Skip to content

Rudeninės daugiametės gėlės – top 10 jūsų nuostabiam rudens sodui

  • by
Rudeninės daugiametės gėlės
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Rudeninės daugiametės gėlės suteikia sodui ypatingo žavesio ir spalvų gausos, kai vasaros žiedai jau pradeda blėsti. Tokios gėlės ne tik puošia sodą, bet ir suteikia jam gyvybingumo vėstančiomis rudens dienomis. Rudeninės daugiametės gėlės dažnai pasižymi atsparumu šalčiui ir ilgalaikiu žydėjimu, leidžiančiu mėgautis jų grožiu iki pat pirmųjų šalnų. Šios gėlės ne tik išryškina rudens spalvų paletę, bet ir praturtina sodą savo tekstūromis ir formomis, padėdamos sukurti įspūdingą sezoninį peizažą, kuris džiugina akis ir šildo širdį.

Rudeninės daugiametės gėlės saulėtoms vietoms

Jei ieškote rudeninių gėlių, kurios gerai auga saulėtose vietose, rinkitės chrizantemas, astrus, rudbekijas, jurginus, soruoles, erikas. Šios daugiametės rudeninės gėlės suteiks sodui ryškių spalvų ir džiaugsmo net ir rudenį, kai daugelis kitų augalų jau baigia savo žydėjimo sezoną. Svarbu sukurti joms tinkamas augimo sąlygas ir pasirūpinti reguliaria priežiūra, kad jos kuo ilgiau klestėtų. Pasirūpinkite, kad gėlės gautų bent 6-8 valandas saulės per dieną. Saulę mėgstančioms gėlėms reikalinga gerai drenuota dirva. Jei dirva yra pernelyg molinga arba prasta, galite ją pagerinti pridedant smėlio arba komposto.

Chrizantemos

Rudeninės daugiametės gėlės chrizantemos

Chrizantemos (Chrysanthemum) žydi nuo vasaros pabaigos iki rudens įvairių spalvų žiedais – raudonais, oranžiniais, geltonais, baltais. Nors yra ir vasarinių chrizantemų veislių, paprastai jos žydi rugsėjo ir spalio mėnesiais. Šios rudeninės daugiametės gėlės mėgsta saulėtas vietas ir gerai auga ten, kur gauna bent 6-8 valandas saulės per dieną.

Astrai

Rudeninės daugiametės gėlės astrai

Astrai (Aster) – gėlės, nereikalaujančios sudėtingos priežiūros, užsiauginti jų sode ar gėlyne pakankamai paprasta. Astrams labiausiai tinka saulėtos vietos, nors ištveria jie ir lengvą šešėlį. O štai labai pavėsingoje vietoje jie greičiausiai nežydės. Astrų žydėjimas tęsiasi nuo vasaros pabaigos iki spalio, jų žiedai būna įvairių spalvų – mėlyni, violetiniai, rožiniai ir balti. Daugiamečiai astrai nebijo lietuviškos žiemos. Jie žiemoja nepridengti.

Rudbekijos

Rudeninės daugiametės gėlės rudbekijos

Rudbekija (Rudbeckia) žydi ryškiais geltonais arba oranžiniais žiedais su tamsiu viduriu. Tai ilgai žydintis augalas, kuris suteiks saulėtų spalvų jūsų sodui nuo vidurvasario iki pat pirmųjų šalnų. Ši rudeninė daugiametė gėlė gerai auga atvirose, saulėtose vietose, kur gauna daug šviesos, tačiau jai ne itin trukdo ir nedidelis šešėlis. Rudbekijų nereikėtų auginti žemose vietose, kur užsistovi vanduo – ši gėlė nemėgsta pernelyg sunkaus ir šlapio dirvožemio.

Jurginai

Rudeninės daugiametės gėlės jurginai

Jurginai (Dahlia) yra vienos iš labiausiai mylimų ir spalvingiausių gėlių, puošiančių mūsų sodus ir gėlynus. Šie daugiamečiai augalai išsiskiria savo įvairove – nuo mažų, elegantiškų žiedelių iki stambių, puošnių žiedų. Žiedų spalvų paletė – nuo ryškiai raudonos iki švelniai rožinės, geltonos, baltos ar net mėlynos. Jurginai žydi nuo vasaros pabaigos iki vėlyvo rudens, paprastai nuo liepos iki spalio.

Jurginai mėgsta saulėtas vietas ir gerai drenuotą dirvą. Augimo sezono metu jurginus svarbu reguliariai laistyti ir tręšti, kad užtikrintumėte gausų žydėjimą ir sveiką augimą. Rudenį, prieš pirmąsias šalnas, šias gėles reikia iškasti ir laikyti sausoje, vėsioje vietoje, kur jos peržiemos ir kitą sezoną vėl džiugins savo grožiu.

Soruolės

Rudeninės daugiametės gėlės soruolės

Soruolės (Pennisetum) – tai varpinės žolės, augančios kuokštais. Jų aukštis siekia nuo 0,25 iki 3 m. Lietuvoje auginamos soruolės paprastai pasiekia apie 1,5 m, bet kuo šiltesnis klimatas ir sezonas, tuo aukštesni ir didesni šie augalai užauga. Soruolės labai dekoratyvios dėl savo ilgų, siaurų, kartais spalvotų lapų ir šluotelių pavidalo žiedynų, kurie primena purias ir pūkuotas voverių ar lapių uodegėles.

Soruolės pradeda žydėti rugpjūtį ir puošia sodą iki vėlyvo rudens. Jas lengva prižiūrėti. Šie augalai tręšiami kartą per metus, pavasarį, o esant didelei sausrai juos reikia laistyti. Pavasarį soruolių stiebai nukerpami.

Erika

Rudeninės daugiametės gėlės erikos

Erika (Erica) yra geidžiamas dėl spalvingumo ir dailios išvaizdos sodo ir gėlyno augalas. Augdama erika sukuria tankius kilimus. Erikos lapeliai smulkūs, spygliški, žiedai pailgi, taurelės formos, susitelkę viršūniniuose žiedynuose arba per visą stiebą. Žydi įvairiomis spalvomis. Erikoms būdingas itin ilgas žydėjimo laikotarpis – nuo vasario pabaigos iki balandžio ir nuo birželio iki spalio. Net ir po žydėjimo šio augalo žiedai nepraranda dekoratyvumo ir ilgai išlaiko spalvą. Gėlė erika mėgsta saulėtas, šviesias vietas ir vidutinio drėgnumo dirvą. Jai būtinas geras dirvos laidumas, drenažas.

Rudeninės daugiametės gėlės, klestinčios pavėsyje

Jei ieškote rudeninių daugiamečių gėlių, kurios gerai augtų pavėsingoje vietoje, rinkitės melsves, japonines plukes, alūnes, žydrines laibūnes. Šie augalai ne tik prisitaiko prie pavėsingų sąlygų, bet ir suteikia sodui gyvybingumo ir grožio net ir vėsų rudenį. Svarbu atkreipti dėmesį į kiekvieno augalo poreikius dėl dirvožemio, drėgmės ir priežiūros, kad jie galėtų augti sveiki ir gražūs.

Melsvė

Rudeninės daugiametės gėlės melsvės

Melsvė (Hosta) – tai daugiametis, tankius kerus sudarantis žolinis augalas. Ji dažniausiai auginama dėl savo įspūdingų lapų, kurie rudenį įgauna gražius gelsvus, melsvus atspalvius. Melsvė gerai auga daliniame ir visiškame pavėsyje, puikiai tinka šešėlinėms sodų vietoms. Šis augalas gali toleruoti rytmečio saulę, tačiau popietinė gali nudeginti jo lapus.

Japoninė plukė

Rudeninės daugiametės gėlės japoninės plukės

Japoninė plukė (Anemone japonica) žydi nuo rugpjūčio iki spalio. Šis augalas pasižymi elegantiškais, baltos, rožinės arba raudonos spalvos žiedais, kurie puikiai tinka prailginti sodo žydėjimo sezoną ir pridėti spalvų prie rudeninio peizažo. Japoninė plukė sukuria gražų kontrastą su kitais rudeniniais augalais.

Japoninės plukės yra puikios rudeninės daugiametės gėlės, kurios gerai auga daliniame arba visiškame pavėsyje, ten jų lapai apsaugoti nuo išdžiūvimo. Japoninės plukės mėgsta drėgną, gerai drenuojamą dirvožemį. Jų lapai per žiemą apmiršta, o kitąmet atželia iš naujo. Ankstyvą pavasarį, prieš prasidedant naujam augimui, reikia nukarpyti senus šių augalų lapus ir stiebus.

Alūnė

Rudeninės daugiametės gėlės alūnės

Alūnė (Heuchera) – tai daugiametis augalas, pasižymintis spalvotais lapais, kurie gali būti įvairių atspalvių: nuo ryškiai žalios iki raudonos, bronzinės, sidabrinės. Alūnės lapai taip pat gali būti įvairių formų: širdelės formos, languoti, raukšlėti. Kai kurių alūnių veislių lapai yra įvairiaspalviai, tokie augalai suteikia gėlynui dar daugiau patrauklumo. Alūnės žydi nedideliais baltais, rožiniais ar raudonais žiedais. Žiedai tankiai susitelkę ant aukštų ilgų stiebų aukščiau lapų. Alūnės dažniausiai pražysta ankstyvą vasarą ir jų žydėjimas gali tęsiasi iki vasaros pabaigos.

Net ir nužydėjus dekoratyvūs alūnės lapai rudens metu dailiai papuoš jūsų gėlyną, suteiks spalvų aplinkai. Alūnės yra nereiklios dirvai, atsparios augalų ligoms, mėgsta dalinį ar pilną pavėsį. Jei alūnės vis gi bus auginamos saulėje, būtina užtikrinti joms pakankamą drėgmės kiekį.

Žydrinė laibūnė

Rudeninės daugiametės gėlės žydrinės laibūnės

Žydrinė laibūnė (Liriope muscari) – tai daugiametis augalas, turintis tvarkingus, žemus, žolinius lapus, iš kurių rudenį iškyla daugybė mėlynai violetinių stiebų, panašių į hiacintų. Ši gėlė puikiai tinka auginimui mišrių žolinių augalų apvaduose. Žydrinė laibūnė pakanti sausrai, jai reikalinga gerai drenuota dirva. Geriausiai žydrinė laibūnė jaučiasi augdama daliniame ar visiškam pavėsyje, dėl šios priežasties ją tinka auginti ir po medžiais ar krūmais. Pavasarį reikia nupjauti senus žydrinės laibūnės lapus ir padalyti per tankiai augančius kerus.

Taigi, pasisodinti rudenį žydinčių gėlės – puikus būdas prailginti spalvingą žydėjimo sezoną. Rudeninės daugiametės gėlės padės sukurti malonią ir jaukią atmosferą jūsų sode ar kieme, kuri kvies atsipalaiduoti ir mėgautis rudenine ramybe.

Šaltiniai
https://www.almanac.com/
https://www.rhs.org.uk/
https://www.gardenersworld.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Ona
Domiuosi sodininkyste ir gėlių auginimu. Manau, kad gamtos, gėlių apsuptyje atsinaujiname, atsigauname kūnu ir siela, nuslopsta rūpesčiai, gyja dvasios žaizdos. Taip pat domiuosi rankdarbiais, mėgstu keliauti bei mokytis naujų dalykų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *