Skip to content

Kaparėliai – pikantiškas patiekalų pagardas. Kaip juos panaudoti: 2 receptų idėjos

Kaparėliai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Galbūt manote, kad kaparėliai yra prabangus ingredientas, skirtas brangių restoranų virėjams? O gal matėte juos maisto prekių parduotuvės lentynoje, bet niekada nebuvote tikri, ką su jais daryti? Iš tikrųjų kaparėlius labai lengva panaudoti, jie puikiai tinka įvairiems patiekalams pagardinti. Tad, jei esate alyvuogių mėgėjas, jums patiks ir kaparėliai. Šiame straipsnyje aptarsime kas yra kaparėliai, kuo jie naudingi bei kur panaudoti kaparėlius.

Kas yra kaparėliai?

Ar žinojote, kad kaparėliai iš tikrųjų yra marinuoti gėlių pumpurai? Dar nespėję sužydėti, pumpurai nuskinami nuo į krūmą panašaus augalo, kuris vadinasi dygliuotasis kaparis (Capparis spinosa), kilęs iš Viduržemio jūros regiono. Šis daugiametis krūmas, visą vasarą žydintis baltais žiedais, geba augti net ir sausringose vietose, tarp uolų ir akmenų.

Kaparėliai skinami rankomis, kol jie dar nesubrendo, nes tada jie būna švelniausio ir geriausio skonio. Vėliau nuskinti kaparėliai džiovinami saulėje ir sūdomi arba marinuojami su druska. Kaparėliai auginami Viduržemio jūros regione, taip pat kartais Azijoje ir Australijoje. Manoma, kad Pantelerijoje, nedidelėje saloje prie Sicilijos krantų, auginami kaparėliai yra geriausi pasaulyje.

Dygliuotasis kaparis

Kaparėlių maistinė vertė

Nors kaparėliai vertinami dėl savo rūgštaus, sūraus ir šiek tiek kartaus skonio, suteikiančio sodraus skonio įvairiems patiekalams, jie turi ir kitų privalumų. Juose mažai kalorijų, gausu antioksidantų bei vitaminų ir mineralų. Šimte gramų kaparėlių yra:

  • 23 kcal
  • 2,4 g baltymų
  • 0,9 g riebalų
  • 4,9 g angliavandenių
  • 3,2 g skaidulinių medžiagų
  • 0,139 mg vitamino B2
  • 0,88 mg vitamino E
  • 24,6 mcg vitamino K
  • 0,37 mg vario
  • 33 mg magnio
  • 1,67 mg geležies
  • 40 mg kalcio
  • 0,32 mg cinko

Kaparėlių nauda organizmui

Be to, kad kaparėliai pasižymi nuostabiu skoniu, yra mažai kaloringi bei turi daugybę sveikatai naudingų savybių.

  • Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Kadangi kaparėliuose gausu skaidulinių medžiagų, padeda sulėtinti cukraus įsisavinimą kraujyje, todėl cukraus kiekis kraujyje ilgainiui išlieka stabilus ir padeda išlaikyti glikemijos balansą.
  • Palaiko kraujo krešėjimo procesus. Kaparėliuose gausu vitamino K, kuris baltymams, dalyvaujantiems krešėjimo procese yra gyvybiškai svarbus, siekiant išvengti per didelio kraujavimo bei paspartinti greitesnį gijimą.
  • Mažina uždegimus. Antioksidantai, esantys kaparėliuose, gali padėti kovoti su laisvaisiais radikalais, kad apsaugotų ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir taip sumažintų uždegimą, ilgainiui padėdami užkirsti kelią lėtinėms ligoms.
  • Gerina širdies ir kraujagyslių būklę. Kaparėlių vartojimas siejamas su geresne širdies ir kraujagyslių sveikata, kadangi juose yra daug flavonoidų, kurie gali padėti sumažinti kraujospūdį ir širdies ligų riziką.
  • Gerina virškinimo sveikatos būklę. Kaparėliuose gausu skaidulų, kurios palengvina virškinimą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Be to, kaparėliuose esantys junginiai, pavyzdžiui, kvercetinas, gali pagerinti žarnyno sveikatą.
Kaparėlių nauda organizmui

Galimi kaparėlių vartojimo minusai

Nors kaparėliai turi daug naudingų savybių sveikatai, tačiau yra keletas galimų neigiamų aspektų, kuriuos verta žinoti.

  • Kai kurie žmonės gali būti alergiški kaparėliams. Jei pasireiškia dilgėlinė, patinimas, niežulys ar paraudimas, reikėtų nutraukti kaparėlių vartojimą.
  • Kaparėliuose yra labai daug natrio, todėl suvalgę vos keletą gramų galite lengvai viršyti dienos normą. Sumažinti natrio suvartojimą ypač svarbu tiems, kurie turi aukštą kraujospūdį, o dieta su mažu natrio kiekiu dažnai laikoma vienu iš veiksmingiausių būdų sumažinti kraujospūdį ir taip pagerinti širdies sveikatą. Vartojant daug natrio turinčių produktų, gali būti padidėti skrandžio vėžio rizika, gali padidėti kalcio išsiskyrimas su šlapimu, dėl ko mažėja kaulų tankis.
  • Kadangi kaparėliai konservuojami acte, tad jų didelis vartojimas gali sukelti virškinimo problemų, pavyzdžiui, rėmenį ar skrandžio jautrumą, ypač tiems, kurie jau turi virškinimo sutrikimų.
  • Kaparėliai, kaip ir kiti konservuoti maisto produktai, gali turėti aukštą histamino kiekį, kuris gali sukelti sveikatos sutrikimų žmonėms, jautriems histaminui, pvz., galvos skausmai, virškinimo sutrikimai ar alergijos tipo simptomai.

Patarimai, kaip naudoti kaparėlius

Norint, kad kaparėliai atskleistų savo nuostabų skonį, reikėtų laikytis keleto taisyklių.

  • Prieš naudodami kaparėlius, nuplaukite šaltu vandeniu, kad pašalintumėte perteklinį druskos kiekį.
  • Kaparėlius galite smulkiai supjaustyti arba naudoti sveikus, gamindami įvairius patiekalus.
  • Jei gaminate karštus patiekalus, nepradėkite gaminti patiekalo su kaparėliais, nes jie gali prarasti skonį. Įdėkite juos likus kelioms minutėms iki patiekimo.
  • Jei neturite kaparėlių, galite juos pakeisti alyvuogėmis ar kapariais (tai didesni kaparėlių pumpurai, primenantys šiurkščias, kiek ovalias žalias vynuoges, patiekiami su koteliais). Tačiau turėkite omenyje, kad šie ingredientai gali suteikti kitokį skonį.
Patarimai, kaip naudoti kaparėlius

Kokiuose patiekaluose gali būti naudojami kaparėliai?

Kaparėlių galima įsigyti daugumoje prekybos centrų. Jų taip pat galima rasti įvairiose specializuotose ir sveiko maisto parduotuvėse. Rinkdamiesi juos, atidžiai apžiūrėkite pakuotę, kad sužinotumėte jų kilmę ir paruošimo būdą.

Yra kelios skirtingos kaparėlių rūšys, skirstomos pagal dydį ir kilmės regioną. Mažiausios auginamos Prancūzijoje ir vadinamos „nonpareils“. Šie kaparėliai, kurių dydis mažesnis nei 0,6 cm, paprastai yra aromatingiausi ir brangiausi. Didesni kaparėliai, vadinami „surfines“, yra viena iš labiausiai paplitusių veislių. Dideli kaparėliai, tokie kaip capotes, capucines, fines ir grusas, yra retesni.

Tad pasirinkę norimą kaparėlių rūšį juos galite naudoti:

  • Žuvies ar jūros gėrybių patiekalų gardinimui, ypač tinka su lašiša, tunu ar balta žuvimi.
  • Padažų gaminimui su grietinėle ir mėgstamais prieskoniais bei su citrinos sultimis ir sviestu.
  • Gardinti kiaušinienei ar omletui bei įdaryti virtus kiaušinius.
  • Įvairių sumuštinių gardinimui.
  • Kaparėliai puikiai tinka ir pusryčių košėms gardinti.
  • Įvairių salotų gardinimui.
  • Gardinti picoms, ryžių ar makaronų patiekalams.
  • Kaparėliai dera ir su mėsos patiekalais, ypač kepsniais.
Kur panaudoti kaparėlius

Kaparėlių padažas su grietine ir garstyčiomis

Šis padažas puikiai tinka tiekti su žuvies patiekalais, silke ir bulvėmis bei naudoti salotoms gardinti.

Ingredientai:

  • 120 g grietinės
  • 2 v.š. kaparėlių
  • 1 raudonojo svogūno, nedidelio
  • 2 a.š. garstyčių, labiausiai tinka Dižono garstyčios
  • Druskos, pipirų, pagal skonį
  • Šviežių krapų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Svogūną smulkiai supjaustykite, susmulkinkite krapus.
  2. Į indelį sudėkite grietinę, garstyčias, smulkintus svogūnus ir krapus.
  3. Pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite
Orkaitėle kepta lašiša su kaparėliais

Orkaitėje kepta lašiša su kaparėlių padažu

Greitai paruošiamas, pilnas skonių ir sveikas patiekalas puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei. Vos keletas šlakelių šilkinio kaparėlių ir citrinų padažo lašišai suteiks nuostabaus ir sodraus skonio.

Ingredientai:

  • 400 ml vandens lašišos sūdymui (arba pagal poreikį)
  • 300 g lašišos filė
  • 1 citrinos
  • 3 v.š. sviesto
  • 3 v.š. druskos (lašišos sūdymui ir dar šiek tiek kepimui)
  • 2 v.š. kaparėlių
  • 1 a.š. alyvuogių aliejaus
  • 0,5 a.š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 česnako skiltelės
  • Šviežių raudonėlių arba čiobrelių šakelių, pagal skonį
  • Norimų žalumynų papuošimui

Gaminimas:

  1. Negilioje lėkštėje sumaišykite 400 ml kambario temperatūros vandens ir 3 v.š. druskos. Lašišą įdėkite į vandenį ir palaikykite apie 15 minučių.
  2. Ant kepimo skardos padėkite didelį aliuminio folijos lakštą ir patepkite alyvuogių aliejumi. Kiekvieną lašišos gabalėlį nusausinkite ir padėkite ant folijos. Lašišos gabalėlius pabarstykite druska ir maltais pipirais.
  3. Aplink lašišą (ne ant viršaus) išdėliokite citrinos griežinėlius ir šviežias žoleles. Uždarykite ir užspauskite foliją aplink lašišą.
  4. Paruoštą lašišą dėkite į iki 190 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 10 min.
  5. Tuomet atidarykite foliją, kad išsiskirtų garai ir vėl kepkite nuo 3 iki 6 minučių, priklausomai nuo filė storio, kol lašiša taps minkšta ir rausva.
  6. Tuo tarpu ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą. Į ištirpintą sviestą supilkite kaparėlius, trintą česnaką ir kepkite, kol jie taps kvapnūs (apie 3 minutes).
  7. Iškepus lašišai, apšlakstykite ją citrinos sultimis iš likusių citrinos griežinėlių. Kiekvieną lašišos gabalėlį apliekite kaparėlių padažu. Papuoškite smulkiai supjaustytomis petražolėmis arba laiškiniais česnakais.

Šaltiniai:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-capers
https://www.firstforwomen.com/posts/food-recipes/what-is-a-caper
https://www.simplyrecipes.com/what-are-capers-andwhen-to-use-them-6754514

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
0 0 balsai
Straipsnio įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus
0
Norėtųsi Jūsų minčių, pakomentuokitex