Skip to content

Rabarbarų dauginimas spalį – tinkamiausias metas. Ką dar reikia žinoti?

Rabarbarų dauginimas spalį – tinkamiausias metas. Ką dar reikia žinoti?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Rabarbarai – idealus pasirinkimas, jei norite užsiauginti neįprastą, bet itin plačiai kulinarijoje naudojamą augalą: nuo pyragų iki uogienių – virtuvėje ribos tik Jūsų fantazija. Be to, svarbu, kad šviežias rabarbarų derlius džiugintų jau pavasario pradžioje – tada, kai esme bene labiausiai pasiilgę šviežių sodo gėrybių. Tai lengvai auginami, nedaug priežiūros reikalaujantys augalai. Pradėkite dabar – rabarbarų dauginimas spalį – tai tinkamiausias laikas. Patarsime, kaip tai padaryti. 

Kada dauginti rabarbarus?

Patariame rabarbarus dauginti spalio pradžioje, kai oro temperatūra nukrinta iki maždaug +10–15 °C. Esant tokiai temperatūrai pradeda gelsti lapai – augalai ruošiasi ramybės periodui. Dauginti tinkamiausi ne jaunesni nei 3 metų augalai: jų šaknys jau yra pakankamai stiprios, kad būtų galima padalinti sėkmingai.

Rabarbarų dauginimas

Rabarbarų dauginimas: kerų paruošimas ir dalinimas

Prieš dalindami rabarbarus, pirmiausia nupjaukite visus lapus. Šiuo metu maistinės medžiagos jau kaupiasi šaknyse, o ne lapuose. Be to, nupjovę lapus geriau matysite rabarbaro kerą ir lengviau jį iškasite. 

Tada atsargiai iškaskite visą šaknų sistemą, pasistenkite nepažeisti storųjų šaknų. Svarbu iškasti pakankamai didelį plotą, kad šaknys nenutrūktų – tai pagerins augalo prigijimą naujoje vietoje.

Iškasus rabarbarų kerą, padalinkite jį į kelias dalis. Kiekvienoje naujai išskirtoje dalyje turi būti bent 2 sveiki pumpurai – tai užtikrins, kad augalas po persodinimo sugebės greitai atsigauti ir pradėti naują augimo ciklą. Kuo daugiau pumpurų paliksite, tuo greičiau augalas augs pavasarį.

Naudodami aštrų kastuvą ar peilį, perpjaukite kerą per šaknų zoną. Jei rabarbarai augo ilgai ir jų šaknys labai tankios, pjovimas gali būti sudėtingesnis, todėl gali prireikti daugiau jėgos ar net kirvio. Svarbu, kad kiekviena atskirta dalis turėtų sveiką ir tvirtą šaknų sistemą.

Rabarbarų dauginimas. Rabarbarų sodinimas

Rabarbarų sodinimas

Jeigu patys rabrabarų neturite, galite įsigyti ir sodinukų. Išrinkite naują vietą savo sode, kur rabarbarai galės augti. Rabarbarai mėgsta saulėtą ar pusiau pavėsingą vietą, gerai drenuotą ir derlingą dirvą. Sodinimui ruošiamos duobės turi būti maždaug 50 cm gylio ir tokio paties pločio, kad augalai turėtų pakankamai vietos vystytis.

Į duobes prieš sodinimą įkrėskite po du kibirus perpuvusio mėšlo. Tai suteiks būtinų maistinių medžiagų šaknims ir leis augalui sėkmingai augti. Rabarbarai mėgsta derlingą dirvą, todėl tręšimas sodinimo metu labai svarbus.Jei neturite perpuvusio mėšlo, žemę praturtinti galite kompostu, sapropeliu, vištų kraiku, medžio pelenais ar kitomis ekologiškomis trąšomis.

Sodindami kerelius atkreipkite dėmesį į pumpurų padėtį – jie turi būti 1-2 cm po žemės paviršiumi. Per giliai pasodinti pumpurai gali supūti, o per aukštai – išdžiūti ar apšalti. Pasodinę rabarbarus dirvą aplink kerą švelniai suspauskite ir gerai palaistykite, kad žemė tvirtai suspaustų šaknis ir neliktų oro tarpų.

Rabarbarai yra dideli augalai, todėl jiems reikia pakankamai vietos augti. Jei sodinate per arti, augalai gali „susigrūsti”, trūkti maistinių medžiagų ir vandens, o tai gali neigiamai paveikti jų augimą.

Rabarbarų dauginimas. Rabarbarų sodinimas. Rabarbaro sodinukas

Rabarbarų priežiūra po sodinimo

Rabarbarai po pasodinimo didelės priežiūros nereikalauja, tačiau būtina stebėti, kad dirva būtų drėgna, ypač jei ruduo yra sausas. Pirmąją žiemą rekomenduojame padengti rabarbarus mulčiu ar lapų sluoksniu, kad apsaugotumėte nuo didelių šalčių. Mulčius padės sulaikyti šilumą ir drėgmę, o pavasarį greičiau atitirpdys dirvą.

Po padalijimo patariame nerinkti rabarbarų stiebų bent vienerius metus. Tai leis augalui sustiprėti ir geriau prigyti naujoje vietoje.

Taigi rabarbarų dauginimas rudenį yra puikus būdas atnaujinti augalus ir išplėsti jų kiekį sode. Laikantis paprastų taisyklių – tinkamo laiko pasirinkimo, sveikų šaknų padalinimo ir tręšimo perpuvusiu mėšlu – rabarbarai lengvai prigis. 

Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/rabarbaras
https://www.epicgardening.com/growing-rhubarb/
https://www.bobvila.com/articles/how-to-grow-rhubarb/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Justina Andriuškevičiūtė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *