Skip to content

Drambliniai česnakai: nuostabūs česnako ir poro giminaičiai, kuriuos dar suspėsite pasisodinti šį rudenį

Drambliniai česnakai: nuostabūs česnako ir poro giminaičiai, kuriuos dar suspėsite pasisodinti šį rudenį
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Drambliniai česnakai (Allium ampeloprasum) – tai neįprastai dideli česnakai, atrodantys net šiek tiek mistiškai ir skoniu primenantys greičiau porą, nei česnaką. Dėl jo daugelyje šalių tarp daržininkų kyla nemažai diskusijų. Niekaip nepavyksta susitarti ar tai česnakas, ar poras. Kaip gi yra iš tikrųjų?

Drambliniai česnakai tikrai primena didžiules česnako galvutes, kurios gali sverti net iki kilogramo ir pasižymi daugybe puikių naudingų savybių, kurias turi ir paprasti česnakai. Tačiau, nors jie priklauso allium šeimai, kaip česnakai, savo rūšimi jie artimesni porams. Todėl drambliniai česnakai yra švelnaus česnako skonio su poro prieskoniu. Jis – puiki alternatyva tiems, kam įprastas česnakas yra per daug aštrus.

Mūsų krašte šie drambliniai česnakai sodinami vėlyvą rudenį. Tad, jei liko darže žemės gabaliukas, o už lango dar nepašalo, galite suspėti pasisodinti šių česnakų.

Drambliniai česnakai - auginimas

Dramblinių česnakų sodinimas ir auginimas

Dramblinių česnakų sodinimas ir priežiūra tokia pati kaip ir žieminių česnakų. Todėl užteks prisiminti tik kelis svarbiausius dalykus:

  • Sėjomaina. Labiausiai jūsų drambliniams česnakams patiktų, jeigu juos sodintumėte ten kur augo moliūgai, patisonai, cukinijos, kopūstai ar įvairios ankštinės daržovės.
  • Žemė lengva ir neužmirkstanti. Šie, kaip ir paprastieji česnakai mėgsta lengvą žemę su geru drenažu. Jei žemė labai skurdi, pagerinti ją galite prieš dramblinių česnakų sodinimą įterpdami durpių.
  • Didesnis atstumai tarp skiltelių. Sodinant šiuos, tikrai didelius česnakus, reikia palikti didesnius tarpus tarp skiltelių. Idealu būtų jeigu sodintumėte kas 25 cm.
  • Mulčiavimas. Pasodintus šiuos česnakus, kaip ir paprastus žieminius česnakus, galite mulčiuoti durpėmis, humusu arba pjuvenomis. Mulčo storis turėtų būti apie 2-5 cm. Pavasarį, jeigu po žiemos mulčiaus liks – jį nuimkite.
  • Derlius imamas vėliau.  Žinoma, viskas priklauso nuo oro sąlygų, bet dramblinių česnakų derlius imamas pora savaičių vėliau negu žieminių česnakų. Jų gana storas stiebas, ilgai žaliuojantys lapai, stori bei sultingi lukštai, todėl jie bręsta ilgiau.
Drambliniai česnakai - sodinimas

Dramblinių česnakų ligos ir kenkėjai

Nepaisant to, kad drambliniai česnakai yra gana atsparūs, jie yra jautrūs:

  • Šakninėms erkėms. Jos gali taip paveikti česnakus, kad jau ankstyvuoju vystymosi etapu česnakai gali žūti. Norint to išvengti, būtina pastebėti ir suspėti laiku nupjauti pažeistas ir apipuvusias augalo dalis.
  • Fuzariozė. Tai grybinės kilmės liga. Jos išgydyti neįmanoma. Belieka tik sunaikinti pažeistus augalus. Užpuolus fuzariozei, žemės, kurioje augo sergančios daržovės, negalima naudoti 2 metus.
  • Svogūninės musės. Jos apsigyvena ant vidinės dramblinių česnakų galvutės dalies ir sunaikina augalą. Su šiomis kenkėjomis galima kovoti, apibarstant augalus tabaku, juodaisiais pipirais ir medžio pelenais.
Drambliniai česnakai - nauda

Dramblinių česnakų nauda

Drambliniuose česnakuose, kaip ir įprastuose česnakuose, gausu sveikatai naudingų maistinių medžiagų. Todėl šie česnakai, nors ir gerokai švelnesni, turi tikrai daug naudingų savybių. Štai keletas jų, pagrįstų moksliniais tyrimais:

  • Drambliniai česnakai yra puikus vitaminų E, C ir A šaltinis.
  • Česnakuose yra antimikrobinių medžiagų – alicino turinčio dialilio sulfido ir tiosulfato, kurie yra labai veiksmingi kovojant su maistu plintančiais ligų sukėlėjais. Ne vienas mokslininkų atliktas tyrimas įrodė, kad drambliniuose česnakuose yra net aštuoni skirtingi tiosulfatai. Pavyzdžiui, Vibrio cholera yra pagrindinis per maistą plintantis patogenas Tailande. Jo yra žaliame ir mažai termiškai apdorotame maiste. Šis patogenas sukelia cholerą. Jį slopinantys, natūralūs produktai, gali būti naudojami maisto produktų saugumui užtikrinti. Atliktame laboratoriniame tyrime dramblinių česnakų aliejus buvo naudojamas prieš Vibrio cholera. Šio tyrimo metu nustatyta, kad aliejus naikina arba slopina choleros bakterijas ir stabdo jų augimą.
  • Žinoma, kad visų rūšių česnakai turi veikliųjų medžiagų, kurių veikimas panašus į antibiotikų. Todėl česnakai dažnai vadinami tiesiog – natūraliais antibiotikais. Ne išimtis ir drambliniai česnakai. Jie taip pat gali vadintis natūraliais antibiotikais ir padėti turint peršalimo ar gripo simptomų.
  • Kaip ir įprastas česnakas, kuris pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, dramblinis česnakas gali padėti sulėtinti vėžinių ląstelių augimą, kuomet sustoja ląstelių ciklas, apoptozė ir angiogenezė. Viename laboratoriniame tyrime buvo atliekamas tyrimas dėl to, kaip dramblinis česnakas paveiks osteosarkomos ląstelių (U2OS) proliferaciją ir ląstelių aktyvumą. Tyrimui buvo naudotos žmogaus osteosarkomos ląstelės ir dramblinio česnako ekstraktas. Tyrimo rezultatai parodė, kad dramblinis česnakas pasižymi puikiomis antibakterinėmis savybėmis ir turi slopinamąjį poveikį osteosarkomos ląstelių (U2OS) proliferacijai ir ląstelių aktyvumui.
Drambliniai česnakai

