Skip to content

Obuolių sviestas – neįprasta obuolių panaudojimo forma ir naujos idėjos receptams 

  • by
Obuolių sviestas ir receptai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Obuolių sviestas gal kiek skamba neįprastai, tačiau glotni produkto struktūra tikrai labiau primena pieno produktą sviestą, o ne obuolienę. Nors paruošimu gal ir mažai kuo skiriasi nuo įprastos obuolienės, tačiau šiame produkte glūdi įmantrūs prieskoniai, surišantys skonius, suteikiantys spalvą ir pabrėžiantys tekstūrą. Siūlome pasigaminti tiek universalaus panaudojimo obuolių sviestą, kuriuo mėgautis galėsite kasdien, tiek specifinės sudėties produktus, kurie stebins ir svečius. 

Kokį produktą vadiname obuolių sviestu? 

Obuolių sviestas – tai tirštas, dažniausiai saldus obuolių užtepas, dažnai pagamintas iš virtų obuolių, saldiklio (cukraus, medaus) ir prieskonių. Nepaisant pavadinimo, obuolių sviestas neturi jokių pieno produktų – pavadinimas kilo dėl tekstūros, kuri primena sviestą. Šis užtepas gaminamas ilgai virinant obuolius, kol jie suminkštėja, išgaruoja daug skysčio, masė tampa tiršta bei glotni, o cukrus ima karamelizuotis. Paprastai obuolių sviestui praturtinti naudojami tokie prieskoniai kaip cinamonas, gvazdikėliai, imbieras ar muskatų riešutas. Jis puikiai tinka tepti ant skrebučio, naudoti kaip užtepą desertams, blynams arba kaip priedą prie įvairių patiekalų. 

Obuolių sviestas

Obuolių sviesto gaminimas – etapai tokie patys, tik skiriasi ingredientai

Pateikiame bendrą obuolių sviesto gaminimo eigą, kuri visiems toliau siūlomiems receptams bus vienoda, nepriklausomai nuo ingredientų skaičiaus ir kiekio.

  1. Nuplaukite obuolius, nulupkite juos, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite gabaliukais. 
  2. Didelėje puode sudėkite obuolių gabalėlius su obuolių sidru arba sultimis ir užvirinkite ant vidutinės ugnies. Virkite apie 20 minučių, kol obuoliai suminkštės. 
  3. Naudodami rankinį trintuvą sutrinkite obuolius iki vientisos, glotnios masės. 
  4. Į gautą tyrę įmaišykite likusius ingredientus pagal nurodytą receptą. Viską gerai išmaišykite. 
  5. Sumažinkite ugnį ir troškinkite obuolių masę apie 1,5 valandos, kol ji taps tiršta ir tamsesnės spalvos. Kartais pamaišykite, kad nepridegtų. 
  6. Kai sviestas taps tirštas, įmaišykite citrinos sultis. Dar kartą išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies. 
  7. Atvėsinkite ir supilstykite į sterilizuotus stiklainius. Laikykite šaldytuve arba konservuokite. 

Paprastas obuolių sviestas su medumi 

Štai paprastas, bet skanus obuolių sviesto receptas be prieskonių, kuris išryškina obuolių natūralų skonį. Šis paprastas obuolių sviestas puikiai tinka kaip užtepas ant skrebučio, priedas prie avižinių dribsnių, jogurto, blynų ar tiesiog kaip sveikas užkandis. Gaminkite pagal anksčiau aprašytą eigą.

Obuolių sviestas su medumi

Ingredientai

  • 6 dideli obuoliai (pvz., „Gala“ arba „Fuji“) 
  • 1 puodelis obuolių sulčių 
  • 1/2 puodelio medaus 
  • 1/4 puodelio citrinos sulčių 
  • Žiupsnelis druskos 

Aštrus obuolių sviestas su aitriąja paprika ir imbieru 

Jeigu jums jau nusibodo saldžios obuolių tyrės ir uogienės, siūlome pasigaminti pikantiško skonio obuolių sviestą, kuris derės su mėsos patiekalais, sūriais, keptomis bulvėmis ar kaip užkandis su krekeriais. Šis receptas nustebins aštraus maisto mėgėjus. 

Obuolių sviestas su aitriąja paprika ir imbieru

Ingredientai

  • 8 dideli obuoliai (pvz., „Golden Delicious“ arba „Fuji“) 
  • 1/2 puodelio obuolių sidro arba obuolių sulčių 
  • 1/2 puodelio medaus 
  • 1 valgomasis šaukštas šviežiai tarkuoto imbiero 
  • 1 arbatinis šaukštelis aitriosios paprikos miltelių (galima reguliuoti pagal skonį) 
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto kardamono 
  • 1 arbatinis šaukštelis malto cinamono 
  • 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto 
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos 
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių 

Obuolių sviestas su vyšniomis ir vanile 

Na ir paskutinė „vyšnaitė ant torto“ – tikras  obuolių sviesto delikatesas ir desertas, kurį norėsis kabinti šaukštais. 

Obuolių sviestas su vyšniomis ir vanile

Ingredientai: 

  • 6 dideli obuoliai (pvz., „Cortland“ arba „Empire“) 
  • 2 puodeliai šaldytų arba šviežių vyšnių (be kauliukų) 
  • 1 puodelis obuolių sulčių 
  • 1/2 puodelio rudojo cukraus 
  • 1/4 puodelio medaus 
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto 
  • 1/4 puodelio citrinos sulčių 
  • Žiupsnelis druskos 

Šaltiniai 

  1. https://www.bbc.co.uk/food/recipes/apple_butter_53249
  2. https://pastrychefonline.com/difference-between-applesauce-and-apple-butter/
  3. https://www.bonappetit.com/story/what-is-apple-butter

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Edita
Esu Edita, derlingas.lt straipsnių rašytoja. Visą vaikystę ir paauglystę augau miško apsuptyje, gamtos gėrybių ir savito jos žavesio sūkuryje. Neapsakoma meilė gamtai paskatino mane „krimsti“ biologijos bakalauro ir magistro mokslus, o laisvalaikio metu rinkti augalų egzempliorius asmeninio herbaro kolekcijai. Kai suaugau, minimalią gamtos imitaciją pradėjau kurti ir savo aplinkoje: nedidelis šiltnamis ir kelios lysvės su sodinukais darže, keli vaismedžiai sode ir daugybė vazonų su augalais kambaryje. Vaiko priežiūros atostogos atvėrė galimybę save realizuoti rašytojos vaidmenyje ir taip meilę gamtai perteikti plačiajai visuomenei. Tai nauja patirtis man pačiai, bet nuolatinis domėjimasis augalais, gyvūnais šį iššūkį padeda įveikti sklandžiai. Papildomai praeitos studentų mokslinės praktikos, apželdinimo kursai ir narystė „Herbologų draugijoje“ padėjo praplėsti požiūrį į gamtą ir pagilinti žinias. Suvokus, kad kiekvienas vabalėlis, kiekvienas augalo lapo centimetras ar išbarstytas grūdelis yra be galo svarbus visiems gamtos sutvėrimams, įskaitant ir žmogų, norisi šia mintimi dalintis su visais gamtos mylėtojais. Mano kaip rašytojos tikslas – bendradarbiaujant kartu su derlingas.lt komanda įdomiai pateikti patikrintą, išsamią informaciją besidomintiems sodininkams, gėlininkams, daržininkams ir kitiems gamtai prijaučiantiems skaitytojams. Siekiu suteikti informatyvius, poreikius patenkinančius straipsnius, tad kviečiu skirti laiko edukacijos valandėlei apie gamtos suteikiamus turtus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *