Silkė Kūčioms yra visiškai neatsiejama šventinio stalo dalis, jau seniai tapusi tokia sava, kad net nebesusimąstome, jog kadaise silkė buvo prabangos prekė ir ją patiekdavo tik ant aukštuomenės stalų. Skaitykite toliau ir sužinosite kaip išsirinkti kokybišką silkę. Ar ją galima vartoti nėštumo metu? Pateiksime gardžiausius silkės marinatų receptus bei klasika tapusį silkės su grybais receptą.
Silkė Kūčioms – istorija trumpai
Silkė Kūčioms ir, kaip pasninko patiekalas, pradėta tiekti tik XIX a., kai tapo prieinamesnė, pigesnė. Tačiau net ir tuomet silkė nebuvo įprastas kasdienis valgis. Ypač retai jos skanaudavo toliau nuo uosto įsikūrę Lietuvos gyventojai. Apskritai silkė Kūčioms pradėta tiekti sekant krikščioniškąja tradicija. Iki tol lietuviai ant Kūčių stalo dėdavo daugiausiai grūdus, vaisius, daržoves, duoną – tai, ką užaugindavo patys per metus.
Silkė Lietuvoje žinoma jau nuo XIII a. pabaigos, tačiau tik daug vėliau ji tapo prienama ir paprastiems žmonėms, ne tik aukštuomenei. Iki XVI a. pradžios silkes į Lietuvą statinėse atgabendavo Hanzos pirkliai, vėliau silkė lietuvius pasiekdavo iš Europos šalių, o Tarpukario Lietuvoje daugiausiai silkės būdavo importuojama iš Jungtinės Karalystės. Tuo metu silkė sudarė net 97,9 % visos į Lietuvą įvežtos žuvies. Silkės prekyba daugiausiai užsiimdavo žydai, todėl nenuostabu, kad tiek daug silkės patiekalų receptų sukurti būtent žydų.
Silkė Kūčioms: kaip išsirinkti kokybišką žuvį
Šiais laikais silkė Kūčioms yra savaime suprantamas patiekalas ir be jos neapsieinama nei vienuose namuose. Belieka išsirinkti įdomesnį, naujesnį, dar nebandytą receptą ir, žinoma, gerą, šviežią bei kokybišką silkę. Kokybiška šviežia silkė yra šviesios spalvos, malonaus kvapo, nepageltusi. Sūdyta silkė gali būti nežymiai patamsėjusi pačiame paviršiuje, vos gelsvo atspalvio pjūvių vietoje. Kuo stipriau sūdyta silkė, tuo ji tvirtesnė, kietesnė, tačiau net ir mažai sūdyta, minkšta silkė turi būti standi, tvirta, neištęžusi.
Kai jau išsirinkome kokybišką silkę, belieka nuspręsti, kaip ją paruošime ir patieksime ant Kūčių stalo: puikius paprastus, bet ne prastus receptus pateiksime žemiau, bet prieš tai atsakome į dažną klausimą, ypač prieš Kūčias: ar silkė nėštumo metu yra saugi valgyti?
Silkė nėštumo metu
Deja, visuomenėje vis dar sklando labai daug neteisingos informacijos ir tokia jautri asmenų grupė, kaip besilaukiančios moterys, yra puikus taikinys klaidinančiai informacijai skleisti. Juk visos būsimos mamytės nori padaryti viską, kas geriausia, kad jų vaikučiai gimtų ir augtų sveiki, būtų žvalūs ir protingi. Ir čia pasigirsta gandų, kad silkė gali būti pavojinga nėštumo metu. Tai netiesa! Iš tiesų silkė nėštumo metu yra ne tik saugi valgyti, tačiau net yra tarp rekomenduojamų valgyti žuvų.
Silkė priskiriama riebioms žuvims, kurios turi daugiausiai nesočiųjų Omega-3 riebalų rūgščių. Pakankamas Omega-3 kiekis būsimos motinos organizme sumažina priešlaikinio gimdymo tikimybę bei tikimybę, kad kūdikis gims per mažo svorio. Taip pat šios rūgštys užtikrina gerą kūdikio smegenų ir regos vystymąsi, mažina būsimų alergijų riziką, taip pat gerina motinos nuotaiką, turi įtakos gerai jos savijautai bei sumažina pogimdyvinės depresijos riziką.
Silkė taip pat puikus vitamino D šaltinis. 100 g silkės vitamino D yra net 27 proc. rekomenduojamos paros normos. Pakankamas vitamino D kiekis nėštumo metu sumažina nėščiųjų cukrinio diabeto bei priešlaikinio gimdymo riziką.
Taigi silkė nėštumo metu yra puikus pasirinkimas. Ją rekomenduojama valgyti 2 kartus arba 300 g per savaitę. Žinoma, silkė nėra vienintelė rekomenduojama riebi žuvis: taip pat puikiai tinka lašiša, skumbrė, menkė, sardinės.
Dėl visiškos ramybės bei saugumo, silkę nėštumo metu patartina valgyti termiškai apdorotą. Drąsiai pasimėgaukite šia žuvimi ir per Kūčias.
Silkė su actu ir svogūnais
Tai klasikų klasika Kūčių stalui. Lengvai ir greitai pagaminama, itin skanu ir pigu. Jei dar neteko ragauti, būtinai šiemet išmėginkite.
Ingredientai:
- 4 gabaliukai silkės filė
- 2-3 svogūnai
- 4 v.š. acto
- 4 v.š. vandens
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Silkės filė supjaustome stačiakampiais gabaliukais ir sudedame į lėkštę, kurioje patieksime.
- Svogūnai nulupami, nuplaunami ir supjaustomi griežinėliais. Juos uždedame ant silkės.
- Pabarstome žiupsneliu pipirų.
- Actą sumaišyti su vandeniu ir juo pašlakstyti paruoštą silkę.
- Dažniausiai silkė su actu ir svogūnais patiekiama su virtomis bulvėmis su lupenomis.
Patarimas: siekiant pikantiškesnio skonio, galima pabarstyti cinamonu, kvapiaisiais pipirais, užberti kelias razinas. Jeigu actą ir vandenį sumaišysime su keliais šaukšteliais cukraus, užpilas gausis saldžiarūgštis, ne toks aitrus. Mėgstantiems aitriau, rūgščiau, galima silkę pašlakstyti neskiestu actu.
Silkė su grybais Kūčioms
Tai antroji klasikų klasika ant Kūčių stalo. Čia galimos kelios variacijos: silkė su džiovintais grybais, silkė su miško grybais arba silkė su pievagrybiais. Vis dėlto tradiciškai silkė Kūčioms pateikiama su džiovintais grybais (baravykais), tad ir recepte bus naudojami džiovinti grybai.
Ingredientai:
- 240 g silkės filė
- 2 saujos džiovintų grybų
- 1 svogūnas
- aliejaus kepimui
- žiupsnelis druskos
- žiupsnelis pipirų
Gaminimo eiga:
- Džiovinti grybai mirkomi šaltame vandenyje per naktį arba kelias valandas karštame vandenyje. Po to juos reikia gerai nuskalauti, nuplauti ir nuspausti skysčio perteklių. Smulkiai supjaustyti.
- Silkės filė supjaustoma stačiakampiais gabaliukais ir sudedama į lėkštę, kurioje bus patiekta.
- Svogūnas nulupamas, nuplaunamas ir smulkiai supjaustomas.
- Svogūną pakepinti aliejuje, kol šis gražiais apskrus, pagels ir suminkštės. Suberti smulkiai pjaustytus grybus, užberti pipirų ir vos vos druskos (silkė ir taip turi savyje sūrumo, tad atsargiai su druska). Viską labai gerai išmaišyti ir pakepinti dar kelias minutes.
- Grybus sudėti ant pjaustytos silkės ir patiekti į stalą.
Patarimas: jeigu mėgstate, kepinant grybus galima įberti džiovinto raudonėlio, petražolės, mairūno, maltų kvapiųjų pipirų. Į grybus galima įtarkuoti morką. Tik tuomet reikės ilgėliau ją pakepinti, kad suminkštėtų.
Silkės marinatas
Labai dažnai parduotuvėse galime įsigyti jau visiškai paruoštos, įvairiuose marinatuose marinuotos silkės, tačiau visiškai paprasta ir patiems pasigaminti silkės marinatą. Svarbiausia žinoti, kad marinavimui perkame ne marinuotą, o paprastą silkę. Geriausia pirkti visą šviežią žuvį ir ją išdarinėti, pasiruošti filė patiems.
Yra net keletas skirtingų būdų silkei marinuoti. Pateikiame populiariausius.
Klasikinis silkės marinatas su actu
Ingredientai (4 filė gabaliukams marinuoti):
- 500 ml vandens
- 100 ml acto (geriau obuolių)
- 4 a.š. medaus arba cukraus
- 4 a.š. druskos (jeigu naudojate nesūdytą silkę)
- keli juodųjų bei kvapiųjų pipirų žirneliai
- keli lauro lapeliai
- žiupsnis nemaltų garstyčių sėklų
- 4 gvazdikėliai
- keli citrinos griežinėliai
Gaminimo eiga:
- Vandenį su visais prieskoniais bei druska ir cukrumi (jeigu naudojate jį vietoje medaus), užvirinkite. Pavirkite 2-3 min.
- Tuomet nukelkite nuo ugnies ir supilkite actą, sudėkite medų ir citrinos griežinėlius. Viską labai gerai išmaišykite.
- Atvėsinkite.
- Marinatas pilamas ant sluoksniais sudėtos silkės ir svogūno: sluoksnis pjaustytų silkės gabaliukų, sluoksnis griežinėliais pjaustyto svogūno ir t.t. Po to 6-8 val. marinuota silkė dedama į šaldytuvą.
- Marinuota silkė patiekiama pagal mėgiamą receptą.
Silkės marinatas su garstyčiomis
Šiam būdui marinuoti naudojama klasikiniame acto marinate marinuota silkė. Taip pat tinka ir pirktinė sūdyta silkė.
Ingredientai (4 filė gabaliukams marinuoti):
- 100 ml aliejaus
- 4 v.š. aštrių garstyčių (tinka ir garstyčios grūdeliais; silkei suteiks saldžiarūgščio skonio)
- 2 v.š. medaus
- 1 a.š. acto
Gaminimo eiga:
- Medų, actą, aliejų ir garstyčias labai gerai išplakite (jeigu medus kietas, trumpai pašildykite, kad suminkštėtų).
- Supjaustytą marinuotą silkę sumaišykite su paruoštu garstyčių marinatu ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- Patiekite ir skanaukite.
Silkės marinatas su grietine
Šiame marinate silkė taip pat marinuojama jau pirmiau pamirkyta klasikiniame acto marinate arba tiesiog naudojame pirktinė marinuota silkė.
Ingredientai (4 filė gabaliukams marinuoti):
- 300 g grietinės
- 2 svogūnai
- 1 citrina
- 2 a.š. cukraus
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
- truputis druskos
Gaminimo eiga:
- Svogūną nulupame, nuplauname ir labai smulkiai supjaustome / sukapojame.
- Išspaudžiame citrinos sultis.
- Smulkintą svogūną, citrinos sultis, cukrų, druską ir pipirus labai gerai sumaišome su grietine.
- Gautą marinatą sumaišome su pjaustyta silke.
- Marinuotą silkę dedame į šaldytuvą nakčiai.
Patarimas: į marinatą papildomai galima įberti smulkintų šviežių krapų.
Silkės marinatas su apelsinais
Šis marinatas puikiai tiks tiems, kuriems norisi kažko naujo, dar neragauto, šiek tiek egzotiško ir neįprasto. Pasigaminti šį marinatą labai paprasta. Visi ingredientai bei gaminimo eiga tokia pati kaip klasikinio silkės marinato su actu, tik papildomai sluoksniuojant silkę dedame plonais griežinėliais pjaustyto apelsino: sluoksnis pjaustytos silkės, griežinėliais pjaustytas svogūnas, griežinėliais pjaustytas apelsinas ir t.t. Viską užpilame paruoštu marinatu ir laikome šaldytuve per naktį.
Šaltiniai:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9077255/
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/foods-to-avoid/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-fish
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.