Skip to content

Tręšimas mielėmis – netradicinės natūralios trąšos augalų savijautai pagerinti. Ar jau išbandėte jas darže? 

  • by
Tręšimas mielėmis
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kai jau net nenorite žiūrėti į chemiškai pagamintų komercinių trąšų pusę, bet sodo ir dažo augalams vis tiek norisi padėti geriau augti, tai visada yra išsigelbėjimas – natūralios trąšos iš buities. O vienos bene daugiausiai pripažinimo sodininkų tarpe įgavo ir mielės. Tręšimas mielėmis yra gal kiek ir neįprastas būdas pamaitinti augalus ir pagerinti jų sveikatą, bet tikrai pažeriantis daugybę privalumų. Aptarkime, kuo naudingas toks būdas, kokius augalus galima tręšti mielėmis. 

Mielių galia augalams tręšti: kokia jų nauda?  

Mielės yra ne šiaip koks cheminių medžiagų mišinys ar kratinys, bet gyvas organizmas. Tai maži grybai, kurie augdami ir daugindamiesi sąveikauja su aplinka, o šiuo atveju – su mūsų auginamais augalais. Mikoriziniai augalų ir grybų ryšiai nenuginčijami, mat mielių ląstelės geba įsilieti į augalo ląsteles ir netrukdomos, bet kartu ir nekenkdamos, atlieka savo reikšmingą vaidmenį. Ne vienas išbandęs tręšimą mielėmis gali patvirtinti daugybę naudų, kurias įrodo ir mokslininkai. Pastebėti šie teigiami pokyčiai: 

  • sustiprėja jų šaknų sistemą, todėl geriau įsisavinamos mineralinės medžiagos ir vanduo iš dirvožemio.
  • augalai vešliau žydi ir auga tvirtesni. Nustatyta, kad mielės geba padėti augalui padidinti lapų skaičių, lapų plotą ir chlorofilo koncentraciją. Šie rodikliai pagerina augalo gyvybingumą ir sveikatą.
  • mielės moduliuoja fitohormonų (indolo acto rūgšties, giberelinų, citokininų ir kt.) gamybą,    
  • didina atsparumą abiotiniam stresui 
  • šie grybai gerina dirvožemio derlingumą ir didina maisto medžiagų prieinamumą. 
  • pagausėja derlius. Anksčiau išvardintos savybės lemia, kad automatiškai pagerėja ir augalo derlingumas: ar tai būtų žaliosios dalys, ar sunokinami vaisiai. 
  • mielės apsaugo daržo augalus nuo ligų (miltligė, dėmėtligė, pilkasis puvinys) ir kai kurių kenkėjų (miltuotųjų skydamarių). Tokia trąša apriboja šaknų sistemos ligų sukėlėjus, nepalankius mikrobus ir patogenus pakenkti augalui.  
Agurkų tręšimas. Mielių trąšos

Ar tręšimas mielėmis yra ilgalaikis ir vienintelis būdas? 

Visgi tręšimas mielėmis yra gana laikinas efektas ir tik papildoma priemonė augalus paskatinti augti ir derėti. Laikoma, kad mielės atlieka biologinių stimuliatorių vaidmenį, todėl visiškai patenkinti augalo poreikių mineralinėmis medžiagomis negali. Visada kartu su mielių trąšomis rinkitės ir kitus natūralius ar cheminius produktus augalams pamaitinti. 

Kokiems lauko augalams tinka tręšimas mielėmis? 

Iš esmės, visi sodo ir daržo augalai gali būti laistomi, purškiami per lapus ar kitaip tręšiami mielių tirpalu. Ypatingai dažnai šis produktas naudojamas pomidorams, agurkams, rožėms, braškėms, bet pritaikykite ir vaiskrūmiams, medžiams, dekoratyvinius augalams tręšti. Šiltuoju metų laiku be proto daug maisto reikalauja ir vazonais apriboti kambariniai augalai. Vadinasi, mielių trąšomis nepašykštėkite pamaitinti ir kambarinių augalų.  

Neįprastos natūralios trąšos kambariniams augalams: iš kokių virtuvės atliekų jas gaminti?

Natūralios trąšos daržui, kurios nieko nekainuoja. Kodėl verta jas rinktis?

Pomidorų tręšimas mielėmis

Universali trąša iš mielių – kaip pasigaminti? 

Kai jau tiek apkalbėta, būtina pasidalinti ir trumpu receptu natūralioms trąšoms iš mielių pasigaminti. Mielių mišinys gali būti dviejų formų – nefermentuotas ir fermentuotas tirpalas. 

Nefermentuotos mielių trąšos. Mišiniui paruošti prireiks 32 g sausų arba 100 g šviežių kepimo mielių ir 10 l šilto vandens. Viską kruopščiai išmaišykite ir palikite maždaug 1 valandai susiaktyvinti. Tirpalo nereikia skiesti, todėl jį galima iš karto naudoti. 

Raugintų ar fermentuotų mielių trąšos. Šis tirpalas yra stipresnis, kuriam reikės 32 g sausų arba 100 g šviežių mielių, kurias reikia užpilti 1 stikline drungno vandens ir 1–2 stiklinėmis cukraus. Po 2 valandų cukraus ir mielių mišinys įpilamas į indą su 10 l drungno vandens ir toks mišinys paliekamas fermentuotis savaitę. Vėliau ir tinkamai praskiedus (1 stiklinė tirpalo su 10 l vandens), trąšą galima naudoti. 

Mielių trąšas geriausia naudoti pavasario pradžioje ir vasaros pabaigoje, bet niekas nekliudo jas naudoti ištisus metus. Tačiau tręšimas mielėmis neturėtų būti dažnesnis nei kartą per 2 savaites. 

Fermentuotos mielių trąšos

Šaltiniai 

  1. Https://www.the-microbiologist.com/features/promoting-plant-growth-with-the-help-of-yeasts/1136.article
  2. https://mcfp.jo/Article/170320/How-do-I-make-organic-fertilizer-with-yeast
  3. https://browin.com/blog/baker-s-yeast-application-in-the-garden

Tyrimai: 

  1. https://journals.pan.pl/dlibra/show-content?id=130743
  2. https://www.researchgate.net/publication/303789928_Effect_of_yeast_humic_acid_fulvic_acid_citric_acid_potassium_citrate_and_some_chelated_micro-elements_on_yield_fruit_quality_and_leaf_minerals_content_of_canino_apricot_trees

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *