Čia bus ne klasika tapusios knygos „Pienių vynas“ apžvalga, o išsami instrukcija, kaip pasigaminti naminį vyną iš kiaulpienės žiedų. Tikras gurmanas tokio naminio vyno tikrai yra ragavęs ir pajutęs neįprastą, kiek aštroką skonį su nežymiu salstelėjusiu medaus poskoniu. Geriausia dalis ta, kad ši žaliava nemokama – prisirinkite kiaulpienės žiedų laukuose ar paprasčiausiai savo kieme! Tad atėjus pavasariui, neskubėkite kiaulpienių išguiti iš sodo, o pirmiau surinkite žiedus ir nesudėtingai pasigaminkite pienių vyno.
Pienių vynas: koks skonis ir savybės slepiasi jo taurėje?
Pienių vynas garsėja savitu, unikaliu ir aštriai pikantišku skoniu. Kai kuriems žmonėms jis kiek primena midų, nes jaučiamos neryškios, saldokos medaus natos. Tiesą sakant, tokie skonio „nukrypimai“ priklauso nuo to, ar vynas paruoštas naudojant visas kiaulpienės žiedų dalis, ar tik geltonus žiedlapius.
Pienių vyno nauda sveikatai
Jeigu vartosite saikingai, tai pienių vynas atneš nemažai naudos sveikatai. Gerąsias savybes duoda kiaulpienių žiedai, o tai yra:
- Antioksidacinis aktyvumas
- Priešuždegiminis poveikis
- Diuretinės savybės
- Cholesterolio kiekio mažinimas
- Svorio kontrolė
- Virškinimo gerinimas
- Antibakterinės savybės
Surinkite kiaulpienes pienių vynui
Žinoma, pienių vynas gaminamas iš kiaulpienės žiedų, o ne iš kokių nors pūkų, lapų, šaknų ar kitų dalių. Tad pradėkite žiedus rinkti tada, kol dar neperžydėjo ir jų įmanoma nemažai susirinkti. Geriausia tai daryti ryte, kai žiedai jau prasiskleidžia visu gražumu ir kai turite galimybę tą pačią dieną juos apdoroti.
Skabykite tik pačias žiedų galvas, neskindami žiedynkočio. Svarbu, kad kiaulpienių žiedai turėtų kuo mažiau žaliosios dalies, nes jie duoda visai kitokias savybes ir skonį. Nieko blogo, jei žalių dalių šiek tiek liks, bet jei jų bus per daug, vynas bus kartus.
Ingredientai ir indai pienių vynui gaminti
Kaip ir įprastam naminiam vynui gaminti (pavyzdžiui, obuolių), pasiruoškite įrankius ir indus, kuriuose fermentuosite šį gėrimą.
Paprastai vynui reikia:
- fermentavimo indo (stiklinių ar plastikinių ir geriau dviejų),
- fermentavimo vamzdelio arba žarnelės su nuvedimu į indą su vandeniu, arba guminio balionėlio,
- sandaraus kamščio, į kurį įsistato fermentavimo vamzdelis,
- jeigu naudosite balionėlį, reikės sandarinimo juostos jam sutvirtinti.
Dažnu atveju naujos įrangos įsigyti nereikia ir nedideliam kiekiui gėrimo pasiruošti galima pritaikyti buityje naudojamus indus. Visgi specialūs indai labai palengvina paruošiamąjį darbą ir užtikrina sėkmingą produkto fermentaciją.
Na, o ruošiant pienių vyną, reikės tokių ingredientų:
- 2 l kiaulpienių žiedų
- 4 l filtruoto vandens
- 3 citrinų
- 3 apelsinų
- 1,5 kg cukraus
- 300 g susmulkintų razinų
- 5 g vyno mielių
Instrukcija, kaip ruošiamas pienių vynas
- Šviežius, ką tik surinktus kiaulpienių žiedus perplaukite šaltu vandeniu ir sudėkite į puodą.
- Žiedus užpilkite verdančiu vandeniu, indą uždenkite ir leiskite mišiniui nusistovėti. Geriausia tokią kiaulpienių arbatą palikti pritraukti 2–3 paroms arba bent pernakt.
- Žiedus nukoškite per marlę į kitą puodą ir kuo geriau išspauskite visą skystį iš kiaulpienės žiedų. Ir čia žiedai jau bus nebereikalingi – juos išmeskite.
- Pastatykite puodą su nusunktu skysčiu ant stiprios ugnies ir užvirinkite.
- Įmaišykite iš citrinų ir apelsinų išspaustas sultis, suberkite cukrų ir išmaišykite, kol cukrus ištirps.
- Įdėkite citrinų ir apelsinų žieveles bei pasmulkintas razinas. Nuimkite indą nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kad atvėstų.
- Kai mišinys atvės iki kambario temperatūros, supilkite jį į fermentavimo indą, įmaišykite vyno mieles.
- Indą sandariai uždenkite ir palikite kambario temperatūroje 10–14 dienų.
- Kai baigiasi aktyvi fermentacija (maždaug po 3 savaičių), skystį išsiurbkite arba atsargiai supilkite į kitą dezinfekuotą fermentacijos indą, palikdami mielių nuosėdas.
- Po perpylimo indą su skysčiu sandariai uždarykite ir uždėkite fermentacijos vamzdelį. Įsitikinkite, kad indas pripildomas beveik pilnai. Palikite jauną vyną ramybėje bent 3 mėnesiams. Stebėkite, ar skystis išskaidrėja, o jei susidaro nuosėdos – perpilkite dar kartą į naują indą.
- Jau išskaidrėjusį vyną supilstykite į butelius. Geriausia tokį pienių vyną vartoti brandinus dar metus laiko buteliuose, bet nekantraujantiems jo paragauti jau įmanoma ir po 6 mėnesių.
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.
Šaltiniai
https://www.almanac.com/recipe/pink-dandelion-wine
https://www.thespruceeats.com/how-to-make-dandelion-wine-1327932
https://www.hiddenlegendwinery.com/what-are-the-benefits-of-drinking-dandelion-wine/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.