Burokėliai mūsų mityboje turėtų užimti ypatingą vietą, nes tai dažnai traktuojama kaip Nr. 1 daržovė mažakraujystei gydyti, be to, jie gausūs antioksidantų. Kai kam labiau priimtini marinuoti burokėliai, o kai kam – virtų ar žalių burokėlių salotos. Ypač dabar, kai jau iš rudens priruoštos burokėlių salotos žiemai eina į pabaigą, verta išbandyti naujus receptus su šia daržove ir pasigaminti maistingas, mažai kaloringas, sveikas salotas. Siūlome išsirinkti burokėlius pagal savo skonį: keptus, virtus ar žalius, o šalia pritaikyti paprastus, kartais stebinančius ingredientus ir sukurti nuostabias salotas.
Keptų burokėlių ir moliūgų salotos su feta
Niekas prie stalo neliks abejingas šioms spalvotoms salotoms, kai jas patieksite. Įvairių skonių gama, tobulai derantys tonai, rūgštelė, saldumas, traškesys – viskas, ko tikimasi iš gerų salotų! Jeigu norite tokias pasiruošti, jums reikia:
- 400 g burokėlių
- 400 g moliūgo
- 30 g trupintos ar kubeliais pjaustytos fetos
- 30 g granatų sėklų
- 4 saujos gražgarstės lapų
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos ir pipirų
Salotų padažą pagaminsite iš:
- 2,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštų balzaminio acto
- 1 šaukšto medaus
- Druskos ir pipirų
Gaminimas:
- Moliūgą ir burokėlius supjaustykite 3 cm dydžio kubeliais sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Tada paskleiskite juos ant kepimo skardos ir kepkite 20 min. 220 °C įkaitintoje orkaitėje.
- Nedideliame atskirame inde sumaišykite ingredientus padažui, gerai suplakite, kad susimaišytų.
- Į dubenį sudėkite salotų lapus ir granatų sėklas. Tada ant viršaus dėkite iškepusius ir atvėsusius daržovių kubelius.
- Užpilkite padažo, pridėkite fetos ir patiekite.
Virtų burokėlių salotos su pupelėmis, agurkėliais ir svogūnu
Tai vienos iš tradicinių burokėlių salotų, dažnai tiekiamų ant Kūčių stalo, bet negali būti užmirštos ir kitu metų laiku. Į šias kaimiško skonio, sočias salotas įeina:
- 3–4 virti burokėliai
- 300 g virtų arba 1 skardinė baltųjų pupelių
- 3 marinuoti agurkai
- 1 nedidelis svogūnas, supjaustytas kubeliais
- Padažas:
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai baltojo vyno acto
- Druskos ir juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Visas daržoves susmulkinkite ir sumaišykite dubenyje.
- Supilkite padažo ingredientus ir dar kartą išmaišykite.
- Palikite 10 minučių pastovėti, kad skoniai susijungtų, ir mėgaukitės!
Lygiai tokiu pačiu principu gali būti pagaminta burokėlių mišrainė su pupelėmis, jeigu į ją įdėsite majonezo ir papildysite virtomis bulvėmis.
Žalių burokėlių salotos su obuoliais ir morkomis
Siūlome dar vieną, jau gana klasišką receptą, kuriame salotos su neapdorotais burokėliais, obuoliais ir morkomis suteiks nemenką vitaminų atsargą. Salotoms ir padažui reikės:
- 2 žalių burokėlių
- 2 rūgščių vidutinio dydžio obuolių
- 2 didelių morkų
- 2 citrinų žievelė ir apie 50 ml jų sulčių
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 0,5 šaukšto medaus (nebūtina)
- jūros druskos
- juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Į didelį dubenį sutarkuokite burokėlius, obuolius ir morkas.
- Nutarkuokite citrinos žievelę ir sudėkite ją į dubenį, apšlakstykite salotas citrinos sultimis.
- Įpilkite alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, medaus (jeigu dedate) ir salotas gerai išmaišykite.
Šaltiniai:
https://onecarefreecook.com/roasted-beetroot-and-pumpkin-salad/
https://www.theladyshake.com.au/blog/recipes/salads/pumpkin-pomegranate-beetroot-and-feta
https://www.stephgaudreau.com/beet-carrot-apple-salad-recipe/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.