Tiems, kas jau užsiauginote dramblinių česnakų arba tiems, kas dabar dar spės jų pasisodinti ir kitąmet sulauks derliaus, siūlau kelis receptus kaip juos skaniai paruošti vartojimui.

Marinuoti drambliniai česnakai ir aitriosios paprikos

Taip paruošti česnakai ir paprikos yra puikus marinuotas užkandis žiemai. Česnakai gaunasi labai traškūs ir skanūs.

Jums reikės:

  • 10 česnako galvučių
  • 1 litro vandens
  • 1 valgomojo šaukšto acto esencijos
  • 10 juodųjų pipirų žirnelių
  • 2 aitriųjų paprikų
  • 6 lauro lapų
  • 1 valgomojo šaukšto druskos
  • 1 valgomojo šaukšto cukraus

Paruošimas:

  • Česnakus nulupkite, paprikų ankštis perpjaukite per pusę ir išilgai, išimkite sėklas.
  • Česnakus ir paprikas sudėkite į stiklainius ir užpilkite verdančiu vandeniu.
  • Palaukite apie 10 minučių ir vandenį nupilkite į puodą. Į jį taip pat sudėkite visus prieskonius, išskyrus lauro lapus bei pipirus ir išvirkite marinatą.
  • Į stiklainius su česnakais sudėkite lauro lapus ir pipirus, užpilkite verdančiu marinatu, sandariai užsukite, apveskite ir palikite atvėsti.
Marinuoti drambliniai česnakai

Rožiniai marinuoti drambliniai česnakai

Jums reikės:

  • 10 galvučių česnako
  • 1 l vandens
  • 50 g rupios druskos
  • 50 g cukraus
  • 100 ml obuolių acto (6%), jeigu norite aštriau – dėkite 9% actą
  • 1 burokėlio
  • keleto kvapiųjų pipirų žirnelių kiekvienam stiklainiui

Paruošimas:

  • Česnaką nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Burokėlius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite labai plonais šiaudeliais ir sudėkite į stiklainio dugną. Ant burokėlių sudėkite česnakus ir įmeskite keletą pipirų žirnelių.
  • Iš vandens, druskos, cukraus ir acto išvirkite marinatą. Pavirkite jį dar 2 minutes ant labai silpnos ugnies ir užpilkite ant daržovių stiklainiuose.
  • Jeigu viską sudėjote į 0,5 l stiklainius, serilizuokite juos 5 minutes, o jeigu į 1 l – 10 minučių.
  • Po to stiklainius sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti

Džiovinti drambliniai česnakai

Pats paprasčiausias dramblinių česnakų išsaugojimas žiemai – jų džiovinimas. Česnakus nulupkite ir supjaustykite plonomis riekutėmis. Džiovinkite paskleidę plonu sluoksniu orkaitėje arba džiovyklėje.

Išdžiovintus česnakus sudėkite į stiklainį ir sandariai užsukite metaliniu dangteliu. Jei norite, galite česnakus sumalti.

Drambliniai česnakai

Galimas šalutinis dramblinio česnako poveikis

Kaip jau supratote, dramblinis česnakas iš tiesų yra naudingas ir gali padėti daugeliu atvejų kaip ir paprastas česnakas, tačiau visgi yra žmonių, kuriems jo valgyti nereikėtų:

  • jaunesniems nei 2 metų vaikams
  • nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims
  • žmonėms, sergantiems: pepsine opalige, kepenų ligomis (pvz., hepatitu), epilepsija, astma ar tulžies pūslės ligomis
  • turintiems žemą kraujospūdį.

Pabaigai

Prisipažinsiu, visada buvau esu paprastųjų česnakų šalininkė. Juos dedu visur ir visada, nes man jie labai patinka. Be to – tai patikima profilaktinė priemonė nuo peršalimo ligų. Žinoma, tas aštrus jų kvapas ne visada visur tinka. Todėl dabar, rimčiau pasidomėjusi apie dramblinius česnakus, būtinai jų pasisodinsiu. Juolab, kad jų naudingosios savybės tokios pat kaip ir paprastųjų, o skonį ir kvapą jie turi gerokai švelnesnį. Reikia juk eksperimentuoti ir nuolat išbandyti kažką naujo.

Česnakų užpiltinė – natūralus vaistas jūsų kraujagyslėms

Trinti česnakai žiemai – tai maistas, kuris jus gali apsaugoti nuo virusinių ligų

Malti česnakai žiemai – puikus būdas gausiam česnakų derliui išsaugoti

Šaltiniai:
https://drcolbert.com/all-about-elephant-garlic-how-to-make-a-wellness-paste/

Tyrimai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874095/#B4
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874095/#B5
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874095/#B8
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874095/#B9
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874095/#B10
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874095/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19584531/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *