Skip to content

Burokėlių salotos – sveikas pasirinkimas. 3 nepakartojami keptų, virtų ir žalių burokėlių salotų receptai

  • by
Burokėlių salotos – sveikas pasirinkimas. 3 nepakartojami keptų, virtų ir žalių burokėlių salotų receptai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Burokėliai mūsų mityboje turėtų užimti ypatingą vietą, nes tai dažnai traktuojama kaip Nr. 1 daržovė mažakraujystei gydyti, be to, jie gausūs antioksidantų. Kai kam labiau priimtini marinuoti burokėliai, o kai kam – virtų ar žalių burokėlių salotos. Ypač dabar, kai jau iš rudens priruoštos burokėlių salotos žiemai eina į pabaigą, verta išbandyti naujus receptus su šia daržove ir pasigaminti maistingas, mažai kaloringas, sveikas salotas. Siūlome išsirinkti burokėlius pagal savo skonį: keptus, virtus ar žalius, o šalia pritaikyti paprastus, kartais stebinančius ingredientus ir sukurti nuostabias salotas.

Keptų burokėlių ir moliūgų salotos su feta

Niekas prie stalo neliks abejingas šioms spalvotoms salotoms, kai jas patieksite. Įvairių skonių gama, tobulai derantys tonai, rūgštelė, saldumas, traškesys – viskas, ko tikimasi iš gerų salotų! Jeigu norite tokias pasiruošti, jums reikia:

Keptų burokėlių salotos su feta ir moliūgu
  • 400 g burokėlių
  • 400 g moliūgo
  • 30 g trupintos ar kubeliais pjaustytos fetos
  • 30 g granatų sėklų
  • 4 saujos gražgarstės lapų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos ir pipirų

Salotų padažą pagaminsite iš:

  • 2,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų balzaminio acto
  • 1 šaukšto medaus
  • Druskos ir pipirų

Gaminimas:

  1. Moliūgą ir burokėlius supjaustykite 3 cm dydžio kubeliais sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Tada paskleiskite juos ant kepimo skardos ir kepkite 20 min. 220 °C įkaitintoje orkaitėje.
  2. Nedideliame atskirame inde sumaišykite ingredientus padažui, gerai suplakite, kad susimaišytų.
  3. Į dubenį sudėkite salotų lapus ir granatų sėklas. Tada ant viršaus dėkite iškepusius ir atvėsusius daržovių kubelius.
  4. Užpilkite padažo, pridėkite fetos ir patiekite.

Virtų burokėlių salotos su pupelėmis, agurkėliais ir svogūnu

Tai vienos iš tradicinių burokėlių salotų, dažnai tiekiamų ant Kūčių stalo, bet negali būti užmirštos ir kitu metų laiku. Į šias kaimiško skonio, sočias salotas įeina:

Virtų burokėlių salotos su pupelėmis, agurkėliais ir svogūnu
  • 3–4 virti burokėliai
  • 300 g virtų arba 1 skardinė baltųjų pupelių
  • 3 marinuoti agurkai
  • 1 nedidelis svogūnas, supjaustytas kubeliais
  • Padažas:
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai baltojo vyno acto
  • Druskos ir juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Visas daržoves susmulkinkite ir sumaišykite dubenyje.
  2. Supilkite padažo ingredientus ir dar kartą išmaišykite.
  3. Palikite 10 minučių pastovėti, kad skoniai susijungtų, ir mėgaukitės!

Lygiai tokiu pačiu principu gali būti pagaminta burokėlių mišrainė su pupelėmis, jeigu į ją įdėsite majonezo ir papildysite virtomis bulvėmis.

Žalių burokėlių salotos su obuoliais ir morkomis

Siūlome dar vieną, jau gana klasišką receptą, kuriame salotos su neapdorotais burokėliais, obuoliais ir morkomis suteiks nemenką vitaminų atsargą. Salotoms ir padažui reikės:

Žalių burokėlių salotos su obuoliais ir morkomis
  • 2 žalių burokėlių
  • 2 rūgščių vidutinio dydžio obuolių
  • 2 didelių morkų
  • 2 citrinų žievelė ir apie 50 ml jų sulčių
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 0,5 šaukšto medaus (nebūtina)
  • jūros druskos
  • juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Į didelį dubenį sutarkuokite burokėlius, obuolius ir morkas.
  2. Nutarkuokite citrinos žievelę ir sudėkite ją į dubenį, apšlakstykite salotas citrinos sultimis.
  3. Įpilkite alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, medaus (jeigu dedate) ir salotas gerai išmaišykite.

Šaltiniai:
https://onecarefreecook.com/roasted-beetroot-and-pumpkin-salad/
https://www.theladyshake.com.au/blog/recipes/salads/pumpkin-pomegranate-beetroot-and-feta
https://www.stephgaudreau.com/beet-carrot-apple-salad-recipe/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Edita
Esu Edita, derlingas.lt straipsnių rašytoja. Visą vaikystę ir paauglystę augau miško apsuptyje, gamtos gėrybių ir savito jos žavesio sūkuryje. Neapsakoma meilė gamtai paskatino mane „krimsti“ biologijos bakalauro ir magistro mokslus, o laisvalaikio metu rinkti augalų egzempliorius asmeninio herbaro kolekcijai. Kai suaugau, minimalią gamtos imitaciją pradėjau kurti ir savo aplinkoje: nedidelis šiltnamis ir kelios lysvės su sodinukais darže, keli vaismedžiai sode ir daugybė vazonų su augalais kambaryje. Vaiko priežiūros atostogos atvėrė galimybę save realizuoti rašytojos vaidmenyje ir taip meilę gamtai perteikti plačiajai visuomenei. Tai nauja patirtis man pačiai, bet nuolatinis domėjimasis augalais, gyvūnais šį iššūkį padeda įveikti sklandžiai. Papildomai praeitos studentų mokslinės praktikos, apželdinimo kursai ir narystė „Herbologų draugijoje“ padėjo praplėsti požiūrį į gamtą ir pagilinti žinias. Suvokus, kad kiekvienas vabalėlis, kiekvienas augalo lapo centimetras ar išbarstytas grūdelis yra be galo svarbus visiems gamtos sutvėrimams, įskaitant ir žmogų, norisi šia mintimi dalintis su visais gamtos mylėtojais. Mano kaip rašytojos tikslas – bendradarbiaujant kartu su derlingas.lt komanda įdomiai pateikti patikrintą, išsamią informaciją besidomintiems sodininkams, gėlininkams, daržininkams ir kitiems gamtai prijaučiantiems skaitytojams. Siekiu suteikti informatyvius, poreikius patenkinančius straipsnius, tad kviečiu skirti laiko edukacijos valandėlei apie gamtos suteikiamus turtus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *