Be grybų džiovinimo, šaldymo ir marinavimo, labai dažnas šių mišo gėrybių išsaugojimo būdas yra sūdymas. Toks konservavimo būdas „paženklintas“ mūsų protėvių, tačiau populiarumo nepraranda ir šiandien. Grybai žiemai su druska ar grybų sūdymas leidžia „prisijaukinti“ ir sąlyginai ne tokius gardžius grybus, pavyzdžiui, piengrybius, kurie pasižymi natūraliu kartumu. Be to, druska prideda papildomo skonio iš pažiūros beskoniams grybams, padeda juos natūraliai ir ilgam laikui išsaugoti.
Grybus su druska tikrai rasite kur panaudoti, pradedant paprastu užkandžiu su duona, baigiant picos pagardinimu, pyragų įdarais ar salotomis. Be to, pasiūlysime kiek nestandartinį receptą, kurio metu pasigaminsite prieskonį – grybų druską.
Grybai žiemai su druska (sūdymas)
Kaip sūdyti grybus, jau daug kam žinoma. Čia svarbiausia naudoti pakankamą druskos kiekį (apie 5 % grybų masės), o ingredientus – sluoksniuoti. Taip pasieksite norimą skonį ir produkto išsilaikymą iki 6 mėnesių.
Ingredientai:
- 2 kg grybų (geriausiai tinka kazlėkai, rudmėsės ar lepšės)
- 100–150 g druskos (apie 50–75 g druskos 1 kg grybų)
- 5–6 lauro lapai
- 5–6 juodųjų pipirų žirneliai
- 2–3 gvazdikėliai
- 2–3 skiltelės česnako
- Krapų šakelių ar lapų
Paruošimas:
- Pirmiausia kruopščiai nuplaukite grybus, pašalinkite purvą ir smėlį. Jei grybai dideli, perpjaukite juos per pusę ar į kelias dalis.
- Grybus apvirkite pasūdytame vandenyje 10–15 minučių (jei grybai kietesni, virimo laikas gali pailgėti iki 20 minučių). Nepamirškite nugraibyti putų.
- Nusausinkite apvirtus grybus ir atvėsinkite.
- Paruoškite švarų stiklainį ar kitą indą, kuriame laikysite grybus.
- Į stiklainį dėti sluoksniais: pirmiausia šiek tiek druskos, tada sluoksnį grybų, vėl druskos, lauro lapų, pipirų žirnelių, gvazdikėlių ir (jei naudojate) česnako skilteles bei krapus.
- Tęskite šį procesą, kol sunaudosite visus grybus. Viršutinis sluoksnis turėtų būti druska.
- Uždėkite svorį ant grybų, kad jie būtų prispausti (tai gali būti maža lėkštelė ar stiklainis su vandeniu).
- Indą su grybais palikite vėsioje vietoje (maždaug +5–10°C) 5–7 dienas. Grybai turėtų išskirti sultis ir pradėti fermentuotis – taip vyksta grybų sūdymas.
- Po fermentacijos grybus perkelkite į šaltą vietą, pvz., šaldytuvą arba rūsį. Grybai žiemai su druska išsilaiko gerai visą žiemą, o skonis stiprėja laikui bėgant.
Kitokia grybų ir druskos kombinacija – grybų druska
Čia jus nustebinsime ir pateiksime tikrai neįprastą grybų pateikimą – grybų druską. Tai itin paprastai pagaminamas universalus prieskonis, galintis pagerinti daugelį patiekalų.
Ingredientai:
- 36 g džiovintų grybų (bet kokių kitų mėgstamų)
- 72 g jūros druskos
- Pasirinktinai: 1 valgomasis šaukštas džiovintų petražolių, ½ arbatinio šaukštelio česnako miltelių, ½ arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių ir ½ arbatinio šaukštelio baltųjų pipirų, kad būtų daugiau skonio.
Gaminimas:
- Jei neturite džiovintų grybų, šviežius grybus galite išdžiovinti naudodami maisto džiovyklę arba orkaitę žemoje temperatūroje (80 °C) kelias valandas, kol jie bus visiškai sausi ir traškūs.
- Džiovintus grybus smulkiai sumalkite į miltelius prieskonių malūnėliu, virtuviniu kombainu arba kavos malūnėliu.
- Dubenyje sumaišykite maltų grybų miltelius su jūros druska. Jei naudojate pasirenkamus prieskonius (petražoles, česnako miltelius, svogūnų miltelius, baltuosius pipirus), sudėkite juos šiame etape ir gerai išmaišykite.
- Perpilkite mišinį į sandarų indą ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Tinkamai laikomas jis gali išsilaikyti iki šešių mėnesių.
Šaltiniai
- https://www.2pots2cook.com/2019/08/22/pickled-mushrooms-recipe/
- https://honest-food.net/polish-mushrooms-recipe/
- https://www.milkwood.net/2022/09/19/pickled-mushrooms-recipe/
- https://gingerwithspice.com/mushroom-salt-powder/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.