Ar galėjote pamanyti, kad kavamedis, kuris užaugina kavos pupeles jūsų kavos puodeliui, taip pat yra ir puikus kambarinis augalas? Kavamedis yra laikomas vienu lengviausiai auginamų ir atspariausių kambarinių augalų, kurį nesudėtinga auginti ir pradedantiesiems sodininkams. Šis visžalis augalas atrodo nuostabiai ir nemeta lapų, todėl namuose žaliuos ištisus metus, o priežiūros reikalaus labai nedaug.
Daugeliui žmonių kyla klausimas, ar namuose įmanoma užsiauginti kavos pupelių. Tad taip – tai tikrai įmanoma, tačiau tai gali užtrukti ir kelerius metus. Bet savo užauginta kava pasimėgauti tikrai galėsite.
Kavamedžio kilmė ir istorija
Kavamedis yra visžalis, daugiametis, žydintis krūmas (arba mažas medis), kilęs iš Etiopijos. Šio augalo lapai – žalios spalvos, šiek tiek susiraukšlėję kraštuose. Augalui subrendus, maždaug ketvirtaisiais jo augimo metais, jis pradeda nokinti žalius vaisius, kurie sunokę tampa raudoni, o vėliau – beveik juodi. Šie vaisiai vadinami vyšniomis, o kavos pupelės, kurias mes naudojame kavos gėrimui, yra šių vaisių sėklos. Kavamedžio sėklos atskiriamos nuo vaisių, džiovinamos, skrudinamos ir tuomet iš jų ruošiamas kavos gėrimas.
Šiuo metu didžiausi kavos pupelių kiekiai išgaunami Pietų Amerikoje – Brazilijoje. Čia kasmet pagaminama daugiau nei 2,68 milijono metrinių tonų kavos. Brazilija užima pirmąją vietą pasaulyje kaip didžiausia kavos gamintoja jau 150 metų.
Nors kavos pupelių gamybai kavamedžiai auginami atogrąžų aukštų kalvų šlaituose esančiuose kavos ūkiuose, tačiau namuose galima auginti mažesnius, vazonuose auginamus kavamedžio augalus. Svarbu žinoti, kad visos kavamedžio augalo dalys, išskyrus pupeles, yra toksiškos tiek žmonėms, tiek ir gyvūnams.
Populiariausios kavamedžių veislės
Dažniausiai auginamos Caffea genties kavamedžių veislės. Ši gentis turi daugiau nei 100 skirtingų veislių. Nors kavos pupelių derliaus nuėmimo pagrindas – ne augalo skonio savybės, bet, norint tinkamai rūpintis kavamedžiu, naudinga žinoti jo kilmę. Populiariausios kavamedžių veislės yra šios:
Arabica (Coffea arabica) – ši kavamedžių veislė sudaro didžiąją pasaulio kavos produkcijos dalį. Taip pat šios veislės kavamedžiai lengviausiai prižiūrimi auginant namuose. Arabica kavamedžiai kilę iš Afrikos ir Azijos atogražų, todėl jiems reikalinga šilta, be tiesioginės saulės, vieta.
Liberica (Coffea liberica) – puiki veislė, jei norite daugiamečio augalo ir ilgalaikio derliaus. Liberica kavos pupelės turi gerokai daugiau kofeino, nei kitų veislių pupelės.
Robusta (Coffea canephora) – šie kavamedžiai kilę iš Afrikos, į pietus nuo Sacharos. Robusta kavos pupelės yra kartesnio skonio, tad dažniausiai maišomos kartu su Arabica pupelėmis. Daugelis tirpios kavos mišinių gaminama iš šių pupelių.
Kavamedžio sodinimas
Jaunų kavamedžių galite rasti sodo ir sodininkų prekių, sėklų parduotuvėse. Išsirinkite geriausią augalą iš esamų: ieškokite ryškiai žalių, blizgių lapų be rudų dėmių. Raskite vietą, kurioje auginsite savo kavamedį – šie mėgsta šilumą ir netiesioginę saulę. Tiesioginės saulės spinduliai gali nudeginti kavamedžio lapus, tad vietos pasirinkimas – labai svarbus.
Paruoškite tinkamą dirvą. Kavos medžiams labiau patinka gerai nusausintas, rūgštus dirvožemis, idealu – apie 6,5 pH, todėl į vazono dirvą įpilkite šiek tiek durpių, kad padidintumėte rūgštingumą. Taip pat galite pabarstyti ir kavos tirščių – šie bus kaip puiki maistinė medžiaga, o tuo pačiu veiks ir kaip natūralus barjeras nuo kenkėjų.
Į vazoną, turintį gerą drenažą, pripilkite dvi trečiąsias dalis dirvožemio mišinio. Įsodinkite savo kavamedį ir užpilkite šaknis žemėmis iki vazono viršaus.
Kavamedžio auginimas, laistymas ir priežiūra
Šiems augalams svarbu palaikyti tinkamą temperatūrą ir drėgmę. Tinkamiausia temperatūra – 18-24 °C. Iš tiesų, kavamedžius galima auginti ir šiltnamiuose. Svarbu, kad net ir žiemą temperatūra nebūtų žemesnė nei 16 °C. Šaltuoju metų laiku reikėtų kavamedį saugoti nuo skersvėjų.
Kavamedžiams reikalinga nuolatinė drėgmė. Reguliariai laistykite savo augalą, neleiskite dirvai visiškai išdžiūti. Palaikykite dirvą drėgną, bet ne permirkusią. Drėgmei palaikyti naudokite ir vandens purkštuką – purkškite lapus.
Sukurkite savo augalui aplinką, kuo panašesnę į kavos auginimo regionus visame pasaulyje: drėgną, su maistingu dirvožemiu bei netiesiogine saule. Nuo kovo iki spalio, intensyviausiu kavamedžio augimo metu, kas dvi-tris savaites kavamedį tręškite silpnomis, azoto turinčiomis skystomis trąšomis. Tai paskatins vaisių augimą.
Kas du ar tris metus persodinkite savo augalą į didesnį vazoną. Idealu tai daryti pavasarį, naudojant priemolio kompostą. Beje, geromis sąlygomis augantis kavamedis gali išstypti net iki 2 metrų aukščio! Jei norite kavamedį išlaikyti nedidelį, nupjaukite šaknų gumulėlį ir laikykite jį kartu, tame pačiame vazonėlyje. Pakankamai prižiūrint, laistant, persodinant ir užtikrinant tinkamas sąlygas, kavamedis pradės žydėti, tačiau šis procesas gali užtrukti ir 3-5 metus. Žiedeliai laikui bėgant apsidulkins, užmegs vaisius – vyšnias, o šiuose rasite sėklas – kavos pupeles.
Kavamedžio genėjimas ir dauginimas
Jei nusprendėte savo augalą apgenėti, darykite tai ankstyvą pavasarį. Visus aukštus stiebus nukirpkite, kad augalas būtų kompaktiškas. Lapus pjaukite 45 laipsnių kampu, tiesiai virš tos vietos, kur lapas suauga su stiebu. Laukinėje gamtoje negenimi augalai užauga iki 4-8 metrų per 5-10 metų. Tačiau augindami kavamedį namuose galite kontroliuoti jo aukštį.
Norint pasidauginti kavamedį, jau subrendusias jo sėklas (pupeles) reikėtų palaikyti vandems stiklinėje per naktį (bet ne ilgiau!), o tuomet pasėti ant drėgno komposto paviršiaus. Užberkite jas plonu komposto sluoksniu, palikite 27-29 °C temperatūroje. Sėklos sudygs per 6-8 savaites. Sudygusias sėklas persodinkite į vazoną, kuriame ir auginsite savo kavamedį.
Kavamedžio kenkėjai ir ligos
Kavamedžiams gali pakenkti voratinklinė erkutė. Ji minta augalo sultimis. Dėl šios priežasties lapai pasidaro dėmėti, jie nukrenta, o galiausiai sunyksta ir visas augalas. Erkutės klesti šiltomis sąlygomis ir yra dažniausia problema kavamedžių auginimo sezono metu. Stebėkite savo augalą – atkreipkite dėmesį į lapus ir stiebus – ar ant jų nėra plonų juostelių, o apatinėje lapų pusėje – erkučių ir kiaušinėlių. Jų aptikus reikėtų pažeistus lapus nuskinti, padidinti aplinkos drėgmę ir purkšti augalą vandeniu (šios erkutės gyvuoja 35-55 % drėgmėje). Taip pat ieškokite cheminių ir biologinių preparatų, skirtų voratinklinių erkučių naikinimui.
Kitas kavamedžiams mirtinas kenkėjas – Xylella fastidiosa bakterija. Ji gali pažeisti lapus, sunaikinti augalą. Kol kas nėra duomenų, kaip ši bakterija žiemoja, tačiau plinta gana sparčiai. Todėl įsigyti kavamedį geriausia iš patikimų medelynų ar pardavimo vietų.
Kaip nuimti užaugintą kavos derlių?
Pavasarį, pražydus baltiems aromatingiems žiedams, netrukus jūsų kavamedis pradės brandinti vaisius. Kavamedžio vaisiai kiek primena spanguoles. Subrendus vaisiams, juos nuskinkite ir atskirkite po dvi kavos pupeles nuo kiekvieno iš jų. Procesas panašus į kauliukų išpjaustymą iš mums įprastų vyšnių. Vaisius išmeskite, o pupeles nuplaukite ir paskleiskite ant grotelių. Groteles su pupelėmis padėkite saulėtoje vietoje ir palikite džiūti bent savaitei.
Nesitikėkite, kad iš vieno kavamedžio užaugintų pupelių galėsite pasigaminti didelį kiekį kavos gėrimo. Jei auginsite vieną kavamedį, tikėtina, kad jo derliaus užteks puodeliui espresso. Jei norite užsiauginti didesnį derlių, reikėtų auginti bent kelis krūmus. Bet juk kavos auginimas ir gaminimas namuose, visai neblogas eksperimentas, ar ne?
Pasigaminkite kavos gėrimą iš savo užaugintų pupelių
Jei iš savo užaugintų pupelių norėsite pasigaminti kavos gėrimą, išdžiūvusias pupeles reikėtų paskrudinti, ir tik tuomet sumalti. Kavos skrudinimas gėrimui suteikia aromatą ir papildomą skonį. Skrudinti pupeles galite tiek keptuvėje, tiek ir orkaitėje. Norint paskrudinti kavą keptuvėje, kaitinkite pupeles sausoje keptuvėje nuolat maišant. Po 5-10 minučių pupelės ims trūkinėti – atsiras pirmasis įtrūkimas. Po 20 minučių atsiras ir antrasis įtrūkimas. Nekaitinkite pupelių ilgiau, nei 20 min, nes jas tiesiog sudeginsite. Orkaitėje skrudinti reikėtų vadovaujantis tuo pačiu skrudinimo laiku. Be to, orkaitėje skrudinamos pupelės iškeps tolygiau, jų gėrimo skonis bus geresnis. Paskrudintas pupeles sumalkite ir tuomet ruoškite kavos gėrimą jums įprastu būdu.
Egzotinių augalų mėgėjams
Jeigu jums patinka eksperimentai bei iššūkiai sode ar namuose, tuomet galite bandyti auginti kivius, mangus, datules, pasifloras, citrinas, melionus, arbūzus ir kitokius Lietuvoje egzotiškus vaisus vedančius augalus. Kai kurių derliaus galite sulaukti jau tą pačią vasarą, o kitų teks pakentėti net keletą metų. Viskas priklauso nuo jūsų – kiek kantrybės turėsite.
Šaltiniai:
https://www.masterclass.com/articles/how-to-grow-coffee
https://www.deathwishcoffee.com/blogs/lifestyle/at-home-coffee-plant
https://www.gardeningknowhow.com/houseplants/coffee/growing-coffee-plants-indoors.htm
https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-and-care-for-a-coffee-plant/
https://roastrebels.com/en/roasting-knowledge/coffee-roasting/home-coffee-roasting
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.