Likus lygiai 47 dienoms iki Velykų, švenčiame Užgavėnes, užsienyje dar vadinamą blynų antradieniu. Kaip jau galima nuspėti, šią dieną vaišinamės tradiciniais patiekalais, o vienas iš jų – Užgavėnių blynai. Nors teigiama, kad blynai nėra visiškai tradicinis lietuvių patiekalas per šią šventę ir jis į mūsų šalį atėjo ganėtinai neseniai, tačiau be jų dabar neįmanoma įsivaizduoti žiemos išvarymo šventės. Tad artėjant Užgavėnėms pasidalinsime receptu, pagal kurį iškepsite fantastiškus blynus iš įprasčiausių ingredientų. Jais galėsite pavaišinti ir namus aplankančius „čigoniukus“, „žydukus“ ir baubų kaukėmis pasipuošusius vaikus.
Truputis istorijos: kodėl valgomi Užgavėnių blynai?
Nors pačios Užgavėnės (žiemos išvarymo šventė) yra pagoniškos prigimties, tačiau įsitvirtinus krikščionybei gavėnios pradžios data su Užgavėnėmis Lietuvoje „susiplakė“ į vieną. Prieš prasidedant gavėniai, iš namų reikėjo pašalinti visus maisto produktus, kurių žmonės negalėjo valgyti pasninkaudami. Kad nekiltų pagundų pažeisti taisykles, geriausias būdas tai padaryti buvo valgyti šiuos maisto produktus per Užgavėnes. Tą dieną reikėdavo gausiai prisivalgyti ir dar kaimynus pavaišinti, tad Lietuvoje maisto likučių „naikinimas“ buvo pateikiamas keliais pagrindiniais valgiais. Pavyzdžiui, vienas iš paprasčiausių būdų sunaudoti kiaušinius, sviestą, pieną ir riebalus – kepti blynus arba blynelius. O iš mėsos dažniausiai gaminami itin sotūs patiekalai – šiupinys ir šiupininė sriuba.
Na, o jeigu blynus susiesime su pagonybe, tai teigiama, kad Užgavėnių blynai nėra tas tikrasis žiemos išvarymo šventės patiekalas. Visgi, visame pasaulyje kone nuo Renesanso švenčiama blynų diena, matyt, atnešė tradicijas ir į Lietuvą, tad blynai jau turi ir kitą prasmę – jie simbolizuoja saulę, grįžtančią pavasarį.
Patys paprasčiausi Užgavėnių blynai
Blynus kepti moka visi, net vaikai, nes tai labai paprastas ir populiarus patiekalas, ypač pusryčiams. Bet kai turima omeny Užgavėnių blynus, čia jau kiekviena šeimininkė rodo savo sugebėjimus ir vaizduotę. Vieni kepa mielinius, kiti – čirvinius, o tretiems ir Žemaičių blynai su mėsa yra įprastas blynas. Bet šį kartą pasiūlysime patį nesudėtingiausią ir, greičiausiai, senoviškiausią blynų receptą, iš kurio pasigaminsite traškius lietinius.
Ingredientai:
- 150 ml pieno
- 3 šaukštai miltų
- 3 kiaušiniai
- Sviesto keptuvei ištepti
Gaminimas:
- Pirmiausia išplakite kiaušinius, kad baltymai ir tryniai susimaišytų. Tada supilkite pieną ir taip pat suplakite.
- Berkite miltus dėdami po šaukštą ir gerai išplakite, kad mišinyje neliktų gumuliukų.
- Įkaitinkite keptuvę ant didelės kaitros ir įdėkite nedidelį gabalėlį sviesto. Leiskite jam ištirpti ir padengti keptuvę.
- Samčiu įpilkite šiek tiek blynų mišinio ir atsargiai pakreipkite keptuvę, kad ji tolygiai pasidengtų.
- Vieną pusę kepkite 1 minutę, tada apverskite blyną ir apkepkite kitą pusę.
- Patiekite blynus šiltus su pasirinktu užpilu (pavyzdžiui, uogiene, grietine, sirupu) ir mėgaukitės!
Patarimas: blynus galite sluoksniuoti ir tarp jų daryti paprastus pertepimus. Taip gausite lengvai pagaminamą blynų tortą!
Šaltiniai:
https://en.wikipedia.org/wiki/Shrove_Tuesday
https://www.english-heritage.org.uk/members-area/kids/kids-rule-makes-and-bakes/
https://web.archive.org/web/20170228081847/http://www.visitlithuania.net/index.php/component/
https://www.vle.lt/straipsnis/uzgavenes/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.