su obuolių sultimis

Ir burokėliai, ir obuolių sultys turi daug naudingų medžiagų ir vitaminų. Burokėlių ir obuolių sulčių derinys, konservuojamas žiemai, išsaugo didžiąją dalį šių naudingųjų savybių. Todėl, reguliarus tokiu būdu paruoštų, burokėlių vartojimas gali padėti sustiprinti imuninę sistemą ir pagerinti virškinimo sistemą.

Jums reikės:

  • 1 kg burokėlių
  • 1 litro obuolių sulčių
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos

Paruošimas:

  1. Burokėlius kruopščiai nuplaukite, nupjaukite lapkočius ir šaknis.
  2. Sudėkite į puodą ir išvirkite juos pasūdytame vandenyje.
  3. Išvirtus burokėlius nulupkite ir supjaustykite juos norimo dydžio gabaliukais.
  4. Šviežiai išspaustas obuolių sultis užkaitinkite iki +80 °C temperatūros ir pasūdykite.
  5. Supjaustytus burokėlius, sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir iki pat viršaus užpilkite obuolių sultimis.
  6. Sandariai uždarykite stiklainius, apverskite ir palikite atvėsti.
Burokėliai žiemai

Burokėlių sriuba žiemai

Ši, česnaku kvepianti, šiek tiek aštrumo turinti, burokėlių sriuba puikiai sušildys jus žvarbiais žiemos vakarais. Be to, ją galite valgyti tiesiog kaip sotų užkandį arba garnyrą prie žuvies ar mėsos patiekalų.

Sriubai, iš recepte pateiktų produktų, reikės 3 po 0,5 l talpos, stiklainių.

Jums reikės:

  • 1 galvutės česnako
  • 1 kg burokėlių
  • 40 g cukraus
  • 400 g pomidorų
  • 1 aitriosios paprikos
  • 500 g morkų
  • 150 ml augalinio aliejaus
  • 500 g svogūnų
  • 1 valgomojo šaukšto druskos
  • 2 lauro lapų
  • 40 ml 9 % acto
  • 4 saldžiųjų pipirų žirnelių

Paruošimas:

  1. Nuplaukite ir nulupkite morkas, burokėlius, svogūnus ir česnakus.
  2. Pomidorus ir paprikas nuplaukite ir smulkiai supjaustykite arba sumalkite.
  3. Svogūnus supjaustykite maždaug 2-3 mm storio pusžiedžiais.
  4. Morkas ir burokėlius atskirai stambiai sutarkuokite, nes jie bus dedami į mišrainę skirtingais etapais.
  5. Į gilią keptuvę arba puodą supilkite aliejų ir sudėkite svogūnus. Nuolat maišydami pakepinkite juos, kol taps permatomi.
  6. Į kepančius svogūnus sudėkite tarkuotas morkas. Gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir, nesumažinę ugnies, pamaišydami, kepkite daržoves apie 5 minutes. Jei morkos bus vis dar kietos, vėl uždėkite dangtį ir pakepkite dar 2-3 min.
  7. Į mišrainę sudėkite pomidorus, viską gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir leiskite užvirti.
  8. Mišrainę pagardinkite prieskoniais, druska ir pipirais.
  9. Į ištroškintas daržoves suberkite tarkuotus burokėlius. Viską gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu, sumažinkite kaitrą ir troškinkite dar 1,5 valandos, reguliariai maišydami.
  10.  Likus penkioms minutėms iki virimo pabaigos sudėkite smulkintą česnaką ir actą.
  11. Paruoštą karštą mišrainę sudėkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite metaliniais dangteliais, apverskite ir palikite atvėsti.
Burokėliai žiemai - nauda

Burokėlių nauda

Mažesnis kraujospūdis ir geresni sportiniai rezultatai – tai tik kelios šios, daug folio rūgščių turinčios, daržovės privalumai. Žinoma, kad gautumėte kuo daugiau maistingųjų medžiagų, geriausia juos valgyti žalius arba keptus. Verdant dalis naudingų medžiagų žūsta.

Moksliniais tyrimais patvirtinta burokėlių nauda sveikatai. Jie gali padėti kontroliuoti kraujospūdį, pagerinti sportinius rezultatus, virškinimo sistemą, smegenų veiklą, gali veikti prieš vėžinius susirgimus, kovoti su organizmo uždegimais.

Galimas šalutinis burokėlių poveikis

Kalbant apie burokėlius svarbu paminėti, kad jų vartojimas turėtų būti ribojamas, sergant šiomis ligomis: podagra, akmenlige ir reumatoidiniu artritu, oksalurija, gastritu ir esant dideliam rūgštingumui. Jie net ir virti didina druskos rūgšties kiekį skrandžio sultyse.

Net jei burokėlių skonis saldus, tai nereiškia, kad jie neturi įtakos skrandžio rūgštingumui. Todėl burokėlių didelėmis porcijomis negalima vartoti  tiems žmonėms, kurie serga padidėjusio rūgštingumo gastritu. Šių daržovių taip pat nerekomenduojama valgyti sergant cukriniu diabetu, bei lėtiniu viduriavimu – jie sustiprins vidurius laisvinantį poveikį.

Burokėlių sriuba

Patarimas: kaip virti burokėlius

Kadangi nemažai žiemai ruošiamų burokėlių pirmiausia reikia išvirti, noriu duoti jums patarimą apie burokėlių virimą iš savo asmeninės patirties. Visada galvojau, kad išvirti didžiulį puodą burokėlių tolygu tragedijai, nes jie verda be galo ilgai ir per tą laiką „pakvimpa“ ne tik mano, bet ir kaimynų namai. Neprisimenu, kas, bet mane vieną gražią dieną pamokė virti burokėlius. Dėkinga tam žmogui esu ligi šiolei. Taigi – viskas daug paprasčiau nei gali atrodyti. Užvirusį, net ir didžiausią, puodą su burokėliais išjungiu ir uždengtą palieku atvėsti. Dažniausiai verdu vakare, tai jau kitos dienos rytą burokėliai būna visiškai minkšti. Pati netikėjau, kad gali būti taip paprasta.

Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets

Tyrimai:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31553287/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25294299/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316347/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295087/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288952/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23846159/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27278926/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/https://www.researchgate.net/publication/260944042

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *