Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Auksinė pienių uogienė. Kaip piktžolę paversti delikatesu?

Auksinė pienių uogienė. Kaip piktžolę paversti delikatesu?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kai pavasaris pasipuošia ryškiai geltonais pienių žiedais, daugelis mūsų žvelgia į juos kaip į piktžoles, kurias reikia pašalinti iš savo kiemų ir sodų. Tačiau šie nuostabūs augalai slepia savyje tikrą kulinariją lobį – galimybę pagaminti skanią ir sveiką pienių uogienę, kuri nustebins netgi išrankiausius gurmanus. Kuo ypatinga pienių uogienė, kaip ją pagaminti ir su kuo valgyti – apie visa tai, skaitykite toliau šiame straipsnyje.

Kuo ypatinga pienių uogienė?

Pienių uogienė – tai ne tik netikėtas skonio potyris, bet ir tikras vitaminų bei naudingųjų medžiagų šaltinis. Pienės yra turtingos vitaminais A, C ir K, taip pat geležimi, kalciu ir antioksidantais. Tradicinėje liaudies medicinoje pienės nuo seno naudojamos kaip natūrali priemonė, padedanti stiprinti imunitetą, gerinti virškinimą ir valyti organizmą.

Be to, pienių uogienės gaminimas – puikus būdas pasinaudoti tuo, kas auga šalia mūsų. Šis ekologiškas ir tausojantis požiūris į maisto gaminimą leidžia mums atrasti naujus skonius ir kartu prisidėti prie tvaresnio gyvenimo būdo.

Kada ir kaip rinkti pienes uogienei?

Geriausias laikas rinkti pienes – ankstyvas pavasaris, kai žiedai būna ką tik išsiskleidę ir ryškiai geltoni. Rinkite tik šviežius žiedus, vengdami nuvytusių ar apvytusių. Labai svarbu rinkti pienes tik švariose vietose, toli nuo kelių, pramoninių objektų ar chemikalais apdorotų vejos plotų.

Surinkę žiedus, atsargiai juos nuplaukite šaltame vandenyje, pašalindami bet kokius vabzdžius ar nešvarumus. Tada atskirkite geltonas žiedlapių dalis nuo žaliųjų taurelių – uogienei naudosime tik geltonąją dalį, nes žaliosios dalys gali suteikti kartumo.

Kada ir kaip rinkti pienes uogienei?

Klasikinis pienių uogienės receptas

Štai paprastas, bet nepaprastai skanus pienių uogienės receptas, kurį galite lengvai pagaminti namuose.

Ingredientai:

  • 4 puodeliai šviežių pienių žiedų (tik geltonosios dalys)
  • 1 litras vandens
  • 1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė
  • 1 apelsino sultys ir nutarkuota žievelė
  • 1 kg cukraus
  • 1 pakelis (50 g) pektino uogienėms (nebūtina, bet padės susiformuoti tirštesnei konsistencijai)

Gaminimo eiga:

  1. Šviežiai surinktus pienių žiedus užpilkite vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių.
  2. Nukoškite skystį ir išmeskite žiedus. Į skystį įdėkite citrinos ir apelsino sultis bei nutarkuotas žieveles.
  3. Supilkite cukrų ir, nuolat maišydami, virkite ant silpnos ugnies, kol cukrus visiškai ištirps.
  4. Įmaišykite pektiną (jei naudojate) ir virkite, kol mišinys pradės tirštėti – tai paprastai užtrunka apie 30–45 minutes.
  5. Patikrinkite uogienės tirštumą, užlašindami kelis lašus ant šaltos lėkštutės – jei lašai nesiplečia, uogienė pakankamai tiršta.
  6. Karštą uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite ir apverskite dugnu aukštyn, kad susiformuotų vakuumas.

Pienių uogienė: galimos variacijos

Pienių uogienę galite pagaminti ir su įvairiais priedais, kurie suteiks jai unikalaus skonio:

  • Pienių uogienė su imbieru – pridėkite 2 šaukštelius smulkiai tarkuoto imbiero gaminimo metu.
  • Pienių uogienė su mėtomis – įdėkite keletą šviežių mėtų lapelių virdami žiedus, vėliau juos išimkite.
  • Pienių ir obuolių uogienė – pridėkite 2–3 tarkuotus obuolius, kad gautumėte sodresnę tekstūrą.
Pienių uogienė: galimos variacijos

Kaip mėgautis pienių uogiene?

Pienių uogienė – tai universalus delikatesas, kuris praturtins įvairius jūsų kasdienius ir šventinių progų patiekalus. Jos subtilus, medaus ir citruso natas primenantis skonis puikiai dera su daugybe produktų:

  • Tepkite ant šviežiai keptos naminės duonos, skrudintos bandelės ar tradicinių lietuviškų baravykų – pasimėgausite nepakartojamu kontrastingu skoniu.
  • Derinkite su brandintais sūriais – ypač gerai tinka prie mėlynojo pelėsio sūrių, kietojo parmezano ar švelnaus brì, sukurdama tobulą saldžiai aštraus skonio kompoziciją.
  • Įmaišykite šaukštelį į natūralų graikišką jogurtą ar avižinę košę – gausite ne tik gardų, bet ir naudingosiomis medžiagomis praturtintą pusryčių patiekalą.
  • Naudokite kaip įdarą naminiams pyragaičiams, bandelėms ar blynams – suteiksite jiems unikalų skonį ir aromato potyrį.
  • Pagardinkite ledus – užlašinkite ant vanilinių ledų ir papuoškite šviežiomis mėtomis.
  • Panaudokite gėrimams – ištirpinkite šaukštelį karštame vandenyje ir gausite aromatingą arbatą arba sumaišykite su šampanu išskirtiniam kokteilių vakarėliui.

Kiekviena šios uogienės porcija – tarsi mažas saulės spindulys jūsų lėkštėje!

Laikymo patarimai

Tinkamai paruošta pienių uogienė stiklainiuose gali išlikti šviežia iki metų laiko, laikant vėsioje, tamsioje vietoje. Atidarytą stiklainį laikykite šaldytuve ir suvartokite per 2–3 savaites.

Pienių uogienė – tai nuostabus būdas pasinaudoti gamtos gėrybėmis ir praturtinti savo virtuvę netikėtu skoniu. Šis receptas ne tik suteikia galimybę patirti naują kulinarinį potyrį, bet ir primena mums apie senąsias tradicijas, kai žmonės mokėjo panaudoti tai, ką dosniai siūlo gamta. Tad šį pavasarį, užuot kovoję su pienėmis savo kieme, pagalvokite apie skanią uogienę, kuri gali praturtinti jūsų stalą.

Šaltiniai:

  1. https://www.allrecipes.com/recipe/246823/dandelion-jelly/
  2. https://www.lonelypinesfarm.com/how-to-make-dandelion-jelly/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *