Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Kada sėti baklažanus 2025 metais? Išsamus gidas sėkmingam derliui

Kada sėti baklažanus 2025 metais? Išsamus gidas sėkmingam derliui
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Baklažanai – subtilaus skonio, labai maistinga daržovė, kuri vis labiau populiarėja Lietuvos daržininkų tarpe, nepaisant to, kad reikalauja nemažai rūpesčio ir priežiūros. Norint užsiauginti gausų baklažanų derlių, ypač svarbu žinoti tinkamą laiką sėjai ir laikytis specifinių auginimo taisyklių. Šiame straipsnyje aptarsime visus svarbius aspektus, susijusius su baklažanų sėja ir auginimu Lietuvos klimato sąlygomis. O svarbiausia atskleisime, kada sėti baklažanus 2025 metais palankiausia. 

Kada sėti baklažanus palankiausia? 

Baklažanai yra ilgos vegetacijos daržovė, todėl ypač svarbu pasirinkti tinkamą sėjos laiką. Optimaliausias laikas sėti baklažanus Lietuvoje – kovo pabaiga–balandžio pirma pusė. Šiuo laikotarpiu pasėti daigai turės pakankamai laiko išaugti ir subrandinti vaisius iki rudeninių šalnų. 

Būtina atsiminti, kad Lietuvos klimato sąlygomis baklažanų negalima auginti atvirame grunte – jie auginami tik šiltnamiuose arba po specialia danga, nes yra itin jautrūs šalčiui ir reikalauja pastovios šilumos. 

Konkretus sėjos laikas taip pat priklauso nuo to, kur planuojate auginti baklažanus: 

  • Nešildomuose, plėvele dengtuose šiltnamiuose – optimalu sėti kovo 10–15 dienomis. 
  • Auginimui lauke po danga – sėjama balandžio 1–10 dienomis. 
Kada sėti baklažanus palankiausia? 

Kada sėti baklažanus pagal Mėnulio kalendorių 2025 metais? 

Jei tikite Mėnulio įtaka augalams, verta atsižvelgti į palankias dienas sėjai pagal Mėnulio kalendorių. 2025 metais baklažanų sėjai palankios dienos: 

Kovas: 5, 6, 8, 9, 12, 13, 15, 16, 19 

Balandis: 4, 5, 8, 9, 11, 12, 14, 15, 19, 20, 29, 30 

Tinkamos veislės pasirinkimas 

Lietuvos klimato sąlygomis būtina rinktis ankstyvo arba vidutinio ankstyvumo baklažanų veisles ir hibridus. Šios veislės geriau pritaikytos trumpesniam vegetacijos periodui ir spės subrandinti derlių mūsų klimato zonoje. Populiarios ir gerai Lietuvoje augančios baklažanų veislės: ‘Bibo F1’, ‘Black Beauty’, ‘Violetta di Firenze’ ir ‘Diamond’. 

Baklažanų sėklų paruošimas ir sėja 

Prieš sėją baklažanų sėklas rekomenduojama pamirkyti – tai paspartins dygimą. Pamirkytos sėklos sudygsta per 4–5 dienas, o sausos – per 7–10 dienų. Baklažanai itin jautrūs persodinimui, todėl sėklas geriausia iš karto sėti į didesnius, 10–12 cm skersmens durpių ar plastikinius vazonėlius. 

Sėjai naudokite smulkios tekstūros durpių substratą (pH 5,5–6,5). Vazonėlius pripildykite substrato, gausiai palaistykite ir pasėkite po 1–2 sėklas 1–1,5 cm gyliu. Sėklos neturi būti pasėtos per giliai, nes tuomet daigeliai išaugs silpni, tačiau neturėtų būti ir per arti paviršiaus, kad neišdžiūtų. 

Pasėtas sėklas uždenkite plona polietileno plėvele. Sudygimui reikalinga 22–25 °C temperatūra, reguliarus vėdinimas ir drėgmės palaikymas. 

Baklažanų sėklų paruošimas ir sėja 

Daigų priežiūra 

Sudygus daigams, pirmomis 5–6 dienomis temperatūrą rekomenduojama sumažinti iki 13–16 °C – tai padės išvengti daigų ištįsimo ir sustiprins šaknų sistemą. Vėliau temperatūra turėtų būti tokia: 

  • Saulėtą dieną: 20–24 °C 
  • Apsiniaukusią dieną: ne žemiau nei 18–20 °C 
  • Naktį: 16–18 °C 
  • Substrato temperatūra: pastoviai 16–18 °C 

Baklažanai reikalauja daug drėgmės, tačiau per didelis drėgmės kiekis gali sukelti juodąją kojelę – ligą, kuri pražudo daigus. Optimali substrato drėgmė – 60–70 %. Laistymui naudokite tik drungną (20–24 °C) vandenį ir laistykite tik ryte, vengdami vandens patekimo ant lapų. 

Augant daigams, būtina užtikrinti, kad jie nebūtų per tankiai sustatyti – lapai neturėtų liestis tarpusavyje. Per tankiai augdami daigai ištįsta, blogai vystosi, o vėliau blogai formuojasi žiedynai. 

Baklažanų daigus būtina papildomai tręšti: 

  • Pirmą kartą – po dviejų savaičių nuo pirmųjų 2–3 tikrųjų lapelių pasirodymo. 
  • Antrą kartą – kai pasirodo 4–5 tikrieji lapai. 

Tręšimui naudokite trąšas, kuriose gausu fosforo ir azoto, kurie būtini stiprių daigų vystymuisi. 

Baklažanų sodinimas į nuolatinę vietą 

Baklažanų daigai į šiltnamį sodinami gegužės viduryje (šildomame šiltnamyje – balandžio viduryje). Prieš sodinant, daigus gausiai palaistykite ir sodinkite tik sveikus, vešlius, kenkėjų bei ligų nepažeistus augalus. 

Daigus sodinkite 2–3 cm giliau nei jie augo iki šiol, išlaikydami 50 cm atstumą tarp augalų. Pasodintus daigus rekomenduojama mulčiuoti 5 cm storio sluoksniu – geriausiai tinka perpuvęs mėšlas arba stambios, sudrėkintos durpės. Toliau auginant, baklažanai tręšiami ir laistomi panašiai kaip pomidorai

Baklažanų sodinimas į nuolatinę vietą 

Baklažanai – lepi, bet labai vertinga daržovė, kurią galima sėkmingai užsiauginti ir Lietuvos klimato sąlygomis, jei laikomasi tinkamos agrotechnikos. Svarbiausias aspektas – tinkamai parinktas sėjos laikas (kovo pabaiga–balandžio pradžia), tinkamos veislės pasirinkimas ir auginimas šiltnamyje arba po danga. Laikydamiesi šių patarimų, 2025 metais galėsite mėgautis savo užaugintais, skaniais ir maistingais baklažanais! 

Šaltiniai:

  1. https://www.ufseeds.com/eggplant-seed-to-harvest.html 
  2. https://www.rhs.org.uk/vegetables/aubergines/grow-your-own 
  3. https://www.almanac.com/plant/eggplants 

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *