Skip to content

Sezamo sėklos – maistingos ir naudingos mūsų organizmui. 3 idėjos, kur jas panaudoti

Sezamo sėklos
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Sezamo sėklos – tai mažos, bet labai maistingos sėklos, kilusios iš Indijos ir Afrikos. Jos naudojamos įvairiose virtuvėse visame pasaulyje, ypač Azijos ir Artimųjų Rytų patiekaluose. Sezamų sėklos gali būti baltos, rudos ar juodos, tačiau visos jos turi panašią maistinę vertę. Šiame straipsnyje aptarsime sezamo sėklų maistinę vertę, kokia naudą jos teikia organizmui bei kur jas panaudoti.

Sezamo sėklų maistinė vertė

Nors sezamo sėklos ir mažos, tačiau labai maistingos. Jose gausu skaidulinių medžiagų, kurių 30 g sezamo sėklų yra 3,5 g, o tai yra apie 12 % rekomenduojamos paros normos. Šios sėklos taip pat yra puikus baltymų šaltinis: 30 g sėklų yra 5,4 g baltymų. Norėdami gauti kuo daugiau baltymų, rinkitės lukštentas, skrudintas sezamo sėklas. Lukštenant ir skrudinant sumažėja oksalatų ir fitatų – junginių, kurie trukdo virškinti ir įsisavinti baltymus.

100 g sezamo sėklų yra:

  • 573 kcal
  • 18 g baltymų
  • 50 g riebalų
  • 23 g angliavandenių
  • 12 g skaidulinių medžiagų
  • 0,79 mg vitamino B1
  • 4,5 mg vitamino B3
  • 0,79 mg vitamino B6
  • 0,25 mg vitamino E
  • 4,08 mg vario
  • 976 mg kalcio
  • 14,55 mg geležies
  • 351 mg magnio
  • 2,45 mg mangano
  • 629 mg fosforo
  • 34,4 mcg seleno
  • 7,75 mg cinko
  • 376 mg omega-3
  • 21372 mg omega-6
Sezamo sėklos

Sezamų sėklų nauda organizmui

Sezamo sėklos ne tik skanios ir puikiai tinka gardinti įvairius patiekalus, bet ir turinčios naudingų savybių organizmui bei gali sumažinti tam tikrų ligų atsiradimo riziką.

  • Padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Tyrimai rodo, kad reguliarus sezamo sėklų vartojimas gali padėti sumažinti padidėjusį cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje, kurie yra širdies ligų rizikos veiksniai. Sezamo sėklose yra 15 % sočiųjų riebalų, 41 % polinesočiųjų riebalų ir 39 % mononesočiųjų riebalų. Vartojant daugiau polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų, palyginti su sočiaisiais riebalais, galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir širdies ligų riziką. Be to, sezamo sėklose yra dviejų rūšių augalinių junginių – lignanų ir fitosterolių, kurie taip pat gali turėti cholesterolio kiekį mažinantį poveikį.
  • Padeda mažinti kraujo spaudimą. Aukštas kraujospūdis yra pagrindinis širdies ligų ir insulto rizikos veiksnys. Sezamo sėklose gausu magnio, kuris gali padėti sumažinti kraujospūdį. Be to, sezamo sėklose esantys lignanai, vitaminas E ir kiti antioksidantai gali padėti išvengti apnašų susidarymo arterijose ir taip palaikyti tinkamą kraujospūdžio lygį.
  • Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Sezamo sėklose yra mažai angliavandenių, bet daug baltymų ir gerųjų riebalų – visa tai gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Be to, šiose sėklose yra pinoresinolio – junginio, kuris gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje slopindamas virškinimo fermento maltazės veikimą.
  • Stiprina imuninę sistemą. Sezamo sėklos yra puikus imuninei sistemai svarbių maistinių medžiagų, įskaitant cinką, seleną, varį, geležį, vitaminą B6 ir vitaminą E, šaltinis.
  • Gerina skydliaukės veiklą. Sezamo sėklos yra puikus seleno šaltinis, skydliaukėje yra didžiausia seleno koncentracija iš visų organizmo organų. Šis mineralas atlieka svarbų vaidmenį gaminant skydliaukės hormonus. Be to, sezamo sėklos yra geras geležies, vario, cinko ir vitamino B6 šaltinis, kuris taip pat palaiko skydliaukės hormonų gamybą ir gerina skydliaukės sveikatą.
Sezamų sėklų nauda

Sezamo sėklų vartojimo šalutinis poveikis

Tyrimai rodo, kad sezamo sėklos yra saugios vartoti, tačiau per didelis sezamo sėklų kiekio vartojimas gali sukelti kai kuriuos neigiamus poveikius:

  • Per didelis sezamo sėklų vartojimas gali sumažinti kraujospūdį iki pavojingai žemo lygio.
  • Sezamo sėklų skaidulos gali sudaryti sluoksnį ant apendikso, sukeldamos pilvo pūtimą ir skausmą. 
  • Kadangi alergija sezamo sėkloms yra plačiai paplitusi alergijos rūšis, rekomenduojama pasitarti su gydytoju prieš įtraukiant sezamo sėklų turinčius produktus į kasdienį racioną.
  • Sezamo sėklos turėtų būti vartojamos saikingai, o sergantieji podagra turėtų jų visiškai vengti, nes sezamo sėklose yra oksalatų – natūralios medžiagos, kuri prisideda prie podagros simptomų paūmėjimo.
Kur naudoti sezamo sėklas?

Kur gali būti naudojamos sezamo sėklos?

Sezamo sėklos puikiai tinka įvairiems patiekalams gardinti, suteikiant jiems švelnų riešutų skonį bei gaminti užtepėles. Taip pat iš sezamų gaminamas aliejus. Sezamo sėklos tinka:

  • Gardinti keptus daržovių, vištienos, žuvies patiekalus.
  • Užberti ant pusryčių košių.
  • Pagardinti sumuštinius.
  • Gaminti įvairius desertus.
  • Kepti blynus į tešlą įmaišant sezamo sėklų.
  • Su jomis kepti duoną, bandeles ar saldžius kepinius.
  • Įmaišyti į nesaldintą jogurtą.
  • Gaminti vaisių kokteilius su sezamo sėklomis.
  • Pagardinti salotas.
  • Gaminti avinžirnių, pupelių, lęšių užtepėles kartu su sezamo sėklomis.
  • Gaminti sezamų pastą (tahinis).
Sezamų pasta

Sezamų pasta – tahinis

Tahinio pasta labai plačiai naudojama Vidurio ir Rytų Azijos šalių virtuvėse, o kartais ir kinų, japonų ar korėjiečių patiekaluose. Irake tahinį maišo su datulių sirupu ir valgo su duona kaip desertą. Turkijoje ją maišo su vynuogių, figų ir šilkmedžio uogų sirupu ir valgo pusryčiams kaip pagrindinį patiekalą. Ji puikiai tinka tiek sūriuose, tiek saldžiuose deriniuose, suteikdama jiems šiek tiek riebumo, riešutinio aromato ir malonaus kartumo.

Sezamų pastai pagaminti reikės:

Gaminimas:

  1. Sezamų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje ant kiek aukštesnės ugnies nei vidutinė.
  2. Kaitinkite 5–8 minutes iki gražiai parus ir paskleis riešutų kvapą – nuolat maišykite, kad sėklos nesudegtų. Jei gaminame didesnį kiekį – sėklas patogiau apkepti 180 ºC orkaitėje.
  3. Gražiai parudusias sėklas sudėkite į kitą indą – taip jos toliau nebekais ir greičiau atvės.
  4. Atvėsusias sezamų sėklas suberkite į virtuvinį kombainą su D formos peiliais ir smulkinkite 1–2 minutes, kol virs šiek tiek drėgna biria mase.
  5. Tuomet pilkite 60 ml alyvuogių aliejaus, berkite druską ir kombainu vėl išsukite iki vientisos masės.
  6. Jei atrodo kad tahinio pasta gavosi per tiršta – įpilkite dar šiek tiek aliejaus.
Tinginys su sezamo sėklomis

Greitai pagaminamas tinginys su sezamo sėklomis

Jei pabodo įprastas tinginys su sausainiais, rekomenduojame išbandyti pasigaminti su sezamo sėklomis. Paruošite greitai, o prireiks tik vos kelių ingredientų.

Ingredientai:

  • 400 g razinų
  • 200 g sezamo sėklų
  • 100 g juodojo šokolado
  • cukraus pudros, pagal poreikį

Gaminimas:

  1. Razinas šiek tiek pasmulkinkite, suberkite į puodą.
  2. Susmulkinkite šokoladą ir suberkite į puodą, kaitinkite, kol šis ištirps.
  3. Į keptuvę suberkite sezamo sėklas ir pakepinkite kelias minutes vis pamaišant.
  4. Sezamo sėklas suberkite į puodą su ištirpintu šokoladu ir viską išmaišykite.
  5. Iš paruoštos masės formuokite pailgą norimos formos tinginį.
  6. Apvoliokite cukraus pudroje.
  7. Dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms sustingti.
Lašišos filė su sezamų sėklų plutele

Orkaitėje kepta lašišos filė su sezamų sėklų plutele

Nuostabiai skani idėja pietums ar vakarienei. Sezamų sėklos lašišai suteiks nuostabų traškumą, o prieskoniai dar labiau išryškins patiekalo skonį.

Jums reikės:

  • 300 g lašišos filė
  • 2 v.š. sezamų sėklų
  • 1 v.š. klevų sirupo, galima keisti medumi
  • 0,25 a.š. garstyčių miltelių (arba garstyčių iš stiklainiuko)
  • 0,25 a.š. aitriosios paprikos miltelių
  • druskos pagal skonį

Gaminimas:

  1. Lašišos filė perpjaukite į du gabalėlius. Odą nupjaukite, žuvies filė įtrinkite prieskoniais bei druska. Virtuviniu teptuku aptepkite klevų sirupą ir iš visų pusių apvoliokite arba apibarstykite sezamų sėklomis.
  2. Lašišą dėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 10–15 minučių arba kol lašiša bus iškepusi, tačiau dar šiek tiek rausva viduje.

Taip pat rekomenduojame paskaityti ir kitus straipsnius apie sėklas:

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *